Dat cryptovaluta’s de afgelopen jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen is algemeen bekend. Sterker nog, crypto is inmiddels niet meer weg te denken in de huidige financiële wereld. Wat wel opmerkelijk is in de cryptomarkt is dat er veel gebruik wordt gemaakt van nieuwe, voor beginnende beleggers vaak onbekende termen en jargon. Als belegger is het dan ook noodzakelijk om goed de beschikbare documentatie door te lezen.
In je eigen omgeving heb je het vast wel gemerkt. Het lijkt het wel alsof er geen verjaardagsfeest voorbij gaat zonder dat iemand het heeft over cryptovaluta. Het lijkt haast wel alsof iedereen het kent en erin belegt.
En dat blijkt ook uit de cijfers. Uit een grootschalig onderzoek (2021) door Crypto Investor komt naar voren dat de Nederlandse cryptomarkt maar liefst 1,6 miljoen cryptobeleggers telt. De bekendste valuta is de bitcoin, de eerste en momenteel meest verhandelde cryptomunt.
Wat zijn de valkuilen van cryptomunten?
Nieuwe investeerders worden vaak aangetrokken tot de cryptomarkt nadat zij gelezen hebben over enorme koersstijgingen of juist ideale instapmomenten. Als belegger kan deze spannende nieuwe markt veel mogelijkheden met zich meebrengen.
Tegelijkertijd is diezelfde hebberigheid ook het grootste gevaar. Naast veel mogelijkheden kunnen cryptomunten namelijk ook voor gevaren zorgen. Om je wat houvast te geven zetten we drie belangrijke valkuilen voor je op een rij:
1. Teveel risico nemen
Te vaak komt het voor dat nieuwe beleggers hun risicomanagement volledig links laten liggen. Dit komt regelmatig voor bij beleggers die zijn verleid door het idee dat zij eenvoudig en snel rijk kunnen worden.
Investeer alleen geld in cryptovaluta wat je bereid bent te verliezen. Verschillende experts raden daarnaast aan niet meer dan 5% van je beleggingsportfolio in cryptovaluta te investeren.
2. Geen plan hebben
Bij het beleggen in cryptomunten is het hebben van een plan van groot belang. Beginnende cryptobeleggers horen vaak via-via over cryptovaluta’s waarvan de koers binnenkort zal gaan stijgen en worden op deze manier verleid tot het doen van een investering.
Om succesvol te worden op de cryptomarkt is het essentieel dat je niet altijd op het woord van een ander vertrouwt. Helaas bestaan er binnen de wereld van crypto namelijk veel mensen die uit eigen belang adviezen doen of niet het beste met je voor hebben. Doe daarom altijd je eigen onderzoek naar de kansen en risico’s van cryptovaluta.
3. Niet begrijpen waar de materie over gaat
HODL, Cold Wallet, DeFi en Staken. Nee, dit zijn geen termen uit een nieuw ontdekte vreemde taal. Deze termen behoren tot de vakterminologie van de cryptomarkt.
Voordat je begint met beleggen in cryptomunten is het belangrijk dat je begrijpt waar de materie over gaat. Cryptovaluta is niet alleen een nieuwe beleggingsoptie, het is in diverse opzichten een totaal andere markt dan de traditionele aandelenmarkt. Om je hierin thuis te kunnen voelen is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van acroniemen, opkomende technologieën, relevante termen en jargon binnen de cryptomarkt.
Zoals bij elke belegging is het belangrijk om precies te begrijpen waarin je belegt voordat je begint. Dat geldt zeker voor volatiele markten als deze. Cryptovaluta en -projecten, maar ook andere aan crypto gerelateerde websites, zijn veelal alleen in het Engels beschikbaar. Dat terwijl de Engelse taal allang niet meer domineert op het internet.
Om een initiatief toegankelijker te maken en cryptobeleggers te helpen is het daarom belangrijk dat de documentatie en communicatie in meerdere talen beschikbaar is. Een goed voorbeeld van dit soort financiële vertalingen is Polkadot. Voor dit project zijn er al verschillende vertalingen gedaan, maar is er (op het moment van schrijven) nog geen Nederlandse vertaling. Daardoor zijn minder Nederlanders geneigd om in het project te beleggen.
Let op dat een belegging altijd risico’s met zich meebrengt en dat je als belegger altijd goed de beschikbare documentatie doorleest. Is de documentatie niet beschikbaar in je eigen taal? Geef dit dan aan bij de partij die de cryptomunt uitgeeft. Als meer mensen dit doen zullen zij eerder geneigd zijn om de documentatie te vertalen, om op deze manier nog meer beleggers te bereiken.
Volgens mij wordt Daniel / zijn artikels geostraceerd op deze site.
Afkomstig van het Griekse woord “ostra” (?) wat scherf betekent. Bijvoorbeeld van een exores daarvoor stukgeslagen kruik van aardenwerk, waarop de Grieken een paar duizend jaar geleden hun voorkeursstem op een politiek figuur uitbrachten. Of om voor of tegen de verbanning van een politiek figuur te stemmen. Vanwaar het woord “ostracisme” overigens.
Was het (Griekse) dorp of de gemeent waar moest worden gestemd te arm om een goede kruik aan stukken te slaan, dan werd de stem uitgebracht/gesgreven op een boomblad, “petalus” (?) geheten. Vandaar het woord “petalacisme”. De waarde ervan stond natuurlijk gelijk aan die van een op een scherf uitgebrachte stem.
Afijn, dit terzijde.
Hips …
Klaus said:
Lost in the forest, the desert or at sea?
If you want to survive…
Better drink your own pee.
Dag Madman.
Dus ehh .. toen je in je iglo in Noorwegen/Zweden woonde, vroor je je pis zeker ook nog eens in voor “moeilijke” tijden ?
Wa-haa-haaa !!!