Ja het klinkt hard dat wat de crises betreft niet de bankiers boven aan de lijst staan van probleemverantwoordelijken maar de politici. Ik zal het proberen uit te leggen.

Spanje

Afgelopen zaterdag stond er in Trouw een artikel van Henk Bruning waarin deze opriep om toch vooral aan de gewone Spanjaard te denken als we het over degenen hebben waar de problemen het hardst aankomen. Bruning schetste een ontluisterend beeld van het werkelijke probleem in het Spaanse, namelijk een enorm gebrek aan innovatie en ontwikkeling. Hoewel Spanje letterlijk en figuurlijk enorm rijk is aan mogelijkheden en geld, laatstgenoemde met name in het zwarte circuit, maakt het hele politieke stelsel van politieke vriendjes, vriendendiensten,  hobby’s van politici, het principe van de ene hand wast de andere, het land als een schildpad in de warme zon.

De vele politici én oud politici, landelijk en regionaal, denken er alleen aan hun eigen belangen, ambtenaren zijn er niet vooruit te branden en de machtsstructuren moeten er vooral blijven zoals ze zijn. Het gevolg weten we, miljoen werklozen, goed opgeleide jongeren die niets met hun studie kunnen, een industrie die niet meer kan concurreren en meer.

Griekenland

Komt het verhaal van Spanje u niet bekend voor als we naar Griekenland en de Griekse politici kijken? We gaan het maar niet herhalen. Kunnen alleen maar constateren dat ze kennelijk bij elkaar op de koffie zijn geweest.

Italië

En het land van de wereldveroveraars de Romeinen, oude beschavingen als de Etrusken, hoe gaat het daar? Eigenlijk van het zelfde laken een pak. Ook hier zijn de onorevole aan de macht en houden elkaar angstvallig vast om deze posities het liefst voor eeuwig in hun bezit te houden. Ook Italië is in principe rijk, heeft net als de andere zuidelijke landen een zwarte economie die meer dan bellissima draait, is ook verstard. Kan dus zo in bed bij de eerder genoemden. Lees het weblog van Beppe Grillo van de 5 sterrenbeweging er maar op na. Bovenstaande cartoon via Trumble.

Bankiers niet op één

We kunnen er dagelijks over lezen hoe bankiers met lange graaiende vingers, grote zakken en een onbedwingbare lust naar meer… hun dagen vullen. Toch staan ze niet op één, wat de crises betreft, maar de politici.

De politici hebben het namelijk allemaal toegelaten, niet voorkomen, niet hard ingegrepen toen meer dan duidelijk werd hoe mis het ging. Hun belangen zijn te veel verbonden met die van de bankiers . Leningen, bijdragen voor verkiezingscampagnes, baantjes na een ministerschap en nog zo heel veel meer. De wetgevende en uitvoerende macht maakt het de politici mogelijk om dat te doen wat nodig is. Als dat wordt nagelaten dan zijn zij ook de eerst en meest verantwoordelijk en schuldig.

Naast het feit dat politici bankiers ongeremd hun gang hebben laten gaan hebben ze ook zelf nog eens gezorgd voor grote problemen door steeds meer schulden aan te gaan, ook of vooral in goede tijden. Sparen voor later kwam kennelijk in hun manier van denken en handelen niet voor.

En Nederland?

Wie denkt dat Nederland wat politiek en politici een voorbeeldfunctie kan vervullen die moet ik meer dan teleurstellen. Ook in ons land speelt de politiek zijn eigen spel van de inner circle, ons kent ons, en mooie baantjes. Burgemeestersposten, Commissaris van de Koningin, diverse colleges, commissievoorzitter, bestuursvoorzitter, bedrijfs- of bankcommissaris, voorzitter of lid van raden van toezicht en ga zo nog maar even een tijdje door. Wie kent niet namen als Zalm, Nijpels, Linschoten, Brinkman, Hermans (o.a. Meavita en Coa drama) , Kok, Kroes, Staal, Eurlings, Melkert, Franssen etc. etc. Is het niet Zalm, met een meer dan twijfelachtig verleden bij de DSB, die nu roept dat alle hypotheken per direct in de aflossing moeten?

Oplossingen?

Wat mij betreft is er zo langzamerhand voldoende geschreven over de probleemoorzaken. Wie het nu nog niet weet die leert het nooit. Nu wordt het meer dan tijd voor de echte oplossingen. Wel of niet samen in één Europa en zo ja op welke wijze dan? Wel of niet een gezamenlijk markt voor staatsobligaties. Wel of niet één munt? Wel of niet de theorieën van Keynes leidend laten zijn. Schrijfvoer genoeg.

21 reacties

  1. Nou die poll liegt er niet om….kanonnen!

    Bah, Zalm, bah! En ook zijn uitspraak: “De Nederlandse burger kan niet verwachten dat de bank (ABN) dit geld terug zal betalen”

    Klaar ermee.
    Er gaat een enorme dreun uitgedeeld worden in september, dat staat vast!

  2. Tja… weet je wat het is. Kon ikzelf een tiental jaar geleden nog ‘neerkijken’ op de lowerclass, nu ben ik als ex-middenklasser zelf aan de beurt en steeds meer met mij. Had je vroeger nog meerdere schillen in opleiding/inkomsten niveau. Nu is het: Je zit aan de goede kant of aan de verkeerde kant van de lijn. De middenklasser die zijn baantje nog heeft probeert krampachtig aan de goede kant van het lijntje te blijven.

    Huidige politici hebben het echter nog veel beter dan ik het ooit gehad heb. (En er is een tijd geweest dat ik niets te klagen zou mogen hebben) Die voelen het niet dat ze belasting moeten betalen want er komt toch ruimschoots voldoende binnen. Ze weten niet hoe het is om elke maand weer rond te moeten komen. Ze denken in termen van: Bezuinigen ? Dat is zoiets als minder kunnen sparen.

  3. De ontslagen bij Peugeot is dus een goede graadmeter voor wat nog volgen gaat. Daarnaast heeft Hollande aangekondigd dat hij ontslag zo duur wil maken voor bedrijven, dat het de moeite niet meer is om iemand te ontslaan. Zo wil hij de werkgelegenheid beschermen. Dit economisch absurd idee dreigt Frankrijk op te zadelen met een sociaal bloedbad.
    Grote bedrijven zullen nog massaal ontslagen aankondigen voor dat de wet in werking treed. Daarnaast maakt dat door de nieuwe wet bedrijven hun activiteiten zullen verhuizen uit Frankrijk. Ten slotte zullen de bedrijven die blijven in de eerste plaats geen personeel meer aanwerven.

    http://www.fininfo-be.com/2012/07/16/sociaal-bloedbad-dreigt-frankrijk/

  4. Maar Ben, is het ook niet zo dat bankiers dingen veroorzaken waar de politici niets vanaf kunnen weten? Er zal nog veel manipulatie plaatsvinden waarvan wij en ook de politiek nog niet vanaf weet. Wel ben ik met je eens dat er strengere maatregelen moeten worden genomen om de bankiers in de toekomst harder te straffen. Wat ze in Ijsland doen spreekt mij wel aan. Gewoon voor 15 jaar het gevang in, oplichters eerste klas.

    Natuurlijk heeft de politiek de ruimte gegeven voor de banken, maar er is ook nog sprake van een stukje eigen verantwoordelijkheid, wat geen enkele bankiers schijnt te kennen.

  5. @2: Zo, inderdaad, dat was me nog helemaal niet opgevallen, hoe kan je het missen, zou je zeggen, haha. Ik weet niet of dit een objectief beeld zal geven van de uiteindelijke uitslag, maar leuk vind ik het wel.

    Ik gun de Piraten wel een zeteltje. Ik kan echt niet meer serieus op een gevestigde partij stemmen.

  6. @7: Hij komt stukje bij stukje dichterbij. Wellicht komt de dag nog, maar dan waarschijnlijk niet op de website van RTL. Hij zou dit op een eigen webpagina moeten zetten. Dat dit klap er komt ben ik ook van overtuigd.

  7. @Fininfo-be

    De dwaas Francois Hollande solliciteert naar hetzij een massale uittocht van bedrijven uit Frankrijk, richting het spotgoedkope Bulgarije, Polen of China, dan wel een massaal faillissement van bedrijven en alsnog vele ontslagen.

  8. Je hebt gelijk. De polittiek is hoofdverantwoordelijke en in hen dienen we ookhet meest teleurgesteld te zijn. Zij dienen het land namens ons te besturen en de meerderheid is het met het beleid ten aanzien van de banken helemaal niet eens. Echter wat mij betreft is de mentaliteit van de bankiers minstens zo verrot. Ze zijn er echt op uit mensen te bestelen met misleidende producten en zo letterlijk zelf PERSOONLIJK binnen te lopen. Echt heel slecht. Relativerende woorden zijn dus niet op zijn plaats. Partners in crime dus.
    Ik vrees dat er geen echte oplossingen zijn ook al is het de hoogste tijd. De eu is helaas een onverantwoord project en we kunnen de klok niet terugdraaien. Niemand weet hoe het verder moet en niemand kan het het ook weten. Het is gewoon een puinhoop. Je beschrijft zelf wat voor een totaal verschillende mores er heerst in de verschillende lidstaten. Dat zal een blijvende bron voor spanning zijn. De econmieen in spanje, italie, griekenland gaan de komende jaren volledig onderuit ( zeker omdat de wereldeconomie nu reeds stagneert ) , de werkloosheid zal ongekende hoogtes bereiken. De jeugd zal helemaal geen toekomst hebben. Er is in die landen gewoonweg geen werk om de pensioenleeftijd te verhogen en ze gaan al zo vroeg met pensioen. Komt er dus op neer dat politici op allelei slinkse wegen zullen proberen ‘ons’ de prijs te laten betalen. Wij moeten met het z.g. beste pensioenstelsel steeds langer werken. Wij, de belastingbetalers, moeten het dus verdienen terwijl wij part nog deel hebben aan de problemen in het zuiden. Het is gewoon een schande en de politiek heeft destijds de problemen niet willen zien. Ze wilde gewoon met hun megalomane project losgaan. De z.g. voordelen van die euro wegen allang niet meer op tegen de gigantische nadelen. We zijn er in gerommeld maar ik hoop dat de mensen zo verstandig zullen zijn op partijen te stemmen die vanaf heden geen enkele bevoegdheid meer over willen dragen aan brussel. We zijn een verbond van soevereine staten en dat moet zo blijven. NOOIT een politieke unie. We zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de vs. Alleen al te taalbarriere maakt de arbeidmobiliteit tot een illusie. Zie je mensen al emotineel worden als de europese vlag gehesen wordt.? Gaat ook nooit gebeuren. Er bestaat geen europees volk, wat moeten we dan met een europese regering????? Europa gaat ook nooit een plekje in ons hart veroveren. Laat me niet lachen. Het was allemaal een grote dwaling, een grote black-out. Het enige wat ons rest is ‘damage controle’ en ons niet in een politieke unie laten rommelen want dan is het allemaal verloren, inclusief de democratie. Er zal een gure neoliberale wind over europa waaien. Sociaal-democraten die denken dat ze nog wat in de melk te brokkelen hebben hebben echt niet door welke krachten aan het werk zijn. En dat is best treurig.

  9. @VanZaken : Ik heb hier vandaag op de radio gehoord dat F. Hollande het voor de werkgevers enorm duur èn lastig wil maken om personeel te ontslaan.

    Hij heeft een puinhoop ‘ geërfd ‘ ; een boot waarvan alleen de boeg nog boven water steekt.
    Verticaal dan hè ?

  10. @13 ktm
    “slechts” marktmanipulatie KTM.

    Wie kaatst….. Voor multinationals is dit een goed plan. Die steken jarenlang de poen in de zak en propageren loonmatiging. Gaat het slecht, dan blijken er geen reserveringen te zijn en moet het personeel eruit.

    Een mooi antwoord van Hollande tegen het crony capitalism. En het zal de reset versnellen. Wat kan een mens nog meer wensen?

  11. Ons land heeft meer dan 3000 Zelfstandige Bestuurs Organen
    (ZBO). Zoek maar op google, je schrikt je rot. Er gaan miljarden naar die politiekevriendenclubjes.
    Hier zitten dus, heel stilletjes, duizenden van die politieke opportunisten, heel handig de staatskas leeg te roven.

  12. Vandaag in het nieuws:

    Allochtonen komen moeilijker aan de bak. Met name de jeugdwerkloosheid onder Marokkanen is 39% !

    Straks wordt je nog door jaloezie neergesabeld door één van deze stakkers, omdat jij wel werk hebt. Ook dit kan wel eens een heet hangijzer worden voor NL, met name in de grote steden. Ik zie nog de ellende in Parijs van een paar jaar terug…

  13. Kudos voor de uitgebreide politieke poll Biflatie! 🙂
    Gaat de SOPN straks in september de grote winnaar worden?
    Mijn stem hebben ze in ieder geval.

  14. En waar is de consument gebleven in dit verhaal? Die heeft zich jaren als een rupsje-nooit-genoeg gedragen om maar te kunnen blijven kopen. Ieder weldenkend mens begrijpt toch dat kopen op krediet afbetaald moet worden? Zijn mensen echt zo dom om te denken dat een aflossingsvrije hypotheek ook aan het einde van de looptijd niet afgelost hoeft te worden? Consumenten hebben zich ernstig misdragen. Kregen ze de lening niet, gingen ze naar een andere bank. Wilde de bank geen hypotheek op 125% van de woningwaarde en op 10 maal het jaarinkomen geven? Dan werd de consument boos! Zonder de consument was de alles niet gebeurd!

  15. Net zoals in Amerika, zijn overheden in europa er niet voor de mensen maar voor het corporate. Corporate governement noemen we dat! Alles wat decennialang met zoveel goede intentie is opgebouwd, breekt men nu stelselmatig af. En waarvoor, vanuit een soort ziekelijk idee dat verschillen niet mogen bestaan en alles uniform moet zijn?? Dit is een onnatuurlijke beweging, die uiteindelijk zijn eigen dood sterft.
    Er is een gezegde, “als je steelt van een ander, zal er vroeg of laat van jou gestolen worden” and that’s a fact!!

  16. @ktm
    Ik ben voorstander van kleine regionale economieen waarbinnen de beroepsbevolking rouleert om een zekere levensstandaard overeind te houden. Of dat nu 1 uur, of 60 uur per week is. Het hele globaliseringsverhaal, aantal uren per week tot 58 of tot 68 jaar, om vervolgens de concurrentie aan te gaan op arbeidsvoorwaarden, eerst met Frankrijk, dan met China, neen, dank u.

    Deze regeltjes zijn er om het finance en multinationaal bedrijfsleven makkelijker te maken, zoals het verplaatsen van een fabriek.

    Dat massa ontslag binnen het huidige economische keurslijf een ramp is, ja, dat zeker.

    Maar de economie moet de mens dienen, en niet andersom, zoals nu het geval is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: