De Nederlandse huizenmarkt zit nog steeds in het slop. De NVM liet donderdag weten dat er 14,3% minder trancties hebben plaatsgevonden op kwartaalbasis. Er worden dus een stuk minder huizen verkocht. Er wisselden in het 1e kwartaal 21.536 huizen van eigenaar. Hiermee is het een van de slechtste kwartalen sinds het dieptepunt van de economische crisis. Tevens blijven de Nederlandse huizen steeds langer te koop staan. Mensen worden voorzichter (lees: afwachtender) met de aankoop van een (nieuw) huis.

Ger Hukker, NVM-voorzitter, was eind 2010 nog zeer positief over de Nederlandse woningmarkt en had dan ook vertrouwen in 2011. Hij is nu toch iets gematigder geworden: “Terwijl de economie weer aantrekt, blijven consumenten op de woningmarkt afwachtend. Aan bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op Funda zien we dat de verhuisbehoefte groot is, maar dat kopers uiteindelijk de stap toch niet durven te zetten. We zullen het vertrouwen van de consument moeten herwinnen. Dat is een uitdaging voor alle partijen op de woningmarkt, zowel overheid als bedrijfsleven.” Ger wil dus het vertouwen van de consument herwinnen. Biflatie wenst Ger veel succes. Wat overigens ook op Funda terug te vinden is zijn het aantal huizen die momenteel in Nederland te koop staan. Dat aantal is gestegen tot 230.000.

De prijs van een Nederlands huis daalde in het eerste kwartaal van 2011 met 1% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Op jnaarbasis werd een huis 1,6% goedkoper. De prijs van een gemiddelde Nederlandse woning daalde naar €227.000,-. Alle soorten woningen werden goedkoper. De Nederlandse huizenprijzen dalen nu al zo’n twee jaar gestaag. Wat ikzelf wel frappant vind is dat goedkope woningetypen het meest te lijden hebben onder de dalende huizenprijzen. Je zou toch verwachten dat de prijs van duurdere huizen procentueel sneller zou dalen. Een lagere prijs voor een goedkope woning is overigens wel een klein lichtpuntje voor de starters in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: