Wereldwijd blijven de financiële markten dalen. De AEX-index sloot de week af op 296 punten, na een rit in de rollercoaster. YTD (Year To Date) staat er slechts één AEX fonds in de plus. Heineken weet er nog een plusje van 4% uit te slepen dit jaar. Er moet natuurlijk altijd moed ingedronken kunnen worden. Philips verloor in 2011 al 33,5% van zijn beurswaarde, Air France KLM al 47% en TomTom is helemaal de weg kwijt. De navigatiebouwer verloor year tot date al bijna 61% van zijn waarde.

Beleggers, banken en politici zijn doodsbang dat na Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus ook Spanje, Italië, Frankrijk en België een beroep moeten gaan doen op het Europese noodfonds. Spanje en Italië alleen al zijn way too big to bail. Sarkozy en Berlusconi willen dan ook zo snel mogelijk een spoedbijeenkomt organiseren. Alle ministers van Financiën van de G7 dienen zo snel mogelijk terug te keren van vakantie om de zoveelste ‘schuldenvergadering’ bij te wonen. De eurocrisis goes on…

De daling van de beurzen afgelopen tijd is de grootste crash sinds de kredietcrisis. De volatiliteit gaat door het dak. Dit wordt gemeten in een zogenaamde volatiliteitindex. De volatiliteitindex van de AEX steeg vrijdag met 29%. Dit is het angszweet van de beursvloer. Een andere meter van de volatiliteit is de VIX. Deze stijgt inmiddels in rap tempo en staat op 34,55. Op 20 oktober 2008 zette deze volatiliteits indicator een hoogtepunt neer van 79,13. Zullen de beurskoersen verder dalen en de volatiliteit blijven stijgen? Of zal de ECB wederom gaan helpen?

De Europese Centrale Bank heeft inmiddels al laten weten dat het bereid is om de Italiaanse staatsobligaties te blijven kopen. Dit gegeven zal wat angst wegnemen onder beleggers, maar het is natuurlijk wel gewoon zo dat dit geen vrije marktwerking meer is. En zal de ECB dan ook Spanje en eventueel Frankrijk en België te hulp schieten? Wel eist de ECB natuurlijk dat Italië economische hervormingen (lees bezuinigingen) door zal voeren. En een beetje rapper dan de gemiddelde Italiaan gewend is ook. Berlusconi heeft meteen laten weten dat het Italiaanse begrotingstekort door nieuwe bezuinigingsmaatregelen al in 2013 zou moeten zijn weggewerkt.

Afgelopen week is de waarde van de Italiaanse en Spaanse staatsobligaties flink gedaald. Dit is mijns inziens de voornaamste reden van de chaos op de beurzen. Want iedereen weet dat als Spanje of Italië ook in de problemen komt het wel eens over en uit kan zijn met de bailouts. De schuldencrisis in Europa is dus nog lang niet over. Hieronder nog een video van RT. De angst voor een nieuwe recessie wordt steeds groter nu de wereldwijde economische groei stagneert en de investeerders grootschalig hun posities liquideren, waardoor de financiële markten kelderen.

Meer nieuws over de huidige economische situatie is te vinden op het nieuwe Forum van Biflatie.nl. Neem eens een kijkje en begin een interessante discussie. Registreren kan hier.

Koen Dil



11 reacties

  1. Ik geef het systeem nog een jaar, en dan is het wachten op depressie 2012, welke in ernstige mate de VS, Engeland en de EU zal treffen en ontwrichten. De opkomende economieen zullen ook de nodige klappen ondervinden, maar niet zo ernstig als hier. Grootschalige machtverschuiving naar het Oosten. Voorbereidingen kunnen nu alvast worden getroffen. Gaan hamsteren is aan te bevelen in het voorjaar van 2012. Zorg voor spreiding van je bezit, bankrekening in Australie, Switzerland of Noorwegen met spaartegoeden, fysiek edelemetalen, handelswaar zoals drank en sigaretten, noodrantsoen, gasflessen, noodgenerator, een wapen enzovoort.

    Met verbazing kijk ik naar de menigte die op deze prachtige avond de winkels leegshoppen. met een glazige en goedgelovige blik geven ze hun zuurverdiende centen uit aan dure kleding, overbodige spullen en prullaria, lcd’s bij de mediamarkt om vervolgens in de avonduren gezapig achter de tv te genieten van hollands got talent.

    Ik ken zoveel van dit soort mensen (zelfs in mijn eigen familie en vriendenkring). Als je hen dan waarschuwt en attendeert op de huidige ontwikkelingen, halen ze hun schouders op en vertellen jou goedgelovig dat het zó’n vaart niet zal lopen. Als je hen dan als tip geeft dat het verstandig is om een klein deel van het spaargeld om te zetten in edelemetalen, krijg je vervolgens te horen ‘wat moet ik daar nu mee’. Het is deze groep die het hardst getroffen zal worden wanneer het systeem klapt. Ze hebben werkelijk geen idee en laten zich van alles wijsmaken. Gezellige en aardige mensen
    hoor, maar kritisch en scherp alles behalve.

    Het zal vooral deze groep zijn die ten prooi gaat vallen aan oproer en anarchie, wanneer de tijd daar is. Ze zijn niet voorbereid en zullen weinig tot geen middelen noch bezit van waarde hebben.

    Het heeft geen zin te veel tijd en energie in dit soort mensen overigens te steken. Tijd is schaars, de chaos en armoe nadert ons met rasse schrede. Zelf voorbereidingen treffen en met een plan komen om jezelf en je naasten te beschermen in de komende periode.

  2. @ HB: De massa wil er niets van weten en begrijpen er ook helemaal niets van! Iedereen moet nu een eigen plan trekken met oog op de toekomst. Degene die weten wat eraan zitten komen hebben een streepje voor op de rest, want laten we reeel zijn, niemand kan een default van Spanje of Italie betalen!!!

    Verder is het wel veel emotie op de beurs momenteel. Het is niet gemakkelijk meer omhoog te kopen. Maar daar wordt misschien ook wel op gestuurd, om nieuwe kwantitatieve verruimingen door te voeren. Die zullen komen. Vroeg of laat.

  3. eind in 2012….met een beetje geluk gaat het nu al helemaal mis maar de kans dat de geldkraan massaal opengaat en ons ‘red’ is enorm groot.

    Voorbereiden op een schaarste in de nabije toekomst is inderdaad noodzakelijk.

  4. #1 HB ,zolang die groep mensen waar jij het nu over hebt zo blijven leven gebeurt er helemaal niks. Landen als Italie en Spanje zullen nl altijd gered worden met nieuw vers geprint geld. Met andere woorden zolang er vertrouwen is in fiat geld is er niks aan de hand. Uiteindelijk gaat ook dit financiele systeem onderuit, maar dat kan nog langer duren als jij denkt.

  5. De mix van politieke traagheid en hoogmoed van vermogensbeheerders is fataal. De stropdassen boys willen en moeten een bail-out van pakweg anderhalf biljoen. Ze gaan ervanuit dat de burger dit uiteindelijk toch gaat accepteren. Alles onder het mom van dat dit bail-out geld grotendeels een garantie is en maar gedeeltelijk zal worden gebruikt. Ze willen genoeg monopoly geld om mee te spelen. Deze hoogmoed die moet leiden tot een soort Brusselse dictatuur met EU bonds is volgens deze stropdassen boys mogelijk, maar deze hoogmoed gaat niet werken; Duitsland zal er zelf uit gaan stappen.

  6. Stort het huidige financieel-economische systeem komende week totaal in nu kredietbeoordeelaar S&P de kredietwaardigheid van de VS verlaagd heeft met één stap?

  7. M: Interessante vraag. http://www.maxkeiser.com.
    Max legt uit waarom en hoe AA status zelfs beter is voor Banken als Goldmans Sachs en andere Überjoodse vrienden. Lees AAA to junk just what Wall Street wanted. Op Opinie RTLZ o.a. Renee Tissen zijn soms interessante reakties te lezen. De Status is dus het begin van downgrading en je kan je afvragen of ze niet van Goldman Sachs e.a. zelve komt.
    Het is niet wat t lijkt in Wall Street. Zij bepalen alles en hebben NObama aan een touwtje.

  8. Al die miljarden kunnen ze beter stoppen in duurzame energie investeringen, investeringen in voedselsoevereine regio’s (kassen, kleinschalig agricultuur etc) Duurzame productontwikkeling, de bouw van goedkope huizen voor de lagere en middeninkomens. Moet je eens kijken wat een werkgelegenheid dat oplevert en hoeveel consumptief inkomen vrijkomt.

    Daarnaast geleidelijke afbouwing van schulden, winst en beloningsplafonds instellen, bonuscultuur aan banden leggen, goudstandaard herinvoeren, directe democratie ala Switserland, ontkoppeling van zaken en particulierenbanken (zoals vroeger) het verbieden van de handel in CDO’s (staatsschulden) het verbieden van speculatie in primaire levensbehoeften (zoals graan en water), verbod op systeembanken en systeembanken hervormen tot staatsbanken.

    Daarnaast vrij marktwerking onder kleinere banken toestaan met overheidsregulering (om uitwassen te voorkomen), afbouwen van focus op krediet en schulden en stimuleren van bezit en sparen (zoals vroeger). De bis ontmantelen, de bankiersfamilies en steenrijken 60% belasten, volledige transparantie en openheid bilderberggroep, middels onafhankelijke verslaglegging etc.

    Kortom, er is ontzettend veel werk nog aan de winkel.

  9. @HB

    Goede ideeen!
    We vergeten alleen een ding waardoor dit allemaal niet zonder klap kan gebeuren… Er is op deze wereld meer schuld dan tegoeden… Alle initiatieven door jou genoemd zorgen ervoor dat er een krediet en kapitaal krimp zal ontstaan, dit is natuurlijk op zich geen probleem (erg goed zelfs omdat de bubble moet leeglopen), maar we kunnen natuurlijk wel nagaan waar dit het hardste gaat krimpen… De goldman sachsjes hebben hun kapitaal allang in veiligere havens zitten, en onze pensioenfondsen zullen dalen en staatschulden stijgen… Dit kan nog wel wat hebben voor nu, maar op een gegeven moment, zal dit ook onhoudbaar gaan blijken… Op een gegeven moment zal de boedel verdeelt moeten worden onder de schuldeisers, en ik weet wel wie hier als laatste schuldeiser aan bod gaat komen, de burger…

    Ik durf te wedden dat ze in Tottenham echt niet zo waren gaan rellen als ze niet voor 50% perspectiefloos waren daar… Moet je je voorstellen wat er gebeurt als dit verspreid van de onderkant van de samenleving totaan de de hele volksstammen met een tophypotheek in de venix wijken…

    Ik wil geen zwartkijker spelen, maar ik heb nog geen initiatief gehoord om deze epische rotzooi om te lossen zonder een dikke rotzooi achter te laten… Dit is naar mijn mening ook de reden waarom men de het blikje steeds verder de weg op schopt in de politiek… Ze willen best wat doen, maar alle mogelijkheden zorgen ervoor dat de gierton vol over het volk wordt leeggesproeid…

  10. @10:
    [quote]Ik durf te wedden dat ze in Tottenham echt niet zo waren gaan rellen als ze niet voor 50% perspectiefloos waren daar… Moet je je voorstellen wat er gebeurt als dit verspreid van de onderkant van de samenleving totaan de de hele volksstammen met een tophypotheek in de venix wijken…[/quote]

    Zijn de rellen in Londen soms een voorproefje van wat wij ook te wachten staan als de overheid harde maatregelen neemt tegen de onderkant van de samenleving? Mark Rutte en de rest van de E.U.-Bilderbergerelite kunnen hun borst natmaken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: