De EU heeft zondag besloten om 500 miljard euro beschikbaar te maken om Europese landen met schuldenproblemen te helpen. Tevens draagt het IMF (Internationaal Monetair Fonds) nog eens 220 miljard euro bij. Deze 720 miljard komt bovenop de lening van 110 miljard van vorige week.
Er is dus binnen een week bijna 1 Biljoen euro aan bailoutgeld beschikbaar gekomen voor de schuldenproblemen van Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland, Italië, België en wie weet voor welke landen nog meer. Van de totale 830 miljard euro zal Nederland 26 miljard euro betalen.
Tevens kondigde de Federal Reserve zondag aan dat het tientallen miljarden dollars gaat injecteren in Europese banken, juist, zelf de ‘centrale bank’ van Amerika gaan de Europese banken stimuleren met nog meer geld. Zo groot zijn blijkbaar de belangen dus. De balance sheet van de FED stijgt door deze actie naar een recordhoogte van 2,3 biljoen dollar.
Ook demissionair minister van Financiën, De Jager, heeft aangegeven dat deze onorthodoxe maatregelen nodig zijn om de financiële markten te kalmeren. ‘Het vertrouwen zakte weg. De problemen beperkten zich niet meer tot de eurozone of de EU, maar bedreigden ook de Verenigde Staten en Japan. De situatie was potentieel gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008, aldus Jan Kees.
De opzet waarover de ministers het eens werden, houdt in dat de Europese Commissie 60 miljard euro kan uitlenen aan eurolanden in nood. Mocht er meer nodig zijn, dan kan door een nog op te richten EU-orgaan nog eens 440 miljard worden geleend op de kapitaalmarkt, met garanties van de zestien eurolanden. De beslissing daarover vindt plaats bij unanimiteit. Elk land kan die dus blokkeren. (via Rtl Z).
Het nieuws kwam de euro ten goede. De EUR/USD staat momenteel al 3,5% hoger tenopzichte van het laagste punt van vorige week. Door het bailoutgeld is de euro weer bijna $1,30 waard en staan de futures van de aandelenmarkten weer in het groen.