De leenrente blijft zich ontwikkelen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe de leenrente zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Met een focus op recente gegevens van de financiële vergelijkingssite Geld.nl, bieden we een gedetailleerd overzicht van deze belangrijke financiële indicator. Van de historische rentestanden tot de nieuwste trends, we zullen de essentiële aspecten van de leenrente in Nederland belichten. Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl zegt: “De ups en downs in de leenrente vertellen ons veel over hoe de economie ervoor staat. Ze beïnvloeden ook echt wat we als consumenten besluiten. Het is daarom belangrijk dat we deze veranderingen goed in de gaten houden.”
Ontwikkeling van kredietrente
De leenrentes begonnen in 2022 te stijgen en dit zette zich in 2023 door. Begin 2023 was de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro 6,41%, en steeg naar 8,22% in december. De stijging van de gemiddelde leenrente van 10.000 was nog opmerkelijker: van 7,8% naar 9,25%. Deze stijgingen zijn grotendeels toe te schrijven aan de toename van de kapitaalmarktrentes. Dit zijn de tarieven waartegen kredietverstrekkers zelf geld kunnen lenen, bijvoorbeeld bij beleggers. Hogere kapitaalmarktrentes zorgen er dus voor dat het voor kredietverstrekkers duurder wordt om geld te lenen en dat vertalen ze door naar hogere kredietrentes voor de consumenten.
Gemiddeld leenbedrag en duurste leendoelen
Het gemiddeld aangevraagde leenbedrag steeg in de eerste helft van 2023 naar 14.619 euro, tegenover 13.595 euro in 2022. Deze toename is deels te wijten aan loonsverhogingen en de inflatie, die de kosten voor auto’s, aannemersbedrijven en bouwmaterialen opdreef.
Er waren flinke verschillen te zien in de bedragen die mensen leenden, afhankelijk van waarvoor ze het geld nodig hadden. Zo werden de hoogste bedragen geleend voor recreatiewoningen en boten, terwijl de laagste bedragen werden geleend voor inboedel en motoren.
Wie en waar leent het meest?
In de data zien we dat getrouwde stellen of stellen met een geregistreerd partnerschap gemiddeld meer lenen dan alleenstaanden, wat te maken heeft met het beschikbare gezamenlijke inkomen. Daarnaast zijn er ook regionale verschillen in leenbedragen. Op provinciaal niveau lenen inwoners van Flevoland gemiddeld het meest, terwijl inwoners van Overijssel het minst lenen.
Wat waren de populairste leendoelen?
Uit de data van Geld.nl blijkt dat in de eerste zes maanden van 2023 35,8% van de leningen de aanschaf van een auto financierde, een stijging ten opzichte van 2022. Verbouwingen waren ook populair, waarbij 16,1% van de leningen hiervoor werd aangevraagd. Het oversluiten van bestaande leningen was het derde populairste leendoel, hoewel de interesse hierin afnam vanwege de stijgende leenrentes. Er bestaan duidelijke verschillen in leenbedragen afhankelijk van het leendoel, gezinssituatie en provincie.
De rente die je betaalt als je geld leent in Nederland is in 2023 dus flink omhoog gegaan. Dit komt vooral doordat de rentes op de financiële markten, waar banken hun geld vandaan halen, hoger zijn geworden. Hierdoor betaal je meer rente wanneer je een lening afsluit.