Via Huizenmarkt-Zeepbel kwamen we bij een super video van Me Judice. De babyboomers hebben jarenlang geprofiteerd van gestegen huizenprijzen en de hypotheekrenteaftrek, terwijl de jonge generaties te kampen heeft met een stijging van de inflatie, duurdere hypotheken en een pensioen wat niet waardevast is. De jongere generatie gaat opdraaien voor de kosten om de huizenmarkt weer te fixen.

20 reacties

  1. Ondanks dat het de overheid miljarden euro’s kost zal de HRA niet tijdens deze kabinetsperiode worden afgeschaft helaas. Dat kunnen ze zich niet veroorloven. Beter doen ze het wel, want hoe langer er hiermee wordt gewacht, hoe pijnlijker de consequenties zullen zijn. Helemaal voor de jongere generaties.

  2. Om de jongeren generatie inderdaad toegang tot de woningmarkt te verschaffen is een slimme oplossing nodig.
    Hoe simpel kan het zijn om gewoon de markt zijn werk te laten doen. Ofwel laat de huizenprijs maar flink zakken! Dan zullen er weer woningen worden verkocht (en kan de bouw weer werken). Bovendien zullen hiermee de profiteurs (zoals Maarten dat uitdrukt) hun kapitaal in rook zien opgaan. Wat dacht je van een premiekoopwoning voor starters (was vroeger ook al een succes). Eind goed al goed zou ik zeggen. Indien de politiek daadwerkelijk de hypotheekrente aftrek stopt (O…Maarten dit was al aan een maximale aftrekperiode van 30 jaar gebonden, dus eigenlijk is het al afgeschaft of ben je dit vergeten!) zal de huizenmarkt een doodklap krijgen, per direct een daling van 30% is het gevolg. OK en wat wordt daarmee dan bereikt, niet dat jongeren dan goedkoper kunnen wonen, die kunnen dan toch ook niets aftrekken en blijft het onbetaalbaar. Wie profiteerd dan wel….juist het groot kapitaal, want die zullen massaal woningen gaan inkopen en voor een hoge huur exploiteren (Lang leven het groot kapitaal). Is dit soms wat Maarten wil bereiken of gaan we dan een wet aannemen die het bezit van meerdere huizen verbied? Nee, er is maar 1 echte oplossing, door marktwerking moet de huizenprijs gaan dalen (en dat gebeurd als het aanbod stijgt) en de politiek heeft de huizenmarkt nog nooit een dienst bewezen. Het enige wat de politiek kan is alles om zeep helpen, denk maar aan de huursubsidies, hierdoor worden de huizenprijzen ook opgedreven. Laat de politiek maar voldoende bouwgrond beschikbaar stellen (geen vergunningen meer!), dat levert veel meer op. Hoe meer er gebouwd wordt hoe lager de huizenprijzen, wat is het toch simpel niet.

  3. Ook wordt er geen herstel van de huizenmarkt verwacht. Helaas kunnen de economen het wel juist hebben, zo lang de politici henm negeren komen we nergens.

    Nee, we gaan gewoon een 1978-1983 scenario krijgen. Prijsdaling van ruim 40%.

  4. het iritante is dat het grootkapitaal je als burgerman steeds meer de slavernij indrukt. Woninkje kopen is te duur, woninkje huren is te duur. Stukje grond kopen is ook te duur. hmm voor de jongere mensen is het toch wel iets lastiger geworden om iets op te bouwen dan voor de ‘boomers’.
    Jammer jammer jammer dat die linkse partijen zo verschrikkelijk weinig afweten van het financiele systeem. Hadden ze er meer van af geweten dan hadden ze in de jaren 90 (tsja of eerder) al maatregelen kunnen nemen ter voorkoming van de verzadigingsfase van de economie en hadden ze ook kunnen voorkomen dat er van die ‘luchtbellen’ gecreeerd gingen worden. Deze luchtbellen die uiteindelijk alleen goed waren voor de bankiersbonus en degenen die als eersten instapten in het pyramidespel.

  5. nou ja een woning aanschaffen of een aandeel.
    Het schijnt dat de lucht een beetje uit de aandelenbubbel is verdwenen daarom voor alle goldmansachsfans:
    hun visie op de aandelenmarkten:
    (deze visie is beschreven door der Rob Koenders auf dft.nl)

    Goldman Sachs, voorheen de meest gewaardeerde en succesvolle effectenbank, kondigt gisteren het einde aan van de langjarige stijging van de obligatiemarkten en als gevolg daarvan de zeer lage renteniveaus. De chefstrateeg wereldwijde aandelen Peter Oppenheimer, geeft gisteren een “long goodbye to bonds en een long good buy voor aandelen af.

    Goldman Sachs stelt dat aandelenmarkten waarschijnlijk een “steady upward trajectory “, een langjarige structurele stijging voor de komende jaren zullen ondergaan. Aandelenmarkten hebben in de huidige koersen al mogelijke verlagingen van economische groei in geprijsd en hebben de risico’s van de laatste jaren overschat.

    De vooruitzichten voor rendementen uit aandelen versus obligaties zijn op de huidige koersen en waarderingen zo aantrekkelijk als dat zij in een generatie zijn geweest. Goldman Sachs zet dus in op een langjarige structurele aandelenstijging. Nu de rest van de markt nog.

  6. Waar de huidige generatie tegenaan loopt is de vreselijke drang van hebzucht gecreëerd door banken en makelaars.
    De alles verwoestende hypotheek bonussen zorgde ervoor dat zowel de rijkdom kwam te liggen bij de huizen makelaar als bij de banken en de verkoper van hypotheken ‘’De Hypotheker’’.
    Jarenlang hadden deze partijen het monopolie op grond en projecten waaruit langzaam maar zeker de huizenbubbel uit zou ontstaan.
    Babyboomers zagen zich ook geplaatst voor een dilemma , de prijs die zij kregen voor hun huis was al gauw niet toereikend voor het nieuw aan te schaffen huis , welke zij door gezinsuitbreiding of verandering van werkplek wilde aanschaffen .
    Hierbij kan men gerust stellen dat de jaren 80 terug zijn , enorme prijsdaling en een volgelopen huizenmarkt met zittenblijvers uit angst voor de kapitaalvernietiging .
    Doorstroming was in die tijd ook nul komma nul .

  7. @ rene

    Alleen is Goldman vaak de tegenpartij van diezelfde transactie dus is de kans groot dat wat ze publiek zeggen precies het tegenovergestelde van wat ze denken en dus intern handelen.
    De vraag kan dus ook zijn: Is dit het einde van de aandelenrally as we know it ? 😉

  8. Tsja he die huizenprijzen. Na de euro-introductie duurde het niet lang of de huizen gingen van gulden naar euro prijs.
    Ik denk dat de eerste bodem in de huizenprijzen de oude guldenprijzen worden.
    Even kijken een huis van van 200000 euro is f 440.000.
    Dit zal dan 100.000 euro worden.
    Tering dat is wel een kapitaalvernietiging. Moet je, als je 1000 euro per maand aflost dat is 12.000 euro per jaar 8 jaar lang 1000 euro per maand aflossen voor niets nada. En daar komen kosten als onderhoud voor je te dure woning ook nog bij. Best wel dramatisch.
    Terwijl het referentiekader een paar jaar geleden nog was dat je die 200.000 euro woning 4 jaar later toch wel minimaal voor 220.000 euro weer kon verkopen.
    Pfoe en als je dan ook nog eens je baan kwijtraakt.
    Dat komt de schuldsanering snel inzicht.

  9. @ruben
    Klopt banken staan er inmiddels om bekend dat ze niet bepaald objectieve adviezen geven…
    En inderdaad als juist Goldman Sachs zeggen dat de aandelen gaan toenemen dan zou je juist tegenovergesteld moeten handelen.
    Dit soort strategische beleggings beslissingen neem je als individue op basis van informatie. Zelfs profesor Tissen, van rtl.nl, heeft het er zelfs nu over dat goede informatie bijzonder moeilijk te verkrijgen is.
    En tsja als je die informatie niet hebt dan begint het meer op gokken te lijken.
    Die informatie die er wel is daar moet je steeds weer in eerste instantie een vraagteken bij zetten. De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij een of ander statistisch cijfer is:
    ‘Hoe heeft men dit berekent’?

    Maar goed nu weet ik het niveau van de gemiddelde belegger. Als die lui al enig besef hebben aangaande het geld systeem van banken (in macro-economische termen: de irreeele economie) dan gaat dat niet verder dan dat de situatie in eerste instantie gered is met ltro-krediet.
    Nou goed het doel van de politiek, ministers van financien, en de centrale bankiers en de presidenten van de systeem-banken die zullen ook wel zoiets hebben om iedereen maar een beetje onwetend te laten want anders kon de financiele pleuris wel eens echt gaan uitbreken.
    Onze foute nout wellink heeft toegegeven bij de parlementaire enquetecommissie dat de DNB soms beter wist hoe een bank er voor stond dan een bank zelf.
    Zoals iedereen weet of kan weten heeft de DNB inzicht in alle bankbalansen in Nederland. Ze kunnen bijvoorbeeld precies zien hoeveel zwartgeld er circuleert in de nederlandse economie. Alhoewel dat was het geval toen de gulden er nog was nu met de euro weet ik dat niet precies.

  10. http://www.funda.nl/koop/almere/1315tg/

    Kijk eens rusitg naar het overizcht van deze, door de bank genomen, identieke apartamenten.
    Er probeert er een te verkopen voor 225 K en raakt het dus zelfs voor die prijs niet kwijt.
    Allen anderen hebben nog een 260K + in hun hoofd.
    Die 40% daling is dus eigenlljk al lang bereikt .

    de 225K aanbieder wordt overigens als zwart schaap beschouwd omdat hij prijsbedervend zou optreden.

    Op deze plek wordt dus de stagnatie volledig duidelijk. 225K voor deze flat is eht goedkoop. (Al wil niemand natuurlijk dood geonden worden in Almere.

    Cees

  11. Ok, dan is het idee van de ECB (en de Euro politici) nog niet zo gek. Gewoon, massa’s geld gaan printen, hierdoor steekt het inflatiemonster zijn kop op. Kortom, enorme prijsstijgingen (kijk maar naar de benzine!) en bijhorende compensatie (salarissen kunnen flink omhoog!). Op deze manier kan de huizenprijs marginaal dalen, zonder dat de prijs in Euro’s daalt, voelt ook niemand de pijn. Ook leuk meegenomen om de schulden van de Europese staten te verminderen (marginaal dus). Zijn ze kennelijk toch slimmer als wij dachten, die politici en bankiers. Alleen jammer voor de onnozele, die wat spaargeld hadden, dat gaat in rook op, tenzij de rente ook stijgt (onwaarschijnlijk). Misschien is het beter om nu maar vast alles uit te geven. Pensioenfondsen zullen wel overgaan tot het bevriezen van de uitkeringen, maar dat is niet erg, immers kunnen de bejaarden dan hun huis weer gewoon verkopen en de marginale winst gebruiken voor hun pensioen. Eind goed, al goed.

  12. @Martin K.

    Jammer alleen dat de (winkel)prijzen en de rentes dan ook de pan uit rijzen. Je salaris zal niet meestijgen. Dus geen voordeel, ook niet met koophuis.

  13. 12 Martin K. Je schrijft : “Alleen jammer voor de onnozele, die wat spaargeld hadden, dat gaat in rook op, tenzij de rente ook stijgt (onwaarschijnlijk). Misschien is het beter om nu maar vast alles uit te geven” .

    Kennelijk behoor jij tot de groep onnozele. Als je spaargeld hebt en je koopt goud dan bescherm je jezelf tegen de enorme inflatie.

    Voorbeeld : Bij de invoering van de euro in 2002 koste 1 ltr benzine precies 1 euro de benzine kost nu 1,85 euro per ltr.
    Goud had op dat moment een waarde van $ 295,- en nu is datzelfde goud $ 1660,- . Hoeveel meer liter benzine kan ik kopen dan jij ?

  14. Als de jeugd soms denkt dat het ons altijd maar voor de wind is gegaan dan hebben ze het helemaal mis. Wij hebben ook het instorten van de huizenmarkt meegemaakt en wisten op dqat moment ook niet of dat weer aan zou trekken of niet.

    Het grote verschil met deze generatie is dat ze teveel verwend zijn. Onze fout!

    De jeugd van tegenwoordig denkt dat ze maar een keer hoeven te schreeuwen en dat ze dan hun zin krijgen. Wij komen uit een generatie die heeft moeten knokken voor de vooruitgang. Wij hebben veel dingen moeten bevechten. Wij gingen de straat op om de politiek te overtuigen dat we het anders wilde. Wij hielden vol ook al kosten het veel geld omdat we niet doorbetaald werden.
    Dat is het grote verschil met de jeugd van tegenwoordig.

    Wie van de jeugd weet iets van het ESM-verdrag wat er aan zit te komen en als dat ondertekend is dragen we alle macht over aan de Brusselse bureacraten die ons allemaal leeg gaan zuigen.

    Jeugd ga je eerst eens verdiepen in de feiten en ga eens vechten voor jullie toekomst inplaats van voor de tv te hangen om GTST te bekijken.

  15. Ik hoor veel verwijten op van dit forum, maar waar blijven de oplossingen? Het is wel erg eenvoudig om met de vinger naar een ander te wijzen (Goldman sachs, jeugd etc.).
    Geloof me of niet, de politiek ziet maar 1 uitweg en dat is het creeren van nog meer geld (printen) om de luchtballon nog verder op te pompen, dit gaat door tot de ballon barst!
    Zowel Europa als Amerika maken zich hier schuldig aan. Als burger sta je in je hemd, hier is niet van te winnen, ook niet als een andere partij de septor zwaait (Wie, PvdA!, hahahha).
    Accepteer dat de westerse hoogtij dagen geschiedenis zijn.
    De welvaart zal hier dalen, ongeacht welke politieke groep hier de meerderheid krijgt. In Azie zal men het steeds beter krijgen en dat is ook logisch, immers staan inmiddels 80% van de productiebedrijven in Azie! Kortom er is geen oplossing, geen weg terug, het is te laat om het tij te keren. We zijn vergrijst en de fabrieken sluiten 1 voor 1, dat is de realiteit (Mitsubishi etc.). Dus zullen we een stuk armer worden ,hoe dan ook! Het beste wat de jeugd kan doen is emigreren naar Azie, tenzij ze willen bloeden voor het onderhoud van het leger bejaarden! Nee, het is allemaal te laat, nog bedankt politici (en bankiers) voor jullie mooie praatjes en leugens. De oplossing is dus emigreren!

  16. @ Martin K.

    In een zinnetje zeg je iets heel belangrijk: ‘en de fabrieken sluiten 1 voor 1’

    Dit is inderdaad gaande. In de VS is op deze manier al bijzonder veel werkgelegenheid verdwenen. Het is verwonderlijk dat dit helemaal niet op de politieke agenda staat. Alhoewel ik laatst in het nederlandse nieuws heb vernomen dat nederland een bijzonder gunstig vestigingsland is voor buitenlandse bedrijven. Erg tegenstrijdig allemaal.

  17. @ den brabander

    jij zegt:
    ‘Jeugd ga je eerst eens verdiepen in de feiten en ga eens vechten voor jullie toekomst inplaats van voor de tv te hangen om GTST te bekijken.’

    Je zult de jeugd eerst weer eens moeten leren wat protesteren is. Helaas lezen we niet in de mainstream-media hoe er gestaakt werd/wordt in Frankrijk. Maar als men in plaats van naar het malieveld de snelwegen eens ging vastzetten dan zou dat een goed begin zijn.

  18. @ rene & den brabander

    Wat een kul met ‘de jeugd van tegenwoordig is verwend’.
    Het is heel simpel: Ik tref een huizenmarkt aan die helemaal niet goed functioneert. En beleidsmakers, of het nou NVM ,VEH of wie dan ook, ze zeggen allemaal dat starters gewoon met een gerust hart kunnen kopen. WAT EEN ONZIN.

    Het zijn diezelfde beleidsmakers die deze problemen hebben gecreëerd (Vestia, Amarantis). Daarmee wil ik niet een hele generatie over een kam scheren, maar daar heeft jeugd helemaal niks mee te maken. Dat ik mij niet laat naaien door die lui is MIJN keuze. En dat staken of protesteren heeft helemaal geen zin. Wat ik met jullie eens ben is dat weinig jongeren zich echt verdiepen in de materie, maar dat probleem speelt bijna overal. Anders hadden jongeren wel meer aan de bel getrokken, zie discussie rond pensioenen.

    En als ze fanatiek zijn, bijvoorbeeld rond stufi etc. Dan worden ze toch genegeerd. Er is geen constructief gesprek te voeren met beleidsmakers. Als het erop aankomt sta je er toch zelf voor.

  19. Iedereen is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Dit is altijd geweest en zal zo blijven. OK, ook ik heb in de jaren 90 op het punt gestaan Nederland te verruilen voor Canada. Dit was toen (en nog steeds) erg aantrekkelijk, omdat in Canada een woning nog niet helft kost dan in Nederland (ook auto, benzine, levensmiddelen etc veel goedkoper). Waarom heb ik dat dan niet gedaan zal je zeggen. Juist, een simpele reden. Ik was te veel verwend en wilden mijn 26 vakantiedagen en 13 ATV’s niet opgeven! Natuurlijk is het leven in Canada veel beter, maar daar staat tegenover dat er wel gewerkt moet worden en dat met slechts 7 vakantiedagen per jaar (wel vrij met de kerst!). Nu hoor ik bij de gelukkige grijze massa en kan het mij permiteren om veel minder te gaan werken (huis al betaald). Als dit kabinet de rekening naar mij wil schuiven hebben ze pech, ga ik gewoon 3 dagen per week werken (kinderen al groot) en ontvang dan ziektekostentoeslag, vrijstelling voor de OZB etc. Kan dan ook tot mijn 70e gewoon doorgaan, geen probleem. De grijze massa regeert (meerderheid). Een auto is niet nodig ,gewoon op de fiets ,blijf je ook gezond. Accepteer de achteruitgang en maak er het beste van of pak je koffer en vertrek, ga het avontuur tegemoed (Nederlands paspoort, kan altijd terug, of niet soms). Ik ga alvast langzaam aan mijn extra vrije tijd wennen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: