Richard de Feber schrijft in de nieuwsbrief van Goud-Portal (u kunt zich hier gratis abonneren) over de eurocrisis, de problemen in Spanje en LTRO. | Spanje zit met een dilemma van grote omvang. Voor de Spanjaarden de keuze: óf ten onder gaan, óf ten onder gaan. Rooskleurig ziet het er voor de Spanjaarden niet uit. Het WK voetbal wisten ze in 2010 al te winnen. In het WK geldontwaarding zullen ze ook een gedegen deelnemer blijken te zijn. Spanje zal keihard moeten bezuinigen. Alleen dan zullen de beleggers het aandurven om nog te investeren in de Spaanse staatsobligaties. Het zijn momenteel trouwens veelal Spaanse banken die deze obligaties opkopen, met geld geleend via het zeer destructieve LTRO – programma van de ECB. Als Spanje (of de ECB) de rente niet omlaag krijgt, zal de rente fors oplopen, en zullen de toekomstige financiële problemen alleen maar verder toenemen.
Door de harde maatregelen van de Spaanse overheid zal de rekening bij de Spaanse burgers komen te liggen. Veel bezuinigen, weinig uitgeven, weinig stimuleren en economische stagnatie. En dit laatste is al gaande, want Spanje zit – zelfs volgens de officiële cijfers (welke altijd mooier worden voorgesteld dan de werkelijkheid) – al in een recessie. Dit betekent bijgevolg ook een verdere verhoging van sociale onrust, meer protesten, ontevredenheid bij de burger over hun bestuurders met hele nare gevolgen van dien. Maak uw borst maar nat: de recessie daar kan zomaar transformeren naar een depressie en Nederland en België zullen daar last van gaan krijgen. Waarom? Blijf lezen.
Spanje kan natuurlijk ook de middelvinger opsteken naar de strenge eis van 3% en doorgaan met te veel geld uitgeven. En ach, het onnoemelijke bedrag geleend via LTRO programma’s (want Spanje heeft veel uit deze pot gesnoept) om de banken nog even een paar jaar te laten doormodderen, hoeft toch pas over 3 jaar te worden terugbetaald. Tegen die tijd zal het eerder een afschrijving worden voor de ECB, maar dat mogen wij nog niet weten. Het wordt uiteindelijk allemaal betaald met geld van andere Europese overheden, want de ECB zal mogelijk dik moeten afschrijven, met als zeer waarschijnlijk gevolg dat het een beroep zal doen op de Europese Lidstaten met de vraag of ze even hun hand op willen houden. De Europese landen zullen dit vervolgens doorberekenen aan de burger. De burgers in heel Europa kunnen nog veel lastenverzwaring tegemoet zien. Nog meer geflits langs de kant van de weg, een stijging van het eigen risico bij de zorgverzekering in 2013, een stijging van de BTW naar 21%, hogere accijnzen op benzine en genotsmiddelen en zo kunnen we nog wel een aantal A4-tjes volschrijven. De burger moet gaan dokken.
En de stijgende rentes van Europese staatsobligaties, omdat de financiële markten het niet meer vertrouwen? Die zullen met nieuwe nucleaire recepten bestreden worden. LTRO lijkt al uitgewerkt. Daarom zullen ze bij de ECB erg creatief moeten zijn. Wellicht zitten ze zelf ook al aan de doping. Ik kijk nergens meer van op tegenwoordig. Er is helaas ook voor Spanje geen nette oplossing en geen nette weg terug. En dit geldt helaas niet enkel voor Spanje, maar voor vrijwel de hele eurozone. De gezonde landen kunnen namelijk nog steeds besmet worden door de zwakkere landen.
Richard de Feber van Goud-Portal
Als ik Spanje zou zijn, zou ik denken,
Als ik 10 000 euro schuld heb, heb IK een probleem. 😥
Als ik 1.000.000 schuld heb heeft de bank een probleem 😆
Lekker weg inflateren is de gemakkelijkste oplossing.
diesel 1.50
quarterpounder menu van 7.20 nu al voor een tientje.
Ik heb het gevoel dat ik gefopt wordt, of ben ik toch slecht in rekenen?
Ik zat net een interessant artiekel te lezen in het fd. De kop is:
‘Huiseigenaren zitten vast’
Een kwalijke zaak vindt Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Oversluiten is inderdaad een probleem aan het worden. Wij krijgen in toenemende mate klachten hierover binnen van onze leden. Hij kan het aantal niet kwantificeren, maar het zou gaan om tientallen klachten per maan, het beruchte topje van de ijsberg.
De grote hypotheekverstrekkers, waaronder Rabobank en ING, laten desgevraagd weten dat overstappers welkom zijn en dat zij zich niet herkennen in het geschetste beeld.
De praktijk wijst uit dat het tegendeel steeds vaker waar is.
De gedragscode van de AFM is een van de oorzaken van de terughoudendheid die overstappers bij banken ondervinden.
De gouden tijden van tophypotheken waarbij soms acht keer het bruto jaarinkomen kon worden geleend, behoren definitief tot het verleden.
Banken mogen nog maar 4,5 keer het jaarinkomen uitlenen en mogen sinds de aanscherping van de code afgelopen najaar ook geen volledig aflossingsvrije hypotheken meer verkopen. Ze voelen de hete adem van de AFM in de nek en zijn een stuk voorzichtiger geworden.
Een andere belangrijke factor is dat banken zelf moeilijker ageld uit de markt kunnen halen. Ook zorgen dalende huizenprijzen, waarbij in sommige gevallen de waarde van het onderpand onder de waarde van de hypotheek duikt, voor een verslechtering van hun balans….
De uitstaande hypotheekschuld wordt dan niet meer gedekt door het onderpand.
Deze ontwikkelingen maken dat banken over de hele linie minder trek lijken te hebben in hypotheekverstrekking.
Er zijn geen belemmeringen om bestaande hypotheken over te nemen tegen normen die golden bij afsluiting. Het enige is dat banken dit kort aan de AFM moeten toelichten. Zolang het betalingsgedrag goed is en nog steeds aan de toen afgesproken inkomensnorm wordt voldaan, kunnen banken die hypotheek gewoon accepteren.
Maar kunnen accepteren betekent niet dat banken zo’n hypotheek ook moeten accepteren…
Mijn tekst:
Lehman brother viel uiteindelijk door subripe-hypotheken zullen de aflossingsvrije hypotheken van nu in de toekomst dezelfde gevolgen met zich kunnen meebrengen als de subprime hypotheken van de VS in 2008?
Die subprime hypotheken die hadden eerst een lage rente daarna een hogere rente en toen die mensen dat niet konden terugbetalen werden rente en aflossingen bij de hypotheeklening opgeteld.
Mensen die nu of straks hun hypotheek moeten overzetten, krijgen nu ook te maken met hogere rente %-es.
Ze kunnen dus niet oversluiten na een andere bank (alsof de banken dat onderling hebben afgesproken) en moeten nu genoegen nemen met het hogere rente & die hun huidige bank aanbiedt…
Pfoe de strop wordt langzaam aangehaald voor de hypotheeknemer. Wat ben ik blij dat ik niet in die hypotheek-fuik gezwommen ben.
Volgens het fd was 56 % van de nederlandse hypotheekschuld aflossingsvrij…
De staatschuld werd verdubbeld in de VS in het najaar van 2008 omdat er een hoop amerikanen hun hypotheek niet meer konden betalen, hierdoor moesten de banken met belastinggeld gered worden.
De kans zit erin dat nederlandse banken over een jaar of wat exact hetzelfde gaan meemaken.
Vanuit dit perspectief bekeken kan Nederland beter toekomstig te innen belastinggeld beter voor haar eigen toekomstige economische problemen gaan reserveren in plaats van heel veel miljarden nu al weg te geven aan griekenland, spanje en het ESM/EFSF.
Deze nederlandse solidariteit kon wel eens hard afgestraft gaan worden.
Is de rekening niet ALTIJD voor de burger, die door arbeid moet bloeden?
Slaaf van het geldsysteem van de elite?
banken en landen zijn niks zonder de arbeid van de slaven…
Tijd voor opstand.
zo 06 mei 2012, 12:28
‘Ackermann wil Europes bankennoodfonds’ BERLIJN (AFN) – Topman Josef Ackermann van de Deutsche Bank heeft zich uitgesproken voor de oprichting van een Europees fonds om banken te redden. Zo’n fonds voor een ordelijke sanering of ontbinding van banken is ,,wenselijker dan ooit”, zei hij tegen weekblad Der Spiegel.
Wow nog meer belastinggeld de put in…. ik dacht dat het efsf en het ems wel voldoende waren….
1929 herhaald zich in slomotion sinds lehman 2008
Nederlanders zijn monddood gemaakt – durven hun mond niet meer open te doen… Ik voorzie hier echter toch wel een verandering in komen wanneer het ECHT slecht gaat… wacht maar over een paar jaar… dan staan we massaal weer op straat – niet enkel omdat we zonder werk zitten, maar vooral om te protesteren
@8: Stakingen zijn toegenomen sinds de kredietcrisis, alleen de massale opstand laat op zich wachten. Welke gebeurtenis denk je dat die teweeg gaat brengen?
De Occupy beweging leek even vorig jaar de opstand te worden, dat was wereldwijd allemaal tegen de bankiers en het oneerlijke systeem en toch heeft het los van wat krantenartieklen en een stukje op tv niet echt veel opgeleverd. Dat sterft een langzame dood, hoor je al maanden niet meer van.