(uit Cryptonieuwsbrief.nl) Holders zijn we (verondersteld) allemaal; houders, bezitters van crypto. Hodlers zijn dan zij die kopen-en-vasthouden. Soms heel lang vasthouden zelfs, gedurende jaren en jaren. Doorheen dik en dun, oftewel enorme dalingen in koers en gigantische stijgingen. Dit op de korte termijn. Die fluctuaties verdwijnen in het niets wanneer je naar de lange termijn kijkt, want BTC is met de jaren alleen maar duurder geworden, hoger in prijs gegaan. Het is de best presterende asset, value, waarde ooit in de geschiedenis. En dat wil wel wat zeggen…al is het verleden nooit een garantie voor de toekomst.
Voorbode van hogere koersen?
Daarmee heeft de voorraad bitcoins, de beschikbare hoeveelheid die verhandeld kan worden, een tweejarig dieptepunt bereikt. Van slechts 20 procent. Al de rest zit in private wallets en is dus niet meteen beschikbaar voor trading, kopen-en-verkopen. De logica en de theorie zegt dan hoe minder van iets voorhanden is, hoe hoger de prijs wordt. Financemagnates.com: ´Historically, significant outflows from crypto exchange to digital wallets impacted the price of the world’s largest digital currency positively due to a drop in the liquid supply of Bitcoin.´
Winner takes it all
Over de gekte binnen de cryptohandel schrijft economictimes.com. ´Crazy Crypto´s: Some surge 500% in 24 hrs, others lose entire value´. Je ziet dit niet gebeuren met de top 100 munten, maar wel met sommige die een lagere marktkapitalisatie bezitten. Kan zeer lucratief zijn, maar je riskeert ook je volledige investering in zulke kleine muntjes te verliezen. Tenslotte komen er zowat elke dag nog coins, munten en tokens bij, waarvan het bestaansrecht, laat staan de utility, het nut en de toepassingen twijfelachtig zijn. 12.178 Zijn het er al op moment van schrijven… Een prominent iemand binnen de cryptowereld voorspelde eens dat 99 procent van alle crypto´s op termijn zal verdwijnen; en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.
All in
Bij de grootste cryptomakelaar van de States, Coinbase, kun je nu zelfs je loon laten storten, waar het meteen wordt omgezet in de cryptocurrency van je keuze! Voor de die-hard investeerders dan… Pas op, je lacht er misschien mee maar herinner je nog – de (papieren!) cheques die Amerikanen ontvingen in 2020, als ´steun´ tijdens financieel precaire Coronatijden? Sommigen hebben daar meteen bitcoin et al. van gekocht en er een aardige cent of dollar verdiend mee!
Go for green
Op zoek naar minder milieu-belastende voeding voor het mijnen van cryptomunten, onderzoeken sommige mijners of ze nucleaire energie kunnen gebruiken in plaats van elektriciteit. Het stroomverbruik van het mijnen is immers een steeds groter probleem in een maatschappij, een wereld die groen, groener, groenst wil worden.
De e-naira komt eraan
Nigeria, het grootste land van Afrika, is tegelijk ook het populairste land ter wereld voor cryptobezit en -handel. De centrale bank van het land ziet burgers liever de eigen munt gebruiken (waar hebben we dat nog gehoord?) Vandaar dat de e-naira, de CBDC, de digitale versie van de plaatselijke munt, de naira, nu al wordt aangekondigd. De website die de Nigerianen inlicht en hierop voorbereid is zopas online gegaan, live dus. Independent.ng: ´The website promises easier financial transactions for users of eNaira, offers opportunity for peer-to-peer payments which allows users to send money to one another through a linked bank account or card; allows customers to move money from their bank account to their eNaira wallet with ease; can monitor their eNaira wallet, check balances and view transaction history; and make in-store payment using their eNaira wallet by scanning QR codes.´
Soon coming to a place near us
Nou nou, als dat geen concurrentie wordt voor cryptomunten, dan weet ik het ook niet meer. Natuurlijk: de overheid kan gewoon meekijken, de neus in je wallet steken. Kan, en zal. De gelegenheid, opportuniteit is gewoon te verleidelijk. Over and out voor elke vorm van financiële privacy dus. Zo´n CBDC, central bank digital currency, is volledig gecentraliseerd; van en door de plaatselijke overheid, in dit geval de Central Bank of Nigeria. En daarmee het volstrekt tegengestelde van cryptomunten, die gedecentraliseerd zijn. Hier is géén centrale overheid, bank, tussenpersoon of entiteit die ´de baas´ speelt. Die creëert, uitdeelt, en terug kan nemen naar believen. Maar concurrentie is het vast; de website ging gisteren online en kreeg al 1 miljoen hits in 24 uur tijd.
Waarschuwing
´´Alleen een gek leent geld om er crypto mee te kopen´´. Een uitspraak vanwege Jamie Dimon, CEO van een van de grootste Amerikaanse investeringsbanken, JPMorgan. En gelijk heeft-ie. Beleggen doe je in principe nooit met geleend geld, maar slechts met middelen die je ´kunt missen´. Niet dat je ´t door deuren en vensters naar buiten moet smijten, er de gek mee moet uithangen en onwaarschijnlijke risico´s nemen. Maar je mag er nooit van wakker liggen, hartkloppingen van krijgen of ultra nerveus van worden – van de fluctuaties bedoel ik. En zelfs niet van een total-loss. Te weinig beleggers nog beseffen dat je dit soort waarschuwingen ernstig moet nemen.
Dimon demoniseert
Jamie zelf is niet te spreken over bitcoin et al. Hij vindt ´t maar niks, en de wereld mag dit geweten hebben. (Zelfs al kan bitcoin maal 10 binnen 5 jaar – z´n eigen woorden…!) Toch zegt de CEO geen domme dingen an sich hoor, kijk maar: ´Governments regulate just about everything. I don’t know if it’s an asset. I don’t know if it’s foreign exchange. I don’t know if it’s a currency. I don’t know if it’s the securities laws, but they’re going to do it. And that will constrain it to some extent. But whether it eliminates it, I have no idea and I don’t personally care. I am not a buyer of Bitcoin.´
Titaantjes
Overheden zúllen crypto´s ´regelen´, dat klopt hoor. Zij zien de opkomst en groeiende populariteit met lede ogen aan, en zullen nog meer dan nu al gepaste (en ongepaste) maatregelen nemen er tegen. Het is en wordt een gevecht tussen titanen, let maar op. Kijk hoe China en Turkije digitale munten vervloeken, verbannen. Samen met de handel erin, de beurzen en platformen – allemaal niet meer welkom. Aan de andere kant, de Tegenpartij zeg maar, zie je El Salvador dat bitcoin officieel gebruikt en haar burgers echt voordeel ermee biedt. Met verschillende andere landen die grote interesse tonen dit voorbeeld te volgen. De wereld wordt digitaal, géld wordt digitaal. Het ene land zal er middels een CBDC zijn burgers mee knechten; het andere zal hem ten goede aanwenden. Zoals in Bhutan, waarover we al schreven, als meest ecologische land ter wereld. De vraag die u en ik ons kunnen stellen is dan: wat zal onze overheid doen…?
Hard tegen hard
Ondertussen verdubbelt concurrent Morgan Stanley zijn investering in Grayscale Investments, waar bitcoin en een tiental andere munten in trust aangehouden worden, dit voor institutionelen en andere grote financiële partijen, waaronder ook rijke individuele beleggers. En blijkt uit een studie dat van de 100 grootste bedrijven, er 32 positief staan tegenover cryptomunten staan. Ja, het zal hard tegen hard gaan, da´s wel zeker. De pro´s tegenover de contra´s. Aan welke zijde zult U staan, beste lezers…?
De markt ondertussen…
De totale marktkapitalisatie, van alle 12.178 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met gisteren maandag 27 september 2021, bedraagt vandaag 1,911 trillion – biljoen (1000 miljard) – dollar (was 2,002 trillion.)
BTC noteert aan 42.065 dollar (was 43.954 dollar).
De bitcoin dominantie is momenteel 41,45 procent (was 41,34 procent).
Ik wens u veel moed en voorzichtigheid, op deze dinsdag 28 september 2021…
Uw dienaar in crypto,
Joost Bitcoin
Gensler dringt aan op meer regelgeving voor cryptomunten en SPAC´s. Handelsplatformen als Robinhood onthaalt hij met scepsis. https://fortune.com/2021/09/27/sec-chair-gary-gensler-crypto-spac-regulations/