Vanaf begin november is de euro al zo’n kleine 10% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Één euro is momenteel $1,306 waard. De zorgen over de schuldenproblemen in Europa houden aan. Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat China na Griekenland nu ook Portugal gaat helpen. De Chinezen hebben helemaal geen trek in een nieuwe eurocrisis en schieten de Portugezen alvast te hulp met 5 miljard euro. De euro schoot een cent omhoog, maar die winst is  inmiddels alweer verloren gegaan.  Volgens Pimco, de grootste obligatiebelegger te wereld is de schuldencrisis in Europa nog lang niet aan zijn einde en  het uiteenvallen van de eurozone zou tot één van de mogelijkheden behoren.

De euro koerst ook lager ten opzichte van de yen, maar wint tegen de Zwitserse frank. Deze Zwitserse valuta blijkt door alle perikelen in de eurozone en Amerika echter een veilige haven te zijn geworden in de valutamarkt. Ook de Australische dollar zien investeerders en speculanten als een goed alternatief voor de euro of de dollar. In de afgelopen 24 maanden is de euro al zo’n 40% gedaald ten opzichte van de Australische dollar. Twee jaar geleden kreeg je voor een euro nog twee Aussie dollars terug, maar momenteel staat de koers op $1,30.

De Australische dollar is ook flink gestegen ten opzichte van zijn Amerikaanse naamgenoot en is momenteel eventeel waard. In de afgelopen 6 maanden steeg de AUD al 20% ten opzichte van de USD. Wat gaat er in 2011 met de valuta’s gebeuren? Gaat de euro ten onder door alle nieuwe herfinancieringen en zal de eurocrisis voortduren of zal China ook voor Spanje zijn portemonnee trekken? Ze hebben echter aangegeven te willen helpen (c.q. betalen) voor Europese stabiliteit. Het lijkt erop alsof China Europa verder aan het opkopen is. Goed de Yuan (ofwel Renminbi) in de gaten houden.

6 reacties

  1. De rente op tienjarige staatsaandelen van Portugal stijgen gewoon door richting de 7 procent. Momenteel al 6.69 en geen afzwakking te herkennen.

    Geld uit China doet weinig.

    Ook Griekenland en Ierland blijven slecht.

    Er zit ergens een addertje onder het gras.

  2. China doet nu wel leuk met die paar miljard voor Griekenland en Portugal, maar Spanje redden zou voor China een slechte investering zijn. En dan komt Italy er ook nog bij, Silvio Berlusconi maakt er daar sowieso al een potje van.

  3. Is het realistisch om valuta met elkaar te vergelijken om de waarde van een bepaalde munt vast te stellen?
    Als de Dollar zakt gaan alle anderen omhoog.
    Maar niet echt natuurlijk.
    Vergelijk het met iets van echte waarde, zoals goud of zilver.

  4. Van alle Europese banken heeft ING de grootste exposure in Spanje. Dat blijkt uit cijfers van Spaanse banken. Het grootste deel van de 41,2 miljard euro is belegd in hypotheken, commercieel vastgoed en mortgage-backed securities.

    Escalatie van de schuldencrisis in Spanje is een schrikbeeld van veel economen en analisten. Het Griekse BBP bedraagt slechts 2,5 procent van de totale economie in Europa, Spanje levert echter een aandeel van 12 procent. Het land heeft een begrotingstekort van ruim 11 procent, een werkloosheid van 20-40% en schulden.

    41 miljard is voor de ned. belastingbetaler ..een geweldig project OWG- oneworldgoverment- deze EU en euro.

  5. het is dus van geen belang wat de euro gaat d
    doen in 2011… naar boven… naar beneden…

    Wat wij betalen aan Spanje.. Italie via o.a. INg of gewoon de Jager zijn giften is gigantisch …

    Ierland 3 miljard geld voor de banken daar Griekenland 6 miljard geld voor de banken daar IMF banken daar 11 miljard

    Onder de truc van leningen nee bestudeer de condities van die leningen en merk opdat het geld niet meer terug behoeft te komen …

    Onbegrijpelijk dat mensen t niet zien of willen inzien ..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: