Peak Oil is onomkeerbaar. Het zwarte goud raakt op. We consumeren wereldwijd steeds meer olie, terwijl er steeds minder olievelden worden gevonden en de productie van de grote oliemaatschappijen gestaag daalt. Op de website Seeking Alpha las ik een zeer interessant artikel, genaamd ‘Analyzing the global oil supply: 2012 is the year for Peak Oil‘.
De vraag naar energie in de vorm van olie stijgt. Dit komt voornamelijk door de economische groei in de emerging markets. De economisch groei in China bedroeg 9,5% in de tweede kwartaal van 2011, wat nou crisis? In China worden er dagelijks 8,3 miljoen vaten olie geconsumeerd. Er wonen in China nu 1,33 miljard mensen. Komt neer op 0.006 vaten per persoon per dag. 309 miljoen Amerikanen consumeren samen dagelijks 18,8 miljoen vaten olie. Dat komt neer op 0.06 vaten per persoon per dag (tien keer zo veel als China dus!). In India slurpen ze dagelijks met 1.18 miljard inwoners slechts 3,1 miljoen vaten olie weg, wat neerkomt op 0,0026 vaten olie per persoon per dag.
Indien de welvaart in de opkomende economieën als China, India en Brazilië blijft groeien, groeit ook de olieconsumptie mee. Er is dus een grote kans dat de vraag significant hoog blijft, terwijl er steeds minder olie beschikbaar is. Momenteel wordt er dagelijk werelwijde 88,3 miljoen vaten ruwe olie geproduceerd. De dagelijkse vraag naar olie zal in 2012 naar verwachting oplopen tot 92 miljoen vaten ruwe olie per dag.
De uitputting van de fossiele brandstoffen is nabij. Het einde van goedkope olie is in zicht. Momenteel worden de reserves al aangesproken om aan de vraag te voldoen. Serge stuurde me onderstaande video over het fenomeen Peak Oil. Een aanrader voor iedereen om eens te bekijken.
K. Dil
Tja… Het blijft een interessante probleemstelling. Eerder stond al op deze site een artikel over de groeiende wereldbevolking (tik-tak-tik-tak). Evenals de grondstoffen die op den duur niet meer kunnen voldoen aan deze groei.
Economieen die afhankelijk zijn van olie en die een groeiende vraag opeisen.
Voeg ik er zelf nog 1 aan toe: individualisme. We interesseren ons steeds minder om onze medemens. En oh… wat zijn we solidair met Griekenland.
Volgens mij zijn alle ingredienten aanwezig om ons op te maken voor een climax.
Is er een optimistische bezoeker van biflatie waar de oplossingen kunnen liggen ?
Probleem is dat we niet weten of de olie opraakt.
Teveel partijen met belangen.
Kijk naar de kwartaalwinsten:
De oliegiganten ExxonMobil, Shell en BP hebben in het tweede kwartaal !! 2011
een gezamenlijke nettowinst geboekt van …
25 miljard dollar.
Een hoge olieprijs en dit veroorzaken door te roepen dat er niet veel meer is en moeilijk te winnen is zou je een belang kunnen noemen….
Als ik kijk wie er binnen peakoil allemaal een kennelijk belang zou kunnen hebben en roepen dat er een probleem dreigt, zijn dat allemaal mensen met een belang, inclusief Wubbo Ockels die graag naar alternatieve energie wil. En sluit ook de mensen niet uit die hun zakken kunnen vullen met alle mogelijke voorhanden alternatieven.
In 2008 werd geschreven:
De komende 50 jaar verbruiken we de olie die in 50 miljoen jaar is gemaakt
In 2008 riep Shell-topman Jeroen van der Veer: Er is geen tekort op de oliemarkt en zijn er geen ‘fysieke tekorten in de wereld’.
en stelde dat er op mondiaal niveau geen tekorten zijn. Hij sloot zich daarmee aan bij diverse ministers uit Opec-landen.
Welke invloed heeft de kredietcrisis op peakoil, en omgekeerd? De kredietcrisis heeft er nog niet zo lang geleden voor gezorgd dat de de vraag naar olie met enkele miljoenen vaten per dag is gedaald.
De voorspellingen voor het optreden van Peak Oil liggen vrij ver uiteen, onder andere doordat belangrijke oliestaten geen precieze openheid willen geven over hun voorraden.
Vind overigens dat de stelling dat amerikanen 10x zoveel olie verbruiken mank gaan aangezien 50% van de chinezen – met alle respect- niet veel anders doen dan hardwerken op de rijstvelden en niet in gelijke mate met de amerikanen olie verbruiken.
@2 Ronfin
Met dat ‘roepen’ en ‘echte feiten’ heb je wel een punt. Feit is wel dat olie eindig is en dat de periode van het effectief gebruik er van lang genoeg zal blijken om geschikte alternatieven te kunnen vinden.
@1:
[quote]
Voeg ik er zelf nog 1 aan toe: individualisme. We interesseren ons steeds minder om onze medemens. En oh… wat zijn we solidair met Griekenland.[/quote]
En dit zal bij dé komende economische crash t.g.v. het faillissement van de V.S. tot een grote sociale ramp van ongekende omvang leiden! Tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30 hielpen de mensen elkaar de crisis door te komen. Bij de aankomende totale crash zullen mensen aan hun lot worden overgelaten!