Momenteel staan de kranten dagelijks vol met artikelen over de problematiek rond banken in Griekenland en Spanje, maar ook in de rest van Europa staan weer (of: nog steeds) veel banken op de rand van de afgrond. De vraag is nu: wanneer is een bank nou echt failliet? Kan een bank niet gewoon extra geld creëren uit het niets? Waarom gaat een bank überhaupt failliet? En, hoe staat het er met de Nederlandse banken voor?
Wat betekent failliet
We zullen eerst eens moeten kijken wat “failliet” of “bankroet” nou betekent. Een faillissement wordt uitgesproken wanneer schuldeisers beslag leggen op het gehele vermogen van een persoon, organisatie, bedrijf of land. Dit is vaak het logische gevolg van een situatie waarin er niet meer aan de betalingsverplichtingen voldaan kan worden. Oftewel: de schuldenaar is insolvent geworden; er is geen solvabiliteit meer.
Wanneer wordt een bank insolvent
En nu komen we bij de kern van de zaak. Voor we het over faillissementen gaan hebben, moeten we dus eerst kijken naar het punt waarop een bank insolvent wordt. Net als bij bedrijven is dat eigenlijk simpel: zodra een bank meer schulden heeft dan het aan eigendommen en vorderingen heeft, is een bank insolvent. Het eigen vermogen wordt in dat geval negatief.
Ook kan je naar de hefboomratio kijken. Die geeft de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen (de schulden) aan. Deze ratio wordt hoger en hoger naarmate een bank richting bankroet gaat. Een ratio boven de 20 geeft aan dat een bank zich in de gevarenzone begeeft. Zodra het eigen vermogen richting de nul gaat, kan de ratio zich richting het oneindige bewegen. Boven de 30 wordt als zeer kritiek ervaren.
Zodra een bank insolvent wordt, hoeft een bank nog niet direct failliet te gaan. Maar zodra de schuldeisers hun geld opvragen, zal de bank in gebreke blijven, en dan volgt snel een faillissementsprocedure. Tot op heden is de praktijk dat banken veelal gered worden, waarbij miljarden aan burgergeld verdwijnen. Lees verder op Realiteitsblog.nl
In feite zijn al veel banken failliet. ABN, Fortis zijn genationaliseerd en SNS en ING hadden het ook niet gered zonder de overheid. Wanneer wordt ABN Amro trouwens weer een zelfstandig bedrijf? 2013? 2014? De overheid zal de bank uiteindelijk toch wel weer in de verkoop moeten gooien. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat iemand die bank nog koopt, helemaal niet tijdens deze crisis.
Die banken moeten nog bijzonder veel gaan afschrijven op uitgeleend geld. Er zullen nog bijzonder veel consumenten, bedrijven, landelijke/provinciale/ gemeentelijke overheden die een of andere lening niet terug zullen gaan betalen.
Ik ben benieuwd of de ecb over 5 jaar ook nog eens zo’n ltro-krediet kan gaan doen.
Ik heb ook geen flauw idee wanneer het ophoudt voor een centrale bank om geld te blijven bijprinten.
Er wordt de indruk gewekt dat de centrale bank daar tot het oneindige mee door kan gaan. Maar ik heb mijn twijfels. Ik bedoel de hele kredietcrisis hoeft niet eens een issue te zijn als de centrale bank gewoon alle ‘niet terugbetaalde leningen’ overneemt en afschrijft. Het feit dat ze dat niet doen heeft ook met ‘iets’ te maken.
Maar dat ‘iets’ daar kan ik de vinger niet op leggen.
Tering je moet er toch niet aan denken dat we hier straks in nederland ook tentenkampen gaan hebben bij tilburg, utrecht, groningen en Vinex-wijken die voor de helft niet meer bewoond worden?
Deze crisis die sinds 2008 bezig is, gaat erger worden dan die van de jaren ’80 daar twijfel ik inmiddels niet meer aan.
Maar ik twijfel nog wel aan het feit dat deze hele crisis een vooropgezet plan is van de centrale banken, B.I.S. en de bilderbergconferenties.
Alhoewel het me aan steeds minder argumenten ontbreekt om het niet als een vooropgezet plan te zien.
@ Willem
Twijfel is goed, dat weet je he? Dat prikkelt je nieuwsgierigheid en dat zal je uiteindelijk brengen naar je “Aha!”moment. Blijf graven, volg alle discussies, lees boeken en bekijk sites. En bekijk het nieuws en de actuele gebeurtenissen eens met deze bril. Je zult zien dat er een hele andere wereld achter verschuilt gaat!
@Willem, inderdaad, dat IETS, wat is dat? Ik denk dat dat met MACHT te maken heeft. Zouden de bankenfamilies onderling vetes uitvechten met elkaar en de macht niet op willen geven omdat anders die bank door een andere familie wordt overgenomen?
Die families zijn ook zo in het duister gehuld. Net als die beleggers die investeren in die staatsschulden. WIE zijn dat? Aangezien de schuldenlanden niet meer zonder schuld kunnen, zoals een drugsverslaafde haast niet van het witte spul af kan blijven, zou je toch een keer zeggen dat journalisten hier eens in beginnen te graven. Wie zijn die lui die die miljarden hebben en meer en meer rente eisen op hun uitgeleend geld.
Verbaasd mij werkelijk dat er zo’n diepe deuk in goede en betrouwbare journalistiek is geslagen.
-Edit- Reactie verwijderd //offtopic
@Willem : Kijk anders even op http://www.iamthewitness.com/ in de rechterkolom onder ‘Fact or Fiction’ naar dat doccie van 6 minuten er meteen onder, met name naar 1min20 t/m 1min 50.
[quote name=”Gaengphed”]Wie zijn die lui die die miljarden hebben en meer en meer rente eisen op hun uitgeleend geld.[/quote]
Ik denk dat het een kromme redenering is. De vraag zou eerder moeten zijn: Welke onrealistische investeerders durven het nu nog aan om staatsobligaties te kopen en daar slechts 6% of 7% rente op te krijgen. Wetende dat de kans groot is dat je je geld nooit meer terug zult zien.. En als je het al terug ziet, dat het dan gigantisch in koopkracht afgenomen is na 10 jaar tijd..
Er zijn overigens ook gewoon particuliere investeerders die obligaties kopen. De Spaanse overheid heeft een reclamecampagne gestart en vraagt burgers nu om hun geld in obligaties te steken. Mij niet gezien!
Als je als land je zaakjes goed op orde hebt, en je obligaties worden in een valuta uitgegeven waar niet teveel inflatie op te verwachten is, DAN krijg je nette, lage rentes.. Maar volgens mij is iedereen die nu staatsobligaties koopt, of die nou door NL, Duitsland, USA of Spanje uitgegeven worden, krankjorum. Niets anders. Je weet zeker dat je geld over 10 jaar of weg is, of verdampt is qua koopkracht.
Er zit wel een oorzaak en verband achter die hoge rentes, wou ik zeggen.. En de oorzaak ligt bij het verknipte huishoudboekje van de overheden. En dat boekje raakt steeds verknipter zolang we met zijn allen banken blijven redden. En zolang we niet erkennen dat het oude economische model in Europa niet meer werkt nu we serieuze concurrentie uit Azië hebben. We zullen flink moeten innoveren, hervormen, en we zullen sowieso een flinke welvaartsreductie moeten accepteren.. De lonen moeten gigantisch omlaag willen we met China concurreren. Of we zullen op zijn minst de vrijhandelsverdragen moeten ontbinden en uit import uit Azie flinke heffingen gooien.
En de obligatiekopers *eisen* niet meer geld. Ze zeggen alleen: ik wil je best wel wat meer geld lenen, maar niet meer tegen een 3%, die niet eens voldoende is om de inflatie te compenseren.