In 2019 schudde de Canadese cryptogemeenschap op haar grondvesten. Gerald Cotten, CEO van tradingplatform QuadrigaCX, stierf een mysterieuze dood in India en nam alle wachtwoorden mee het graf in. Zo’n 110.000 klanten zagen hun centen in rook opgaan, toen hun verzoek om hun geld op te nemen werd geweigerd. Uit journalistiek onderzoek is gebleken dat Cotten al van begin af aan te kwader trouw was en een piramidespel had opgezet.
Veelvoorkomende oplichtingspraktijken met cryptovaluta
Cottens piramidespel vormt helaas geen incident. Vooral beginnende en onervaren cryptokopers worden naar tradingplatforms gelokt onder het voorwendsel van flinke winsten en minimale risico’s. Ze wisselen hun zuurverdiende euro’s in voor een paar cryptovaluta en wachten af tot de waarde van de cryptomunt is gestegen. Als ze vervolgens de cryptovaluta weer willen laten uitkeren in harde euro’s, is de site van het platform ineens uit de lucht. Op e-mails wordt niet geantwoord en na verloop van tijd groeit het besef dat je naar je centen kunt fluiten.
Er zijn drie vormen van oplichting die je veel tegenkomt in de cryptowereld: investeringsfraude, phishing en chantage. Hieronder geven we een korte omschrijving en een voorbeeld, zodat je deze vormen makkelijker kunt herkennen:
1. Investeringsfraude
Uit het niets neemt een investeringsmanager of misschien zelfs een beroemdheid contact met je op. Ze weten je precies te vertellen hoe je, zonder enig risico te lopen, slapend rijk kunt worden met een enkele investering. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een bedrag in cryptovaluta overmaken naar hun wallet. Uiteraard zie je je inleg, en de persoon die contact met je opnam, daarna nooit meer terug.
2. Phishing
Een oplichter doet zich voor als een persoon of instantie die je vertrouwt. In naam van een gerenommeerd bedrijf laten ze je weten dat het bedrijf een eigen cryptomunt gaat uitgeven. Of je wordt gecontacteerd door zogenaamd je bank of Microsoft met de boodschap dat er fraude met je account is geconstateerd. Om het probleem te verhelpen, moet je cryptomunten kopen en aan hen overmaken.
3. Chantage
Je ontvangt een e-mail met een dreigende boodschap. De afzender beschikt over compromitterende foto’s of informatie van jou en dreigt deze door te sturen aan je hele adresboek. De enige manier om dit te voorkomen is door de oplichter een bedrag in cryptovaluta te betalen.
Voorkomen dat je slachtoffer wordt
.Als je wilt voorkomen dat je ineens duizenden euro’s aan cryptovaluta in rook ziet opgaan, neem je de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:
1. Veilig internet
Schakel een VPN in om je online privacy te beschermen en hackers buiten de deur te houden. Een VPN zorgt voor encryptie van al je dataverkeer en schermt je IP-adres af. Gebruik de NordVPN coupon om VPN tegen een heel voordelig tarief te gebruiken.
2. Doe onderzoek
Ga na wie er precies achter de website zit waar je je cryptomunten zou willen verhandelen. Lees reviews en typ de naam van de CEO in op een zoekmachine.
3. Voor niets gaat de zon op
Niemand geeft gratis geld weg en ‘100% risicoloos’ bestaat niet. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het hoogstwaarschijnlijk oplichting.
4. Wees éénkennig
Vertrouw geen mensen die zomaar vanuit het niets contact met je opnemen. Deel al helemaal geen persoonlijke informatie met hen en stuur ze geen geld.
Criminelen zullen meer op hun hoede moeten zijn https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-29/eu-moves-closer-to-strict-anti-money-laundering-rules-on-crypto.