Afgelopen week steeg de prijs van katoen naar het hoogste niveau van de afgelopen 140 jaar. Door slechte oogsten in onder andere Pakistan en een sterke vraag vanuit China ontstaat er een tekort aan katoen en hierdoor stijgt de prijs. In de afgelopen 3 maanden is de prijs van katoen zo’n 50% gestegen. De industrie, maar ook de retailers zijn bang dat ze de hogere kosten voor katoen zullen moeten doorberekenen aan de consumenten. Hierdoor zullen onder andere kleren duurder worden en dat zal naar alle waarschijnlijkheid een stijgend effect hebben op de inflatie.
De december future voor katoen opende afgelopen vrijdag op $1.1980 per pound en dit is officieel het hoogste punt sinds 1870. In dit jaar werd de New York Cotton Exchange (NYCE) geïntroduceerd. Volgens de Mississippi Historical Society is katoen ooit nog eens veel duurder geweest. Tussen 1861 en 1865 werd er $1.89 per pound voor katoen betaald. Dit kwam doordat de American Civil War toen aan de gang was.
Grondstoffen in het algemeen stijgen afgelopen maanden flink in prijs. Voornamelijk de voedselprijzen (tarwe, mais, aardappelen, e.d.) en de prijs van edelmetalen stijgen hard. De rally in grondstoffen kan voor een groot deel worden toegeschreven aan de waardevermindering van de dollar. Deze is vanaf mei ten opzichte van vrijwel alle andere valuta flink gedaald.
Het is niet alleen katoen die duurder wordt. Ook de prijs van andere zogenaamde ‘soft commodities’, zoals koffie, suiker en sinaasappelsap zijn omhoog geschoten. Hierdoor komen we weer bij het biflatie-verhaal: de prijs van dagelijkse levensbehoeften blijft stijgen. Doordat er gemiddeld steeds meer monden gevoed moeten worden (er lopen bijna 7 miljard monden op de wereld nu), zal de vraag naar grondstoffen in de toekomst groot blijven. De stijging van de vraag komt voornamelijk voor rekening van de emerging markets. Zo kocht China vorige week 267,700 colli’s katoen uit Amerika, zo blijkt uit cijfers van U.S. Department of Agriculture. Dit is meer dan 50% van de gehele wekelijkse katoenexport van Amerika.
Op hetzelfde moment zien we dat de prijs van flatscreen TV’s en dergelijke elekronica nog steeds daalt (zie ook de top 5 inflatie en de top 5 deflatie van Nederland). Inflatie en deflatie tegelijkertijd. Indien deze ontwikkeling zich voortzet zullen we dus steeds meer moeten gaan betalen voor ons mandje boodschappen en zal een videocamera steeds goedkoper worden.
Momenteel staat de katoenprijs zo’n 10 dollarcent onder het record van vrijdag. Op moment van schrijven zijn de NYMEX cotton futures $1.0994 per pound waard. In de afgelopen 15 jaar schommelde de prijs van katoen zo tussen de 40 en 80 dollarcent. In juli 2010 kwam daar verandering in door de stijgende vraag en de mislukte oogsten, waardoor de wereldwijde productie van katoen bijna 5,5% daalde. Luister ook: Hogere katoenprijzen maken kleren duurder in 2011.
Kan een hoge grondstoffeninflatie de economie verder ruïneren, waarbij het rijke Westen in armoede vervalt?
Absoluut M, wacht maar totdat een vat olie weer richting de 150 dollar stijgt, pas dan zal het hard gaan, want voor het maken, oogsten en distribueren van vrijwel alle grondstoffen is olie nodig. Dan wordt alles pas duur.
Hoge inflatie bij economischa malaise is dus vragen om problemen, nu de lonen en de uitkeringen niet meestijgen met de inflatie. Stagflatie dus, gebeurde in de jaren ’70.
Terwijl deflatie ook levensgevaarlijk is, mensen stellen hun aankopen steeds maar uit in de verwachting dat het weer goedkoper wordt. Met als gevolg dat de economie ook verder krimpt. Dit speelde zich af tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30. Ik denk dat de Grote Depressie 2.0, de huidige malaise, eentje kan wezen met hoge inflatie.
2011 wordt het jaar van de inflatie.China begint alvast met de rentestijgingen, waar het westen de rente onmogelijk nog kan verhogen.
Waarom de rente stijgen terwijl de economie nog niet lekker loopt, dat tast de economische groei toch aan? Dan maar een wat hogere inflatie.
@5 M: China is niet te vergelijken met europa, japan en amerika. De groei is bijna 10%. Ze willen het juist ietsjes afremmen. Natuurlijk tast dat enigszins de economiesche groei aan, maar is 6% groei ook niet genoeg?