Economie en consumptie
Onze hele westerse maatschappij is vormgegeven rond de begrippen consumptie en economische groei. Het kopen van iets met geld dat je net verdiend hebt, dat je had gespaard of hebt geleend. Het maakt in principe niet uit of het bij de aankoop om een Big Mac of een televisie gaat. Met het verschuiven van de euro’s uit jouw portemonnee naar die van een ander houd je het proces van economische groei in gang.

 

Een voorbeeld

Door de aanschaf van bijvoorbeeld een televisie, betaal je btw, maakt de winkelier winst, verdienen de groothandel, de vervoerder, de importeur en de fabrikant en op hun beurt weer alle sub-leveranciers die machines en onderdelen aan de fabrikant hebben geleverd om de televisie te kunnen vervaardigen, elk hun deel. Alle partijen die genoemd zijn hebben op de één of andere wijze mensen aan het werk die daarvoor loon of salaris ontvangen. Op hun beurt betaalt ieder ook weer belasting over over het verdiende en kan de overheid met de geïnde belastingen zijn kunstjes doen. Wegen aanleggen, huursubsidie betalen, ambtenaren in dienst nemen en ga zo maar door. In werkelijkheid zijn der vertakkingen en onderlinge vervlechting nog veel ingewikkelder maar voor vandaag laten we het maar bij bovenstaand voorbeeld.

Wat als je minder gaat consumeren?

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je minder gaat kopen, consumeren in economisch termen. Het kan zijn dat je minder bent gaan verdienen of dat zaken als gas, water, elektrisch en benzine, flink duurder zijn geworden. Je moet steeds meer voor de zelfde hoeveelheid product betalen. Qua verbruik kun je eigenlijk niet terug. Je bent al heel zuinig geworden. De auto wordt gebruikt voor het woon- werkverkeer en vanwege de drie ploegendienst kun je echt niet zonder.

Geen aankoop TV

ConsuminderenOmdat je minder geld over hebt besluit je om geen nieuwe televisie te gaan kopen. De oude moet nog maar een aantal jaren mee. Door jouw besluit om minder te consumeren, betaal je dus geen btw voor de nieuwe TV, verdienen de winkelier en alle verder genoemde schakels niets aan jou. Als er gemiddeld 100 tv’s per week verkocht worden dan zal die ene tv het systeem niet aan het wankelen brengen. Wordt het mindere van de ene week wel opgevangen mogelijk wel opgevangen door verkoop van wat anders.

Maar wat nu als er veel meer mensen besluiten om de hand op de knip te houden, als de winkelier een terugval in korte tijd ziet van wel 25%? Dan is er een probleem. Hij verdient namelijk niet genoeg meer om personeelslid Jan Jansen 36 uur aan het werk te houden. Ook houdt hij na aftrek van alle vaste lasten zelf te weinig over om fatsoenlijk van te kunnen leven. Ook de minister van Financien begint bij wijze van spreken grijze hare te krijgen. Er komt veel minder aan BTW en andere belastingen binnen en Jan Jansen wil deeltijd WW. Kortom op basis van maar één voorbeeld is goed te zien hoe alles met elkaar samenhangt.

Consuminderen

Als veel mensen dus om welke reden dan ook minder gaan consumeren zijn de gevolgen al op korte termijn enorm groot. Minder consumptie bij de eindconsumenten levert al snel minder consumptie op bij de winkelier en alle andere keten-partijen. Minder vervoer, minder onderdelen, minder belastingen meer kosten voor ww, huur en zorgkostensubsidie etc. Het gaat al snel heel hard. Ieder begint de hand op de portemonnee te houden en een recessie is bezig geboren te worden.

Wat Europa betreft zitten we momenteel in een recessie van enorm formaat. De bedragen waar het om gaat zijn onvoorstelbaar groot geworden. Van het door de banken ruim geleende geld komt een heel groot deel niet meer terug omdat de leners failliet gaan. De overheden geven nog steeds veel te veel geld uit én krijgen steeds minder binnen. Wie een list weet mag het zeggen.

44 reacties

  1. Is het niet andersom? Ik bedoel, is dat wat gledschaarste creeert? Want die verzekeringsmaatschappijen zijn net als banken en hebben merendeels virtueel geld, weinig kasreserve en veel vreemd (geleend) vermogen… als zij de bank die verzekering niet af kunnen lossen omdat zij zelf niet genoeg geld hebben, heeft de bank ook weer een tekort, waardoor deze gered moet worden met staatssteun (belastinggeld)wat een overheidstekort oplevert (staatsschuld) wat weer verhaald wordt op burgers…
    Die op hun beurt weer gekort/belast worden en dus weer minder uit kunnen geven… wat dan toch geldschaarste creeert?
    We hebben een mooie discussie op http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/update-hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/comment-page-5/#comment-28634

  2. Ik probeer al een jaar of twaalf om met 3 liter whisky de week door te komen ( u moet weten dat ik er van hou om de ‘lat’ voor mezelf lekker hoog te leggen) , maar helaas, de weken dat dit me lukte zijn op één hand te tellen.

    Tot de lezing zojuist van bovenstaand artikel gaf me dat altijd een ontevreden gevoel over mezelf, en van afhankelijk zijn van die godendrank, maar sinds 5 minuten weet ik beter, en ga ik lekker door de economie op gang te houden, met name die van Schotland …

  3. Bennieee, je bent nogal bezig op biflati!

    Goed hoor!

    Consuminderen is machtsvermindering van de banken zou je denken…
    Ik denk dat het alleen de middenklasse en de lagere klasse gaat treffen wat armoede betreft en dan heb ik het over armoede ten opzichte van geld.

    En geld is uiteindelijk niks meer en wordt steeds minder waard ook nog.

    Ik denk dat om echt de macht van het machtsmiddel geld teniet te doen we zeker terug zullen moeten naar de basis, en dan bedoel ik terug naar eten drinken en onderdak door zoveel mogfelijk zelfvoorzienendheid en door ruilhandel het locale vlak.

    Een voorbeeld daarvan zie je nu al in griekenland gebeuren…

    http://dir.dewereldmorgen.be/artikels/2012/06/12/griekse-aardappelbeweging-wint-aan-kracht

  4. Consuminderen. Dat is nauw een van de weinige producten die ik vol overgave wil aanmoedigen en aanprijzen.

    Het zou voor onze planeet helemaal niet verkeerd zijn om minder te consumeren en minder te werken. Als iedereen zou leven als we hier in Nederland leven hebben we 3 aardes nodig. Daarbij zitten we ook nog met resource en klimaatproblemen. Dit is niet vol te houden en om aan onze consumptie wensen en andere financiële verplichtingen te voldoen moeten we steeds langer werken. In de jaren ’70 moet er c.a. 40 uur per week gewerkt worden om een gezin te onderhouden en nu is dit inmiddels opgelopen tot c.a. 70 uur. Hierdoor komt er steeds minder tijd beschikbaar voor immateriële behoeften en is het leven verworden tot een ratrace.

    En als dit als economische revolutie door komt zal het net als alle andere economische revoluties “slachtoffers” vallen, omdat bedrijven, die veranderingen niet meer bijwonen. Maar als de economie een meer menselijke maat krijgt wordt het ook weer makkelijker om op een andere manier weer te participeren.

    We hebben hier in Nederland teveel mensen op kantoor zitten, die bitjes rondpompen en in winkels om vaak producten met een twijfelachtig nut aan de consument te slijten, die vaak onder erbarmelijke omstandigheden elders zijn gemaakt en roofbouw op de aarde is gepleegd. Dit is geen prettig verhaal, maar we moeten het wel eens onder ogen zien.

    Big Mac: Snacken en snoepen is een manier om innerlijke leegte even weg te werken. Minder eten kan geen kwaad hier in Nederland en als we zouden stoppen met het substitueren van onze behoeften en naar onze werkelijke immateriële behoeften te luisteren zullen we een stuk vrijer en gelukkiger voelen. Natuurlijk is het wel moeilijk om eerst van een consumptie verslaving af te komen en daar leiden we hier (bijna) allemaal aan. En we zullen eerst door een moeilijk proces heen moeten voordat we al het andere weer kunnen waarderen.

    Kortom minder consumeren en minder werken is een zegen voor de mensheid en ook voor onze planeet..

    En sorry. Ik word allang niet meer opgewonden om te kopen. Het resultaat is duidelijk. Deze ragbak waar ik op tik is 7 jaar oud en mijn monitor c.a. 12 jaar. Als ik denk aan de productie van computers krijg ik eerder echt het gevoel om het vervangen maar weer een jaartje uit te stellen.

  5. Trouwens…wie heeft er nog geen 3D-Led TV?

    Doet het fantastisch op verjaardagen….

    Laat zien hoe succesvol je bent!

  6. Ik hoorde smalend verteld door de leraar het verhaal aan op de lagere school, van de “domme negertjes” die na een dag werken hun loon kregen en 3 dagen niet meer kwamen werken omdat ze genoeg hadden om met dat loon 3 dagen te leven….

    Terwijl ik dit schrijf hoor ik op de radio het veelzeggende nummer van the maniac street preachers….

    http://www.youtube.com/watch?v=B7dBBCHYcZs

  7. Vraagje, want het begint me te intrigeren, die hele economie: Waarom moet een land rente betalen aan zijn eigen centrale bank als die bijdrukt? Bij de FED is het kennelijk zo dat dat is omdat die in particuliere handen zijn (dus de VS ‘lenen’ van hun ‘eigen’ FED). Maar hoe zit dat met de ECB (en vroeger DNB)?

    En hoe werkt die hele geldcreatie nou eigenlijk? Want ipv van van de centrale bank extra bijgedrukt geld ‘ontvangen’ (tegen rente?) kan een land zich kennelijk ook gewoon rechttoe rechtaan in de schulden steken door obligaties aan de markt uit te geven. Wat bepaalt de keuze?

    Ik begreep ergens dat eigenlijk helemaal niemand weet hoe dit werkt. Maar dat zal toch niet?

    Anybody?

  8. @dave

    Geldcreatie is het intoetsen van nummers op de computer en drukken van papiertjes plus het slaan van muntjes van nikkel.

    Deze uitlenen tegen rente….dus eigenlijk geld terugeisen wat geeneens bestaat.

    Dat is alles.

  9. @7 Ik heb geen TV en al helemaal geen 3D let TV. En ik hoef er al helemaal al niet mee te pochen. En bovendien zijn de programma’s niet om aan te zien. En al die andere consumergoodies; nou daar hoef je je inmiddels ook al niet meer mee te onderscheiden, want iedereen heeft alles al en van mij hoeft het allemaal niet meer zo. En om te kijken of mijn of jouw telefoon 2 mm dunner is, is ook al afgezaagd. Ik heb een model baksteen 😉 En over mijn auto hoef ik ook niet te beginnen, want ik heb geen rijbewijs. En van mijn computer show ik alleen het besturingssysteem om anderen ook van open source (Linux) te overtuigen ipv Windows of Mac en laat ook meteen de hoge leeftijd van mijn machine zien.

    Nee bij tijd en wijlen doe ik wel weer iets extreems wat een goede kick geeft en een veel leuker praatje is. Alleen ik moet nu echt creatief worden. Body suspension aka vleeshaak hangen heb ik al gedaan….

  10. Verder overviel me ineens de gedachte van de 7 hoofdzonden….uit de bijbel:

    De zeven hoofdzonden zijn:

    1 -Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
    2- Avaritia (hebzucht – gierigheid)
    3- Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
    4- Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)
    5- Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
    6- Ira (woede – toorn – wraak – gramschap )
    7- Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

    Dit zijn de 7 pilaren waar het kapitalistme op steunt.

    Tevredenheid is de grootste vijand van het kapitalitsche systeem.

  11. Wel interessant hier, las pas geleden nog ergens dat shoppen de grootste vrijetijds besteding in de VS is.

    I shop therefore I am

    Het heeft volgens mij ook met een soort menselijke conditie te maken

    Wellicht leuk leesvoer in deze context: The Theory Of The Leisure Class – Thorstein Veblen 1899

    Poging moderne context (filmpje)
    http://www.youtube.com/watch?v=vYVu2ql5hf8

  12. Kijk eens, ze hebben besloten om de ‘dry run’ voor de komende ‘bank holidays’ in Engeland en de rest van Europa nog even te verlengen :

    http://wakeupfromyourslumber.com/news/fury-natwest-bank-glitch-drags

    Des te beter overzicht van de gevolgen krijgen ‘ze’ dan hè ?

    @Dave : ik zou je het best willen uitleggen, maar zonder K-termen te gebruiken lukt dit onmogelijk, zodat ik moet vrezen voor 10 minuten type-werk dat er vervolgens maar 10 minuten mag blijven staan, zodat ik een dergelijk tijds-investering als onrendabel beschouw.

    Nou, laat ik het dan zo zeggen : er is een ‘Groep’ van zichzelf superieur wanende psychopaten in de wereld, die al een eeuw of 3-4 het monopolie op geldcreatie nastreeft en dit sinds ruim een eeuw wereldwijd ook in handen heeft ‘gekregen’ (baard) (ehh…nee : sic). En deze groep schuwt geen regicide of presidentmoord indien een natie haar eigen geldcreatie-centrum (=CB) wenst op te richten, wat natuurlijk vele male rendabeler voor de eigen bevolking zou zijn, omdat zo’n staat (net als de VS onder Lincoln of later Duitsland onder Hitler) geen rente in rekening zou hoeven te brengen, alleen een deugdelijk onderpand zou volstaan voor een lening. Maar rente op fractioneel gecreeerd geld in een (privé-)CB is niets minder dan een goudmijn voor De Groep, en niets minder dan ‘serfdom’ voor de achterlijke bevolking, dus twee vliegen in één klap, want van gezond werken heeft De Groep nooit zo gehouden ; roven levert namelijk vééél meer op zonder de minste inspanning. (Carrières van) Politici die de noodzakelijke roof-beschermende- wetten moeten constitutionaliseren / legaliseren worden gekocht en geplaatst met slechts een fractie van de roversbuit ; dit behoort tot de onkostenpost, die trouwens grotendeels weer van de belasting kan worden afgetrokken.

    Gaat er nu wellicht een lampje ergens in je donkere Goy-kamertje aan ?

    @Madman : ‘geeneens’ is Brabants dialect en derhalve geen ABN 😛

  13. @s7p hahahaha

    Vleeshaakhangen :)))

    Heb je al gebungy-jumped? Daar ging het net over hier op de radio, toen moest ik daar ook meteen aan denken :)))

    Verveling , je hebt alles dus ga je t in extremen zoeken 🙂
    Dat zie je ook vaak bij hele rijke (geldbeladen) mensen…..

  14. Oneindige geldcreatie heeft 2 voordelen….

    Door de geldkraan open te zetten kun je de massa meer afhankelijk maken door ze zogenaamde weelde te geven….

    Wanneer je de kraan daarna dichtdraait komt iedereen in de problemen…
    Hierdoor kun je als drukker daar lekker gebruik van maken door alles zelf op te kopen van diegenen die je eerst iets “gunde” maar nu vastlopen en zo meer bezit naar jezelf toetrekken.
    Niet te vergeten de macht die je krijgt door iedereen in armoede achter te laten….

    Mind Games?

  15. @18 Ach, met de kennis die we nu hebben hadden we dat nooooooit gedaan,

    En trouwens, in die tijd hebben we niet gezegd dat, maaaar dat de situatie op zich bestond dat er eventueel een mogelijkheid zou kunnen zijn dat er min of meer een optie was dat het mis zou kunnen gaan….die kans was aanwezig, maar dat hebben we toen ook uitgebreid besproken… met wie weten we nie meer….en wanneer de burger dat wil zullen we ons terugtrekken uit onze functie en zullen maar heel kort gebruik maken van de wachtgeldregeling, omdat onze kundigheid heel toekomstig op een andere plaats in ons politieke bestel gevraagd zal worden.

    Het is dagelijkse kost onderhand.

  16. @12 +++ Goed gevonden. Ben geen Christen, maar soms staan er zeker zinvolle zaken in de bijbel. En die slechte eigenschappen worden ook nog eens met reclame boodschappen bevorderd. Kijk maar eens naar diverse reclame spots als je elders eens een TV ziet en de reclames op straat. Ook is er een heleboel sexuele chantage, waarbij een product aan sexueel succes wordt gekoppeld. Kortom je krijgt hiermee een totaal verpeste samenleving mee. En ook als je bewust bent van heel het systeem sluipen deze 7 slechte eigenschappen toch langzaam binnen.

    @15 Bungee jump. Dat was al ietsje langer (meer dan 15 jaar) geleden. Ik drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Ook aan de consumergoodies raak ik niet echt opgewonden van. Vervelen doe ik me ook niet. Ik doe dit soort dingen uit fascinatie. De reden om met heel het suspensionproject te beginnen was enkel en alleen fascinatie en dat heeft geleid dat ik zaken ben gaan uitzoeken hoe alles inelkaar zit en dan de voorbereiding. Mensen die mijn kennen weten hoe minitieus ik zaken voorbereid.

    Dingen die mij absoluut niet aanspreken doe ik ook niet en ook niet als ik denk dat ik het niet veilig kan doen.

    Veel ondernemingen worden succesvol omdat er naast fysieke risico’s ook financiele risico’s genomen worden. En risico’s kunnen adrenaline opwekken en dat kan zeker weer verslavend zijn. Dit kan ook leiden tot onverantwoorde gokken in een bedrijf. Zie bankproblemen.

    Aan financiele risico’s heb ik een broertje dood en dat zie je mij niet doen en ik doe sowieso nooit dingen in een opwelling zonder zaken goed bekeken te hebben.

    En dat vervelen tot rare spelletjes leidt klopt, maar bungee jump kan je nog weleens in een lamlendige sfeer doen, maar body suspension vergt toch echte voorbereiding en weten wat je doet. In principe kunnen veel mensen dit doen, maar je moet het wel voorbereiden. Ook in dat wereldje komen kost behoorlijk wat tijd.

  17. @S7P : Je zou dat body suspension en het bungeejumpen eens moeten proberen te combineren !

    En zeg dan tegen een vriend of een andere overlevende maar dat ze hier op Biflatie grààg een foto van je rug zouden willen zien. Gewoon, uit nieuwschierigheid hi-hi …

  18. @21 Sommige combinaties zijn niet erg handig. 😉
    Sommige mensen vinden het ook moeilijk te bevatten dat sommige gewone dingen voor mij stukken moeilijker zijn dan mijn extremere dingen.

    Bovendien heb ik mijn geest nu nodig om voor de komende collapse te preppen. Ik heb niet echt het geloof dat het met de economie nu goed afloopt en aangezien ik weet hoe het er voor staat ben ik ook verantwoordelijk voor om er naar te handelen. Alleen ik ben een zeer slechte koper. Duurt altijd op zijn minst maanden voordat ik iets koop. Vaak verzanden bij mij koopplannen.
    Ik denk dat de prep-plan heftiger en moeilijker wordt dan al het andere wat ik heb gedaan, ook zal ik alle risico’s proberen te elimineren. Chaotische toestanden is voor mij een ramp en dit zou ik ook moeten elimineren.

    —-
    Sorry ik ga geloof ik wel erg offtopic.

  19. Ik heb een meerderhandse TV van 25 euro gekocht bij de kringloop. Doet het prima. Net zoals mijn auto. Ook gebruikt en goedkoop. Op een geven moment zijn we verzadigd en moeten we weer wachten tot er iets vervangen moet worden. Dat is waar we nu in terecht zijn gekomen. Er moet weer een bodem gevormd worden zodat er weer een normale groei is. Soms is het een tijd van snoeien waarna we weer kunnen groeien. Daar zitten we nu midden in.

  20. @25 Snoeien om nooit meer te groeien. Snoeien is nodig en je bewijst met deze opmerkingen dat er vele afdankertjes zijn die het nog prima doen. Er is niets mis mee met de kringloop en zeker als je je smaak daar kunt vinden.

    En je hoeft je ook niet voor te schamen dat je eigenlijk er genoeg van hebt van al die overconsumptie.

    Wat er nu structureel anders is aan de vorige crisissen is dat we nu aan de einde van sommige elementaire resources zitten, die alleen maar in prijs blijven stijgen (denk aan olie) en dat we ook de grenzen van milieubelasting wel erg ver opgerekt hebben. Het is nu echt nodig dat we hier pas op de plaats gaan maken. En dan willen de mensen in de opkomende landen dezelfde welvaart dat wij hier kennen.

    Sorry dit gaat echt niet lukken. Consuminderen en een transitiebeleid is noodzaak als we als mensheid op langere tijd ook van de aarde gebruik willen maken.

  21. zoals ik al eerder pleitte: gewoon normaal.

    vergeet de kapitalistische hersenspoelerij van meer.

    en dan komt vereniging onder de mensen vanzelf…. eigenlijk hebben we elkaar allemaal nodig.

    Gewoon om te leven…
    Maar we worden door de MSM tegen elkaar opgezet. Vanwege het kapitalistme….

    nogmaals , zoals in een eerdere reactie hierboven:

    De zeven hoofdzonden zijn:

    1 -Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid)
    2- Avaritia (hebzucht – gierigheid)
    3- Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)
    4- Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)
    5- Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)
    6- Ira (woede – toorn – wraak – gramschap )
    7- Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid)

    Dit zijn de 7 pilaren waar het kapitalistme op steunt.

    Tevredenheid is de grootste vijand van het kapitalitsche systeem.

    Gelukkig zijn met je huidige situatie is wat de economie NIET wil!

    Voor ons allemaal een taak weggelegd?
    Ik denk t wel !

  22. Weet je dat de belastingdienst in nederland je alleen aanmerkt als ondernemer waneer je een winstoogmerk hebt met je onderneming?

    Moet ik nog meer zeggen?

    Verdien waardeloos geld zodat je andere mensen voor je kan laten werken!

    Heb je een hoerentent?
    Maakt niet uit…wanneer je maar winst maakt en belasting afdraagt!

    En wanneer je de ultieme top bereikt, dan wordt je uitgenodigd op de Bilderberg meeting…of de Bohemian Grove… want dan kun je offers brengen aan een Babylonisch Uilenstandbeeld.

    Luister naar dit lied van John Lennon, want de man had het al lang in de gaten, het is niks nieuws namelijk

    http://www.youtube.com/watch?v=YsmQhbd1KWE

    text inclusief

  23. @25 en 27 Kringlopen in Amsterdam zijn concurrentie- vervalsende ondernemingen (zij krijgen vette subsidies) daarbij komt nog dat je tegenwoordig alleen kunt pinnen. Daarnaast zijn ze behoorlijk overpriced. TV’s haal je in A’dam gewoon van de straat en dat kost niks. Mensen die ze weg doen plakken er vaak ook nog even de afstandbediening op.

  24. @Pe : ennehh… zitten er dan ook nog batterijtjes in die afstandbediening ..?

    Wie is toch ooit begonnen met A’dam een Joden-stad te noemen ..?

  25. @ 31 tja alles komt bij elkaar, de lieden die het als valse concurrentie beschouwen staan weer op de markt, maar alleen als het mooi weer is, omdat ze dat mogen doen met behoudt van uitkering… en die lieden die de markt moeten reguleren (marktmeesters) worden regelmatig vervangen, want ze blijken ook helemaal corrupt

    @ 32 nee, de mensen die hun tv’s met ab bij het vuil zetten, doen de batterijen natuurlijk op een milieu verantwoorde manier weg. Maar batterijen koop je voor onder een euro op dezelfde bovenstaande markten.

    Overigens gaat het slecht met de markten in Amsterdam, het publiek wat er komt verwacht goedkoop en de mensen die er staat hebben nauwelijks winstmarge. De Ten Kate Markt lijkt bijna dood…

    Bovenstaande verhalen lijken ongelofelijk maar zijn helemaal waar, hoewel er op de markten in A’dam ook illegalen en natuurlijk ook nog mensen staan die gewoon hun boterham verdienen zonder een uitkering te genieten.

  26. Nu komt de DNB met een angstkreet in de Telegraaf. DNB waarschuwt: meer sparen en aflossen.
    Mooi niet dat ik ga sparen bij de bank.
    Eerst verdienen die banken met te dure hypotheken verkopen. Nu ze daar niets meer aan verdienen, proberen ze het maar met sparen en aflossen binnen te graaien.

  27. @Bankrun, grappig die reakties onder het artikel. Er zijn dus heel veel mensen die het niet meer vertrouwen, de banken dan. Maar ze hebben nog wel vertrouwen in het geld, de Euro, zelf. Ben benieuwd wanneer men anders naar het geld zal gaan kijken.

  28. Nog zo één hahaha, mooie ochtend hè Bankrun? Hahaha, moet je dit nu lezen:

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/12428690/___Foute_bankier_strenger_straffen___.html

    Foute bankiers moeten volgens de PvdA strenger gestraft gaan worden. Ja, ergens nadat al deze ellende voorbij is. Ik vind ook dat ze, met terugwerkende kracht, politici mogen bestraffen die ons geld hebben verkwanseld aan die schijtbanken. Bos mag van mij dus wel even brommen. Hij is er namelijk mee begonnen in NL om banken overeind te houden, ABN-AMRO, ING en Aegon.
    Ook zouden politici gestrafd moeten worden die het publiek letterlijk voorgelogen hebben. Ik noem daar een Rutte en een Jagertje die ons beloofd hebben dat AL ons geld terug betaald zou worden, MET RENTE.
    De schandpaal mag van mij weer ingevoerd worden.

  29. Gaengphed,
    Zo is dat.
    Maar laten we nu maar lekker genieten van die overheerlijke zon. Of schijnt die bij jou niet?

  30. Einde recessie:

    “De groei is bovendien voornamelijk te danken aan hogere overheidsuitgaven in de eerste drie maanden van het jaar. Ook bleek de krimp van de consumptie bij nader inzien mee te vallen.

    Het aantal banen is in het eerste kwartaal met 31.000 gedaald ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Op jaarbasis stegen de lonen met 0,6 procent. Dat is veel lager dan de cao-loonstijging van 1,3 procent.”

    nu.nl

    Ze zouden beter met dit signaal kunnen wachten tot vlak voor de verkiezingen, o wacht we nu toch al uit de recessie

  31. We kunnen met z’n allen afspreken dat het noorden van het land op een oneven maand zijn hypotheek niet betaald en het zuiden op een even maand.
    En gaan zo door tot die schijtbanken samen met de overheid ons om genade smeken.
    Maar dat doen we natuurlijk niet. 😆

  32. Als je 24.000 euro netto verdiend per jaar dan gaat je huis 3 tot 4 x dit jaarbedrag waard worden…. 75.000 euro.
    Een hoop mensen met dit inkomen hebben een woning gekocht met een waarde van 200.000 euro.

    Er is nog een lange weg te gaan met de huizenprijzen. En die huizenprijzen ware de afgelopen 20 jaar verantwoordelijk voor een hoop economische groei.

    4,2 % rente op 200.000 euro = 8400 euro op jaar basis en 700 euro per maand.
    2100 euro per maand verdienen en 700 euro aan alleen al rentelasten afdragen. Hou je 1400 euro over.
    Ik snap nu wel waarom de DNB wil dat iedereen in Nederland extra moet gaan aflossen op zijn hypotheek.

    De VS krijge ongeveer 2200 miljard dollar op jaarbasis binnen aan belasting-inkomsten en moeten aan rente-lasten ongeveer 700 miljard dollar betalen.
    Wow, dat is 33 % van je inkomsten dat je kwijt bent aan rente-lasten.
    En dan wil men ook nog dat je gaat aflossen.

    Eerst eens even opzoeken tot welk percentage de rente-lasten ten opzichte van de (belasting) inkomsten funest zijn voor een munt en een land.
    Even denken, argentinie, zimbabwe, duitsland In de jaren 30, griekenland.

    Ik denk toch dat de VS eerder kopje onder gaat dan de EU.

  33. @ Dave. Ik snap je vragen. Het is een complex systeem en als je geen economie hebt gestuurd is het moeilijk de juiste bronnen te vinden. Er wordt veel over geschreven maar de informatie is nooit compleet. Er zijn een heleboel mensen die exact weten hoe geldcreatie werkt maar die zitten helaas niet op dit forum.

    Ik heb zelf ooit een poging gedaan een artikel te schrijven over geldcreatie: http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/14360-wat-is-het-probleem-van-het-huidige-monetaire-systeem

    Het verschil tussen de FED en de ECB is dat de FED obligaties kan kopen op de primaire markt. Direct van de overheid als deze obligaties worden uitgegeven. De ECB kan alleen obligaties op de secundaire markt kopen (al bestaande obligaties in handen van investeerders).

    Het gevolg van obligaties opkopen is dat de monetaire basis vergroot (omdat als een centrale bank iets koopt zij geld uit het niets creëren en daarmee betalen) en er dus economische groei en inflatie optreden als private banken dit nieuwe geld vermenigvuldigen (in een gezonde economie). De rente is een middel van centrale bankiers om te bepalen in welke mate het geld opnieuw wordt uitgeleend door private banken aan ondernemers. Als de monetaire basis te veel wordt vergroot ontstaat er kans op hyperinflatie. Vandaar dat de ECB hierover terughoudend is, de FED is wat losser en heeft met QE1 en 2 al zo’n 1400 miljard dollar de economie in gepompt.

    Je moet het zo zien, de totale geldhoeveelheid bestaat uit de monetaire basis (het geld dat centrale banken creëren) en krediet (het geld dat private banken creëren van het monetaire geld). Als een economie “goed” functioneert kan een dollar gecreëerd door de FED worden vermenigvuldigt keer 10 (afhankelijk van de leverage) door private banken.

    Het probleem is nu dat de private banken zo veel leverage hebben opgebouwd (en daarmee tot 2008 enorme bubbels hebben opgeblazen) dat ze niet anders kunnen dan dit weer af te bouwen. Ook zij moeten hun risico’s nu verkleinen. Met als gevolg dat aan de ene kant centrale banken geld de economie in pompen, maar dat private banken dit niet uitlenen. En als private banken geen geld meer uitlenen krimpt de economie etc etc etc…

    J

  34. @Willem, mag het? Mag het? Het zou fantastisch zijn als de US eerder gaat duikelen, kan ik namelijk direct mijn huis in 1x aflossen met goud en zilver hahaha.

    @Bankrun, nou flauwtjes hier hoor. Nog redelijk bewolkt in het westen van het land 😉

    Willem Middelkoop meldt op zijn twitter dat op jaarbasis het afgelopen jaar 24% minder zilver is gedolven…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: