De afgelopen week was wederom een geweldige week voor goud. Hoewel het vorige week nog op $1746,- sloot zitten we na vrijdag weer 6,1% hoger op een prijs van boven de $1852,-. De kans dat er een correctie zit aan te komen is dan ook volstrekt normaal, ware het niet dat er zich allerlei dingen afspelen op dit moment in de goudmarkt die daar verandering in zou kunnen brengen.
Eerst de feiten. De fysieke goudmarkt is zo ongeveer $100 miljard groot per jaar. De vraag naar fysiek goud bedraagt ongeveer 4000 ton per jaar en er wordt slechts zo’n 2600 ton per jaar gemijnd, waarbij de productie niet meer lijkt te kunnen stijgen. Het verschil moet dus komen van het recyclen van ‘oud’ goud zoals je steeds vaker ziet op tv waar particulieren hun goud inleveren en daar een aardige som euro’s voor terug krijgen.
Er dreigt echter een probleem. Naast die 2600 ton gemijnd goud en de rest van het gerecyclede goud, werd over 2010 voor 400 ton goud door het IMF verkocht. Dit jaar hebben centrale banken in het eerste half jaar echter voor 200 ton goud aangekocht en heeft het IMF niets meer verkocht. Als je dit annualiseert kom je dus op een verschil uit van 800 ton, ofwel 20% van de markt. Zelfs kenners weten niet waar dit verschil kan worden goedgemaakt.
Daarnaast bracht de World Gold Council zijn rapport over het tweede kwartaal uit en daarin kwamen nog meer belangrijke cijfers naar voren. Zo is de Chinese vraag het afgelopen kwartaal met 38% gestegen en was de vlucht naar goud in India ruim 25%.De vraag is dus hoe deze stijgingen in vraag kunnen plaatsvinden zonder dat een reële productiestijging plaats vindt. Zeker is in ieder geval dat dit ‘bullish’ is voor de prijs van goud. Dat analisten van banken telkens verklaren dat goud een bubbel is en dat we forse koersdalingen kunnen verwachten lijkt dus uit de lucht gegrepen kijkend naar de normale vraag- en aanbodcijfers. Dat zelfs centrale banken ontwaken en weer netto kopers worden van goud is dan ook een teken aan de wand.
Er is vaak echter een probleem met dit soort transacties. Regelmatig worden dat soort overeenkomsten gesloten zonder dat er daadwerkelijk een fysieke transactie plaats vindt en krijg je dus slechts een bewijs dat het goud van jou is. Het is echter mogelijk dat dit meerdere keren gebeurt op dezelfde goudbaar en zou dus een oplossing bieden voor hoe de enorme goudvraag het hoofd kan worden geboden. De vraag is dan ook of deze vorm van fractional reserve banking nog wel te vetrouwen is.
Hugo Chavez, president van Venezuela, vertrouwt het dan ook niet meer. Het land heeft zo’n 365 ton aan goudreserves waarvan 211 ton buiten Venezuela ligt en die Chavez in rap tempo wil laten terugkeren naar eigen land. Volgens Chavez, die afgelopen week eveneens alle goudmijnen nationaliseerde, ligt dat goud in depots bij Amerikaanse, Europese, Canadese en Zwitserse instituties. Daarnaast hebben de Angelsaksische banken JPMorgan Chase & Co, Barclays Plc, Standard Chartered Plc en Bank of Nova Scotia ook nog Venezolaanse goudvoorraden. De zieke Chavez stelde dan ook: “We hebben sinds 1980 99 ton aan goud liggen bij de Bank of England, het teruglaten komen van dat goud is een gezonde beslissing”. Over de vraag of er wel genoeg plek was om het goud op te slaan was hij zelfs licht cynisch: “Als er niet genoeg plek is om het goud op te slaan in de centrale bank bied ik aan om het op te slaan in de kelder van het presidentiële paleis”.
Volgens expert Ben Davies is een stap als deze zeer belangrijk omdat we gaan zien hoe ‘fractional reserve’ de goudmarkt op dit moment daadwerkelijk is. Hij denkt dan ook dat het onmogelijk is dat de Bank of England die 99 ton goud ook daadwerkelijk zal leveren. Volgens hem zal er elders moeten worden gezocht om aan Chavez zijn verzoek te voldoen en dat zal lastig genoeg zijn aangezien er grote hoeveelheden goud worden uitgeleend en geleased. Door deze zoektocht kan het volgens Davies zo zijn dat we een koers van $2100,- veel sneller kunnen zien dan eerder werd aangenomen. Daarnaast kan dit andere landen ook aanmoedigen om hun goud terug te eisen en zelfs individuele partijen, die eerder zaten in producten als ongealloceerd goud, gecertificeerd goud of ETF’s, kunnen mogelijk nadenken over deze stap. Volgens Davies is dat dan ook een ‘game changer’ die zijn eerdere voorspelling van een correctie naar het $1675,- niveau teniet doet.
Het lijkt er dus op dat niet alleen de run naar goud, maar ook de run naar fysiek goud is begonnen en dat papier goud steeds onzekerder wordt. De afgelopen maanden was de goudprijs al enorm aan het stijgen, naar wat het nu laat aanzien was dit slechts het topje van de ijsberg en kan het najaar van 2011 wel eens vele malen interessanter worden.
Ruben van der Gun (@RubenvdGun)
Voor iedere 50 ounce goud die op papier virtueel bestaat is maar één ounce beschikbaar voor fysieke levering.
I rest my case.
3Robert ik denk dat u gelijk hebt
En als DAT waar is (@1, @2), dan is goud dus wel degelijk ‘bij te drukken’ en is de goudprijs dus te manipuleren.
Totdat men fysiek goud eist en blijkt dat dat er niet is. Wat er dan met de prijs gebeurd kan je zelf bedenken.
Chavez is bang dat hij de volgende is na Khaddafi. Heeft niets met Economie maar met Politiek te maken
Als Chavez bang zou zijn, zou hij niet om levering vragen.
@4 Ruben: Ik ben geen econoom en ik heb zeker geen “pokerface” maar de uitdrukking “op tafel komen” had ik eigenlijk willen toevoegen aan mijn eerder genoemde reactie.
Men wil altijd Chavez belachelijk maken omdat deze nu juist het spelletje heel goed door heeft. Het is absoluut geen domme jongen en al helemaal niet gek en weet precies hoe het kapitalistische systeem werkt.
En Chavez is niet de next inline.
Dat is Assad. Daarom moest het in Libie snel worden afgewerkt zodat ze na de volgende kunnen gaan.
De problemen voor het Westen stappelen zich op en de ijzerengreep dit het had wordt steeds losser waardoor opkomende economien de kans gaan grijpen.
@8
assad is idd the next in line, maar niet meer dan een stepping stone voor het echte doelwit: ahmedinijad…
Assad is de trouwste en denk ongeveer de enigste bondgenoot die teheran nog heeft. De arabische lente is niets anders dan een door de US opgezette voedselschaarste doordat de voedselmarkten waar in dollars wordt gehandeld worden overstelpt met grote hoeveelheden nieuw gemaakte dollars om de amerikanen te blijven voeden.
De onrust in noord afrika kan ze niks schelen al zijn de gigantische tegoeden van khadaffi en leuke bijkomstigheid en rechtvaardigen die de kosten van wat bommen door de NAVO om zeker te stellen dat khadaffi deze miljarden nooit meer terug zal zien. plus de olievelden in libie komen weer geheel vrij voor westerse manipulatie (al stellen deze niet zo heel veel voor vergeleken met die in venezuela en iran).
Assad daarentegen is een ideaal lokmiddel om ahmedinijad uit zijn hol te halen. Gezien wat damascus destijds voor de ayatolla heeft betekend kan iran uit fatsoen en geloof assad niet zomaar laten vallen. Bij de eerste inmenging van teheran in sirie zal “bibi” gaan schreeuwen over bedrijging van zijn grenzen en zijn f16s naar iran sturen om de kerncentrales te bombarderen. Vervolgens zal hij snel achter de benen van militaire reus amerika gaan staan, die op hun beurt israel (Zeker nu er bijna verkiezingen zijn en degene die de joodse lobby in amerika wint, wint de verkiezingen) “te hulp” zullen schieten en daarmee de grootste olie reserves in het middenoosten veilig te stellen…
Hiermee zijn de 1.2 miljoen vaten venezulaanse olie niet meer nodig en heeft chavez straks een stuk minder dollars om de zaakjes daar draaiend te houden… Verder is het voor amerika natuurlijk ideaal om de op 2 na grootste oliereserves ter wereld in venezuela nog even in de grond te laten zitten en eerst de verderafgelegen bronnen (dichtbij china) uit te gaan putten…
@ruben
zilver gaat ook als een raket nu! het lijkt erop dat we uit de basis 36 tot 40 dollar nu echt door zijn… ben benieuwd wat er gaat gebeuren ik zag vanochtend bij de opening van de markt een heel raar patroon hevige koers schommelingen tussen 98 en 96 eurocent, het leek wel alsof er weer flink wat gaande was, maar liep uiteindelijk op niet uit gezien de geleidelijke stijging die daarna is ingezet… op naar de 50!
Ik ben benieuwd of er dan nog een actie komt van de shorts om de prijs naar beneden te brengen zodat ze minder verliezen hoeven te pakken, of dat ze hun kruit inmiddels hebben verschoten.. wat iig wel zeker is, is dat ze met grover geschut moeten komen dan in mei, gezien de grotere vraag van de echte markt op dit moment…
als ze het nog een keer voor elkaar krijgen om richting de 25 te gaan, dan ga ik (om in poker termen te blijven) all in in zilver!
@ 2012?
Ik hoop ook dat dat de zilverprijs nog een keer goed naarbeneden gaat. Zit al een tijdje te wacht op een goed koop moment.
Ondertussen ben ik verder aan het kijken. Voor nu heb ik m’n zinnen gezet op palladium. Ik verwacht dat op termijn ook dit metaal een verdere opmars zal mee maken.
Het probleem voor nu is dat het moeilijk verkrijgbaar is. Heb zelf al wat gezocht en een handelaar gevonden. Ik vind alleen de opslag die hij hanteerd erg hoog.
Weet iemand nog een andere leverancier?
met palladium gok je wel volledig op de industriele schaarste en commodity speculatie… Ik bedoel bij goud en in iets mindere mate zilver zul je altijd het voordeel hebben van de eigenschap dat het een gewild edelmetaal is… zoals nu in de herfst de oogst in india wordt gedaan zul je zien dat de bevolking zijn zuur verdiende geld gaat omzetten in goud… dit soort prijs opdrijvende aspecten mis je bij palladium bv…
verder is het nooit verkeerd om je risicos te spreiden maar, om alleen op paladium te gokken lijkt mij onverstandig… als een deel in je PM portefueille kan je je nooit een buil vallen denk ik…
@ 2012?
Het is idd ook bedoeld als een aanvulling en meer iets voor de lange termijn. De basis is en blijft goud en zilver. Het potentieel is daar veel groter.
Ik moet wel zeggen dat ik mij bij iedere nieuwe aankoop weer over een drempel moet zetten. (geen hoogte vrees) Niet omdat ik niet denk dat de prijzen verder zullen steigen. Maar het voeld gewoon raar om meer dan het dubbele te betaald dan ruim een jaar geleden.
Als iemand die 4 jaar geleden in 6 maanden tijd al zijn PM fysiek heeft gekocht kan ik me dat heel goed voorstellen!!
Heb je al voorraden? Die heb je ook nodig! Zoek ook eens naar de goede mijnaandelen. Alaska/Canada
haha ja ik ken het gevoel…
bij mij nog niet zo lang geleden, maar ik heb zilver gekocht na de dip in mei, stiekem hoop ik er op nog een, heb nu ook contante reserves maar die zou ik dan iets meer gaan herschikken naar zilver… (ik weet het ik moet het nu gewoon doen over een jaar denk je waarom maakte ik me druk om die 20 cent per gram….) maargoed ik denk dat er nog wel een dipje komt als laatste stuiptrekking van de shorters…
@robert
ik neem de laatste tijd telkens een hele doos pasta en rijst mee als ik naar de aldi ga boodschappen doen, die zet ik dan op een donkere droge plek… spul is practisch 10 jaar houdbaar en dan heb je iig wat te eten als de supermarkten leeg zijn… je kunt met goud en zilver een hoop kopen in crisis tijd, maar zo goedkoop als je het nu kan kopen krijg je het dan toch niet!
@ Robert
Ik neem aan dat je met voorraden, voedsel e.d. bedoelt. Ook daar heb ik al voor gezorgd. Heb voor ruim 3 a 4 maanden in huis. Een kelder vol, niet alleen met voedsel maar ook met praktische zaken, kaarzen, weck potten, batterijen, schoonmaak middelen, ect, ect.
Heb verder ook een (kleine) moestuin waar we regelmatig van uit eten. Verder ook 2 regentonnen met totaal zo’n 350 ltr regenwater.
De garage is voorzien van alle mogelijke gereedschappen en materiaal. (ik weet ook hoe ik het allemaal moet gebruiken)
Een voorraadje petroleum en een petroleumstel. Zo’n ouderwetse die ik af en toe ook gebruik om stoofvlees te maken.
Verder.. een aantal jerrycans. Nu leeg, maar mocht het nodig zijn dan kan ik die vullen met benzine of diesel. Ik heb ook een speciaal additief om de brandstof langer houdbaar te houden.
Ons huis is voorzien van een houdkachel. We hebben dus ook een flinke voorraad brandhout. Genoeg om minimaal zo’n 7 maanden van te stoken.
Een paar dingen moet ik nog wel regelen, maar voor een groot deel heb ik dus (bijna) alles al in huis.
Alleen de echte collaps ontbreekt nog 😉
@Han en 2012?
Dan zijn wij er allemaal klaar voor. De collaps komt eraan. Wij zijn nu trouwens aan het experimenteren met het drogen van groente/fruit uit de moestuin.
Ja dat drogen staat eigenlijk ook nog op ons lijstje. Voorlopig alleen op de vensterbank, (drogen van kruiden en de kapucijners)
Dan hebben we nog een druif waarvan we jam maken. De groente wordt direct gegeten of gaat de vriezer in.
Het lijkt nu misschien alsof we een heel grote tuin hebben maar dat is niet zo. Zo’n 40 m2 is beschikbaar voor de moestuin.
Als ik ruimte genoeg had, dan hadden we ook nog wat kippen en konijnen genomen. Mochten we in de toekomst echt meer willen dan zouden we ook bij de lokale volkstuinen terecht kunnen.
O ja, dan nog dit. Ik denk dat we hier in Nederland niet zo snel met een heel snelle collaps te maken zullen krijgen.
Ik denk dat het over een periode van een paar jaar, met stappen zal gaan. Bij iedere stap verdwijnt er weer een stuk welvaart. En bij iedere stap zal de zelfredzaamheid van de mensen belangrijker worden.
Er is natuurlijk altijd de kans dat er echt onvoorziene zaken gebeuren. Zoals Willen Middelkoop het zij “ongelukken kunnen altijd gebeuren”. M’n kelder met inhoud is dus eigenlijk een soort verzekering. Voor het geval dat…
Ik houd me een klein beetje met – vage – mediamieke toestanden bezig. Wees blij met je -jullie – voorraden, het gaat straks erg hard. Net zo als met goud en zilver op dit moment zie ik net.
Lybie is een vreemd verhaal. Maanden lang spelen de “rebellen” niets klaar, en nu in één keer?
@ 2012, de kans op een flinke daling zit er denk ik niet meer in. De vraag is of we ooit nog onder de 40 komen. Dat we naar de 45 gaan de komende 2/3 dagen lijkt zeker. Donderdag is alleen optie expiratie dus dat de banken dan nog wat %en dalen.
Kijk verder op http://www.tfmetalsreport.com en http://www.traderdannorcini.blogspot.com/ die af en toe goede technische analyses hier over hebben
Mag ik zo vrij zijn om deze analyse er nog aan toe te voegen. Hierin staat o.a. een argument wat te denken geeft: “The media are all over gold now, which is not good”
http://www.edelmetaalplaza.nl/web_redactie.asp?onderwerp=edelmetaalplaza+goud+&id=16585