Met de bovenstaande pakkende kop kwam het Financieel Dagblad op zaterdag 12 juni 1999 met een artikel over goud. In het artikel kwamen twee edelmetaaldeskundigen aan het woord van de Rabobank en de Hollandsche Bank-Unie. De laatste bank werd in 2009 overigens verkocht aan Deutsche Bank. In het artikel waren de twee heren neutraal op de vraag over welke richting het edelmetaal op zou gaan. In de zomer van 1999 was goud dagen lang te koop voor minder dan $255,- per troy ounce.

Sinds 1999 is er veel veranderd in de goudwereld. We hebben te maken gehad met een ware goudexplosie. Met als hoogtepunt een top in goud in de late zomer van 2011. Toen noteerde goud even boven de $1900,- per troy ounce. Sindsdien is goud wat naar beneden gekomen en beweegt het zijwaarts.

Sinds vrijdagmiddag is daar misschien verandering in gekomen. Zo rond de thee explodeerde de goudprijs samen met het aandeel Wessanen met meerdere procenten. Tot op heden zie ik geen verband tussen de goudprijs en een bedrijf in de voedingsindustrie. Of toch wel? Grondstoffen misschien?

Nu is de vraag of deze stijging in goud een begin is van een nieuwe beweging omhoog. In het weekend heb ik naar de cycli van GLD gekeken. GLD is een goud ETF (lees hier meer over Exchange-traded fund). De cycli staan op weekbasis nog naar beneden de komende maand. In de eerste week van juli bodemen ze. Tot 6 juli 2012 wordt een stijging van GLD niet ondersteund door de cyclus.

Een andere kant van goud zijn de goudmijnbedrijven. In de onderstaande grafiek ziet u de HUI. De HUI is een index met daarin goudmijnbedrijven die aan de AMEX staan genoteerd. Goudmijnbedrijven zijn onder andere interessant vanwege het dividend dat ze uitkeren. Verder is de HUI de laatste vier maanden hard afgestraft ten opzichte van de goudprijs. Vandaar een cyclus op een mandje van goudmijnbedrijven.

De cyclus op de HUI staat naar benden tot de tweede week van juli. Vanaf dat moment kan de index omhoog. Tot die tijd kan de index toch nog een keer wegzakken. Het draait er voornamelijk om of de rode lijn omhoog of naar beneden staat. Binnenkort meer over de cycli.

H. Borghuis (@borghuish)

Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen en of andere financiële producten. Auteur heeft geen positie in Wessanen, GLD, de HUI of goud op het moment van publiceren. Wel heeft hij wat gouden tientjes verstopt in zijn schoenpoetsdoos.

3 reacties

  1. Achteraf lijken dit soort analyses vaak te kloppen, maar dat komt omdat je heel veel manieren hebt om het te ‘laten kloppen’. Neem bijvoorbeeld drie toppen in een koersverloop waar een rechte lijn door is getrokken. Optische gezien erg indrukwekkend. Om uit te voeren echter doodeenvoudig omdat je door twee toppen sowieso een rechte lijn kan trekken. Door nu deze lijn iets te kantelen of te verschuiven raakt hij ook de derde top met lichte afwijking. Lukt dit niet, dan laat je analyse gewoon weg. Kijk maar eens naar die Roelof van den Akker bij RTL-Z. Die heeft van deze aanpak zijn werk gemaakt 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: