Vrijdag 22 juni verscheen er een artikel in de New York Times over de Chinese economie. Volgens het artikel zou de Chinese economie haperen. Afgelopen tijd komt er veel nieuws naar buiten dat de economieën van de emerging markets afkoelen, waaronder dus ook de Chinese economie. Dit komt onder andere door de recessie in Europa, zoals Gerald Celente reeds liet weten in deze video. Niet iedereen is echter negatief over China.
Op Goud-Portal staat te lezen dat het Chinese ministerie van Handel heeft laten weten dat de ODI (Outbound Direct Investment) nog altijd stijgend is. In 2011 investeerde China voor €49 miljard in andere landen, een stijging van 1,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Beleggers in Europa en Amerika zijn de afgelopen tijd somber. Dit komt mede doordat de macro-cijfers uit China slechter zijn dan verwacht. Zijn Chinese beleggers ook zo negatief?
De Chinese beursindex daalde maandag 25 juni met 1,63% en staat momenteel op 2328 punten. Dit is het laagste punt van de afgelopen 5 maanden. De daling van de Chinese aandelenmarkt was voornamelijk toe te schrijven door een bericht van Cititgroup. Deze Amerikaanse bank verlaagde de outlook van de Chinese economische groei voor 2012 van 8,1% naar 7,8%. De raming voor het 2e kwartaal werd verlaagd naar 7,3%. De beurs van China daalde in juni al met ongeveer 6%, dat is de slechtste maand sinds maart van dit jaar. Op 7 juni kwam de Chinese centrale bank nog met de mededeling dat het de economie zou blijven stimuleren door de rente te verlagen, dit heeft dus vooralsnog niet het gewenste effect gehad op de financiële markten.
Op Bloomberg staat te lezen: ‘The escalation of Europe’s debt crisis may cause a hard landing as weaker external demand erodes China’s growth by nearly 1 percentage point, Citigroup analysts Shuang Ding and Minggao Shen wrote in a report dated June 22. They said second- quarter growth may slow to 7.3 percent’. De Chinese groei kan in het tweede kwartaal van 2012 dus dalen naar 7,3%. Dat zijn nog steeds cijfers waar menig Europees bankier en politicus slechts van kan dromen. Desalniettemin geeft het wel aan de Chinezen voor een groot deel afhankelijk zijn de de export naar Europa en Amerika. Gaat het daar minder, dan gaat het in China minder.
In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg het bbp (bruto binnenlands product) van China 10,799.5 miljard yuan. Dat was 8,1% hoger in vergelijking met een jaar geleden. Nu wordt er dus voor het tweede kwartaal van 2012 een groei van 7,3% verwacht. De angst is begrijpelijk, maar een economische groei van 7,3% is zeker nog te overzien. Wel zullen de economen de groei in de komende kwartalen nauwlettend in de gaten gaan houden. Gaat de Chinese economie verder verslechteren?
We gaan eens kijken naar de grafiek en de cyclische analyse van de grootste beursindex van China, de Shanghai Stock Exchange. Op basis van de wekelijkse koersgegevens vanaf 1992 is een goed beeld te geven van de Chinese aandelenmarkt. De sterke groen cyclus bodemde op vrijdag 15 juni. De dominante rode cyclus staat naar beneden gericht tot 19 oktober 2012. Vanaf dat moment kan de Chinese aandelenmarkt mogelijk weer gaan stijgen, zie hieronder de grafiek.
In april schreef Herbert dat de Shanghai aandelenindex over een paar maanden omhoog zou kunnen gaan. Sindsdien is er flink wat tijd verstreken. De dominante cycli zijn gelijk gebleven. Ook gaf hij in april aan dat de dominante cyclus in oktober nog moet gaan bodemen. Na april zijn er vele nieuwsberichten en economische indicatoren gepubliceerd. Wat interessant is dat geen enkel nieuwsfeit de twee belangrijke cycli hebben doen verschuiven.
Sinds de kredietcrisis is de Chinese aandelenmarkt fors gedaald. In 2008 noteerde de Chinese beursindex nog boven de 6000 punten. Sinds de kredietcrisis is de Shanghai Stock Exchange met meer dan 60% gedaald. Vooralsnog is het dus afwachten wat er in de zomer gaat gebeuren in Europa, want dat zal voor een groot deel de toekomst van de Chinese economie gaan bepalen.
Herbert Borghuis & Koen Dil
Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen, grondstoffen en of andere financiële producten. Auteurs hebben geen positie in de Shanghai Stock Exchange op het moment van publiceren.
Dat de Chinezen bang zijn voor de eurocrisis blijkt ook uit het feit dat ze het IMF 43 miljard dollar hebben aangeboden afgelopen week:
[quote]China on Monday offered $43 billion to the IMF’s crisis-fighting reserves, joining other major emerging markets in pledging new funds to shore up the global financial system while demanding reforms to give the developing world more clout at the IMF[/quote]
http://in.reuters.com/article/2012/06/19/g2o-brics-statement-idINDEE85H0J820120619