Toen drie jaar geleden een aantal wetenschappers waarschuwde voor een onvermijdelijke daling van de huizenprijzen (tot wel 20%), werd daar hoegenaamd geen acht op geslagen. De banken spraken hooguit van een milde afvlakking -met slechts enkele procenten- en over een daaropvolgende gezonde ‘doorstart’.

Inmiddels weten we beter en staat de huizenmarkt aan de vooravond van een diepe crisis die het publieke denken over schuld en bezit weleens voor altijd zou kunnen veranderen. In de beleving van velen was het bezit van een huis ‘absoluut’ en de schuld daarop ‘relatief’, nu dreigt dit beeld volledig om te slaan. Bezit blijkt een wankel begrip ten opzichte van de hypotheekschuld. Die moet immers altijd worden terugbetaald.

Zoals altijd het geval is doen momenteel de wildste geruchten de ronde als het gaat om de daling van huizenprijzen. Sommige doemdenkers verwachten zelfs dat er binnenkort een moment gaat komen waarop het moeilijk –zo niet onmogelijk wordt- om de echte waarde van een huis – en dus van de prijs- te bepalen. Ik behoor tot die groep.

Waarschijnlijker is dat er in de praktijk nu al sprake van prijsdumping zou zijn, ware het niet dat makelaars de prijzen kunstmatig hoog houden –onder het motto van realisme- en vooral de banken terughoudend zijn in het al te scherp optreden tegen die huizenbezitters die ‘onder water’ zijn of dat dreigen te worden. Het is te vroeg om hier van maatschappelijk gedrag van de banken te spreken. Als er namelijk écht grote verschillen gaan ontstaan tussen de hypotheek van mensen en de werkelijke waarde van hun bezit zullen banken tussen twee kwaden moeten  kiezen, namelijk óf het verschil innen (bij huizenbezitters waar dan niets meer te halen is), óf hun hypotheekportefeuilles afwaarderen met alle gevolgen van dien voor de kapitaalpositie van de banken. Lees verder op RTLZ

8 reacties

  1. Zal de huizencrash er toe leiden dat de huren van de sociale huurwoningen ook naar beneden gaan? Dit zou dan wel een fikse besparing op de huurtoeslag leiden.

  2. Als Dhr. Tissen onorthodoxe ideeën mag lanceren dan doe ik ook maar een duit in het zakje 😛

    Schaf de HRA af en zet de restschuld om in een nieuwe hypotheek welke een looptijd gaat krijgen van 30 jaar ongeacht de leeftijd van de persoon.

    De overheid leent al het benodigde geld voor deze nieuwe hypotheek voor circa 3% (?) op de markt middels uitgifte van speciale staatsobligaties en leent dit direct uit aan de genationaliseerde bank (ABN) om direct door te lenen aan de consument tegen die 3% plus een maximale opslag van 0.25%.

    De overheid is van het HRA probleem af, de consument wordt gecompenseerd voor het verlies van de HRA met een lagere rente voor de gehele hoofdsom en de banken raken al hun toxische hypotheken in een keer kwijt.

    Door het lenen in de markt stijgt de staatsschuld ver boven de 60% van het BNP, maar er wordt ook bespaart op de teruggaaf van HRA. Deze besparing op teruggaaf en aflossingen op de schuld worden direct gebruikt om de staatsobligaties weer af te lossen.

    Nederland is voorstander van harde sancties als de staatsschuld boven de 60% komt, maar in ruil voor harmonisatie van geen HRA beleid in Europa kunnen we waarschijnlijk dispensatie krijgen voor DAT deel wat me moeten lenen in de markt om dit te bewerkstelligen.

    Door gelijktijdig voor bovengenoemde nieuwe hypotheken een NHG in te sluiten, moet de gehele aflossing van de hypotheek toch gewaarborgd kunnen zijn.

    Zie ik iets over het hoofd ?

  3. @ Martin, klinkt wel goed. Ga er zo even serieus over nadenken.

    In de tussentijd even dit:

    Wat we ook kunnen doen (sorry kan het ff niet laten) is met z’n ALLEN pak hem beet 2 BILJOEN DOLLAR LENEN BIJ DE FED!
    Tegen 1% rente desnoods! Of anders EUROS bij de ECB! LOL 😆

    Toch?
    Of is dat niet genoeg?
    Dan 10 Biljoen!

    En die 18 miljard bezuinigingen lenen we er ook meteen bij! Da’s helemaal NIKS, joh, 18 miljard wahaaam daar bak ik nog geen pannekoek voor!

    Desnoods doen we het voor 1,25% rente ofzo!
    Kan ons het schelen!
    Beter dan de hypo die je nu hebt toch?
    Of wat betaal jij?

    EN DE GEHELE STAATSSCHULD LENEN WE ER OOK METEEN BIJ!
    Et viola!
    *KAZAM!*

    Wat betalen we daar nu eigenlijk voor rente op dan, die staatschuld? Gemiddeld enzo? Minder dan de Italianen toch? 2 procent ofzo?

    Laten we dit snel doen! Lenen bij de FED of de ECB! Dan kan iedereen zijn hypotheek met tig % rente ook meteen aflossen en en dus inruilen voor eentje met 1% rente ofzo!

    En als ze bij de FED of de ECB echt ooit die dozen papier terugwillen hebben, dan eh… zien we dat dan wel weer!

    Dit is een goed plan en scheelt ons allemaal een boel eh… hoe heet dat? Rente!

    En eh… heeeeeel misschien wil de FED of de ECB dit ook nog wel ff gratis doen, of tegen 0,0000000123456789% ofzo . Je weet het nooit, zijn ook allemaal westers-achtige mensen toch? Net als wij?

    Betalen we de inkt of het uurloon voor getallen intypen desnoods zelf! En klaar is Kees, met 1 druk op de knop!

    En anders…

    Dan schaffen we gewoon zo’n 3D printer aan met ze allen! Kan ook! Dat is de oplossing toch? Hoor ik de hele tijd op TV!Printen = OK! We printen ons een weg naar de toekomst! Let’s print our way out of this mess! HUP! Op naar de printers!

    Dus.
    Enfin.

    Ik nie snap meer nie.

    😮

  4. @Martin » 03-10-2011 20:48
    Wat je hier schrijft vind ik interessant genoeg klinken om deze nog eens onder de loep te nemen. Maar:

    Een ding snap ik alvast niet: Feitelijk ben je de hypotheken aan het herfinancieren (ook de giftige) en het probleem van de giftige hypotheken leg je nu bij de overheid neer. Is dat niet het verplaatsen van het probleem ?

  5. @R » 04-10-2011 20:33

    De herfinanciering van alle (dus ook de giftige) met een nieuwe looptijd van 30 jaar legt het risico voor maximaal 30 jaar neer bij degene die de hypotheek afsluit.

    Daar waar men niet in staat blijkt om de hypotheek te kunnen aflossen wordt in eerste instantie een beroep gedaan op de NHG. In de voorkomende gevallen waarbij de hypotheek niet kan worden terugbetaald en er geen NHG mogelijk is, is de bank de klos. Ik schat deze mogelijke toxic portefeuille absoluut kleiner in dan de huidige. Zowel in aantal hypotheken alsook in euro’s.

    De overheid loopt inderdaad een financieringsrisico door geld te moeten aantrekken op de markt waarop uiteindelijk niet 100% kan worden afgelost.

    We zullen exacte hypotheekdata met een hypothetisch rekenmodel moeten hebben om een juiste inschatting te kunnen maken voor de gevolgen voor consument, bank en overheid. Zodoende kunnen we inschatten welke percentages voor het lenen in de markt, de opslag voor de NHG en doorlenen aan de consument moeten worden gehanteerd om een financieel gezond model op te zetten.

    Het ontbreekt mij aan deze informatie en kennis om deze juist te interpreteren om met zekerheid te zeggen of het toepassen van bovenstaand onorthodox idee, voortkomend uit een random brain dump, “DE” oplossing is.

    Wellicht iets voor onze “Porf” Dr. René Tissen om eens met zijn collega’s van gedachte over te wisselen en met ons hier te delen.

  6. @Martin » 04-10-2011 21:03

    Ik heb een opdracht voor je:

    1) Zeg je baan op.
    2) Wordt CDA-er (Of je dat nou leuk vindt of niet. Ik zou er ook niet blij mee zijn 😉 )
    3) Schop die bolle JKdeJ van z’n troon.
    4) Marcel voor Minister van financiën.

  7. @Martin » 04-10-2011 21:03
    eh MARTIN natuurlijk. Hoe kan ik nou in vredesnaam de naam van onze nieuwe minister verkeerd tikken ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: