Er is niets frustrerender dan te zien hoe de prijzen van alledaagse artikelen omhoog schieten, om vervolgens te horen dat “inflatie gewoon een normaal onderdeel is van de economische cyclus”. Voor jonge mensen die al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, kan inflatie voelen als nog een financiële last. Waarom lijkt de inflatie ons harder te treffen dan onze ouderen?
Weinig financiële buffer
Om te beginnen is het minder waarschijnlijk dat we onze huizen bezitten, wat betekent dat we kwetsbaarder zijn voor stijgende hypotheek- en huurprijzen. We hebben ook meer schulden dan vorige generaties, dankzij de stijgende onderwijskosten. En zelfs als we werk hebben, zitten we vaak vast in laagbetaalde banen met weinig doorgroeimogelijkheden. Met andere woorden, we hebben gewoon niet dezelfde financiële buffer als onze ouders en grootouders. Maar, wat kunnen we daaraan doen?
1. Maak een budget en houd je eraan
Als de inflatie stijgt, is het belangrijker dan ooit om een budget te hebben. Houd je inkomsten en uitgaven bij, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat. Pas vervolgens je uitgaven aan om ze in gelijk te brengen met je prioriteiten.
2. Investeer in jezelf
Inflatie zal je koopkracht aantasten als je het toelaat. Maar als je in jezelf investeert – door opleiding, training of gewoon door je vaardigheden op te bouwen – kun je de curve voorblijven. Door je verdiencapaciteit te vergroten, kun je ervoor zorgen dat de inflatie geen grotere hap uit je budget neemt dan nodig is.
3. Leef onder je stand
Als je overeind wilt blijven in perioden van hoge inflatie, is het cruciaal dat je onder je stand leeft. Dat betekent minder uitgeven dan je verdient en het verschil sparen. Als de inflatie toeslaat, zal dat spaargeld van pas komen – en je helpen voorkomen dat je schulden maakt om de kosten van levensonderhoud bij te houden.
4. Blijf gedisciplineerd met je uitgaven
Inflatie kan verleidelijk zijn om te gebruiken als excuus om uit te geven aan onnodige aankopen. Maar als je overeind wilt blijven, is het belangrijk om gedisciplineerd te blijven met je uitgaven – zelfs als de prijzen om je heen stijgen. Zorg ervoor dat elke aankoop afgestemd is met je budget en prioriteiten, en weersta de drang om impulsaankopen te doen alleen omdat er iets in de aanbieding is.
5. Verdeel je inkomstenbronnen
Last but not least! Vertrouw niet op slechts één bron van inkomsten als het niet anders kan. Het verdelen van je inkomen geeft je een buffer tegen inflatiedruk. Overweeg dus om een bijbaantje te nemen (inspiratie lees je hieronder). Op die manier heb je, zelfs als de inflatie de prijzen doet stijgen, nog steeds andere inkomstenbronnen om op terug te vallen.
Een extra bijbaantje nemen doe je zo:
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor jongeren om bij te verdienen. Een populaire optie is werken als oppas. Dit kan een geweldige manier zijn om ervaring op te doen met het werken met kinderen, en het kan ook heel flexibel zijn, zodat je om je andere verplichtingen (of een andere bijbaan) heen kunt werken. Er zijn ook veel mogelijkheden voor jongeren om als parttime winkelbediende of barista te werken. Liever thuis werken? Veel bedrijven staan te springen om klantenservicemedewerkers en bijna altijd mag je (deels) thuis werken. Denk bijvoorbeeld aan de supportafdeling van online casino’s of een telefoonmaatschappij. Deze banen zijn ideaal om vaardigheden in te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Welke optie je ook kiest, er zijn genoeg manieren om bij te verdienen!
James, je stelt in je bijdrage de vraag “Waarom lijkt inflatie ons harder te treffen dan onze ouderen”?
Dan rijst bij mij direct de vraag, hoe oud ben je eigenlijk?
Wat een klaagzang vanuit de generatie die (nu nog) in weelde leeft, zich nergens druk over maakt dan alleen over feesten, mobieltjes en het aangaan van schulden en dan heb ik het niet over studieschulden.
Je bent nog vergeten te vermelden dat er straks geen pensioen meer voor jullie over is door toedoen van die asociale ouderen en daarbij niet het benul hebbend dat je nog vrijwel geen eurocent aan dat pensioen hebt betaald!
Helemaal waar, @Theo, maar de jonkies doen het anders. Ze sparen crypto en kliks en verdienen maximaal bij minimale inspanning door handig ‘influenceren’ uit de reclamepot.
De kater komt later. Maar dan denken ze waarschijnlijk te overleven door de ‘overwaarde’ van de oudjes die er wél hard voor hebben moeten werken.
Tips die voor iedereen handig zijn.
“Is China Coming To Holland ?” :
https://www.frontnieuws.com/rood-alarm-nieuw-who-pandemieverdrag-in-laatste-fase-zou-de-grondwet-overrulen-en-medische-dictatuur-ontketenen-waarschuwt-dr-francis-boyle/
We zijn zwààààr de sjaak lieve mensen !!!
Met kritische zijn, is niks mis. Maar stel je eens voor dat dit wellicht gedaan wordt om ons te beschermen….. Fouten maakt iedereen in zijn werk, maar er direct van uitgaan dat de intenties verkeerd zijn?
De corona pandemie lijkt gelukkig uit te doven. Er zijn geen maatregelen en dus ook geen qr-code meer. Wat blijft er nu over van “het gevreesde corona complot om ons te controleren”?
Wie het wil, vindt steeds weer iets op het WWW. Er zijn leukere hobby’s, denk ik dan.
Laurie: voor verreweg de meeste mensen is de Donald Duck al meer dan kritich genoeg! 🙂