De ´tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er gekomen om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Met de tegemoetkoming NOW kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo blijven zo veel mogelijk banen behouden.´ Aldus de definitie van deze overheidssteun aan werkgevers zoals op het UVW Werkgeverportaal vermeld. ´Tijdelijk´ staat er wel degelijk bij, maar hoe tijdelijk is dat dan wel? Ondernemer Koen Dil (Dilvis.nl en voorheen eigenaar van Biflatie.nl) maakt even de voorlopige (tijdelijke?!) stand op van wat er staat aan te komen:
Gaat hard nu met de #ontslagen (terwijl de #NOW nog in volle gang is). Bij #Shell 9000 mensen weg, bij #Heineken 8000 eruit, bij #ABN 2800 banen gesaneerd, bij #ING 1000 en de #Rabobank wijst 5000 werknemers de deur. Vergeet #Booking (17.500 eruit) en #KLM niet (hoeveel n.n.b.). pic.twitter.com/k4ktanKlaS
— Koen Dil (@K_Dil) February 11, 2021
En pas op: om in aanmerking te komen – let maar goed op alle tijdspannes te volgen en nergens een lettertje of cijfertje verkeerd op te geven. De NOW-steun is geen automatisme. En voor sommigen blijkt het alvast geen cadeau, wat wel erg vreemd wordt dan:
“De #NOW regeling heeft voor mij geresulteerd in een belastingschuld van 1,2 miljoen euro aan loonbelasting”, legt onze Ambassadeur Horeca @OubahaKhalid uit bij @omroephuman. #CodeOranje presenteerde eerder al een Marhallplan #horeca met Khalid. 👇🏼https://t.co/wM0kVDiwGB pic.twitter.com/ve40ZcQ4iq
— Code Oranje (@Code__Oranje) February 8, 2021
Steun kan ook tegenvallen
Trouw berichtte nog zo recent als december 2020 ook al: ´Zes op de tien bedrijven gaan minder financiële coronasteun krijgen dan ze dachten en zullen alsnog in de problemen komen. Door een ‘strafkorting’ raken ze soms alles kwijt.´
De kleine bedrijven klagen eveneens:
Veel vaak kleine bedrijven dreigen door #coronamaatregelen ten onder te gaan.
— DrJH (@DrJHAmsterdam) February 10, 2021
Vooral de huur van hun panden drukt zwaar.
Kabinet:
1. Bevries twee jaar de uren.
2. Beboet na #corona leegstand langer dan 6 maanden met 100% van de huurprijs.
3. Geen huurkorting, geen #NOW steun. pic.twitter.com/Qh2rD96fQv
Wie steunt de ondersteuners? Topjaar of Flopjaar?
De overheid helpt burgers en bedrijven het hoofd (en liefst nog wat meer) boven water te houden. Dit is indirect ook een ondersteuning van de bankenwereld, vanwege zoveel uitstaande leningen die moeten gehonoreerd blijven. Die overheid wordt op haar beurt ondersteun door de ECB met leningen. Zo gezien steunt, ondersteunt iedereen elkaar, ieder de ander, dus wat is het probleem? Ondergetekende hoopt dat u de ironie van dit alles tussen de lijnen doorleest? Zoals bij volgend ingezonden stuk in de Volkskrant. ´2021 wordt een economisch topjaar´. Want Frank Kalshoven als directeur van De Argumentenfabriek zal het allemaal vast ook niet echt menen, of toch?
De vastgoedsector is een niet te onderschatten onderdeel van de BV Nederland en als die echt gaat schuiven schuift de rest van de schuldenberg mee en is alles wat we nu meemaken in wandelingetje in de sneeuw in vergelijking wat nog komen gaat. Even een klein dingetje: de kou, sneeuw- en schaatspret gaat wel voor veel hogere energierekeningen zorgen!
Tja, dit is waar de critici (wappies) al maanden (enkele economen al bijna vanaf het begin) voor waarschuwen, er volgt straks een lawine aan (massa)ontslagen. Oorzaak/gevolg.