crowdfunding beleggen: Waarom geld lenen aan geldvragers die veelal eerder door de banken zijn afgewezen? Omdat er serieuze rendementen te halen zijn. Maar, deze medaille heeft natuurlijk een keerzijde; risico.
In dit artikel:
- Wat is crowdfunding beleggen?
- Waarom is het interessant?
- Wat zijn de risico’s van crowdfunding beleggen?
Wat is crowdfunding beleggen
Bedrijven die geld nodig hebben, zonder daarbij de bank aan te moeten kijken steeds vaker naar crowdfunding. In feite is crowdfunding zo simpel als een bedrijf dat geld leent van een (groot) aantal particulieren en bedrijven.
De beloning voor deze geldschieters van het bedrijf kan op verschillende manieren geschieden. Naast rente krijgen deze investeerders vaak andere voordelen zoals; korting op een product of dienst van geldvrager.
Waarom is crowdfunding beleggen interessant?
Voor bedrijven
Voor de middelgrote en kleine bedrijven die het geld nodig hebben, is crowdfunding vaak interessant, omdat het goedkoper is dan lenen bij een bank. Banken houden namelijk hogere rentetarieven aan en stellen meer voorwaarden.
Voor investeerders
Voor investeerders is crowdunding beleggen interessant, omdat de rente juist veel hoger is dan de spaarrente bij een bank.
Hoe veilig is crowdfunding?
Met een crowfunding belegging heb je als investeerder te maken met twee partijen die een risico vormen:
- De onderneming waarin je investeert.
- Het crowdfunding platform
risico’s van het bedrijf
Je loopt het risico de onderneming in de problemen komt, en de aflossing en rente niet meer terugbetalen kan. Bedenk je dat veel van de bedrijven die om crowdfunding vragen in eerste instantie geen gehoor kregen bij de bank.
De tussenliggende crowdundingplatformen screenen natuurlijk wel de geld vragende bedrijven. Maar, dat is op hun eigen manier. En het stelt daarbij zijn eigen voorwaarden en risico aanduiding.
Net als met alle investeringen, volg niet blindelings de menigte of de mening van een ander. Het blijft raadzaam zelf goed je onderzoek te doen. Realiseer je dat het tussenliggende crowfundingplatform zijn werk niet voor niets doet. En er dus enige subjectiviteit in de beoordeling van de projecten door kan schemeren.
Het crowdfunding platform
Ook dit platform is een bedrijf. En bedrijven lopen het risico om in de financiële problemen te komen. Dus het is goed deze tussenpartij goed te onderzoeken. Hoe gezond is het?
Voordat je investeert
Voordat je investeert en een overeenkomst aangaat kun je ten rade gaan wat de beste manier is om te investeren. Nadat je natuurlijk goed onderzoek hebt gedaan naar de geldvrager en de tussenpersoon. Uiteindelijk kies je ervoor om rechtstreeks bij de geldvrager of via een tussenliggende partij te beleggen. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen.
Hoe werkt crowdfunding?
Hoe crowdfunding in de basis werkt is vrij eenvoudig uitgelegd.
- Bedrijven die financiëring zoeken, melden zich aan bij een crowdunding platform
- Deze brengt de geldvrager in contact met het publiek; particulieren en ondernemingen die een crowdfunding investering willen doen.
- Investeerders doen hun crowdfunding belegging via het platform door hier hun geld naartoe over te maken. Dit platform sluist het geld door naar het bedrijf.
- Het tussenliggende crowdfunding platform zorgt er vervolgens weer voor dat het aflossing en rente bij de investeerder terecht komen.
Welke soorten crowdfunding beleggen zijn er?
Je kunt crowdfunding beleggen op verschillende manieren. Je kunt investeren in:
- lening
- donatie
- beloning
- aandelen
In onderstaande afbeelding staan deze vormen van crowdfunding beleggen naast elkaar uitgelegd.
Samenvatting en conclusie: crowdfunding beleggen, investeren in afdankertjes van de bank?
Crowdfunding beleggen, Wat is het? Geld verstrekken aan bedrijven die om geld kunnen gebruiken voor hun start en/ of doorgroei. Dit kun je rechtstreeks doen, of via de tussenkomst van een crowdfunding platform.
Kleven er risico’s aan vast? Jazeker, het blijft investeren.
Kan het je wat opleveren? Ja, natuurlijk. Maar, zoals in de titel staat. Veel van de geldvragers zijn eerder door een bank afgewezen. Dat betekent niet dat het slechte projecten zijn. Zeker niet. Maar, de bank en geldvrager waren gewoon geen match.
De tussenliggende crowfunding platformen via welke je investeren kunt, houden zo hun eigen criteria aan. Natuurlijk zo betrouwbaar en goed als zij kunnen, natuurlijk kun je ervanuit gaan dat het professionals zijn die de bedrijven screenen. Maar, het blijft een tussenliggend bedrijf,
Voordat je overweegt een crowdfunding belegging te doen, is het aan te raden goed onderzoek te doen naar; de geldvrager, zijn betrouwbaarheid etc., en de tussenpersoon. Je kunt overwegen direct of via een crowdfunding platform te beleggen. Beiden hebben hun voor- en nadelen.
Disclaimer:
Ik ben geen financieel adviseur en dit artikel is geen financieel advies. Dit artikel is louter informatief. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.