Maandagochtend is de euro onder de grens van $1,30 gedoken. Dit gebeurde voor het laatst in januari 2012. Gister lieten we u via ons Twitter kanaal al weten dat de problemen rondom Spanje steeds serieuzer worden. De Spanjaarden hebben de Europese Centrale Bank inmiddels om meer hulp gevraagd. Hierdoor wordt de euro nu in de verkoop gezet. De waarde van de Europese valuta daalde niet alleen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar ook ten opzichte van andere valuta.
De wisselkoers van de Euro-Yen daalde naar het laagste punt in de afgelopen twee maanden. Eén euro was maandagochtend even 104,63 waard. Ten opzichte van de Britse pond daalde de euro zelfs naar het laagste niveau sinds september 2010. De euro stond om half negen rond de £0,82.
Terwijl Rajoy, de Spaanse minister president, afgelopen week nog liet weten dat Spanje geen hulp nodig zou hebben, spreekt Luis de Guindo, werkzaam op het Spaanse Ministerie van Economie, hem tegen. In een interview doet hij een beroep op de ECB om meer Spaanse staatsobligaties te gaan inkopen. Het begint er steeds meer op de lijken dat Spanje toch echt het volgende probleemkind van de eurozone zal worden, door de banken- en huizencrisis.
De rente van de Spaanse staatsobligaties schiet maandagochtend fors omhoog. De yield van de 10-jarige staatsobligatie is gestegen tot bijna 6,15%. Griekenland, Ierland en Portugal moesten worden gered toen het niveau van 7% werd bereikt. De Italiaanse rente noteerde eind vorig jaar ook nog rond deze kritische grens. Maar de Italianen hebben het vertrouwen van de markt weer terug weten te winnen. Natuurlijk wel met de nodige steun van twee rondes LTRO (Long Term Refinancing Operation). Op maandagochtend noteert de Italiaanse rente rond de 5,6%. De aandacht is verschoven naar Spanje.
De eurocrisis is nog lang niet opgelost. In Griekenland zijn ze al weer terug gegaan naar ruilhandel. Dit verzin ik niet hoor, gewoon een verslag van de bbc. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17680904
Een schuldprobleem oplossen met het geven van nog meer schuld excl rente. Dat noem ik geen ‘ hulp’ maar een manier om een land en volk nog dieper in de shit te drukken.
Ach, waarom niet nog meer landen en bevolkingen dieper in de shit drukken?
Er zijn te veel mensen en die mensen hebben honger naar grondstoffen.
Een oplossing voor deze problematiek is het te veel aan mensen gewoon in de armoede te laten belanden waardoor ze straks een uurloon moeten betalen voor een litertje benzine.
Hoe krijg je mensen in de armoede? Door gewoon de banksters hun gang te laten gaan.
Als de deur open wordt zet naar goedkoop krediet is het moeilijk om daar nog vanaf te stappen. Kijk naar Amerika, die verlaagde de rente naar 0% en zit nu tot 2015 aan die rente vast, denk dat het nog veel langer zo laag gaat blijven.
Nu hetzelfde met LTRO. De banken kunnen NIET zonder en ze weten dat de politici dit weten, dus gaan ze lekker door met hun risicovolle investeringen, want als het fout gaat, worden ze toch wel weer gered door de belastingbetaler.
Owel er zitten ook een hoop voordelen aan deze crisis.
Maar goed, de meerderheid van de bevolking voelt zich opgelicht maar ja dan hadden ze zich ook maar moeten afvragen hoe het kwam dat hun woningen zo snel in waarde konden stijgen.
Straks komt de bevolking er ook achter dat een ander gevolg van geldproductie is dat er bijzonder veel inproductieve banen zijn. Als ze die kwijtraakt dan kan het hard gaan.
De ww-periode is niet zo lang en wordt wellicht nog korter dan komt de bijstand snel in zicht en wordt de bestaande hypotheek al snel onbetaalbaar.
En nieuw werk zoeken zal voorlopig nog niet even een optie zijn.
Maar goed een dergelijk individue consumeert minder, rijdt minder auto, draagt minder bij aan de afvalberg en draagt daardoor minder bij aan de vernietiging van zijn habitat.
Griekenland heeft niet zo een erge last van de crisis. De boeren kunnen gewoon verbouwen. En de meeste grieken hebben hun huis afbetaald. Dus het enige zorg kosten is de stroom en gas en zorg. En voor de rest beetje dwars liggen 🙂 Natuurlijk snap ik dat de grieken het slecht hebben. Maar de grieken overleven het wel. Alleen de vraag is voor ons. Kunnen de Nederlandse bevolking nog wel overleven? Want alles is supermarkt. Denk dat veel mensen verleerd zijn om te verbouwen.
@Mister x
Tja… Daar heb je waarachtig een punt. Hier in Nederland worden we gegijzeld gehouden in een door de overheid in stand gehouden evenwichtig systeem waarbij de burger toch echt zal moeten wonen en daarbij gedwongen wordt aan het systeem mee te moeten doen. Bij rampscenario’s -laten we zeggen, het vallen van de Euro- Waarbij je helemaal geen bezit of vermogen meer zou hebben, zit ik qua klimaat liever in Griekenland dan in Nederland. Ook het zelf bouwen van je eigen onderdak lijkt me daar beter te realiseren dan hier. Ik vraag me af of Nederland genoeg verbouwingsgrond heeft om elke inwoner te kunnen voeden. Volgens wikipedia is de bevolkingsdichtheid van Nederland ruim 400 mensen op 1 km2. Kan me zo voorstellen dat dat qua ‘bakstenen’ en asfalt nog wel te doen is maar dan ook nog landbouwgrond ? We proppen dit land vol met mensen en hebben lekker de huizenprijzen opgestuwd.
@ R
We kunnen misschien de opgeblazen kantoorpanden gebruiken als broedkassen. Dat heeft de overheid goed gefinancierd voor latere pensioen voor ouderen mensen 😉 Dus je hebt de koeien boven op 4 hoog. En de planten op 3 hoog. De koeie poep glijd naar beneden en dat is weer de mest voor de planten. De planten leveren weer eten af, en dat kunnen naar de supermarkt toe. Op verdieping 2 daar vallen de bladeren op de grond. Dat wordt compost. Het compost gebruiken we weer om beneden weer de bloemetjes rond de vijver wat zuurstof te geven. Omdat daar de vissen in leven.
En de vissen vangen we en die vermalen we weer en geven het aan de koeien 🙂
Grieken zijn vindingrijk en we kunnen alvast veel van hen leren. Want naast ruilsystemen, verkopen de boeren ook steeds meer hun waar rechtstreeks aan de burger tegen een, voor beide partijen, acceptabele prijs. Op die manier worden de dure groothandels en supermarkten omzeild.
@Mister x
Ha ha ! Hij is leuk. Dan zegt de moderne boer:
Neej mien jong. De koe’en staehn helemaal boven-ien. Doar woar vroeg’r deh directie woas van bankbedrief “De Grootgraaiers NV” 🙂
@Berg
Ja… waar had ik dat nou gelezen ? Hadden die Grieken niet een nieuw soort ruilvaluta-achtig iets bedacht de “TEM” of zoiets ? Zou best best het linkje kunnen zijn van Bob uit de eerste reactie.
@Berg:
Zo ging het in de crisisjaren van de jaren ’30 ook. Zelf je groenten verbouwen en voedsel via de boer zelf betrekken. En verder elkaar helpen. Ik zie dat nu niet meer gebeuren in dit hyper-individualistisch Nederland.
@ R
hihi 🙂
@Berg
De grieken hebben olijfolie. Als het moet dan rijden ze met hun diesel auto er op. Draaien hun diesel generator op olijfolie. En hebben ze hun olie lamp weer uit de kast getrokken. Jeetje heel het land opgeknapt uit het EU geld. En ze hebben best slimme investeringen gedaan. Zonnepanelen bijvoorbeeld en Winkels en bedrijven en wegen opgeknapt + 50 tanks gekocht. Dus veel EU stroom en goederen. Dus ik zie de grieken deze crisis lekker warmpjes bij de kachel zitten. Ojaah de grieken hebben een paar tanks gekocht. Mocht er oorlog komen dan hebben ze wel tanks zo wel 30 a 50 stuks. En dan komen wij met 1 JSFje aan vliegen. Naah 1 tegen 35 wie gaat er winnen? Nou grieken slapen wel lekker. Denk dat we als Nederlander meer met hoofdpijn naar bed moeten gaan. Want eigenlijk wij als Nederlanders kunnen niks. We zijn erg afhankelijk van alles. Naah laat ik niet te negatief zijn. Want anders gaan we wel heel erg diep in een spiraal hangen.
Kunnen we goederen mee nemen met een JSF? Met een tank kan je nog een aanhanger goudstaven mee nemen. Met een JSF kan er maar 4 staven mee en dan zit de cabine vol. Je kan toch met een tank zo een 400 staven mee nemen+ munitie en eten. Volgens mij heeft Nederland weer een verkeerde keuzen gemaakt met een JSF.
Kan iemand mij uitleggen waarom de euro vanmiddag weer zo plotseling steeg? De IMF wordt alweer gevraagd voor meer geld en ik denk dat we voor de zomer al weer een nieuwe ronde van leningen aan Europese banken gegeven moet worden. De sterkte van de euro kan het dus niet zijn, dan blijft over de zwakte van de dollar. Kan niet anders.
Deze petitie met de vraag over een referendum onderzoek naar aanstellingen vergoedingen bonussen van onze bestuurders
http://www.petities24.com/wij_willen_een_referendum_over_bestuurlijk_nederland_en_banken