Afgelopen week is de kredietstatus van negen landen in de eurozone afgewaardeerd door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P). De European Financial Stability Facility (EFSF), ofwel het Europese noodfonds, heeft door deze afwaarding een flinke deuk opgelopen. Frankrijk en Oostenrijk, die hun triple A status hebben verloren door de downgrade, staan samen namelijk voor 40% garant voor de totale inhoud van het noodfonds, zo is hier te lezen.
Er is nog niet bekend hoe er binnen Europa met deze situatie zal worden omgegaan, maar er is wel duidelijk dat S&P meer onderzoek gaat doen naar de consequenties voor het financiële stabiliteitsfonds. Zo stabiel blijkt het ESFS dus achteraf niet te zijn. Op de website van Reuters is het volgende te lezen: ‘We are in the process of evaluating what the impact of the sovereign downgrades is on those institutions and we will publish our opinion very shortly.‘ Het ESFS werd in mei 2010 opgericht om Ierland en Portugal van een bailout te voorzien. In totaal is er 440 miljard euro beschikbaar om de eurocrisis te bestrijden.
Fitch, een andere Amerikaanse rating agency, heeft eerder ook al aangegeven dat er snel dingen moeten veranderen aan het Europese noodfonds. Bij Fitch willen ze dat het EFSF wordt omgebouwd tot een bank, zodat het fonds op deze manier ook geld van de Europese Centrale bank kan lenen. Hierdoor kan het noodfonds enorm worden vergroot.
Er wordt momenteel al gewerkt aan een vervanger van het EFSF. Dit moet het European Stability Mechanism (ESM) worden. Dit financieel mechanisme moet in juli 2012 in werking tredenen zal waarschijnlijk een half biljoen euro aan vermogen hebben om de boel onder controle te houden. Lees ook: Eurozone determined to keep EFSF AAA rating.
Verbazingwekkend om te zien hoe krediet bureau’s de wereld economie naar de knoppen kunnen helpen!
@JortDusch, wat is er precies verbazingwekkend aan? iyHo?
Het is eerder verbazingwekkend hoeveel mensen ze serieus nemen. Dit is toch gewoon een instrument om te sturen? De timing van de releases is vrijwel altijd discutabel. Het wordt tijd voor Europese beoordelaars denk ik! Dan kunnen ze onderling een oorlog voeren wie het meeste junk heeft!
@Papadomo Ik vind het verbazingwekkend dat iedereen er naar luistert. Als niemand er naar luistert hebben dit soort uitspraken helemaal geen economische gevolgen.
@dre, gehhe en dat mogen ze dan op een ANDERE PLANEET doen van mij! 😀
@JortDusch, het is inderdaad verbazingwekkend in zekere zin – wellicht net zo verbazingwekkend als de volle stadions bij ehm (ai komtie) de toppers! oeps sorrieee! 😀
@JortDusch, binnen dit paradigma (fin/mon. systeem wat je wilt) heeft het wel een zekere betekenis – ze lopen meestal (nogal) achter de feiten aan, dat zeker;) Maar hunratings zijn ook weer niet he-le-maal 100% onzin, binnen de kartonnendoos dan;) imho hoor just imho:D
MBT schulden enzo klopt het namelijk wel dat eh… er nogal wat “schulden” ZIJN, etc:D
@Dré
Wie zou waarde hechten aan Europese beoordelaars? Slagers die hun eigen vlees keuren. Gaan vanzelf uiteenlopen met die uit de VS en China, waar men wel kritisch oordeelt.
Heheheh misschien kunnen we ALLEMAAL ff een R-burootje oprichten gehehe hebben we er 7 mljard! :DD sorry het is ZONDAG! 😀
@#8, VanZaken
Daar heb je misschien wel een punt maar gebeurt dat ‘keuren van eigen vlees’ dan nu ook niet in de VS ? Ik vond het maar raar dat de VS zelf nog zo lang die AAA status hadden, Ok, ze zijn dan nu 1 plaatsje gezakt, misschien om die R-bureaus’s nog een beetje geloofwaardig te houden, maar toch… Een R-bureau in Europa zou dan weer wat kritischer kunnen kijken naar de VS. Tegengas dus. Als je de gemiddelde waardering van de alle EU landen neemt en dat vergelijkt met de AA+ van de VS dan is dat gemiddelde slechter dan een AA+ lijkt me. Maar staan die VS er nou echt zoveel beter voor ? Dat vraag ik me dan weer af…
@redactie: De site wordt mooi ! En… We hebben de reactienummers weer terug ! Toppie.
Bazooka vs.DerivatenBOM.
AKA>>
The world according to Klaas Knot…
http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=1324