De Reserve Bank Australia (RBA) heeft de rentestand deze week gehandhaaft op 4,5%. Dit tot opluchting van de Australische huizenbezitters. Sinds de kredietcrisis heeft de RBA al 6 maal de rente met 25 basispunten verhoogd. Één van de redenen waarom de centrale bank de rente even met rust liet, is dat de Australische inflatie uitkwam op 2,9%. Dat is nog net binnen de bandbreedte van 2% tot 3%, die de RBA nastreeft. De inflatie in Australië is in de afgelopen 20 jaar met 74,5% gestegen, dit komt neer op een gemiddelde inflatiepercentage van 2,8% per jaar.
Aan de grote stijgingen van Australisch vastgoed lijkt een einde te zijn gekomen. Uit de RP Data Rismark Hedonic Home Value Index bleek dat de huizenprijzen in april slechts met 0,2% zijn gestegen. De laagste stijging in de afgelopen 16 maanden. In het eerste kwartaal van 2010 steeg de prijs van een gemiddelde koopwoning in Australië met 4,8% in vergelijking met het 4e kwartaal van 2009. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen met meer dan 20%.
De rentestand in Australië is in de afgelopen 8 maanden van 3% opgelopen naar 4,5%. Het aantal hypotheekaanvragen is daardoor in het afgelopen half jaar elke maand afgenomen. Het aantal aanvragen daalde vanaf oktober 2009 met zo’n 15%. Het aantal financieringen voor vastgoed staat momenteel op het laagste punt sinds februari 2009. De daling kan ook mede toegeschreven worden aan het stopzetten van de stimuleringsmaatregelen van de overheid voor starters.
In tegenstelling tot de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Europa, zijn de huizenprijzen in Australië vrijwel niet gedaald. De reden daarvoor is volgens de RBA dat de vraag naar woningen de afgelopen jaren veel groter is geweest dan het aanbod. Ook hebben de Australische toezichthouders de banken, in vergelijking met Amerika, beter in de gaten gehouden. Alle leningen moeten daadwerkelijk kunnen worden tergubetaald. De zogenaamde ‘NINJA-leningen’ (no income, no job, no assets), die Amerika de das hebben omgedaan, komen in Australië niet voor.
Aan de andere kant zijn er ook sceptici die nog steeds op de daling van de huizenprijzen wachten. Elke bubble moet immers een keer knappen. En aangezien de snelheid van de stijging van de gemiddelde huizenprijs aan het afnemen is kan dit wel eens het omslagpunt beteken voor de huizenmarkt in Australië. Het hoeft niet te betekenen dat de huizenprijzen met 40% á 50% in elkaar zakken, wat wel het geval was inAmerika en Engeland, maar een correctie is niet meer dan normaal. Vrijwel geen enkele markt gaat slechts 1 richting op.