Goldman Sachs, de legendarische zakenbank op Wall Street, heeft pas eind januari Bitcoin opgenomen in de wekelijkse ranglijst van wereldwijde activaklassen. Dat gebeurde toen de grootste cryptocurrency aan een onstuitbare opmars was begonnen. Maar sindsdien heeft Bitcoin zowat alles en iedereen, obligaties, olie, banken, goud en technologieaandelen, het nakijken gegeven.

 

In maart bedroeg het rendement van Bitcoin sinds het begin van het jaar  ongeveer 70%, of zowat het dubbele van dat voor de volgende in het rijtje: de energiesector, met ongeveer 35% stijging. Dit volgens het laatste ‘US Weekly Kickstart’-rapport van Goldman Sachs. Wanneer we bedenken dat de het rendement van de Standard & Poor’s 500 Index sinds 1 januari maar erg magertjes was, dan snappen we de aandacht voor Bitcoin.

 

Het herstel van de olieprijzen en van de reële rente heeft de rendementen sinds het begin van het jaar gestimuleerd voor cyclische sectoren zoals energie en financiële dienstverlening, die niettemin ondermaats presteren tegenover de Bitcoin. Deze cryptocurrency is dus werkelijk outstanding. Ruwe olie en energie hebben tot dusver dit jaar een hoger voor risico gecorrigeerd rendement (Sharpe-ratio) dan Bitcoin.

 

Goud is de slechtst presterende beleggingscategorie sinds het begin van het jaar, terwijl de gestegen rente traditioneel defensieve sectoren zoals consumptiegoederen en nutsbedrijven hebben afgestraft. Gebaseerd op eerder onderzoek verricht door CoinDesk, wordt Bitcoin door veel investeerders zowel in crypto- als in traditionele markten beschouwd als een potentiële inflatiehedge. Dit des te meer in een tijdperk waarin centrale banken over de hele wereld triljoenen dollars aan vers gecreëerd geld in financiële markten pompen om de door coronavirus zwaar getroffen economieën te ondersteunen.

 

Toch heeft goud in het afgelopen jaar ongeveer 10% verloren, wat sommige marktwaarnemers ertoe aanzet te beweren dat Bitcoin marktaandeel steelt van het gele metaal. Volgens een onderzoek is ongeveer 40% van de Goldman-klanten momenteel belegd in cryptocurrencies, ook al stelden de analisten van de Amerikaanse zakenbank nog in mei 2020 dat cryptocurrencies ‘geen geschikte investering waren voor de klanten’, maar slechts een ‘manie’ erger dan de beruchte run op de Nederlandse tulpenbollen in de 17e eeuw.

 

Goldman Sachs: vraag naar Bitcoin vertoont stijgende trend

De vraag van beleggers naar de digitale munt Bitcoin blijft robuust, waarbij in de loop van de maand maart een piek werd opgetekend boven 60.000 dollar. Bitcoin, de grootste digitale valuta op basis van marktwaarde, blijft dus recordhoogtes optekenen en dat bijna op maandelijkse basis. De kans is groot dat institutionele beleggers een cruciale rol spelen in deze rally, omdat de bevestiging overvloedig aanwezig is dat Bitcoin steeds meer grote deelnemers lokt.

 

Ook andere factoren spelen daarbij een rol, zoals het feit dat Canada groen licht geeft voor de tweede Crypto ETF van het land. Maar uit alles blijkt dat de honger van de beleggers naar Bitcoin alleen maar groter wordt. Bij Goldman Sachs verklaarde chief operating officer John Waldron dat hij een toename van de interesse van de kant van zijn klanten heeft gezien als het gaat om investeren in Bitcoin.

 

Goldman bespreekt nu met de toezichthouders hoe banken in de toekomst met digitale activa kunnen omgaan, want ook die banken zetten nu in op Bitcoin. Het aanbod van Bitcoins neemt af omdat de institutionele beleggers op de markt zijn gekomen en veel particuliere beleggers de cryptocurrency voor langere tijd vasthouden. Azië ziet met name een toenemende belangstelling van de kant van de institutionele beleggers.

 

China werkt aan een door de staat gesteund aanbod van cryptocurrencies met de hulp van grote spelers uit de particuliere sector. Grote namen van BNY Mellon tot Anthony Scaramucci’s Sky Bridge Capital, dat de afgelopen vijf maanden bijna 500 miljoen dollar in Bitcoin heeft gepompt, heeft zich op de crypto gestort. Daarnaast overweegt Morgan Stanley investeringen in Bitcoin en ook JP Morgan Chase bereidt zich voor op het opstarten van bitcoin-handel als er vraag is van de klanten.

 

Banken en grote bedrijven zijn volgens analist Danyaal Rashid van Global Data niet voor niets geïnteresseerd in Bitcoin. Te midden van de lage wereldwijde rentetarieven en een groeiend wantrouwen van de kant van de beleggers voor fiat valuta’s wordt Bitcoin een vaste waarde voor sommige belangrijke beleggers en bedrijven.

 

De komst van detailbeleggers versnelde in 2020 naarmate meer mensen thuis bleven vanwege pandemie-gerelateerde beperkingen, wat samenviel met de toenemende populariteit van commissievrij beleggen en gebruiksvriendelijke mobiele handelsplatforms zoals Robinhood. Goldman Sachs heeft op 1 maart zijn cryptocurrency trading desk opnieuw opgestart midden in een nieuwe hausse in Bitcoin. De bank heeft ook aangekondigd dat ze Bitcoin-futures gaat verhandelen om gelijke tred te houden met de snel evoluerende sector van digitale activa.

 

Bitcoin heeft kaap van $ 61.000 doorbroken na een sprong van 1.000%

De koers van Bitcoin viel wat terug nadat voor het eerst de kaap van $ 61.000 werd doorbroken. De beleggers vrezen dat de gigantische omvang van de steunmaatregelen in de VS uiteindelijk de waarde van het fiat geld verder zullen uitholen. Bitcoin is het afgelopen jaar met meer dan 1.000% gestegen in koers, gestimuleerd door signalen van toegenomen institutionele en zakelijke interesse naast de gebruikelijke speculatieve vraag.

 

De cryptomunten zijn vooruitgelopen op de toekenning van checks aan de Amerikaanse bevolking, zo denkt  Chris Weston, hoofd onderzoek bij Pepperstone Group Ltd. Volgens Weston zal een deel van de steunmaatregelen in Bitcoin worden belegd, waarbij de Amerikanen er op rekenen een meerwaarde te realiseren op hun Bitcoin. Het levendige debat over de mogelijkheden voor meer door stimuli aangedreven winsten en of het zelfs mogelijk is om een ​​langetermijn waarde voor Bitcoin te berekenen wordt in de VS onverminderd verder gezet.

 

Jeffrey Halley, senior marktanalist bij Oanda Asia Pacific Pte, en Matt Maley, actief in een gelijkaardige functie bij Miller Tabak and Co zien beiden potentieel voor verdere winst op basis van technische analyse. Bitcoin zou heel snel richting $ 75.000 kunnen stijgen, aldus Maley. Bloomberg Intelligence-strateeg Mike McGlone denkt zelfs dat $ 100.000 de volgende drempel zou kunnen zijn.

 

Het lot van een groeiend aantal bedrijven is inmiddels in toenemende mate verbonden aan de cryptocurrency, van beursgenoteerde Bitcoin-miners en -makelaars tot bedrijven die in een token hebben geïnvesteerd. Zo is de correlatiecoëfficiënt tussen Bitcoin en een gelijk gewogen mandje van vijf aandelen die investeringen in de digitale valuta hebben aangekondigd – Tesla Inc., MicroStrategy Inc., Square Inc., Meitu Inc. en Aker ASA – gestegen naar dit jaar gemiddeld 0,72 tot 0,26 in 2020.

 

Maar niet iedereen is even optimistisch. Volgens Luke Ellis, CEO van het Brits hedge fund Man Group, is Bitcoin een “handelsinstrument” in plaats van een belegging de lange termijn. Ellis onthulde dat hij met Bitcoin had “geploeterd”, maar beschouwt zichzelf eerder als een belegger dan als een HODler. Hij beschouwt de cryptomunt als een handelsinstrument en probeert de markt wat liquiditeit te verschaffen.

 

Ellis zei ook nog dat hij het niet nodig vond voor bedrijven om Bitcoin op hun balans te houden en beschreef een cryptocurrency op de balans “verwarrend” gezien de inherente speculatie op de markt. Bedrijven worden niet verondersteld te speculeren met geld in kas. Grote bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy hebben de afgelopen maanden grote investeringen in bitcoin bekendgemaakt (zie boven), maar daar ligt Ellis dus niet van wakker. Man Group is een in Londen gevestigd hedgefonds, dat ongeveer $ 123,6 miljard beheert voor zijn voornamelijk institutionele klanten.

 

Morgan Stanley dringt er bij Bitcoin beleggers op aan voorzichtig te werk te gaan

Zakenbank Morgan Stanley heeft de beleggers vorige week aangespoord om voorzichtig te zijn met cryptocurrencies, aangezien deze activaklasse nog in de kinderschoenen staat wat betreft prijsvorming. In een nota opgesteld door de vermogensbeheereenheid van Morgan Stanley, zoals geciteerd door The Block, herhaalde het dat investeringen in cryptocurrencies zoals Bitcoin speculatief zijn.

 

Het bevestigde echter opnieuw dat, hoewel cryptocurrencies veel risico met zich meebrengen, de sector momenteel aan het volwassen worden is. De crypto’s bezitten het potentieel om uit te groeien tot het stadium waarin deze activaklasse van onschatbare waarde kan worden binnen een gediversifieerde portefeuille. Om speculatieve investeringsmogelijkheden zoals Bitcoin & Co te laten uitgroeien tot het niveau van een beleggingscategorie die een rol kan spelen in gediversifieerde beleggingsportefeuilles, is transformationele vooruitgang aan zowel de vraag- als de aanbodzijde vereist.

 

In het geval van cryptocurrencies denkt Morgan Stanley dat die drempel stilaan wordt bereikt. Een verstevigend regelgevingskader, toenemende liquiditeit, beschikbaarheid van aanverwante producten en groeiende belangstelling van beleggers – vooral onder institutionele beleggers –  versterken deze trend. Het rapport sloot af met de opmerking dat de handel in cryptovaluta’s nog steeds in de kinderschoenen staat, dat de banksector nog moet worden overtuigd en dat ook ingrepen van de overheid op het gebied van regelgeving waarschijnlijk zijn. Daarom krijgen de klanten het advies om voorzichtig te werk te gaan. Morgan Stanley bezit meer dan 10% van de MicroStrategy-aandelen, een belang dat wordt beschouwd als een indirecte blootstelling aan Bitcoin omdat MicroStrategy bijna 100.000 Bitcoins bezit.

 

Hedge Fund CIO: “Ethereum kan basis worden van een nieuw wereldwijd financieel systeem”

Eric Peter, CIO van One River Asset Management, is een “believer” wat crypto’s betreft. Hij kocht in november 2020 voor $ 600 miljoen aan Bitcoins en dat was toen de grootste openbare transactie die ooit was gedaan. Peter noemde Bitcoin de meest interessante transactie die hij in de 30 jaar, dat hij in de branche zit, heeft verricht. Crypto’s gaan volgens hem de wereld veranderen.

 

Hij verwees daarbij ditmaal niet naar de wereldwijde overgang naar een nieuw monetair systeem dat zal interageren met politieke, sociale en geopolitieke krachten om een ​​toekomst te creëren die totaal anders is dan het verleden. Daar heeft Peter in het verleden al uitgebreid aandacht aan besteed. Sleutelbegrippen voor de nieuwe toekomst zijn naar zijn mening digitale activa, blockchain, tokenisatie en virtualisatie.

 

Het is niet langer mogelijk om te begrijpen wat er de financiële markten gebeurt, laat staan ​​wat er gaat komen, zonder een diepgaand begrip van deze zaken te ontwikkelen. Het is volgens Peter niet zo dat ze de wereld gaan veranderen, want daar zijn ze in alle stilte al mee bezig. Onder de oppervlakte verloopt dat proces sneller dan we ons momenteel kunnen voorstellen. Een voorbeeld daarvan is een recente veiling van een kunstwerk.

 

Het betreft een kunstwerk van een kunstenaar die zichzelf Beeple noemt en die op een online forum zijn digitale collage verkocht zag worden voor een bedrag van $ 69,3 miljoen. Het werk werd verkocht door Christie’s op een virtuele veiling. “Everydays – The First 5000 Days” werd verkocht aan een belegger die zichzelf Metakovan noemt. Hij is de oprichter van Metapurse, een fonds dat niet-vervangbare tokens (NFT’s) verzamelt.

 

Metakovan betaalde in ether, wat de digitale valuta is van het Ethereum-netwerk. Dat netwerk bevindt zich in de cloud, wat vrijwel niemand helemaal kan bevatten, zelfs als het een integraal onderdeel wordt van bijna al onze activiteiten. En Ethereum, ondanks dat bijna niemand goed begrijpt wat het is, is in snel tempo onderweg om de basis van een opnieuw ontworpen wereldwijd financieel systeem te worden.

 

Beeple is nu de op twee na duurste levende kunstenaar ter wereld geworden. Het tempo van de veranderingen is zo groot dat zelfs onze artiesten niet verder kunnen kijken dan de horizon. We leven nu in een wereld waarin iemand als Beeple een virtueel beeld kan produceren, “tokenized” in een NFT en gekocht in een virtuele veiling door Metakovan voor 38.382 ether.

 

De transactie werd afgewikkeld op het Ethereum-netwerk, direct, veilig, allemaal in de cloud, zonder de behoefte aan een oude bank, of een enkele dollar. Elk aspect van de transactie, van Beeple’s creatie van iets komende van niets tot Metakovans verwerving van iets in ruil voor niets, is hoogwaardige kunst. Subliem. Een bewijs van menselijke verbeeldingskracht, vindingrijkheid, evolutie. Een glimp van een wilde, onherkenbare toekomst.

 

“Ik heb het gevoel dat ik een koopje heb gedaan,” zei Metakovan, terwijl hij zijn ether naar Christie stuurde. Uiteraard blijven fantasieloze sceptici vastzitten in het verleden, op zoek naar de veiligheid van de risicovrije activa van weleer. Maar dat is allemaal lang achterhaald.

 

Alles wat we ooit zullen bezitten of ooit zullen verhandelen, zal op een dag op de een of andere manier worden gemarkeerd. Neem kunst. Een token wordt gegenereerd door een slim contract en permanent gekoppeld aan het werk. Zowel eigendom als authenticiteit van de kunst is verifieerbaar. Dat token kan worden verhandeld.

 

Eigendom kan worden opgesplitst, waardoor fractioneel “tokenized” eigendom mogelijk is. Wanneer het stuk in de toekomst wordt verkocht, kan de kunstenaar een deel van de opbrengst krijgen als dat zo in het contract is opgenomen. Alles kan in deze nieuwe contracten worden ingebouwd, in de code worden ingebed, onmiddellijk en voor altijd worden verwerkt. Kortom: we zijn op weg naar een heel nieuwe wereld.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

6 reacties

  1. Ah. Nu gaat me een lichtje op: de intrinsieke waarde van crypto wordt dus ontleend aan de ‘menselijke verbeeldingskracht’, terwijl de duurzaamheid is gebaseerd op de eindeloze repetentie van een fictie.
    Of zit ik er nog steeds naast?

    1. daar zijn wij te simpel voor pj.
      ik heb t ook al opgegeven.

      dat moeten we overlaten aan de echte experts, de verlichtten.

  2. Beste Harm,

    Ik denk dat je ook wel beseft waarom we nu al deze gekte met o.a bitcoin meemaken dit is een goed beschreven fenomeen nl op goed duits
    omschreven door Ludwig von Misis nl de zgn Katastrophen Hausse.
    Deze periode die we nu meemaken met onbeperkt printen en geldverruiming zal niet zonder consequenties zijn. De meerderheid van de bevolking zal straks berooid wakker worden uit deze fiat nachtmerrie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: