Inderdaad, een uitspraak van zowel Donald Trump, vanaf later op de dag vandaag, 20 januari 2021 opnieuw een gewone Amerikaanse burger. En ook wat Ruffer Investment Company naar buiten brengt op deze dag. Het mag duidelijk zijn dat ze het over twee verschillende onderwerpen hebben. Deel 1 van een 2delig artikel. Blijft u vooral bij ons!
Wanneer eerder deze maand het Amerikaanse Capitool bestormd werd, zullen miljoenen dit met afgrijzen gezien hebben. Live zelfs, en op televisie voor de meesten. Zeg maar dat heel de wereld geschokt was, dat zoiets kon gebeuren. In de VS en niet in een of andere Bananenrepubliek. We zagen geweld, verbaal maar ook fysiek, en er zijn doden en gewonden gevallen daar in Washington D.C. Is het vreemd dat ondergetekende echter ook iets van ontroering en medeleven voelde? Dat was dan specifiek toen één van de zogenaamde querulanten iets riep, naar de media, de camera´s die niet wisten wat eerst in beeld en geluid te brengen. ´´We are taking back our country!´´ De spreekwoordelijke kruik gaat net zolang te water tot ze barst, aldus het volksgezegde. De gewone Joe and Jane zijn niet zo dom als waar ze wel voor versleten worden soms. De band tussen de Amerikaanse politiek en de average American is al zo lang en hevig uitgerekt, dat een breuk niet meer op zich kon laten wachten.
Anders maar ook beter?
Donald Trump personaliseerde vier jaar lang een andere politiek. Niet het Washingtonse gekonkelfoes en binnenskamer-bedissel, de politiek van de achterkamertjes, de afspraakjes-onder-ons, die zo typisch zijn voor politiek in het algemeen. Al beseffen wij als ´gewone burgers´ niet dat aan politiek doen zonder propere handen zo goed als onmogelijk is. Ga er maar aan staan, tracht maar eens het anders en beter te doen – het zal u niet lukken. Donald bracht een en ander allemaal in het openbaar, in the spotlights. Ik herinner me nog hoe hij met zijn entourage aan internationale politiek deed, via computer en smartphone, temidden van een eet-en-drinkgelegenheid vol reguliere gasten. Die keken dan ook hun ogen uit. Hij stond bekend als de Twitter-President, want niemand van alle politici ooit heeft zoveel en zo vaak gebruik gemaakt van sociale media als hij. Was/is dit dan directe democratie? Iets té veel blijkbaar want Twitter schorste zijn account.
Joe and Jane, and Joe
Helaas voor Joe and Jane America keek The Donald wel naar ´s lands belangen, en in zekere zin ook naar de hunne, maar toch in de eerste plaats naar die van de rijken, zichzelf incluis. Cf. de grootste belastinghervorming aller tijden die hij doorvoerde. Trumps entourage – velen gingen de gevangenis in wegens corruptie en andersoortig gesjoemel. Recent kregen de meesten ook nog eens gratie van Trump – heel veelzeggend, and not good, not good… De kloof tussen arm en rijk in het land is dan ook weer vergroot onder vier jaar Trump. Ook internationaal bleef Donald een vreemde eend in de bijt, een vreemde vogel gevonden. Andere presidenten, staatshoofden hadden zo iemand in hun midden, daar gedropt door de Amerikaanse kiezer in 2017, nog nooit meegemaakt. Iemand die geen spreekwoordelijk blad voor de mond nam, die de dingen zei zoals hij ze zag, en daarbij brokken maakte die moeilijk nog gelijmd konden worden. Ik denk dat zeker in de hoogste politieke kringen iedereen dolblij is dat het weer business as usual wordt, onder vier jaar Joe Biden.
Back tot the future…the past
Gaat Amerika nu beter bestuurd worden, eerlijker, meer fair? In zekere zin wel, omdat de laagste inkomens beter af zullen zijn onder Bidens politiek. Minderheden zullen niet meer veronachtzaamd worden, er zal minder discriminatie plaatsvinden, in principe. Zeker met een gekleurde vice-president, Kamala Harris, wiens invloed zeker niet te onderschatten valt. Financieel-economisch ook? Neen, dat denken we absoluut niet. Niet wanneer we Janet Yellen horen verklaren dat er meer dollars moeten uitgegeven worden, en dat het schuldenprobleem alweer ´voor later´ is. Het zal alles terug meer zoals onder oud-president Obama worden, denken wij, want Biden was niet voor niets diens vice-president.
Vandaag wordt Joe Biden ingezworen tot 46ste president van de Verenigde Staten. Bewaakt door 25.000 soldaten, want in Coronatijden en met de helft van het land die hem ongaarne (een zwaar eufemisme) ziet komen. Hier volgt de afscheidsspeech van Donald J. Trump, het exit van een ´andere´ politiek. Een lange opsomming met talloze pluimen op eigen hoed – echte pluimen en verzonnen. Neem het allemaal beslist met een korrel…of zeg maar een kilo zout: