Tijdens de laatste Casey Research conferentie gingen Mr. ‘Currency Wars’ James G. Rickards en Mr. ‘The Great Depression Ahead’ Harry S. Dent met elkaar in discussie. Dat is een conflictje inflatie vs. deflatie. Over één ding zijn ze het eens: Er is te veel schuld. Consumenten hebben te veel schulden, bedrijven hebben te veel schulden en overheden hebben te veel schulden. Vooral de heer Dent is lekker fel in het debat en laat weten dat er te veel mensen zijn die helemaal niets van de huidige ontwikkelingen op de financiële markten begrijpen. Dent gelooft tevens niet dat kwantitatieve verruiming in de VS en Europa een positief effect zal hebben op de economische groei voor de lange termijn.

Elke keer als er weer een stimuleringsronde komt, zoals QE of LTRO, zal je zien dat dit minder effect gaat hebben op de groei van het bbp. Als er honderden miljarden in een economie worden gepompt en deze miljarden bereiken niet de reëele economie (ofwel deze worden niet uitgeleend door de banken), ontstaan er enorme grote bubbels‘, aldus de president van de HS Dent Foundation. Deze situatie staat overigens ook wel bekend als de ‘Risk on Trade‘. Verder wordt er tijdens de discussie gesproken over de definitie van deflatie, staatsobligaties, Special Drawing Rights (SDR’s) en de opstand van de jongeren.

7 reacties

  1. Dit raakt toch de kern van alle problemen en evt. oplossingen zou je zeggen. Wat zegt dit over de economie als wetenschap, dat men hierover nog moet discussieren?

  2. Beste forum bezoekers, ik lees al tijden deze site en jullie berichten met leerzaam plezier. Enkele langlopende vragen waar ik geen antwoord op kan bedenken en wil deze eens aan jullie voorleggen. Elk soort antwoord is welkom.
    – Als goud en zilver (de hoofd edelmetalen als voorbeeld nemend) een hedge is tegen grote waarde daling van valuta of zelfs het opheffen van de Euro, waarin investeren de bedrijven zelf dan die goud en zilver aanbieden aan particulieren? (Amsterdam gold e.d). – Als u nu teveel voor goud en zilver betaalt hoeveel te weinig krijg je er dan voor als er een nieuwe valuta is ingesteld? Dank vast voor de evt reacties en groet van johan bakker

  3. @2
    Amsterdam gold is slechts een dealer. Net als vele anderen. De dealer investeert misschien ook wel in goud en zilver, maar verdienen vooralsnog aan het prijsverschil tussen in- en verkoop. Net als de supermarkt die verdient aan de piepers.

    De “mining company’s” is een heel ander verhaal. Goud- en zilvermijn bedrijven verkopen het metaal dat ze winnen. Er gaan uit professionele hoek stemmen op om mijnen zelf een deel van het metaal te laten behouden. Waarom alle metaal voor fiat geld “ruilen”?

    Gezien de torenhoge schulden wereldwijd, en het feit dat het geld stoelt op vertrouwen, zal men geld bijdrukken, om echter een postief effect te verkrijgen moet er parabolisch meer geld worden bijgedrukt. Het kan nog enige jaren duren, maar de “race to debase” zal zich m.i. verder ontplooien. Met positieve gevolgen voor edelmetaal.

  4. @redactie : wat ik altijd een beetje jammer vind, is dat ik de doccie’s hier niet op ‘full screen’ krijg ‘geklikt’, en noodgedwongen mijn vergrootglas uit m’n bureau-lade moet pakken 😉

    Het uitvergroot-symbooltje stààt er wel, maar reageert totaal niet …

    Ik weet geen hol van informatica, maar als leek lijkt me dat geen ècht complex (technish) probleem, of wel ..?

    Zou een significante verbetering zijn denk ik

  5. #2 Het heeft met verschillen de factoren te maken. Banken hebben een balans op goud. De goudstandaard is nooit echt los gelaten.
    De meeste kleine banken hebben hun goudkapitaal bij de ECB opgeslagen of bij de BIS.
    Goud kan je niet laten exploderen omdat anders banken massaal in de problemen komen. Goud is ook naar de vraag en aanbod. Hoeveel verkoop men en hoeveel houd men. Wat ik leuk vind. Stel je gaat naar een bank en je vraagt ik wil goud kopen. Zeggen ze altijd Nee. Waarom zeggen ze nee. Ze willen niet hun eigen goud verkopen. Omdat goud een dekking is voor een bank. Elke bank dekt zich tegen een hoeveelheid percentage aan goud.
    Na maten ze hoeveel goud ze hebben krijgen ze zo veel geld terug van de ECB.
    Stel jij geeft goud aan de ECB dan geeft de ECB aan de banken geld. Wat is het voordeel dat de ECB het goud bewaard. Omdat als mensen komen bij een bank wij willen goud. Dan trek je de dekking van een bank weg. Waardoor een bank omvalt. Nu kan een bank je doorverwijzen naar de ECB en de ECB zegt netjes tegen u. Nee u krijgt geen goud. En je staat met legen handen. En waarom ze mensen niet aan het goud willen hebben. Is omdat als mensen geen vertrouwen hebben in het geld. Dan knalt het geld uit elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: