René Tissen, Rtl Z | Na de huidige periode van relatieve rust met betrekking tot de Europese schuldencrisis zal waarschijnlijk snel weer een fase van onrust ontstaan, namelijk op het moment dat Zuid-Europa wederom de hand moet ophouden om van de rand van de afgrond gered te worden. Volgens Pimco is Portugal binnenkort aan de beurt. In de tussentijd laten we ons graag bij de neus nemen, vanwege de alsmaar stijgende wereldwijde beurskoersen. Als het met geld te maken heeft is de blik op graaien gericht. Als vanouds.

Zonder dat dit officieel wordt toegegeven staat het inmiddels wel vast dat een deel van het stimuleringsgeld van de Federal Reserve en van de ECB door de banken gebruikt wordt om de koersen de lucht in te jagen en dat laatste bedoel ik letterlijk. Vooral de Europese regeringsleiders staan erbij, kijken ernaar en zien dat het goed is. Niet alleen is er blijheid alom dat het financiële systeem overeind is gebleven in tijden van barre geldnood, maar ook het gevreesde domino-effect van het failliete Griekenland is uitgebleven. De boel staat er nog en heeft slechts een beperkt aantal butsen en deuken opgelopen. Hebben Amerika en Europa dan toch juist gehandeld door met groot geld naar een groot probleem te smijten, geld dat er eerst niet was en nu ineens wel? Lees de hele column van René Tissen op RTL Z.

 

6 reacties

  1. Dit is volstrekt duidelijk. Ondertussen worden de reddingsconstructies om landen te redden of beter gezegd de bankiers te helpen met leegpersen van landen steeds grootschaliger en ongeloofwaardiger. Ik vrees hoe langer dit spelletje duurt hoe harder en genadelozer de uiteindelijke crash zal zijn. Uiteindelijk blijven de banken failliet en de bevolkingen van de EU landen worden failliet. Het is en wordt steeds duidelijker dat NA 2008 NIETS is opgelost en de problemen en de schulden alleen maar groter is geworden.

    Slechts weinigen zeggen dat ze het over een andere boeg willen grooien en diegene zijn vaak een roepende in de woestijn. Ik hoop dat de Portugeze regering meer met het volk op heeft dan de Griekse en de bevolking niet zo in armoede dompelt, maar de zaak gewoon laat defaulten. Helaas zal ook deze hoop een ijdele hoop zijn.

  2. @ S7P
    Jij zegt:
    ‘ Ik vrees hoe langer dit spelletje duurt hoe harder en genadelozer de uiteindelijke crash zal zijn.’

    Ik denk dat je gelijk gaat krijgen. Wat mij opvalt is dat ze alleen maar meer schulden maken en schulden op schulden stapelen.
    Bijvoorbeeld met die esfs daar zit belastinggeld in van landen die al heel veel schulden hebben.

    Het vetrekpunt is niet schudsanering maar schuldvergroting.
    Als je in de complotdenkende hoek zit, kun je je gaan afvragen waarom de centrale bankiers aan schuldvergroting doen.
    Een land dat veel schulden heeft bij de ECB daar heeft de ECB of IMF grote invloed.
    Waarom willen ze schulden vergroten? Voor grotere invloed.
    De redenen van de invloed weet ik niet precies.
    Daar kan ik alleen naar gissen. Maar als ik naar de geschiedenis kijkt, beloofd het niet veel goeds die schuldenvergroting.
    Als ik Tissen was dan had ik me redelijk voor de gek gehouden gevoeld met betrekking tot wat je niet leert op de universiteit met een studie economie aangaande het bankensysteem. Ik weet niet hoe het niveau van de studie monetaire economie is.

  3. En vergeet Japan niet. Men maakte de fout om te vergeten welke maatregelen hen zo welvarend hadden gemaakt. Het land kende een vastgoedbubbel en probeerde deze vervolgens te bestrijden met geld printen, stijgende overheidsschulden en hogere belastingen.

    Het land publiceerde het laatst het hoogste handelstekort in 33 jaar en de trend is duidelijk negatief.

    En de Japanse yen is in verval geraakt en de centrale bank van Japan doet zijn uiterste best om de ECB en de FED bij te benen door zoveel mogelijk geld te creëren uit het niets om zo de yen nog waardelozer te maken.

    http://fininfoblog.wordpress.com/2012/03/20/a-bug-in-search-of-a-windscreen/

  4. @3 Rene. Ik ben geen complotdenker; maar je kunt dit zeker op een andere manier bekijken. Ik weet niet of je spiritueel ingesteld bent of niet, maar ik zie het ook als een pure bewustzijnscrisis. Je kunt het handelen van centrale bankiers, politici en anderen van de gevestigde orde ook zien als een krampachtig vasthouden aan oude en vastgeroeste systemen en dat men bang is voor de veranderingen, die op stapel staan. De veranderende tijd schuwend. (Denk ook aan de ongeloofwaardige belofte van Rutte – 8 jaar bezuinigen en dan is de economie weer gezond.) Ze proberen met het drukwerk geld alleen de problemen af te kopen. Ze zijn zo vastgeroest in hun ideeën dat ze dit tot het absurde doorvoeren en de bevolking verarmen. (Kijk ook naar de val van de Sovjet Unie).

    De gevolgen van peakoil, resourceproblemen en ook de milieu en klimaatproblemen die er spelen. Zoals ik veel vaker vermeld heb zijn de hoge olieprijzen (ten gevolgen van easy peakoil 2007 en naderende productie peak in 2017) geen indicatoren voor economische groei, maar voor krimp. Ook is er spoedig beleid nodig om de aarde voor de langere tijd leefbaar te houden om het over de vergrijzing en wereldbevolkingsgroei (we kunnen 9 miljard mensen voeden, maar geen westerse welvaart geven) niet te spreken. Verder zijn exponentiële systemen als de economische groei niet erg duurzaam en lopen op een gegeven moment stevig uit de klauw.

    Als je mijn reacties en ook enkele artikelen heb gelezen weet je dat ik vind dat er een spoedige transitie naar een regionalere, duurzame en menselijke maatschappij nodig is. Daarbij heb ik ook vaak geroepen dat de schuldenpiramide van 2008 gewoon ontmanteld moet worden, ook is dit geen leuk bericht voor de tegoeden en pensioenen. Ik kom zelf uit de libertaire hoek en ik ben ook een onafhankelijk spiritualist met inspiratie van de moderne paganistische hoek.

    Ik claim niet om populair te zijn, maar ik zeg wat ik denk wat nodig is en ik kijk naar de sociale en ecologische aspecten.

    @4 Japan daar is zeker het laatste woord niet over gesproken. Het gaat daar absoluut niet goed en de olie importen na Fukishima, de grote binnenlandse schulden en de vergrijzing gaan echte problemen veroorzaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: