Terwijl economen en bankiers het herstel van de Amerikaanse economie roemen, gaat het niet zo goed met het overheidstekort van de Amerikanen. Deze week werd bekend dat het tekort van de Amerikaanse overheid in februari 2012 maar liefst 231,7 miljard dollar bedroeg. Dit is het grootste maandelijkse tekort in de historie van de Amerikaanse overheid!
Hiermee komt het totaal van het Amerikaanse tekort voor het fiscale jaar 2011/2012, dat loopt van oktober tot september, uit op 580 miljard dollar in de eerste 5 maanden. Hierbij dient aangetekend te worden dat februari traditioneel voor de VS de maand is waarin het grootste tekort wordt gerealiseerd. Aan de andere kant zijn de belastinginkomsten $2 miljard lager uitgevallen in vergelijking met februari 2011. Er kan dus eigenlijk niet echt gesproken worden van economische groei.
Griekse schuld omlaag?
Na de farce van het Griekse faillissement, waarmee wordt beweerd dat de Grieken een gunst wordt gedaan met het verlichten van de schuld, moeten we even wat feiten op een rij zetten voor u. Met de nieuwe voorwaarden van de Griekse schuldenruil is er netto ongeveer 105 miljard euro kwijtgescholden. In ruil hiervoor krijgt Griekenland weer een nieuwe lening van 130 miljard euro, waarvan 113,7 miljard euro (6,8 miljard euro namens Nederland) van de eurolanden en 18,3 miljard euro van het IMF. Daarnaast kwam afgelopen week naar buiten dat Griekenland ook nog eens 107 miljard dollar aan gegarandeerde schuld heeft die niet wordt meegeteld. Dit zijn schulden van onder meer de Griekse spoorwegen en banken. Dus per saldo komt het erop neer dat na de schuldreductie Griekenland in principe ongeveer 85 miljard euro extra schuld heeft. Men zou zich kunnen afvragen waar alle schuld houdbaarheidsanalyses voor nodig zijn als men blijft uitgaan van een veel te rooskleurig scenario.
Vier banken zakken voor Amerikaanse stresstest
Dinsdagavond kwamen de resultaten van de nieuwste Amerikaanse stresstest naar buiten. Vier van de negentien systeemrelevante Amerikaanse banken faalden voor deze stresstest. De meest opvallende bank die de test niet haalde was de megabank Citigroup, één van de grootste banken ter wereld. Naast Citigroup voldeden MetLife, SunTrust en Ally Financial ook niet aan de eisen van de test. Belangrijkste scenario’s waaraan banken moesten voldoen betrof het behoud van het kernkapitaal van 5% bij een koersdaling van de beurzen met 50%, een daling van Amerikaanse huizenprijzen met 21% en een werkeloosheidspercentage van 13%.
JPMorgan kon niet wachten
Opmerkelijk genoeg was het de bedoeling dat donderdag pas bekend zou worden welke banken niet voor de stresstest geslaagd zouden zijn. JPMorgan besloot echter al op dinsdag bekend te maken geslaagd te zijn voor de stresstest. De Federal Reserve kon toen niet anders dan meteen ook de overige uitslagen te publiceren. Naast het slagen van de stresstest maakte JP Morgan tevens bekend dat het voor 15 miljard aan eigen aandelen zal inkopen en dat het dividend zal worden verhoogd van $0,05 tot $0,30. In 2008 kreeg JPM nog 12 miljard dollar van de Federal Reserve door een probleempje met de failliete bank Bear Stearns.
Prijs van benzine stijgt eigenlijk niet
In Amerika zijn er steeds meer consumenten die problemen ondervinden van de stijgende benzineprijs. Nu moeten ze daar eigenlijk niet zeuren, want de Amerikanen kopen momenteel voor $3,80 een gallon benzine. Een gallon bevat 3,78 liter. Hier in Nederland is de prijs van benzine inmiddels tot ruim boven de €1,80 gestegen. Dat is dus €6,80 per gallon. Waarom vinden de Amerikanen de benzine te duur worden? Dat komt niet zo zeer door de stijgende prijs van olie en benzine, maar eerder door de waardevermindering van de dollar. Als de prijs van olie in goud wordt berekend kom je namelijk tot een hele andere uitkomst. Dat hebben ze bij Forbes even berekend: ‘In terms of judging whether the price of WTI (red: olie) is high or low, here is the price that truly matters: 0.0602 ounces of gold per barrel (which can be written as Au0.0602/bbl). What this number means is that, right now, a barrel of WTI has the same market value as 0.0602 ounces of gold. At Au0.0602/bbl, today’s WTI price is only 82% of its average over the past 41+ years. (hier meer)
Tot slot een opvallend stuk in de New York Times waarin een Goldman Sachs medewerker op zijn laatste dag bij de bank uitlegt hoe de Amerikaanse bank in verval raakt en waarom hij denkt dat de bank niet nog eens 134 jaar, maar maximaal 10 jaar zal voortbestaan.
Quote of the Day: ‘Most economic fallacies derive from the tendency to assume that there is a fixed pie, that one party can gain only at the expense of another‘ -Milton Friedman-
Juist in de V.S. moet men hard gaan bezuinigen, of zijn ze dat verleerd soms? Austerity schijnt daar een nogal vies woord te zijn.
Het is veeeel te laat voor bezuinigen. QE to infinity, en dan de dollar opgeven als wereld reserve munt. Want die plaats wordt ingenomen door de renminbi. De chinezen kopen goud in als gekken, daarmee wordt straks de Chinese wereld reserve munt ondersteund.
het westen werkt hard, heeeel hard, aan haar eigen ondergang.
Maar dat maakt de politiek geen reet uit natuurlijkk, en het geld, tja, dat stroomt vanzelf nog meer naar Azie.
Deze westerse bende is failliet. Laat mij svp niet nog harder lachen….
Inderdaad de ogen worden mij nu zo langzamerhand ook wel geopend. Volg gewoon het goudspoor van de afgelopen 20 eeuwen en veel dingen worden duidelijk.
Waarom laten centrale banken toe dat het goud zo makkelijk wegstroomt?
Centrale banken demoniseren goud en willen de grote massa aan het papiergeld zien te houden.
Maar banken en centrale banken konden ontstaan door goud en op basis van dat goud gingen ze papiergeld uitgeven.
Een bank die zijn goud-voorraad in de uitverkoop doet is zoiets als een bouwvakker die zijn hamers en boormachines bij het grofvuil zet. De brandweerman die zijn brandspuit afzweert en president obama die zijn autocue in de afvalcontainer gooit.