Russische graanproducenten hebben de overheid verzocht om de deadline voor het aangekondigde exportverbod op te schuiven, omdat de haventerminals onvoldoende capaciteit hebben om al het voor export bestemde graan voor de ingangsdatum van het verbod op 15 augustus te verschepen.
Rusland, de op twee na grootste graanproducent ter wereld, liet vorige week weten de graanexport per 15 augustus stil te leggen na het mislukken van oogsten door aanhoudende droogte. Het nieuws zorgde voor een sterke stijging van de graanprijzen.
De Russische graanunie heeft nu de overheid verzocht om het exportverbod uit te stellen tot 1 september 2010, zodat de producenten voldoende tijd krijgen om het al voor de uitvoer klaarliggende graan te exporteren.
Het exportverbod, dat tot het einde van het jaar zal gelden, zal later dit jaar mogelijk worden herzien afhankelijk van de oogstopbrengst, stelde vice-premier Igor Shuvalov. De overheid zal het exportpotentieel analyseren wanneer het oogsten klaar is en alleen dan zal Rusland zijn exportcontracten honoreren.
‘Graan is geen auto of tv. We kunnen de output niet berekenen voordat de oogst is binnengehaald. Indien we dan kunnen vaststellen dat aan onze binnenlandse vraag kan worden voldaan, zullen we de rest exporteren’, zegt Shuvalov.
Persbureau Interfax stelt op basis van een anonieme overheidsafgevaardigde dat alle contracten na 15 augustus zullen worden toegekend onder ‘force majeure’ omstandigheden.
De Russische graanproducenten hebben op dit moment meer dan 600.000 ton graan bestemd voor export klaarliggen. Ongeveer 300.000 ton is al opgeslagen in de haventerminals in Novorossiysk en Tuapse, terwijl zo’n 300.000 ton onderweg is naar de terminals.
De totale capaciteit van de graansilo’s in Novorossiysk en Tuapse bedraagt circa 30.000 ton per dag, wat betekent dat minder dan de helft van het voor export bestemde graan kan worden verscheept voor 15 augustus.
‘Het lijkt erop dat ze onvoldoende tijd zullen hebben’, stelt een woordvoerder van de Russische graanunie, die de hoop uitspreekt dat er een overeenkomst kan worden bereikt over het uitstellen van het verbod tot 1 september of 5 september.
Vorige week stelde het Russische ministerie van Landbouw de verwachting voor de totale graanproductie neerwaarts bij tot 70 miljoen a 75 miljoen metrische ton. Een week eerder werd nog uitgegaan van 72 miljoen tot 78 miljoen ton.
De minister van handel van Egypte, de grootste importeur van granen ter wereld, liet zondag weten dat de sterke stijging van de graanprijzen door het Russische exportverbod Egypte tot $700 miljoen per jaar extra zal gaan kosten.
Egypte importeert 6 miljoen ton graan per jaar, waarvan 3 miljoen ton uit Rusland. Het Russische exportverbod zal geen directe gevolgen hebben voor Egypte, aangezien de voorraad van het land voldoende is om vier maanden lang brood te kunnen produceren.