Durven politici een jaar nadat grootbanken de wereldeconomie aan de rand van de afgrond brachten eindelijk de excessieve bonussen van bankiers aan te pakken? Na onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy was het deze week de beurt aan Gordon Brown om te betogen dat er een eind gemaakt moet worden aan bankiersbeloningen voor roekeloos speculatief gedrag.
Dat politici niet alleen staan in hun gevecht blijkt wel uit het feit dat duurzame banken ongekende hoeveelheden geld hebben weten op te halen sinds de kredietcrisis. De consument lijkt zijn buik vol te hebben van graaiende commerciële bankiers die door velen als dè veroorzakers van de financiële crisis worden gezien. Duurzame banken weten in dit klimaat optimaal te profiteren door hun duurzame imago en een ethische beloningstructuur.
Duurzaam beleggen
De enorme groeispurt van duurzaam bankieren is vooralsnog voorbijgegaan aan de duurzame beleggingsindustrie. Er is echter alle reden om aan te nemen dat bij een terugkerend vertrouwen consumenten hun vizier eveneens zullen richten op duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen kan inmiddels als een volwaardige manier van beleggen worden gezien. De kritiek was altijd dat een duurzame belegging minder rendabel is en dat er minder beleggingscategorieën zijn om de risico’s te spreiden. Deze kritiek is echter inmiddels ingehaald door de feiten.
De duurzame sector ontwikkelt zich in rap tempo en het aanbod van fondsen, trackers en alternatieve beleggingen neem steeds verder toe. Ook blijkt uit diverse onderzoeksrapporten dat duurzame beleggingen geen significant lager rendement opleveren dan traditionele beleggingen. Dit is overigens ook iets dat wij uit de dagelijkse praktijk kunnen beamen. Onze Duurzame profielen doen het sinds oprichting zowel qua risico als rendement beter dan de traditionele profielen!
Duurzame hedgefunds
Een interessante ontwikkeling in deze markt is het ontstaan van duurzame hedge funds. Nu zal dit in eerste instantie klinken als een contradictio in terminis ofwel in gewoon Nederlands vloeken in de kerk. Immers hedgefunds staan vooral bekend om hun opportunistische beleggingsstijl en excessieve beloningen. Hedgefunds en duurzaamheid kunnen echter wel degelijk hand in hand gaan. Zoals de SuperSmoker een ‘gezond’ alternatief is voor roken, zo zijn er ook duurzame hedgefunds die een ‘verantwoord’ alternatief zijn voor bestaande “reguliere” hedgefunds.
Hoe gaat dat in zijn werk? De strategie die verreweg de meeste duurzame fondsen toepassen is het onderverdelen van het beleggingsuniversum in duurzame en niet-duurzame bedrijven. Na uitgebreid onderzoek belegt het fonds uitsluitend in de meest interessante bedrijven die voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Maar in tegenstelling tot een aandelenfonds heeft een hedgefund nog een andere dimensie, namelijk het short gaan in bedrijven. De huidige duurzame hedgefunds hebben voor het grootste deel de strategie van short gaan van het gehele universum. Er zijn echter ook fondsen die short gaan in de minst interessante niet-duurzame aandelen.
Greenbay European L/S
Een voorbeeld van een fonds dat op deze wijze belegt is Greenbay European Long/Short. Het is een fonds dat wordt beheerd vanuit Londen, maar is opgericht door drie Nederlandse ex-bankiers. Het fonds kent een zeer gedegen duurzaamheids screening en een groot gedeelte van de shorts wordt ingevuld met individuele (niet) duurzame bedrijven. Het fonds is opgericht in 2007 en heeft sindsdien een jaarlijks rendement behaald van zo’n 5%. Gezien het moeilijke marktklimaat een uitstekende prestatie. In die periode behaalde de Europese aandelenindex (Stoxx600) een bruto rendement van -20% en de index met alle Long-short managers kwam niet verder dan -7% per jaar. Een belangrijk nadeel bij dit fonds is dat de instapdrempel met €100,000 relatief hoog is. Wellicht dat deze beheerder in de toekomst een variant zal lanceren die meer geschikt is voor particuliere beleggers. Het voorbeeld laat in ieder geval zien dat duurzaamheid en hedgefunds niet alleen in theorie een zeer goede combinatie is.
Hoe nu verder?
Komende week zal duidelijk worden of de gemeenschappelijke Europese aanpak om bonussen te beteugelen er komt. Op de G20-top in Pittsburgh later deze maand kan dit standpunt dan wereldwijd worden verdedigd. Hoewel er een grote eensgezindheid lijkt te bestaan, verschillen de politici uit de diverse landen nog duidelijk van mening over de concrete aanpak van de exorbitante beloningen. Aangezien landen ook met elkaar in concurrentie zijn om een maximaal marktaandeel binnen de financiële sector te krijgen zal niemand graag voorop lopen in deze strijd. De verwachting is dan ook gerechtvaardigd dat de soep die de bankiers krijgen opgediend in de praktijk niet zo heet hoeft te worden gegeten. Voor lezers die vinden dat dit allemaal valt onder de categorie too little too late is het advies om vooral door te gaan met duurzaam sparen en ook bij hun beleggingen te kiezen voor duurzaamheid.
Column door: Michel Klaster