De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties (ofwel de T-bill) is de afgelopen vijf jaar enorm gedaald. Van 5% in 2007 naar minder dan 2%. Woensdag werden er cijfers gepubliceerd over de buitenlandse bezittingen van de Amerikaanse Treasury Bills. De trend die opvalt, is dat opkomende economieën zoals Rusland en China hun Amerikaanse staatsobligaties al enige tijd aan het dumpen zijn. De cijfers van november laten zien dat Rusland de positie in Amerikaanse staatsobligaties heeft gehalveerd van 176 miljard dollar naar zo’n 90 miljard en dat China op het laagste punt van het jaar is aanbeland. China bezit nu nog ruim 1,1 biljoen dollar aan Amerikaanse staats obligaties. Het land blijft hiermee de grootste buitenlandse investeerder in Amerikaans staatspapier.

Portugese rente stijgt
Sinds de afwaardering van S&P, die zoals verwacht weinig effect heeft gehad op de beurs, is de rente van Portugal flink gestegen. Het land dat vrijdagavond werd afgewaardeerd naar “junk”, zag maandag de rente stijgen van 12,5% naar ruim 14%. Het lijkt erop dat Portugal, na Griekenland, het tweede land dat door de Europese centrale bank is opgegeven. Nieuwe verlagingen van andere kredietbeoordelaars zou een verdere stijging van de rente kunnen betekenen voor het in zwaar weer verkerende land. Voor de korte termijn heeft Portugal vooralsnog minder problemen om aan geld te komen.

De Britten gaan meer dokken
De Britten gaan waarschijnlijk meer geld betalen aan het noodfonds van het IMF. Dit bedrag kan oplopen tot boven de 40 miljard dollar. Hoger dan het vooraf vasstgestelde limiet. Het Internationaal Monetair Fonds wil de leenfaciliteiten verhogen van $385 miljard naar $885 miljard. Hierdoor zullen landen meer geld in het potje moeten doen. Dat is althans het idee van het IMF. Lagarde is dan ook flink aan lobbyen.

De afwaardering van het ESFS
Maandagavond kregen niet alleen verschillende Europese landen een downgrade, ook het noodfonds werd afgewaardeerd. De rating van het fonds werd door Standard & Poors verlaagd naar AA+. Met het verlies van Frankrijk en Oostenrijk als Triple A landen is een hogere garantie van de andere kredietwaardige landen nodig om het fonds de AAA status te laten behouden. De belangrijkste reden voor de afwaardering is het gebrek aan garanties van de overige vier landen om de leencapaciteit van het fonds te waarborgen. De ministers van Financiën van Nederland en Finland hebben al gezegd geen extra garanties beschikbaar te willen stellen. Om dit probleem te tackelen proberen beleidsmakers het nieuwe permanent noodfonds, het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), al in juli 2012 te lanceren.

Wereldbank verwacht Europese krimp in 2012
De Wereldbank heeft woensdag de nieuwe economische voorspellingen voor 2012 aangekondigd. Voor het eerst denkt het instituut dat de eurozone zal krimpen (met 0,3%). Een half jaar geleden ging de Wereldbank er nog vanuit dat de eurozone in 2012 met 1,8% zou groeien. Volgens de Wereldbank is het zelfs mogelijk dat de cijfers nog verder naar beneden dienen te worden aangepast, mochten de problemen nog verder uit de hand lopen: “On balance, global conditions are fragile and there remains great uncertainty as to how markets will evolve over the medium term”. Tenslotte ziet de Wereldbank ook zwakheden bij de opkomende landen waar men extra kwetsbaar is ten opzichte van 2008, omdat de kapitaalstromen opdrogen en er waarschijnlijk minder handel wordt bedreven.

Quote of the Day: ‘Ik moet eerlijk gezegd niets hebben van politici. Ze ontberen het beoordelingsvermogen van centrale bankiers.’ -Fritz Leutwiler-, president BIS (1983)

14 reacties

  1. FF een grapje!

    irst we learn the LTRO (Lateral Tire Run-Out hehehe:DDD) may be €1 trillion, then €10 trillion, now the IMF tells us it has misplaced $1 trillion. The world may be going totally broke but at least it does in style – in perfectly round 12 digit numbers.
    IMF SAID TO SEE POTENTIAL 2-YEAR FINANCING GAP AT $1 TRILLION
    IMF SAID TO SEEK RAISING LENDING RESOURCES BY $500 BLN

    In other words, even after it “miraculously” procures this money, the IMF will still be half a trill short. But, with everyone broke, just who will “fund” the IMF shortfall? Hm, could the fact that stocks are rising indicate that the ultimate buyer will be none other than the global central banking cartel. In other news, with every passing day we learn just how correct our thesis has been for the past 3 years: the it is not a liquidity crisis, it is all about solvency. Or rather insolvency. Global insolvency.

    More on this farce from Peter Tchir.
    http://www.zerohedge.com/news/imf-says-2-year-f

  2. En een QUOTE!!

    van eh Markie Mark:D

    “Politicians are like diapers; they need to be changed often and for the same reason.”
    ― Mark Twain

  3. hahaahaaa !!
    Die Twain toch … mooi gevonden, ècht !

    Iets anders : Komt er binnenkort werkelijk ‘The Change’ ?

    Zou niet meer dan rechtvaardig zijn, meen ik …

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/1/18_John_Embry_-_Gold_to_Rapidly_Triple_in_Price_on_This_Move.html

    O ja, PapaD, vergeten je te antwoorden, bij deze dan : (ongeveer) 70% van de miljardairs wereldwijd is een Khazaartje.

    Now ‘dig that’ , gezien het feit dat er maar 40-50 miljoen wereldwijd zijn, oftewel 0,6 tot 0,7% op 7 miljard inwonerzz…

  4. Goeie links Papadomo! Dat ze moesten korten was natuurlijk al vorig jaar duidelijk, alleen stak iedereen z’n kop in het zand. Nu is het klaar en ik denk dat er komende jaren nog heel wat meer moetn worden gesneden. Ze hadden nooit verwacht dat de rentes en de aandelen zo zouden dalen.

    Je zal toch maar je hele leven in het metaal hebben werkt, daar gaat bijna een tiende van je pensioen!!!!

  5. @Papa-D : Héle goeie links / interessante info, bedankt !

    We worden zoooo besodemieterd, dat wil je niet weten …

    De hele ‘moderne’ geschiedenis is een hoax, en niks anders …

    Binnenkort komt een super-belangrijk sluitstuk van het ‘R-Plan’.

    Belooft zéér bloedig te worden …

  6. @KTM, Je het is inderdaad (bijna) met geen pen te beschrijven. Je wilt het inderdaad vaak niet weten, omdat je er depri van wordt. Hopelijk gaan we met z’n allen es ff flink wat hakken en snijden in dit web van leugens en bedrog… Ben ik wel voor! Ghehe *ChOPcHoPCHopperdeChoP!!*

    En het wordt gelukkig steeds duidelijker voor veel mensen. Met name als het gaat om zaken zoals de euro-leugens en bonus-leugens en andere economische en financiele leugens, geheh. En das mooi, ook dankzij deze website (en vele vele anderen)! Waarvoor dank.

  7. @Dre, wie wat precies wisten is mij niet 100% duidelijk, maar wat wel duidelijker en duidelijker wordt is dat sommige lieden OF heel erg dom/kortzichtig/etc zijn (geweest) OF (welbewust) andere hele andere belangen hebben gediend* dan die van ALLE mensen in Nederland.

    Kiezen of delen, zeg ik, geheheh;)

    *(hun eigen en/of die van de mafia en co – zoiets;)

    In wezen is het wellicht wat te laat om dit nog zonder al teveel kleerscheuren netjes recht te breien (dit hele crisis gedoe, etc) . Maar hoe langer we door gaan op deze manier hoe vervelender het wordt imho.

    All the Minions sing: Must.Kick.Can.Down.Road.

    😀

  8. De geschiedenis leert ons dat (vermeende) schuldigen een ‘verhoogde kans’ lopen op privé-bezoek van ‘de meute’, waarna er veelal een plotselinge dood intreedt …

    Vroeger was dat vaak door steniging, later gevolgd door ophanging en vuurpelotons, maar vermoedelijk krijgen we in de toekomst ’trekhaak-doden’ te zien … want wij zijn een innovatief volkje toch ?

    Stelt u zich voor, ergens in Den Haag, 2014 ofzo …
    “Hé Jan-Kees, weet je wat ? JIJ gaat vandaag 130 rennen, wedden ? En Wel-link rent zodadelijk achter die grijze Mazda aan, achter jou, dus zeg niet dat ie je in de steek heeft gelaten of zo ! ”

    ” En schreeuw maar als het niet hard genoeg naar je zin gaat, hè ? ” …

  9. @KTM haha:D – lees net dit:

    De Jager nuanceert uitspraak Wellink.

    DEN HAAG – Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onlangs niet willen zeggen dat de kans groot is dat Nederland een deel van zijn lening aan Griekenland kwijt is.

    In interviews doelde hij volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet op de Nederlandse lening aan de Grieken.

    http://www.nu.nl/politiek/2719362/jager-nuanceert-uitspraak-wellink.html

    Eh… begrijp jij het nog? Waar eh doelde Wellink dan wel op?
    Nouhou:

    Waarschijnlijk doelde Wellink op risico’s die via de Europese Centrale Bank worden gelopen.

    Oh ja. Nee. Tuurlijk! Dat was het!
    Prachtige “nuance” van Jan weer.
    Eh… Kees bedoel ik.

    Wat een LEUGENAARS he bij de NOS!

    Oud-president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink zegt dat de kans groot is dat Nederland een deel van de leningen aan Griekenland kwijt is.

    http://nos.nl/video/327038-wellink-nederland-krijgt-niet-al-het-geld-van-griekenland-terug.html

    Ehmm… Wie is hier nog meer knetter schizofreen btw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: