De index voor de consumentenprijzen in de Verenigde Staten daalde in mei met 0,2%. De kerninflatie in Amerika staat momenteel op het laagste punt in de afgelopen 44 jaar. Uit deze gegevens blijkt dat er deflatie op de loer ligt in de grootste economie ter wereld. Producentenprijzen dalen en de kerninflatie daalt. Ook in Europa is de inflatie nog laag, hoewel in sommige landen de consumentenprijsindex weer wat aantrekt.
In de opkomende economieën zien we juist het tegenovergestelde. De inflatie in China stijgt (3,1%), net als de inflatie in Brazilië (5,22%) en India is koploper met een inflatiepercentage van 10,2% in mei 2010. De inflatie in India staat momenteel op het hoogste punt in de afgelopen 2 jaar. India heeft voornamelijk last van voedselinflatie. De prijs voor voedsel steeg in India de afgelopen maanden tussen de 15% en 20% op jaarbasis. En dit fenomeen gaan we waarschijnlijk over de hele wereld zien, ongeacht of een land momenteel te maken heeft met inflatie of deflatie, de prijzen van voedsel zullen gaan stijgen.
Uit een rapport van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en de OESO blijkt dat de prijs van voedsel in komende 10 jaar flink zal gaan stijgen. Ondanks dat de voedselproductie toeneemt zal de wereldwijde vraag hoog blijven door de snelle ontwikkeling van de emerging markets. De prijs van vlees en vis zal sneller stijgen dan de prijs van rijst en graan, aldus het rapport van de FAO.
In 2008 was voedselinflatie ook al een hot item doordat de prijzen van commodities skyhigh stegen net voordat de kredietcrisis uitbrak. Door de crisis daalden de prijzen van de commodities mee met de aandelenmarkten. Aan het fundament van alle prijzen ligt de olie. De prijs van een vat olie daalde van $150,- naar $35,-. De prijs van tarwe daalde van $1100,- naar zo’n $500,-. De prijs van mais daalde van $720,- naar $350,- en de prijs van rijst daalde van $1650,- naar $1050,-.
Volgens de FAO en de OESO zal de prijs van graan en tarwe in de komende 10 jaar met 15% tot 40% stijgen. Wel voorzien de instellingen nog een prijsdaling van rijst en tarwe in 2011. De prijzen voor vegetable oil zullen naar verwachten meer dan 40% stijgen en melkproducten worden 16% tot 45% duurder in het komende decennia. Ook suiker, soya-bonen en palmolie worden duurder, indien de wereldeconomie verder aantrekt. In 2010/2011 zal de prijs van dieren-gerelateerd voedsel al tussen de 10% en 20% stijgen ten opzichte van 2009. In sommige segmenten van de economie zal wellicht nog deflatie voorkomen (huizen, luxe goederen, e.d.), maar voedsel zal naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst alleen maar duurder worden.
Koen Dil
[b]Global food bubble on the way? [/b]http://www.youtube.com/watch?v=344elODZbAY
[b]Regulating derivatives could lower price[/b] of food http://www.youtube.com/watch?v=Q902BFhlx38
Thanks Youri!
[url]http://www.youtube.com/watch?v=344elODZbAY[/url]
[url]http://www.youtube.com/watch?v=Q902BFhlx38[/url]
Oorzaak is speculatie!