In een nieuw kalenderjaar wensen we elkaar als eerste het allerbeste toe en voor 2021 een goede gezondheid voorop. Daarna volgen geluk en geld. Het zijn de 3 G’s die iets anders klinken dan de mooie liedjes van de 3 J’s: https://www.youtube.com/watch?v=zJ8j-NJdpJA&list=PLpJcrcQKVN_bRYu-6qzulWZylNpEURhSg. Waar het om gaat is in welke volgorde wij de 3 G’s plaatsen. Ik zou denken: Gezondheid, Geluk en Geld. Het ene kan echter niet zonder het andere. Zonder geld een minder goede gezondheid en minder geluk. Andere varianten zijn denkbaar, waarom niet, “alles is Liefde?”
Teveel “te”
Sommige mensen zijn zonder een goeie gezondheid niet in staat om hun geld te verdienen, men is dan afhankelijk van de gemeenschap. Als je in NL woont dan heb je mazzel, een land met een keur aan sociale uitkeringen. Een belangrijke verworvenheid in een welvarend land waar we vrij zijn om te leven, om je eigen mening te delen met anderen en de mening van andersdenkenden te respecteren. Hier benoem ik onze vrijheid van meningsuiting en bewegingsvrijheid in een vrije westerse democratie. Echter is via de nog altijd geldende (corona)noodwet onze bewegingsvrijheid al een tijdje beperkt. Dit is een angstwekkend spannende tijdlijn in onze vaderlandse geschiedenis. Gezondheidszorg onder hoge druk, te weinig bedden en te weinig personeel. Een hoger sterftecijfer, teveel depressieve burgers en genoeg andere negatieve factoren die ik niet benoem maar zeker worden gevoeld.
Nering naar de tering
De nare gevolgen van de aanhoudende beperkingen vanuit de noodwet zien we later dan wel weer. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar wensen we elkaar alle goeds toe maar ik wil hier toch wat kanttekeningen bij maken. Als ‘laagbejaarde’ kijk ik wat verder vooruit dan een ‘hoogbejaarde.’ Ik leef niet van dag tot dag zoals veel mensen dat met gemak roepen. In mijn agenda maak ik afspraken in de toekomst en ik voel mij verantwoordelijk om een bijdrage te leveren aan een zinvolle samenleving waarbij ieder individu telt. Ook voor coronapatiënten die onder erbarmelijke omstandigheden soms vechten voor hun leven. Maar ook voor 2 miljoen ondernemers die door omstandigheden hun nering naar de tering zien gaan. En meer dan een miljoen jongeren die leerachterstand oplopen en/of met geestelijke gezondheidsschade kampen. Die problemen komen later. Nu zijn er andere prioriteiten. We zijn solidair, maar hoe lang nog?
Van crisis naar crisis
Ik kijk alvast vooruit op de financiële situatie. Als eind 2021 iedereen z’n spuitje heeft gehaald en de economie weer open gaat. Er zijn economen die flinke economische groei voorspellen. De krimp was natuurlijk catastrofaal, maar zoals altijd is er licht aan het einde van de tunnel en komt er na regen zonneschijn. Natuurlijk! Niemand wil blijven hangen in de angstpsychose van een lockdown. We grijpen de vrijheid straks met beide handen aan, al is het stapje voor stapje. Er wordt geroepen dat het niet meer zal zijn zoals het vroeger was. Uiteraard! Tijden en dingen veranderen, bewegen in een cyclus zoals met alles dat leeft en beweegt. Epidemieën komen en gaan, net zoals economische depressies en recessies. We staan er nooit bij stil maar gaan er vanzelf in mee. Sommige ontwikkelingen zijn voorspelbaar, zoals de overwinning op een virus dat wordt verdreven door het eigen immuunsysteem van de mens. Bij velen met behulp van “Big Farma”, bij anderen met behulp van vitamine D en eigen afweersysteem. Een virus gaan we altijd overwinnen. Echter zullen we ons in 2021 moeten voorbereiden op een nieuwe strijd. Een gezondheidscrisis die versmelt in een kredietcrisis annex bankencrisis.
Goedkoop is duurkoop
De vorige kredietcrisis openbaarde zich in 2009. Na de val van de Lehmanbrothers moesten overheden “onze” banken overeind houden met heel veel belastinggeld. En voelden centrale banken de noodzaak om de financiële markten overeind te houden met hun stimuli. Krediet werd spotgoedkoop door (centrale) rentetarieven te verlagen tot nul komma nul en negatief voor de vermogenden. Krediet was immers de motor van de economie en die moest zijn uitgestelde periodieke doorsmeerbeurt krijgen. Ooit zal die motor vervangen moeten worden. Toevallig verkeren we nu in een transitie van verbrandingsmotoren naar elektrisch aangedreven motoren. Soms vallen dingen samen. Onze krediet-gedreven economische motor is dringend aan vervanging toe. De “kilometers aan krediet” zijn te hoog opgelopen op de teller. We zijn aanbeland in het laatste decennium van een financieel tijdperk dat is gebouwd op krediet. Krediet is spotgoedkoop en “goedkoop is duurkoop!”
Verrekenen negatieve inkomens
Kijken we naar de woonlasten in ons kleine polderlandje waar we de hoofdprijs betalen voor een dak boven je hoofd met bijna gratis krediet. Goedkoop is duurkoop! Bedrijfskrediet en particuliere schulden rijzen de pan uit. De overheid gaat ook meedoen. De staatsschuld kon wel omhoog riep onze minister van Financiën in 2020, want die was relatief laag. De begrotingstekorten zullen schrikbarend toenemen en moeten gefinancierd worden. Twee miljoen ondernemers en veel bedrijven zullen voor de fiscus hun verliezen van het jaar 2020 en misschien nog in 2021 gaan verrekenen met de winst die ze hopen te behalen na de virusvictorie. Voor zover ze in staat zijn om een faillissement te overleven. De inkomsten voor de belastingaangifte van deze miljoenen ondernemers en bedrijven zullen veelal negatief zijn. Ondernemers mogen hun negatieve inkomens fiscaal verrekenen met de positieve inkomens uit hun verleden of verrekenen met de positieve inkomens in de toekomst. Zie hier de miljarden aan belastingderving voor de Schatkist.
Strop voor de Schatkist
De Belastingdienst wordt een uitkerende instantie. Was dat al voor toeslagen maar zo meteen ook voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Miljoenen ondernemers zullen hun negatieve inkomens verrekenen met de mooie winsten uit hun verleden. Kassa voor de staatskas, maar strop voor de Schatkist. Er ligt al een coronarekening(NOW-regeling) die verder optelt in 2021. Na heropening van de NL-economie volgt de rekening van uitbetaling van negatieve belastingen. De Belastingdienst wordt meer dan eerder een uitkerende instantie, de ervaringen met toeslagen zijn bekend. Ik houd mijn hart vast hoe die uitbetaling van miljarden aan belastinggeld gaat verlopen die bij ons werknemers in loondienst, gepensioneerden en uitkeringstrekkers wordt ingehouden. De in te houden loonheffing van werknemers gaat in 2021 juist omlaag door hogere heffingskortingen. Daarnaast kent de Schatkist nog veel andere uitgaven die afgedekt moeten worden. Maar wacht even, ik ben weer iets te negatief. Ik vergeet dat krediet spotgoedkoop is. Mooi toch? Onze minister van Financiën gaat straks lachend de kapitaalmarkt op.
Wopke Hoekstra is een bofkont
Heb ik nog een leuke tip voor Wopke Hoekstra. Neem een paar extra ambtenaren mee. Kunnen hun karretjes vullen met wat krediet voor de andere rekeningen die op het ministeriële bureau liggen. Zoals de klimaatrekening, we liggen achter op de doelstellingen dus sla wat extra in. De zorgkostenrekening, want de bezuinigingen over de periode 2009 t/m 2019 moeten worden goed gemaakt. De investeringsrekening voor dit decennium, want veel bedrijven hebben ingeteerd en moeten worden gesubsidieerd voor de broodnodige innovatie. Doen we dat niet dan loopt de groene transitie gevaar. Tenslotte de rekening voor de achterlopende woningbouw. Er zijn wat stikstofprobleempjes en er wordt een volksverhuizing verwacht door grote hongersnoden in Afrika. Zo kunnen we wel even doorgaan met deze optelsom. Maar laten we het nieuwe jaar goed beginnen en positief blijven. Krediet kost vrijwel niets en de rente op staatsleningen is zelfs negatief. Ik zou nu wel minister van Financiën willen zijn. Voor één jaartje dan. Stel je voor, inkopen doen en geld toekrijgen. Wat is die Wopke Hoekstra toch een bofkont.
GW
Realistisch betoog, Gerrit en de beste wensen voor 2021. Ik ben alleen bang dat de overheid weer alleen af zal gaan op de adviezen van het RIVM en het OMT en van de heren Kuipers en Gommers. De overheid moet zich breder laten adviseren en daar naar handelen. Er wordt blindgestaard op de vaccins maar als de vaccinaties op volle snelheid zijn, en dat zal door de torenhoge bureaucratie tot aan de zomer duren, zullen snel de eerste tegenvallers volgen en is het nog maar de vraag of de crisis beheersbaar zal worden. Als vaccins voor 90 % zouden werken blijft er toch nog een aanzienlijk aantal mensen over die ziek kunnen worden en ziekenhuiszorg nodig zullen hebben. En lang niet iedereen laat zich vaccineren. Daarbij komt nog de vraag of mensen nog besmettelijk zijn na vaccinatie. Er moet ook breed ingezet worden op behandeling en adviezen van deskundigen zoals jij al zei door vitamine D te gaan slikken. Ook zinktabletjes zijn bij iedere drogist verkrijgbaar. Geen wondermiddelen maar alle kleine beetjes helpen.
Kortom grote uitdagingen en geen ruimte om te polderen. 2021 wordt het jaar waarin een begin wordt gemaakt met verregaande economische en maatschappelijke hervormingen oftewel de gevreesde reset. O ja er komen ook nog verkiezingen!
Eind jaren ’90. Ik solliciteer. De volgende dag ligt er een dikke enveloppe op de deurmat:
Geachte heer R. Naar aanleiding van uw sollicitatie doen we u een bod van 40 u/wk. (Dat was incl. een auto vd zaak en nog wat interessante voordelen) zo ging het met meer mensen om mij heen. Later, in 2009 werd ik destijds flink geraakt door de kredietcrisis en ben ik inmiddels al jaren ‘losgeweekt’ van dit gunstige contract. En zo volgde de jaren voor mij.
Wat mij nu opvalt is dat veel mensen in mijn omgeving genoegen nemen met kleinere contracten en eigenlijk ken ik nog maar weinig mensen om mij heen die nu één werkgever hebben met een groot contract. De afgelopen jaren deed ik het met 2 werkgevers, elk een kleiner contract. Wegens omstandigheden kon ik uit de voeten met deze 2 kleinere contracten en kon ik dit prima combineren met werkzaamheden in de privesfeer waar ik overigens geen cent voor heb ontvangen, deze werkzaamheden in de privesfeer werden door mij vooral gedreven vanuit een sociale motivatie. Uitval van deze werkzaamheden in de privesfeer deed mij verplichten om uit te gaan kijken naar een 3e werkgever voor juist weer mijn eigen persoonlijke financiële versterking, want mijn voorgaande 2 kleine contractjes waren niet voldoende om mij staande te houden in de Nederlandse levensstandaard want inderdaad oa. een woning in NL is duur betaald. Nu dus 3 werkgevers: Werkgever 1e) Best betaalde kleine contract 2e) Het slechts betaalde kleine contract 3e) Middelbaar betaalde kleine contract.
Hiephoi, ik voldoe nu aan de NL-standaard, qua inkomen !
Nou had ik mijn slechts betalende contract niet opgegeven voor een bepaald jaar voor mijn belastingaangifte. Immers, de belastingvrijevoet ging naar mijn weten uit van een minimumloon. Mijn slechts betalende contractje haalde het minimumloon niet dus dat zal wel door de belastingdienst worden ingeschaald als zijnde ‘klein bijverdiensten’. Maar de belastingdienst zal de belastingdienst niet zijn als zij inkomen kunnen vinden, stel je toch eens voor. Ik heb hierover gebeld. Het antwoord was min of meer simpel: inkomen is inkomen. Op de vraag waarom de belastingvrijevoet eigenlijk is gebaseerd op een minimumloon kreeg ik simpelweg geen antwoord.
Vanaf mijn 30e werd het voor mij financieel steeds leuker en leuker. De leeftijd van 30 is een mooie in de arbeidsmarkt. In het hier en nu ken ik twee (begin)dertigers in mijn omgeving. De één is een aardsluiaard en heeft niet tot nauwelijks gewerkt voor zijn centen in heel zijn leven. De ander is niet te lui maar zit door de huidige omstandigheden in de NOW, feestelijke evenementen liggen immers op hun gat. Lichtshows en de nodige decibellen doen nu even niet ter zaken in tijden van corona.
Een citaat, enige artikelen geleden van Gerrit W. klonk ongeveer als volgt:
‘Belastingen, je betaalt wat, je krijgt wat’.
Ik persoonlijk: Per saldo betaal ik nog altijd meer belasting dan ik terugkrijg. Gaan we nou krijgen dat ondergetekende en ‘laagbejaarde’ onze dertigers betaal via de belastingen uit oa. mijn eigen financieringsbronnen lager dan het minimumloon ? Ok, in de praktijk is mijn aandeel waarschijnlijk verwaarloosbaar maar toch. Theoretisch is het waarschijnlijk wel waar.
R.
Ik bespeur een herkenbaar stukje maatschappelijke onvrede waarbij de fiscale regelgeving een belangrijke rol speelt. In de overgang van oud naar nieuw belastingstelsel(wet inkomstenbelasting 2001) verdwenen tariefgroepen met hun belastingvrije sommen. Daarvoor kwamen in de plaats de heffingskortingen die werden afgestemd op de persoon. Het overdragen van de belastingvrije som van de fiscale partner naar de alleenverdienende partner was verleden tijd. We waren aanbeland in het tijdperk van tweeverdieners. Als je partner geen inkomen had kon deze haar/zijn heffingskorting laten uitbetalen aan zichzelf. De uitbetaling van algemene heffingskorting werd ook wel denigrerend de aanrechtpremie genoemd. Kortom, als éénverdiener was je ouderwets, tenzij je een vorstelijk inkomen had. Kinderen moesten naar de opvang om moeders aan het werk te houden.
In deze periode zijn de huizenprijzen over de kop gegaan. Tegelijk zijn heel stiekem veel fiscale aftrekposten geleidelijk verdwenen of zijn drempels voor aftrek verhoogd. Niet te snel maar volgens de weg van de geleidelijkheid. In 2006 zijn de toeslagen gekomen om de lagere inkomens enigszins tegemoet te komen. De belastingdruk werd te hoog. Belastingdienst werd een uitkerende instantie. Even goed nadenken, hoe vreemd is dat niet. We zien hier een verzorgingsstaat die het belastinggeld laat rondtollen. Verdeel en heers. Hoe ongezond dat is wordt steeds meer duidelijk.
Er wordt veel geld verdiend door fiscaal en juridische adviseurs en de accountancy door de uitgebreide complexe fiscale en sociale wetgeving. Resultaat is het failliet van onze verzorgingsstaat. We hebben veel mensen aan een baan geholpen die zich alleen maar bezig houden met de kringloop van ons belastinggeld. En met de controle van misbruik daarop. De ergernissen die daaruit voortvloeien hebben veel ellende bezorgd onder duizenden toeslaggerechtigden en hoofdbrekens onder een aantal Kamerleden.
Ooit waren we een welvarende natie met scheepsbouw en andere productieketens. Nu zijn we te duur, productie verplaatst naar lage lonen landen, en zijn brutolonen te hoog om te concurreren. Waardoor? Door te hoge belastingdruk en de aanhoudende kleine reparaties daarop d.m.v. het toekennen van toeslagen, of zoals dit jaar gebeurt, de heffingskortingen maar weer iets verhogen. Nogmaals, verdeel en heers. Hoe lang gaan we dit nog vol houden?
Gerrit, thanx. Altijd handig om iemand in ons midden te hebben met verstand van fiscale zaken. Daar waar ik het heb over minimumloon bedoel ik ook minimum uurloon.
Andermaal wordt gewezen op de gebrekkige betrouwbaarheid van PCR testen voor de vaststelling van Covid-19 besmettingen. https://www.xandernieuws.net/uncategorized/who-past-regels-misbruikte-pcr-test-aan-om-vaccins-succesvol-te-doen-lijken/ Als jullie het zich nog herinneren had Pierre Capel https://www.youtube.com/watch?v=841w-vLIeaU&feature=emb_logo het hier ook al over. Laten we maar hopen dat men ons niet in het ootje neemt.
De tijd zal het leren. Onbetrouwbaarheid omtrent de pcr-testen is al een tijdje bekend. Eet gezond, leef gezond, vertrouw op eigen immuunsysteem, slik vitamine D, etc, etc. Bij zwakke gezondheid en hogere leeftijd misschien maar vaccineren? Wees bewust van de eventuele bijwerkingen waarvan gezien de snelle invoering nog (te) weinig bekend is. Niet meedoen met massahysterie rondom (valse) geruchten, maar vraag vooral eigen huisarts om advies. Veel huisartsen varen hun eigen koers op basis van eigen praktijkervaring. Als de meerderheid van de bevolking zich laat vaccineren dan schieten we een heel eind op met groepsimmuniteit. Er van uitgaande dat vooral ouderen zich laten vaccineren en de jongeren met sterk gestel vertrouwen op eigen weerbaarheid. Ik wijs nog even fijntjes naar de invloed van Big Farma op de politiek. En wat is de rol van Big Tech in deze epidemie?
Welkom in een nieuw jaar van de non-valeur(s). De bubbels, bellenblazers en schuimkloppers. Geldingsdrang en vogelperspectief onder de kaasstolp. De manische meningmachine van gebakken lucht. Verantwoordelijkheid zonder aansprakelijkheid.
Bedrijven zonder bedrijvigheid, arbeiders zonder arbeid, banken zonder geld. Krediet zonder kosten of kredietwaardigheid. Verheerlijkte ‘coins’ die geen munten zijn.
Visjes die hun fiches gulzig binnen harken, om opgeslokt te worden door grotere vissen, die worden verzwolgen door de haaien. Zij mogen zich de bezitters noemen van de wereld, maar kunnen daarmee niets van werkelijke waarde kopen. (sb)
Inderdaad. De tijd van de overgewaardeerde waardeloosheid in het kwadraat!
Er is nogal wat discussie over het vaccineren. Wel of niet doen. Kijk ook zelf kritisch naar de uiteenlopende berichten die hier over verschijnen.
Zojuist dit artikel gelezen: https://www.artsenauto.nl/laat-u-zich-ook-vaccineren/?fbclid=IwAR1scyJbSH_0ClbxVGw5IWLMrsUWMFajxUpPIDj6tKm1YkqSsVmvAc2L8rE
Kan helpen bij het nemen van uw beslising.
Dank voor de link, het is een goed artikel.
Wel heb ik heb nogal moeite met veel reacties onder dit artikel waarin gesteld wordt dat je egoïstisch bent als je het vaccin niet neemt. Mijns inziens kun je dit niet voor een ander beslissen.
Adviseer je iemand om het niet te nemen en men krijgt Corona wijst men met de vinger naar je.
Adviseer je iemand om het wel te nemen en je hebt pech met de uitwerking/lange termijn effect van het vaccin, wijst men ook met de vinger naar je.
Daarnaast ben je niemand verplicht om de medisch/psychologische redenen te gaan delen waarom je het niet (of wel) neemt. Dit kunnen zeer legitieme redenen zijn.
Onderzoek zelf en beslis dan of je het wel of niet wilt. Dat hoeven anderen niet voor je te doen en laat je vooral geen dingen aanpraten waar je eigenlijk niet achterstaat. Zolang er geen verplichting in het spel is, is het ieder zijn vrije keuze.
Ik wil toch hopen dat het “zelfbeschikkingsrecht” in onze grondwet ondanks de noodwet niet buiten werking is gesteld. Eerlijk gezegd voel ik er wel voor om te vaccineren, maar ik volg wel de discussie. Soms hoor ik argumenten die mij in twijfel brengen. We zijn denk ik nog maar aan het begin van een breed maatschappelijke prikdebat.
Een tamelijk overbodig debat/gewetensonderzoek, gezien de organisatorische vaccinatiezooi (in NL), de steeds nadrukkelijker vraag of er überhaupt wel genoeg van het spul beschikbaar is en of het helpt de besmettingen in te dammen, vóórdat de zorg definitief over de kop gaat.
In Engeland halen ze -met twee verschillende vaccins- technisch alles uit de kast. Toch lopen ze daar steeds verder achter de muziek aan, doordat het aantal vaccinaties de uitbreiding van besmettingen op geen stukken na kan bijbenen.