Het vertrouwen in de eurozone is inmiddels zover gedaald, dat de Europese Centrale Bank vorige week over is gegaan tot het opkopen van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties. De ECB heeft in twee dagen tijd voor ruim 22,1 miljard euro aan staatsschulden opgekocht, omdat niemand het staatspapier van Spanje en Italië meer koopt tegen een lage rente. Door de interventie van de ECB is de rente van een tien jarige Spaanse en Italiaanse staatsobligatie gedaald van boven de 6% naar 5%.

Maar waar hebben we dit eerder gezien? Oh ja, we reizen even terug in de tijd naar het voorjaar van 2010. Toen brak voor het eerst de europleuris uit. De rente op een 10 jarige Griekse staatsobligaties steeg in april 2010 van 6,6% naar ruim 11% begin mei. Toen vond de ECB het ook nodig om te interveniëren.

De centrale bank kocht in mei 2010 voor 16,5 miljard euro aan Europese staatsobligaties, voornamelijk Grieks staatspapier. De rust keerde even terug en de Griekse rente daalde naar 7%. Ruim een jaar later moet Griekenland zo’n 16% betalen over dezelfde staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en heeft het land inmiddels een tweede bailout gekregen. Dat was toch niet de bedoeling van het ECB. De ‘oplossing’ van het opkopen van de Griekse staatsobligaties is enkel en alleen een korte termijn oplossing gebleken. Mijns inziens is dit nu het geval met Spanje en Italië. Het geeft even lucht, en de financiële markten krijgen een kleine boost. Maar het is natuurlijk wederom gewoon weer uitstel van executie.

Dat er echt stront aan de financiële knikker is blijkt wel uit het feit dat Merkel en Sarkozy wederom met elkaar hebben afgesproken dinsdagmiddag 16 augustus 2011 om over de eurocrisis te praten. Elke keer hopen ze dat een interventie, een noodpakket of een bailout het vertrouwen zal helpen. Maar vooralsnog heeft geen enkele ‘oplossing’ het gewenste effect gehad op langere termijn. Misschien zijn dit soort oplossingen gewoonweg niet geschikt voor de huidige eurocrisis. Wellicht loont het meer om over rigoreuzere oplossingen te denken. Waarom Duitsland en Nederland niet loskoppelen van de Euro en samen een eigen Neuro beginnen? Op termijn is namelijk een ‘end game’ scenario niet onmogelijk.

In de NRC.Next van maandag 15 augustus stond een goed artikel, genaamd, ‘Het kapitalisme is uit de hand gelopen’. Ons systeem is geheel afhankelijk van schulden. Vrijwel iedereen heeft schulden, of het nou overheden, bedrijven, financiële instellingen of huishoudens zijn. We zijn met z’n allen verslaafd aan krediet. Het huidige kapitalistische systeem functioneert goed bij schulden. Een voorschot op de toekomst, waarvan sommigen vergeten dat de rekening hoe dan ook een keer komt. De totale Amerikaanse schuld steeg van 200% van het bbp (bruto binnenland product) in 1990 naar 270% van het bbp. Italië steeg naar 300%, Frankrijk naar 330%, Spanje naar 360% en in het Verenigd Koninkrijk, waar afgelopen week enorme rellen ontstonden, steeg de totale schuld van 220% in 1990 naar 500% nu.

Volgens de Franse econoom Jacques Delpla, die momenteel onderzoek doet naar de mogelijkheid om algemene europese staatsobligaties te creëren, zal het noodplan waar de Europese leiders het 21 juli 2011 over eens werden niet voldoende zijn om de rust terug te laten keren. In een interview met CNBC zegt hij: ‘If we just stick to the July 21 agreement then, before the end of the year, there will be no euro zone unless the ECB buys everything that’s problematic.’

En dat is dus ook mijn punt. De Eurpoese centrale bank kan niet oneindig staatsobligaties blijven opkopen. De ECB creëert op deze manier een schijnvraag en er wordt geen representatief beeld meer geschetst over hoe we er nu werkelijk voorstaan. Ondanks het bestaan van een EFSF van 440 miljard euro, zal dit lang niet genoeg zijn als ook Spanje en Italië op termijn een beroep moeten gaan doen op het Europese noodfonds. De kans is aanwezig dat die dag een keer zal komen. Tot dan is het het pappen en nathouden. Waarschijnlijk wordt er al gewerkt aan een plan die moet uitwijzen op welke manier ze het noodfonds kunnen uitbreiden tot laten we zeggen 1000 miljard euro. Want liever nog meer korte termijn oplossingen (en nog meer schulden creëren), dan het probleem bij het fundament aanpakken.

Wat ik persoonlijk echt frustrerend vind is dat de risico’s van de staatsobligaties van de Europese landen met schuldenproblemen worden verplaatst van de banken en financiële instellingen naar de Europese Centrale Bank. De banken lopen het grootste risico bij een waardedaling van de staatsobligaties, want die hebben veel Europees staatpapier op de balans. De bankaandelen zijn dan ook afgelopen weken fors in waarde gedaald. De ECB en het EFSF nemen deze risico’s over. De schuld komt uiteindelijk bij de eurolanden te liggen en dus indirect bij alle Europese burgers.

Koen Dil

 

20 reacties

  1. Beste Koen,
    Waarom denk je dat het weer een schijn-oplossing is?
    Heb jij een andere therapie voor dit terminale kankerproces?
    Ik was slechts kanker-researcher, maar als dit mijn patient was die niet dood wil gaan had ik ook niet meer geweten wat ik moest doen dan misschien een beetje zuurstof te geven of een valium voor de broodnodige rust.
    Het spijt me, maar het lijkt op de volkswijsheid “de beste stuurlui staan op straat”.
    Naar mijn bescheiden mening is zulksoortig uitstel van executie slechts om ons te laten wennen dat wij straks met lege handen staan.

  2. Dit begint inmiddels een aardig uitgekauwd verhaal te worden voor de regelmatige lezer… check de historie op deze site of andere maatschappij kritische blogs er maar op na dit verhaal is al etterlijke malen uiteengezet… neemt niet weg dat er (pijnlijke) waarheden worden verteld…

    Ik zie wel twee punten waarop we misschien verder kunnen discussieren: (1) Wat kunnen we er aan doen dat de massa zijn oogkleppen afzet en uit zijn luie stoel komt en zijn geld in goud gaat omzetten… Dit is namelijk voor ons land goed, omdat we onze reele bezittingen opvoeren en we het financiele systeem sneller laten afbrokkelen… Reeel bezit is de doodsteek voor banken en daarmee de puppet masters achter de politiek, zij kunnen ons niet meer uitmergelen met de rente en schulden wanneer wij onze depositos opnemen voor goud en zilver…. (2) Daarnaast is het belangrijk om te discussieren over wat er ons staat te wachten op de korte termijn. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee en zo kunnen we onze voorbereidingen treffen… Persoonlijk denk ik dat de huidige strategie van zowel europa als de US is om het langer uit te zingen dan de ander… Mocht de EU eerder gaan, dan kan de US voor zijn uitstaande schulden in europa de goudvoorraden van de staatsbanken gaan opeisen (die liggen toch al in Manhattan). Vandaar ook de niet aflatende aanvallen op europese banken en landen door de grote amerikaanse banken met geruchten en mega (naked) short posities. Andersom kan de EU kan deze strijd echter niet winnen omdat de US het voordeel van de wereldreserve munt nog steeds heeft, wat betekend dat ze zijn verzekerd van goedkope grondstoffen en energie en zij alle schulden die het heeft eenvoudig weg kan infleren. Europa heeft eerder geprobeert om de euro de wereldmunt te laten worden (irakese oliehandel in euros onder saddam -> bush valt irak binnen) maar gefaald en zal blijven falen zonder verregaande integratie en hulp van china. de USA bij echter sterk van zich af(de grootste olie voorraden na venezuela in iran veiligstellen door ahmedinijad in het door de usa opgestookte conflict in Sirie te dwingen is wederom een schoolvoorbeeld hiervan).

    Ik vrees dan ook dat de EU met een niet te winnen valuta oorlog bezig is… We kunnen dan ook maar beter ons verlies pakken en zoveel mogelijk van onze schulden afbouwen en onze bezittingen (pensioenfondsen) verduurzamen in industrie en waardevaste zaken, en niet heel onbelangrijk morgen een schip naar new york sturen om de franse duitse en nederlandse goudvoorraden weer naar deze kant van de plas te halen!!!

  3. @ Siegfried: Het is een schijnoplossing, omdat er geen gedegen oplossingen zijn voor deze schuldencrisis. De enige manier om nog meer staatsschulden ‘europees’ te maken is om euro-obligaties te gaan uitgeven. Maar Merkel en Sarkozy lieten al weten dat dit (nog) geen onderwerp van discussie is. Maar ‘onze’ De Jager heeft wel laten weten dat de uitgifte van eurozone bonds mogelijk een oplossing is voor de lange termijn. Vooralsnog blijft het bij het opkopen van het rommelpapier door de ECB en de EFSF.

    Het opbreken van de eurozone is een immens karwei, dat wellicht helemaal niet is toe te passen, dus zo lang niet duidelijk is wat de eventuele gevolgen daarvan zullen zijn (bijvoorbeeld duitsland, nederland, finland in een ‘neuro’ verder te laten gaan’, zal dat niet als één van de mogelijkheden behoren van de centrale banken en de politiek. Er is te veel onduidelijkheid, zelfs bij de personen die verantwoordelijk zijn voor dit huidige beleid.

    @2012: Klopt dat het wederom een uiteenzetting is van de huidige situatie, maar zo lang er in de msm wordt gesproken over een europees noodfonds als oplossing, zal ik artikelen als deze publiceren.

    Om op je vragen in te gaan: 1. Pas als mensen echt gaan merken dat hun geld minder waard wordt. Edelmetalen zijn de grootste vijand van de financiële markten. Toch is het wel zo dat tijdens de afgelopen kredietcrisis de prijs van goud ook bijna met 30% daalde, puur omdat alle posities werden geliquideerd. Als mensen bang zijn willen ze blijkbaar dus nog liever een sok geld onder hun bed hebben liggen, al stijgt de vraag naar goud en zilver afgelopen jaren significant.

    Dan 2. Als de waarde van edelmetalen zal blijven stijgen en dan in specifiek de prijs van zilver, komen grote banken als HSBC en JP Morgan in de problemen, door de enorme opgebouwde short posities. De VS heeft de mazzel dat de dollar vooralsnog de world reserve currency blijft en dus in trek blijft tijdens economische tegenspoed. Mijns inziens zal dat ook gaan veranderen, kan op termijn niet anders met een schuld van bijna 14,5 biljoen dollar…

  4. Waarom geeft iedereen toch zo af op het kapitalisme?
    Is het socialisme zoveel beter dan?
    In mijn ogen betekent kapitalisme een 100 % vrije markt, en [b]echt geld[/b] (Goud dus.).
    Geen monopolygeld.
    (Gaat de bank failliet? So be it. Ik zet al jaren geen spaargeld meer op de bank…)
    Dus geen bailouts, onbeperkt geld drukken, tot in het oneindige de schulden af betalen die de overheid gemaakt heeft en bankers en mensen van de regering die samen een politiek bedrijven, namelijk: “Hoe maak ik het gepeupel het geld afhandig?”

  5. at 2012

    Ik ben het geheel met je eens en je slaat mijns inziens de spijker volledig op zijn kop!
    Dat de aaa+ rating van de amerikanen is afgenomen is een schijn actie, want ze zijn altijd in staat om hun schulde plafond te verhogen. De hele wereld wordt zo langzaam slaaf gemaakt van de vs. Want rente betalen verkapt aan je zelf wordt je zelf weer kredietwaardiger door. Alleen de rest van de wereld betaald wel rente aan de vs (fed) rockefeller whatever het is een machtselite including de rst van de bilderbergers waar ook de helft van onze politici lid van zijn.
    Ze zijn de piramyde aan het verbreden om zelf hoger op te kunnen komen. Kapitalisme noemen ze het. Madov deed het voor zichzelf en wordt als voorbeeld gesteld terwijl heel de wereld achter de vs macht aan loopt! ik wordt woedend als ik aan kansarme medelanders denk en wat ze de mensheid in de toekomst aan willen doen! wat zakosy en merkel Napoleon en hitler hadden het zelfde ideaal! We worden massaal bedot Groet een toekomstig verzetheld!

  6. @John: Door het kapitalisme zijn banken sluwe geldwolven geworden. Het zijn de banken die uiteindelijk de crisis hebben veroorzaakt en zichzelf onmisbaar hebben gemaakt. Het kapitalisme zet het winstoogmerk voorop en dat brengt onnodige risico’s met zich mee. Zo lang het geld maar groeit. Aan deze trend komt zo langzamerhand een einde. Het liberalisme staat voor een vrije markt en hoeft niet per definitie hand in hand te gaan met het kapitalisme, al aanvaard een liberaal het natuurlijk wel.

  7. Als het niet zo diep triest was dat wij geregeerd worden door landverraders zou je erom kunnen lachen: http://xandernieuws.punt.nl/?id=637980&r=1&tbl_archief=&

    Griekenland gaat 9 % meer uitgeven, terwijl wij de broekriem gaan aanhalen.
    Wie kan die EU maffia uitschakelen en opkomen voor ons eigen land? Als je zoals de heer Wilders opkomt voor je landgenoten ben je ‘niet politiek correct bezig’ Wat mij betreft mag Wilders nog meer invloed krijgen.

  8. Het probleem is dat veruit de meeste mensen zich de gevolgen van al deze ontwikkelingen niet kunnen voorstellen.

    Ze hebben b.v. geen idee wat het uitgeven euro bonds nu echt betekend. Of het horror scenario van één EU regering die voor ons wel even het economische beleid zal gaan bepalen.

    Weten we het nog… een paar jaars geleden hadden we hier in Nederland het referendum over de Europese grondwet. Met een grote meerderheid is die toen weg gestemd. Dat was bovendien in een tijd dat economisch nog redelijk goed ging.

    Tegen de tijd dat het grote publiek wakker wordt is de EU al zover verziekt dat er geen weg terug meer mogelijk is. Je vraagt je af hoe men daarop zal reageren…

    Hoe meer macht de EU naar zich toe trekt hoe groter de kans dat die uit elkaar zal vallen.

  9. Kan het niet laten: al dat gezeur over peakoil: allemaal gelul (de komende jaar op z’n minst)
    Een olievondst van het Noorse staatsoliebedrijf Statoil is veel groter dan gedacht. Vorige week ontdekten de Noren twee olievelden in de Noordzee.
    Statoil heeft de twee velden verbonden en berekend dat ze samen tussen de 500 miljoen en 1,2 miljard vaten olie bevatten. Het is daarmee de grootste Noorse olievondst in dertig jaar.
    In eerste instantie dachten de Noren dat de velden maximaal 400 miljoen vaten zouden bevatten. In een standaard olievat past bijna 159 liter.
    Productie
    Statoil verwacht dat de olievelden binnen acht jaar in productie kunnen worden genomen. Het bedrijf heeft een aandeel van 40 procent in de olievelden.

  10. @13
    helemaal als je je bedenkt dat olie constant wordt aangevult vanuit de kern van onze aarde… zoek maar eens op google naar “oil fossil or not”, je zult verstelt staan hoe lang wij door de zittende macht voor de gek zijn gehouden!

    Dit is een van de grootste eye openers voor mij geweest, maar het is zo logisch gesteentes ouder dan het ontstane leven, die een ondoordringbare laag zijn voor aardgas zijn op een of andere miraculeuze wijze bovenop deze plantenresten beland zodat onder druk gas zou ontstaan??? hmm de chronologie is in eerste instantie al fout!

    Maargoed voor de zittende macht is een hoge olieprijs natuurlijk de beste belasting waarmee de bevolking kan worden uitgeknepen! die hoge olieprijs is natuurlijk niet meer te verantwoorden als men het argument dat we een eindige voorraad hebben niet meer kan gebruiken!

  11. @ Ronald, die enorme olievondst, dat is in 2 weken opgebruikt door de wereld. De wereld heeft zo’n 85 miljoen vaten per dag nodig.

  12. Pfffff…
    Nog maar een keer:
    Het is 1 groot kunstje om ons de hoofdprijs te laten betalen voor:
    1: wat er voldoende is en altijd zal zijn.
    2: de alternatieven zijn er al vele jaren maar worden onder de pet gehouden omdat ze veel te goedkoop zijn en dus grote gevolgen zullen hebben de Shell’s en BP’s van deze wereld maar zeker niet in de laatste plaats voor de wereldeconomie.

    De totale bewezen hoeveelheid winbare aardolie anno 2006, bestond uit circa 1200 miljard vaten.
    Ondanks alle doemscenario’s is de afgelopen jaren de hoeveelheid bekende oliereserves toegenomen. Er is olie genoeg voor de komende paar honderd jaar.

    Reeds op de middelbare school leerde ik dat de wereld nog maar voor 30 jaar olie had. Daarna kwam de “Club van Rome” ons datzelfde vertellen, en dat alle olie in het jaar 2000 helemaal op zou zijn.
    Dit is nu door verschillende profeten veranderd in 2030.

    Typisch is dat bij de meeste van die voorspellingen overheden en/of overheidssubsidies betrokken zijn. Dat verklaart een beetje de uitkomst. Immers overheden hebben er belang bij om mensen angst in te boezemen, waardoor zij dan meer macht claimen om die angst voor ons op te lossen. Het gehele milieu-toneel bevestigt dit voor iedereen die het wil zien.

    Het is zo gemakkelijk om veel mensen van dit doemscenario te overtuigen. Het is immers logisch dat de totale hoeveelheid olie op de aarde gelimiteerd is. Als je er constant van verbruikt, moet je dus op een gegeven ogenblik alles op hebben.
    Bij deze redenering worden echter een paar factoren vergeten.
    Het gaat namelijk om die olievoorraden die we uit de grond kunnen halen. De technische mogelijkheden daarvoor nemen echter ook constant toe. Daardoor kan er nu olie gewonnen worden van plaatsen (en uit landen) waar dat 30 jaar geleden niet mogelijk was.
    Verder blijkt dat er olie te winnen is op andere manieren. Een daarvan is bijvoorbeeld olie uit de Canadese zandvlakten. Brandstof maken uit steenkool werd al door Zuid Afrika toegepast toen ze vanwege hun apartheid werden geboycot. Ook die techniek is weer verder ontwikkeld. En steenkool is op deze aarde in enorme grote hoeveelheden aanwezig.
    Bovendien worden ook nog allerlei andere alternatieven ontwikkeld. Brandstof uit koolzaad!! Kernenergie!! En methodes die nog zullen worden uitgevonden!!

    Problemen ontstaan door bemoeienis van overheden. Of die nu EU of OPEC heten, maakt niet zoveel verschil. Ze veroorzaken problemen.
    Hoe meer overheden er buiten gehouden kunnen worden, hoe beter “de mens” kan zorgen voor een steeds toenemende welvaart.

  13. @2012
    nog even over aandelen en beleggen
    ik spreek hierboven over Canadese zandvlakten: de voornaamste tarsand speler is Suncor Je kan ze in Canada kopen maar ook op Wall Street (de ticker is SU)

  14. @Ed en Dré
    Zomaar een klein stukje in wereld:
    kunnen we weer even mee vooruit
    170 miljard vaten
    Het gebied waar de olie in teerzand in canada zit opgeborgen beslaat 140.000 vierkante kilometer, zo’n beetje vier keer Nederland. De bewezen voorraad aan olie in dat gebied is 170 miljard vaten.

    en dan de rest van wereld nog en alle alternatieven…

  15. @ ronald

    nogmaals dank… en goed verhaal!

    Goed om te zien dat er tenminste nog een paar mensen zijn die niet in de peakoil mythe geloven…. Hoe ideaal is het voor de olie bedrijven om ons dit te laten geloven, prijzen zullen skyrocketen en wanneer de olieprijzen stijgen zullen er automatisch meer dollars in omloop komen omdat er vraag naar is aangezien de usa en de oliebedrijven al decennia onder een hoedje spelen (cheney is slechts een tipje van de sluier) en olie exclusief in dollars te koop is… Elke procent dat de olieprijs toeneemt stijgt het besteedbaar inkomen van de us government aangezien zij de tekorten naar dollars aanvullen! Wat er nu aan de hand is is dat al het kapitaal dat in de wereldeconomie is gepompt door de handel in een olie (vergelijk het met zoet water, op sommige plekken schaars en op andere in overvloed aanwezig maar in zijn totaliteit in overvloed aanwezig) in zulke mate is opgepot dat er een mega crisis nodig is zodat dit allemaal weer even verdampt… Het liefst moet het worden besteed aan de amerikaanse oorlogsbedrijven zodat de usa er dubbel van verdient, maar zo niet dan gewoon met epische beurs crashes, waardeloos wordende staatsobligaties door failliete landen etc etc etc…

    Wat er nu gebeurt is niets anders dan een door geruchten en door de FED gemaakt monetair beleid geregiseerde verpulvering van kapitaal… Met als enige oogpunt dat dit kapitaal door de usa later weer kan worden gecreerd wanneer er ongetwijfeld weer grote voorraden olie nodig zijn om onze welvaart weer op te bouwen…

    dus moraal: ontsnap aan deze kapitaal vernietiging door reeele waarde te kopen… geld (helemaal digitaal) is makkelijk te verdampen, om goud te laten verdwijnen heb je grote hoeveelheden koningswater nodig dus ze zullen wel voor optie 1 gaan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: