Berichtje van onze Rijksoverheid | Economisch gezien wordt 2012 een zwaar jaar, zo waarschuwt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar aanleiding van een raming over de Nederlandse economie die het Centraal Planbureau (CPB) 13 december 2011 heeft gepubliceerd. ‘We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken.’
Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar met 0,5% krimpt. Als gevolg loopt het begrotingstekort van de overheid op tot 4,1%. De werkloosheid loopt op tot 475.000 mensen, wat neerkomt op 6,5% van de beroepsbevolking.
‘Met deze vooruitzichten is de noodzaak van versterking van de economie groter dan ooit,’ aldus minister Verhagen. ‘Dat is de beste manier om mensen aan het werk te houden. We zullen moeten kijken naar maatregelen en hervormingen die niet alleen besparingen voor de schatkist opleveren, maar die ook perspectief bieden om beter uit deze economisch zware tijd te komen.’
Volgens het CPB bevindt economie zich sinds het einde van de zomer in een recessie. De vorige raming van het Planbureau ging nog uit van een economische groei van 1% in 2012. De verslechterende vooruitzichten zijn de gevolgen van de onrust op de financiële markten en afnemend vertrouwen bij consumenten en bedrijven.
Het was al eerder duidelijk dat de onzekerheid in Europa vat krijgt op de Nederlandse economie. ‘Het signaal is helder, we moeten het vertrouwen herstellen in de Europese economie’, aldus de bewindsman. ‘De afspraken die we in Europa hebben gemaakt, moeten zo snel mogelijk worden uitgewerkt en uitgevoerd.’
‘We zullen allemaal iets van de verslechterende economie gaan merken.’
Beste Maxime, gebruik alsjeblieft niet dat quasi sociale woordje ‘we’ in dit geval. Gaat u persoonlijk er iets van voelen ? Dat is nou precies wat velen irriteert.
@R,
Ben geen fan van Maxime maar wat denk je wat er was gebeurd indien hij “jullie” of “het volk” had genoemd. Uiteindelijk zal hij er ook wat van merken (huizenprijzen). Dit is afzeiken om het afzeiken.
@Udo
Tja, als je het zo bekijkt heb je natuurlijk wel een beetje gelijk. Maar, wat ik bedoel is: Ik denk niet dat hij er slechter door slaapt, dit in tegenstelling tot de steeds groter wordende groep in de bevolking. Hij hoeft ook niet kleiner te gaan wonen. Maar de groep middenklasser die een flinke stap achteruit moet, staat (letterlijk) op straat omdat ie z’n (vanuit-het-verleden-verplicht-dure) ‘vrije sector’ woning niet meer kan betalen. Het schijnt een koude winter te worden… ‘voel-je-em’ ?
Dus, om het buiten wat gezelliger voor me te maken en ik dus niet alleen buiten hoef te staan: Afschaffen die HRA !
‘hoofdpijn’ voor Maxime…
Inderdaad 2012 wordt een zwaar jaar.
@R: Ik snap je wel. Als je een ton verdient en blijft verdienen zal die crisis je een worst zijn. Maar de iets minder bedeelde burger moet gaan bezuinigen en dat tast de welvaart echt wel aan.
De HRA gaat eraan, dat staat vast, alleen wil wilders nu weer niet mee. Worden lastige vergaderingen over de bezuinigingen en ik denk dat ondanks de manier waarop het gebracht wordt de inhoud wel klopt. 2012 wordt een moeilijk jaar, er zijn leukere tijden geweest.
Ik sluit me bij deze ook volledig bij R aan.. Mensen die een ton verdienen merken er niets van ! En wat ze merken is gewoon verwende onzin. Diegene die er iets ???? onder zitten..? Ik zal wel een hele domme jongen zijn maar verschrikkelijk handig met de handjes en beetje sterk dus ik kan ook nog goed sjouwen ! maar 1750 netto en ik mag in diezelfde handjes klappen.. Ik kan me echt niet voorstellen dat ik met 4000 netto thuis komt en dat het dan nog niet genoeg is ? Ik probeer nu maandelijks 200 euro over te houden en om te zetten in goud en zilver , voor de toekomst en de kinderen.. maar als de buurman met duizenden maandelijks in kan slaan dan zitten we straks zonder euro en nog blijft alles het zelfde…? Kan toch niet zo zijn ? Ik hoop dat het dan uiteindelijk zo mis gaat dat goud en zilver ook niets waard zijn en het op survival skills aankomt.. Dan heeft de arme een voorsprong of gelijke kans ten opzichte van de rijken die zich zelf niet of nauwelijks kunnen redden omdat ze simpelweg niet meer weten hoe.. Ik zelf ging vroeger al mee met muskusratten vangen en aten de verse gelijk op.. Fuiken zetten , noem maar op ! Ik zie de dikke bakken met kofferbak vol PM al de boer op gaan voor eten.. Boer doet zijn melk en sla in de reclame : 1 liter en een krop nu voor maar 20 ounce goud… anders vreet je toch niet ?
-EDIT- Reactie verwijderd /offtopic
Volgens JPB zou na dit zuur het zoet komen …….tot nu toe smaakt alles naar zoutzuur.
@Sandra
Ja, en niet te vergeten W.Bos. “Die crisis zou in Nederland wel overwaaien” om maar in de leuke uitspraken te blijven…
Volgens mij zou regeren toch vooruit zien moeten zijn ?
@NWO is coming!
Xandernieuws is aan het uiterste eind van de schaal qua slecht nieuws. Dat verkoopt natuurlijk. En gezien de reacties is het een clubje welke in de Bijbelse eindtijd gelooft.
Maar snel overslaan dus…
Eens met Bas: ik verwacht ook dat alle crississen uiteindelijk op survival skills, ofwel een leven dichtbij de natuur, aan zullen komen. Zelf ben ik vertrokken naar een tropisch land. Hoewel ik vergeleken met mensen in NL zeer weinig verdien (slechts +/- 350 euro/mnd) heb ik niet te klagen. Geen financiele stress, nu niet en in de toekomst ook niet want alles groeit en bloeit hier het hele jaar rond. Bij een chemische/nucleaire oorlog wordt het misschien weer een ander verhaal. Als iedereen nou wat meer zelfvoorzienend zou zijn en lokaal voedsel produceert dan kun je sowieso je kosten al enorm drukken. Hoe staat het met de voedselprijzen in NL? Die zijn m.i. altijd vrij laag (geweest) tov inkomen. Nederlanders besteden volgens mij gemiddeld heel weinig aan voeding itt tot minder ontwikkelde landen. Hier heeft ook vrijwel iedereen op het platteland een eigen, afbetaald huis, hoe eenvoudig dan ook. Soms niet meer dan een paar zinkplaten, maar in een warm land heb je niet veel nodig.
@hiriotapa,
Klinkt als mijn Brazilië.
Waar zit jij?
@hiriotapa
Hier in Nederland heeft de overheid zijn bevolking ‘bij z’n ballen’ als het gaat om het hebben van een woning. Verdien je weinig dan kun je sociaal huren (tot +/- 650 Euro huur p/mnd) maar heb je te maken met ellenlange wachttijden tot wel 8 jaar, zeker in de randstad. Kopen is dan volstrekt onhaalbaar. Creatieve oplossingen in de vorm van een camper of een ‘eigen hut’ is praktisch onmogelijk, je wordt verbannen of je krijgt een boete. Verdien je wat meer (dat is in NL ongeveer 33.000 Euro bruto p/jaar) dan MOET je duur huren (vrije sector, je MAG geen aanspraak maken op sociale huur) pas dan kan je wat sneller schakelen in de zin: minder lange wachttijden. Een dergelijk salaris is in de huidige tijden te weinig om te kunnen kopen, daar heb je weer een hoger salaris voor nodig en je zal jezelf voor 30 jaar in de schulden moeten steken.
Dan heb je weer zo’n minister (Kamp) die de realiteit op de werkelijkheid volledig kwijt is door te verkondigen in een talkshow dat “Als er elders in het land werk is te vinden, dan verhuis je toch gewoon ?” En dat bedoel ik nou, dat gaat dus niet in deze krampachtige woningmarkt in Nederland. “Eventjes” verhuizen naar het zuiden van het land om aardbeien te plukken en vervolgens weer “eventjes” verhuizen naar Amsterdam om een ander klusje te doen ? Dat werkt dus niet. Ja, dat plan werkt wel met het salaris dat hijzelf geniet a minimaal 9000 p/mnd, dan kun je ruimschoots een beroep doen op de vrije sector woningmarkt maar dat verdient de doelgroep waarop hij zich richt, bij lange na niet.
hiriotapa, wat mij dan wel weer verbaast, is het feit dat je met zo’n laag inkomen en wonende in een ‘hut’ wel vrolijk via internet communiceert. Ga je daarvoor naar een speciale gelegenheid (internetcafe oid) Gaat dat via een mobiel of heb je daar ook te maken met de lokale ‘internetmonteur’ ?
Voor wat betreft je vraag over de voedselprijzen in Nederland: Zelfs met een bijstandsuitkering a +/- 650 p/mnd hoef je niet op een houtje te bijten als het gaat om eten maar het echte geld gaat zitten in de woning die je moet betrekken. En een dak boven je hoofd in Nederland is nogal essentieel ivm de koude winters. Moet je wel een woning toegewezen zien te krijgen natuurlijk…
Vergeet ik toch bijna het ECHTE probleem in Nederland: de koopwoningmarkt. Dit kan zich misschien wel ontpoppen als het echte grote economische probleem van Nederland. ’s werelds grootste hypotheekschuld. (Nog steeds) veel te hoge prijzen. Een lening krijg je zowat niet meer en van je oude huis kom nauwelijks af.
@ Ik zit in Thailand. En dan wel in het minst toeristische, en minst ontwikkelde, maar meest traditionele gebied: Isan (grenst aan Laos en Cambodia). Ver weg van de zee. Gelukkig niet veel last van de overstromingen gehad itt Bangkok (volgens insiders had Bangkok eigenlijk al lang naar hoger gelegen gebied verplaatst moeten worden, is nu te laat). Het systeem deugt hier evenmin als in het Westen, want het is in feite gewoon een slechte kopie / na-aperij. Jammer (dit is zeer persoonlijk overigens) dat Thailand nog niet inziet dat het misschien beter een koers net als Bhutan kan volgen.
Ja, ik lees jouw reacties regelmatig en het was me al opgevallen dat Zuidoost Azie waarschijnlijk redelijk vergelijkbaar is met Zuid Amerika.
@R Mee eens, dat woonkosten het probleem zijn in NL. Je kunt je ook niet tot creatieve oplossingen richten, omdat je wel duur moet wonen gezien het klimaat (en levensstandaard). Ik heb het een paar jaar geleden geprobeerd om met mijn gezin weer terug naar NL te verkassen, maar toch maar de plannen afgeblazen omdat ik het zwaard van Damocles zag hangen. Ik dacht dit gaat vroeg of laat niet goed komen hier (in NL dan). Thailand gaat ook de verkeerde kant op, want is volledig export-gebaseerde economie, maar is nog tot te ver ontwikkeld en men is de traditionele levenswijze nog niet helemaal verleerd.