Met vaste regelmaat worden maandelijks cijfertjes gepubliceerd over de voortgang van onze NL-economie. Cijfers die er de laatste tijd niet fraai uitzien maar dat was te verwachten. Hoewel, het viel ook mee. De R-overheid(=Rijksoverheid) stelde zich uitermate sociaal op en kwam met omvangrijke steunpakketten om het MKB en KLM overeind te houden. Daarmee werden massa-ontslagen voorkomen en kon de UWV de kaartenbak met werkzoekenden nog zonder extra personeel bijhouden. De meeste werknemers werden door hun werkgevers doorbetaald via de NOW-regeling. Ze blijven op de loonlijst staan in de verwachting dat de bedrijvigheid weer snel op gang komt.
Waar blijft het perspectief
Helaas zijn de vooruitzichten somber want in plaats van versoepeling van de maatregelen leven we thans in een soort van oorlogsgebied waar een avondklok is afgekondigd. Waar in de Tweede Kamer zelfs een politicus vroeg om de inzet van het leger. Een leger inzetten tegen rellende pubers, lijkt dat niet op een burgeroorlog. Leger tegen eigen volk. Oei, in welke tijd zijn we aanbeland. In ieder geval moeten we nog even volhouden zoals onze ministers roepen, terwijl de vooruitzichten nogal somber zijn. Van enig perspectief bieden is geen sprake, behalve wat uitspraken over de volgorde van versoepelingen als de virusvrees afneemt. Als ingezette vaccinatieprogramma’s worden gefrustreerd door criminele praktijken van Big Farma dan krijg ik grote bedenkingen. Nu de angstcultuur al zo lang aanhoudt zouden versoepelingen niet snel tot een bevrijdingsfeest leiden, althans zo is mijn indruk.
Ga werken bij de Politie
De ernstige avondklokrellen zijn voorlopig onder controle door de enorme inzet van politie. Gezien de extra druk op het politieapparaat is er volop reden om flink te gaan werven onder de werkloze jeugd. Daarvan zijn er inmiddels behoorlijk wat zonder werk geraakt. Vooral de jongeren werken veel bij uitzendbureaus en in de horeca. Daar zijn respectievelijk 76.000 en 59.000 banen verloren gegaan. Precies daar waar we dat niet willen. Teveel werkloze jongeren is slecht voor de moraal van een klein landje. Dan gaan ze matten met politieagenten, pluk ze dan van de straat en laat ze matten namens de Politie. Dat we momenteel langzaam toewerken naar een Politiestaat baart echter niemand zorgen.
“De euro gaat ons redden”
Als we eens verder kijken naar de werkgelegenheid in ‘kikker-kwaak-kwaak-landje’ dan zou ergens een lampje moeten gaan branden. Waar is onze maakindustrie gebleven met hun toeleveringsbedrijven die hun producten uitvoeren naar alle werelddelen. We zijn nog bekend om onze bloemetjes en de kaas maar vergeleken met Duitsland, Frankrijk en Italië produceren we evenredig minder. Onze baggeraars en dijkenbouwers werken veelal met personeel wat ze werven in de landen waar ze hun klussen hebben, zijn daar stukken goedkoper. Veel maakindustrie is door de globalisering verplaatst naar de lage-lonen-landen China en India. Kunnen we dus goedkoop invoeren. Het effect van lagere prijzen raakt uitgewerkt nu arbeiders daar geleidelijk beter betaald worden.
EU export
Ook heeft de ECB een beleid ingezet om de euro omlaag te krijgen waardoor de stagnerende EU-export weer op gang moet komen. Echter is de VS de grote concurrent omdat ook de dollar voor hun economie momenteel te duur is. Zou China de lachende derde zijn? In de cyclus van hoog- en laagconjunctuur zou dat heel goed passen. Wisseling van de macht. Maar de euro als reddende engel? Laat me niet lachen, lieve Christine van de ECB…
Minder banen, hogere lasten
In Nederland gaan we de verkeerde kant op. We hebben ons uit de markt geprijsd. De werkgelegenheid in de dienstensector is in deze 21ste eeuw toegenomen maar in de maakindustrie tegengesteld afgenomen. Als we kijken naar aanwas van nieuwe banen dan verwachte het UWV die voornamelijk in de sectoren Zorg(65.000), Openbaar Bestuur(22.000) en ICT(21.000). Per saldo zien we echter krimp in de werkgelegenheid. De hierboven genoemde nieuwe banen kosten de samenleving juist meer geld. Nog meer politie op straat, nog meer ambtenaren en meer zorgmedewerkers zal een lastenverhoging betekenen voor de samenleving. Hogere belastingen bij Rijk en Gemeenten en hogere zorgverzekeringen. Hogere lasten en een lager besteedbaar inkomen betekent dat we minder uitgeven naar ons MKB waar vooral winkels en horeca de coronaschade moeten inhalen. Dat lukt alleen als consumenten het dubbele uitgeven over eenzelfde toekomstige periode als de achter ons liggende periode van beperkingen.
Ontwaken
Een jaar lang minder uitgeven en daarna een jaar lang extra uitgeven, ziet u het gebeuren? Deze jongeheer niet. Als consumenten zijn gaan consuminderen dan zal dat patroon niet op de “Dag van de Bevrijding” ineens omkeren. Beleggers hadden zoiets kennelijk wel verwacht maar ontwaken langzaam uit hun droom. Wanneer zal Nederland helemaal wakker zijn?
GW
Een beschouwing
https://youtu.be/LOAikr4q67w
‘Cosumindere”? In coronajaar 2020 in ieder geval nog niet. Grote omzetstijgingen in voedingsmiddelen, supermarkten, landbouw, doe-het-zelf zaken en webshops. Ook al hebben m.n. de reisbranche, horeca en sport/evenementen het nakijken.
Vorig jaar hebben Nederlanders bijna € 50 miljard toegevoegd aan hun spaatdeposito, dat nu in totaal bijna € 500 miljard bedraagt, meer dan genoeg om de staatsschuld in één keer af te lossen
De romantiek van de gezellige, kleine detaillisten in het centrum? Het gros van het kleine, zelfstandige, en vooral ‘vrije’, ondernemerschap is allang weggeconcurreerd. Voor zover het visueel nog bestaat is het (franchise-) contractueel gebonden aan ketens van conglomeraties en investeerders die hun belangen spreiden en/of diversifiëren.
De huidige trend naar een volledig contant- en contactloze digitale handel/samenleving is (vooral door zijn grote kwetsbaarheid) een gevaarlijke ontwikkeling.
een beetje dubieuze site in mijn ogen maar het is wel een positief bericht als men dat zou aanhouden:
https://www.xandernieuws.net/algemeen/parlementaire-vergadering-raad-van-europa-beslist-dat-vaccins-niet-verplicht-en-weigeraars-niet-gediscrimineerd-mogen-worden-en-er-geen-vaccinpaspoort-komt/