Moody’s heeft aangekondigd deze maand te beginnen met het afwaarderen van meer dan 100 banken. Het gaat onder andere om banken in Spanje, Oostenrijk, Noorwegen, Amerika, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het ziet er naar uit dat onder meer BNP Paribas, Deutsche Bank en Morgan Stanley slachtoffers zullen worden en een verlaging van de kredietstatus tegemoet kunnen zien. Vorig jaar kregen verschillende banken al een downgrade van Standard & Poor’s and Fitch Ratings.

Of Bankia ertussen zit is niet bekend. Inmiddels is de vierde bank van Spanje, die voor ongeveer 32 miljard euro aan hypotheek-rommel op de balans heeft staan, genationaliseerd. De Spaanse overheid (c.q. de Spaanse belastingbetaler) gaat miljarden in de bank pompen om deze overeind te houden. Het is de achtste bank die de Spaanse overheid sinds de kredietcrisis heeft gered.

Kredietbeoordelaars worden steeds machtiger
Als gevolg van de downgrade zullen banken met een lagere kredietstatus meer onderpand moeten geven, indien ze leningen en contracten blijven garanderen. “Ik zou graag zeggen dat de mening van de kredietbeoordelaars niet meer uitmaakt, maar helaas doen ze dat wel”, aldus Philippe Bodereau, hoofd van Pacific Investment Management. Als gevolg hiervan zullen banken verder hun balansen moeten afbouwen. Dit effect kan overslaan op de reële economie.

Margin call voor Amerikaanse banken
De Amerikaanse investmentbank Morgan Stanley gaf in zijn laatste rapport aan dat maximale driestaps afwaardering  tot een margin call van $9,61 miljard zou leiden terwijl Citigroup maximaal $4,7 miljard zou moeten afgeven bij een tweestaps afwaardering. BlackRock, ’s werelds grootste asset manager, gaf in april nog aan dat het mogelijk minder zaken zou kunnen doen met banken wiens rating zou worden afgewaardeerd.

Wereldwijde bankencrisis
Een verlaagde rating zou niet meer kunnen voldoen aan de eisen van een klant, omdat het een te groot risico zou betekenen. Als het gedeelte dat een bankbalans kwijt is aan onderpand steeds groter wordt, heeft dit als gevolg dat crediteuren steeds later in aanmerking komen voor betaling. De bankencrisis is weer in volle gang. Vertrouwen tussen banken neemt steeds verder af, met een mogelijk euro-exit van Griekenland in het vooruitzicht. Wat funest is voor de belastingbetaler is dat banken niet failliet kunnen gaan. Ze zijn een te groot onderdeel van het systeem geworden, zogenaamd too big to fail.

De grotere banken kunnen zoveel risico nemen als ze zelf willen. De overheid (c.q. de belastingbetaler) zal als het echt niet anders kan toch wel met miljardensteun over de brug komen. Dat is een trend die sinds de kredietcrisis is ingezet. Ons inziens zouden de banken juist wel risico moeten lopen. Alleen als ze zelf voelen wat de consequenties zijn, zullen ze anders gaan handelen. Nu kunnen banken, op een paar nieuwe fiscale reguleringen na (zoals Basel 3), ongestoord hun gang gaan, met alle risico’s van dien. Zolang banken de bankencrisis kunnen overleven doordat in uiterste noodzaak de Europese belastingbetaler ervoor opdraait, zal er weinig veranderen.

Vicieuze cirkel
We zitten vooralsnog vast in een vicieuze cirkel: De schulden van de overheden moeten worden gefinancierd. De staatsobligaties worden opgekocht door de banken, met het geld van Long Term Refinancing Operation (Lees ook: Is LTRO 3 onvermijdelijk?) die door de ECB worden verstrekt. Als banken er een potje van maken moet de overheid op haar beurt weer ingrijpen, waardoor de schulden van de overheden weer  stijgen en de overheid hogere rentes moet betalen op staatsobligaties die worden verkocht, etcetera, etcetera.

Er gaan inmiddels geruchten over een Europese bankunie, lees: Europe may need more power to deal with bank crisis

Ruben van der Gun & Koen Dil

26 reacties

  1. Als burgers een bank beroven krijgen ze celstraf, maar als banksters de burgers beroven, krijgen ze een bonus!!

  2. Alleen maar goed dat die kredietbeoordelaars die banken afwaarderen.
    “Ik zou graag zeggen dat de mening van de kredietbeoordelaars niet meer uitmaakt, maar helaas doen ze dat wel” – Hier val je wel een beetje door de mand Philippe..

    Ze maken ons bang dat als we die banken niet redden de hele economie instort. Misschien gebeurt dit ook wel gedeeltelijk, maar door ze te redden stel je het alleen maar uit en is de klap later nog veel harder!
    We moeten gewoon nu de klappen opvangen en opnieuw opbouwen om hardere klappen later te voorkomen!

    Laat die banken maar failliet gaan! Niks redden. Enige wat gered mag worden is het spaargeld van de burger (zover dit economisch mogelijk is).

    Too big to fail, my ass! Ik geloof dat we zonder die banken een veel gezondere economie kunnen opbouwen, en dat dit ook binnen een aantal jaren weer kan gebeuren (kijk naar IJsland)

  3. Mp, je benoemd IJsland als voorbeeld, dat is juist, maar kijk naar de inflatie;
    http://www.sedlabanki.is/lisalib/getfile.aspx?itemid=7053
    Dat was enorm, mede door de afwaardering van de IJslandse Kroon. Zo’n scenario is in Europa niet ondenkbaar. Natuurlijk verwateren de schulden snel bij een inflatie van 18%! met dank aan de geldpers, maar de uitkomst voor het volk is negatief, die zullen flink in welvaart achteruit gaan. Hoe of wat er precies voor strategie zal worden gekozen is nog steeds niet transparant, maar de uitkomst is wel 100% zeker en dat is de enorme achteruit gang in welvaartsniveau. We zullen weer met veel minder genoegen moeten nemen. Welkom in de ” derde wereld” .

  4. Dat zijn de klappen die we moeten opvangen. Éenmalig een hoge inflatie is niet erg, zolang het beleid erna maar goed is.

    Laat ze maar eens uitzoeken hoe het kan dat land na land in de schuld-val van de grootste private banken lopen (dmv frauduleuze derivaten – welke volgens hun eigen gemaakte bankwetten wel ‘legaal’ zijn, waardoor ze er nog mee weg komen ook) en er inmiddels VEEEEEEEL meer schuld is in de wereld dan er überhaubt ooit kan worden terugbetaald!!! (omdat er niet eens genoeg geld voor is)

    Laat de politici alsjeblieft eens goed nadenken, en in plaats van naar de banken te luisteren en deze banken NOG meer macht geven (want dat is waar het elke keer op neer komt tijdens een door de banken zelf gevormde crisis), maar het juist afpakken en het monetaire systeem zelf in handen nemen (dwz door het parlement & ministerie van financiën beheerde).

    Weg met de op schuld gebaseerde economie! Ik wil best wat klappen opvangen om de economie op lange termijn gezonder te maken.

  5. Merkel gaf vandaag ook aan dat ze de kredietcrisis, en gebrek aan economische groeicrisis niet wil oplossen met maken van meer schuld.
    Wat mij opvalt is dat politici precies het tegenovergestelde doen van wat ze zeggen.
    Mijn conclusie is dat Merkel duitsland heel subtiel nog grotere schulden laat maken in verschillende vormen.
    De meest opvallende vorm zal die van europese-staatsobligaties zijn.

    Die ongekende brutaliteit (of is het naiviteit of dommigheid) van politici kent geen grenzen. In het parlement zeggen dat je geen meer schulden gaat maken en erbij zeggen dat dat geen oplossing is en als we 1 jaar verder in de tijd zijn en het collectieve geheugen is het alweer vergeten dan zal ons uitgelegd worden dat duitsland en dus merkel wel moest! Want de economie moest gered worden ennuuuh de banken ook en daar gingen weer enkele tientallen miljarden euroos down the drain.

  6. Whahaha die euro is zo droevig 🙂 Wie wilt die munt dan nog. En Italië is in zo een wanhoop. Ze drukken zelf maar munten. Spanje zit te googelen met cijfers en Griekky ook.
    Nederland staat maar als Benny B maar geld weg te geven. En Romp UIL die ligt te slapen.

  7. 47% van de mensen zit in de ontkenningsfase. Die denken dat ze volgend jaar om deze tijd nog in de file staan.

    47% van de mensen voelt serieus nattigheid en treft bescheiden maatregelen zoals ‘we gaan dit jaar 1 x op vakantie’.

    5% dekt zich in, rekening in het buitenland, andere valuta, goud en zilver, cash geld in huis.

    Minder dan 1% dekt zich in middels goud, zilver, wapen(s), ‘canned food’ zaden, waterzuiveringspillen etc etc

    Blijft over: ktm

    good luck old chap

  8. @houtskool: Steeds meer mensen voelen natiigheid of zien nu sinds een paar maanden eindelijk dat dit leven zoals ze het kennen (geld en goederen in overvloed) eindig is.

    Ze maken zich bang, zien hun huis in waarde dalen, vrezen voor hun baan. De gevolgen zullen steeds duidelijker zichtbaar worden en ondertussen ontvangen de bankiers miljoenen.

  9. @houtskool : Nou je het zegt, waterzuiveringspillen, die heb ik nog niet. Wel 20 liter chloor-oplossing (bleekwater) ; 1 theelepeltje per liter en voilà, je hebt drinkwater. Klein (en onschuldig) bijsmaakje, dat wel, maar nog altijd beter dan vloeibare bacterie-kolonies drinken. Ik heb laatst ook wat over een UV-pen gelezen, een soort blauwachtig oplichtend pennetje dat binnen 10 sec onderdompeling een liter water uit de natuur totaal reinigt.

    Maar als iemand hier een (nederlands ?/geen USA) bedrijf kent om er waterzuivering-pilletjes te bestellen heeft, aarzel dan vooral niet dit even hier op Biflatie door te geven !

    Geef ik m’n chloor-oplossing wel aan de buren tegen die tijd heh-heh …

    O ja, Houtskool, in 1995 behoorde ik al tot de destijdse ‘1 promille’ ; fijn te weten dat dit percentage inmiddels is vertienvoudigd 😉

    Over een jaar is het 10+ %.
    Of is het gewoon te laat om je voor te bereiden…

    Ik vind persoonlijk mensen die het geld er voor hebben maar die geen (conserven-/rijst-/pasta-)voorraad hebben voor minimaal 3 maanden per inwoner (en huisdier), gewoonweg randdebielen. Deze opmerking zal wel weer verkeerd vallen, want ik schijn door mijn toekomstverwachtingen in kombinatie met mijn openhartigheid daarover altijd gezeik te oogsten, maar het zij zo.

    Heeft u dus wèl op dit moment de middelen, maar heeft u nog steeds geen (m i n i m a a l ! ) 3 maanden voorraad per persoon(+huisdier) dan bent u dus in mijn ogen een [u]Randdebiel[/u] (heeft verder niets (geloof ik althans) met de Randstad te maken of zo) met de historische kennis en algemene ontwikkeling van een gelobotomeerde kleuter.
    Sorry.
    Nee, niks ‘sorry’ ; voor wat iemand oprecht ziet als waarheid hoeft hij zich niet te verontschuldigen. Wel moet hij zijn argumenten er voor aandragen, maar dat doet de huidige aanstormende (en noodlottige) (€-) crisis al om ons heen.

    Zels die ongeschoolde hufters van het propaganda-orgaan [s]Pravda[/s] de NOS kunnen de akelige economische realiteit niet langer verzwijgen.

    Kunt u nagaan …

  10. LTRO heeft dat zin? Om daar achter te komen moeten we bedenken wat er gebeurd. We geven banken geld voor 3 jaar tegen een lage rente, daarmee kopen ze staatsobligaties van hun eigen probleemland. Als vervolgens de rente weer oploopt daalt de waarde van al het papier dat is aangekocht. Gevolg: nieuwe problemen. Dit gaat dus niet werken

  11. Over banken gesproken: het schijnt dat JPM ook wat ‘probleempjes’ heeft, die zojuist boven tafel zijn gekomen. In de blogosfeer gonst het van de verhalen.

  12. @Bas van der Hout : Goed gezien Bas, maar ‘dat’ (= het opkopen van obligaties) was nou eenmaal de binnenkamer-afspraak (cq dwangmiddel) voor die banken om ‘free bees/gratis pampertjes’ te krijgen. ‘Broekzak-vestzak’ in goed jargon. Staat ‘redt’ bank en bank ‘redt’ staat. Dankzij De Vrije (druk-)Pers natuurlijk.
    Oftewel [u]uitstel[/u] van executie voor de betreffende banken & naties ( ondertussen mega-bonusjes opstrijkend natuurlijk) en [u]gegarandeerde[/u] executie (koopkracht !) van de gewone man ; de basis-productie-eenheid zeg maar. Nou zal ik wel als een communistische agitator overkomen, wat mijn grootste nachtmerrie is, maar deze onvermijdelijke analyse is nou precies wat ‘ze’ willen. Communistische krachten bevorderen (Griekenland slechts de voorloper).
    Maar omdat ik vanavond (voor de ‘verandering’) absoluut géén zin heb om ‘hun’ communistische karretje te trekken, en zo ‘hun’ nuttige idioot te zijn, hecht ik er aan u even te herinneren aan de ‘subprime crisis’ waarmee ‘alles’ begon. Want zeg nou zelf : werden toen de [u]gezonde[/u] (oer-)beginselen van het kapitalisme toegepast ?
    Nee, natuurlijk niet, en dààr zit de kern van het probleem, inclusief de probleemanalyse : die Freddie Mac / Fanny May en AIG hadden ze gewoon [u]KAPOT[/u] moeten laten gaan, de gezonde delen er uit moeten redden/opkopen, effe lekker resetten, iedereen z’n verliezen laten slikken, en hadden ze dus het wàre kapitalisme gewoon even haar zuiverende werk moeten laten doen, ipv communistische (=staats-, dus subsidiërende) ingrepen toe te passen.
    En GEEN goed geld (van de burgers !) laten storten in het (inmiddels immer uitdijende) Zwarte Gat wat TOEN (‘Lehmann’/’07) pas [u]ècht[/u] is ontstaan, en TOEN nog te repareren viel.
    Nou zeg ik eerlijk dat de ‘oplossing’ van Wall Street (‘luister Nobama, wij zijn Too Big To Fail’ enz / dus ga jij voor ons pampier bijdrukken enz ) géén verrassing voor mij was, omdat ik uit allerlei (financiëel georiënteerde) geschiedenisboeken al wist dat WS de grootste Khazaren-Bende (K-B) aller tijden was, die beide systemen (comm.&kapit.) al minimaal sinds 1848 volmaakt onder controle heeft.
    Het is dus gewoon onjuist te stellen dat het kapitalisme heeft gefaald, immers, deze werd gewoonweg [u]genegeerd/niet toegepast[/u]. Met het (tussentijdse!) doel de burger in armoede onder te dompelen (NL:nog even wachten aub) en zo revoluties door ‘het volk’ (kunstmatig) te creëren, om zo het al eeuwenlang geplande wereld-einddoel te bereiken : een zichtbare commie-regering die onzichtbaar door de K-B (KGB?) zal worden geregeerd/aangestuurd.
    Rusland van 1917-1989 op wereldschaal dus, alleen zonder de (gezonde!) ’tegenvariant’, het kapitalisme, immers, ‘dat zal alle problemen hebben veroorzaakt’ bla-bla-KGB-bla-bla enz…
    [u]En van die (begin-)fase zijn we nu allemaal getuige. Heel simpel. Alleen [i]wereldwijd[/i] deze keer[/u]

    @Rob: bedankt, ik heb ’t genoteerd, en zal van het weekend er eens achter aan gaan. Triest, maar noodzakelijk vrees ik.

  13. Ik ben het eens met Knowtoomuch

    Zorg er voor dat je genoeg eten in voorraad hebt.
    Koop vooral wat je toch al eet. Snoep van je voorrad en vul het weer bij.
    Denk vooral aan bonen: kun je koken, mar ook kiemen. In een tropische supermarkt kost een kilo zo’n 6 euro. sleep binnen dat spul en het blijft jaaaaaren goed. Idem met rijst en pasta.
    Koop zaden en ga je eigen groenten verbouwen. kan ook op een balkon.

    Zorg dat je te eten hebt. Als het pinnen niet meer kan ontstaan binnen een paar uur voedselrellen. Zie Argentinië 2002.

  14. @Knowtoomuch

    Zeker is het een leuk beginnetje. Spektakel dus als de Grieken echt uit de euro stappen. Schijnt dat de kabinetsformatie al op stoom komt, grote kans dus dat het weglopen niet gaat gebeuren?

  15. @VanZaken : Dat zou een ramp zijn ; eruit met dat Griekse piratennest !

    @Martin : bedankt, ik zal van het weekend eens op zoek gaan.

    En van de euro was het op voorhand al bekend dat het niks zou worden, alleen was het niet ‘politiek correct’ om dit openlijk te verkondigen :

    http://www.express.be/business/nl/economy/de-introductie-van-de-euro-en-operatie-zelfbedrog-hoe-sluwe-politici-het-ganse-europese-volk-om-de-tuin-leidden/167766.htm

    Politieke correctheid gaat Nederland de afgrond in duwen.

    De zee hebben we in het verleden weten terug te dringen, maar tegen de corrosieve werking van de (door de vrijmetselarij en de Khazaartjes opgelegde) politieke correctheid hebben we het afgelegd.

    En waarom geven we Nederland eigenlijk niet nou al over aan de Moslims (normaal gesproken rond 2050), misschien dat zij er niet zo’n zootje van maken. Gewoon, wat eerder dan gepland dus. Dat is trouwens ook weer zo’n ‘goed’ voorbeeld van politieke correctheid ; massaal werden er Moslims (ook nog de ongeletterden) geïmporteerd om hier als [u]gast[/u]arbeiders te komen werken. Maar de ‘gasten’ bleven hier en kregen kinderen ; gemiddeld 8 jaar vroeger dan de gemiddelde Nederlander en met 2,5x zoveel kinderen, overeenkomstig hun traditie. Dat was dus bekend.
    Maar owee als iemand er iets van durfde te zeggen of een eenvoudig rekensommetje waagde te maken. Een ‘smerige racist’ was je dan.
    Want gezond verstand mocht niet hè?
    Vooral niet van de linkse kerk.

    Afijn, van 15.000 in 1960 zitten we nu op 1,7 miljoen ongeveer.

    Dus nou niet janken aub ; u stond erbij en keek er naar…

  16. Wat me ook op is gevallen…en dan geef ik dit antwoord met betrekking tot Houtskool en Dre, is een artikel gisteren in onze wakkere krant van NL, dat het UWV 700 man extra in dienst heeft genomen om alle uitkerings/ww-aanvragen in behandeling te nemen. Dat moet toch wel genoeg zeggen met welk tempo we naar beneden aan het glijden zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: