René Tissen, RTLZ | De schuldencrisis begon als een bankenprobleem. Al snel werd het een politiek probleem. De politiek maakte het vervolgens tot een burgerprobleem. Nu weet niemand meer wat te doen. Dus wordt het steeds meer een principieel probleem.

Wel rijk, niet gek

Het loopt in Duitsland niet zo lekker loopt als het gaat om de vraag in welke mate de afzonderlijke deelstaten moeten opdraaien voor de schuldenlast van de Duitse staat als geheel. Dat blijkt wel uit de klachtprocedure die de minister-president van Beieren –Horst Seehofer- binnenkort wil indienen bij het constitutionele hof in Karlsruhe. Het komt er op neer dat Beieren geen zin heeft om nog langer de helft van de totale schuldenlast van de Duitse staat te vereffenen, terwijl de rest van de deelstaten voor veel minder worden aangeslagen. Beieren is wel rijk, zelfs heel rijk. Maar niet gek. Zelfs helemaal niet gek.

Hoezo solidariteit

Toen hij het nieuws bekendmaakte werd Seehofer onmiddellijk een stuitend gebrek aan solidariteit verweten. De reputatie van Beieren als formele én feitelijke vrijstaat binnen de Duitse federatie werd onmiddellijk weer van stal gehaald, terwijl deze deelstaat al zo lang als mensenheugenis trouw is aan het geheel. Meteen ook deden de aloude geruchten de ronde dat Beieren zich financieel onafhankelijk wil verklaren van de rest van Duitsland, simpelweg omdat in deze deelstaat meer te halen valt dan te brengen. Duitsland heeft meer baat bij Beieren, dan Beieren bij Duitsland, als het om geld gaat.

Transferunie Europa

Door de actie van Beieren laten de Duitsers in eigen land duidelijk zien hoe moeilijk het is om een Europese transferunie van schulden goed te laten functioneren. In tijden waarin de rijkdom niet op kan lukt het doorgaans wel om tot een goede verdeling van de schuldenlast te komen. Want die is sowieso betaalbaar. Vanwege de rijkdom. Een beetje meer of minder doet er in zo’n situatie niet toe. Lees de hele column van René Tissen op RTLZ.

10 reacties

  1. europese landen en banken zullen nog een groot beroep gaan doen op toekomstig te innen belastinggeld.
    fc kunduz rules…

  2. Hier een stukje van een artikel op ZeroHedge:

    Recently two noted Spanish economists were interviewed. One was always an optimist and one was always a pessimist. The optimist droned on and on about how bad things were in Spain, the dire situation with the regional debt, the huge problems overtaking the Spanish banks and the imminent collapse of the Spanish economy. In the end he said that the situation was so bad that the Spanish people were going to have to eat manure. The pessimist was shocked by the comments of his colleague who had never heard him speak in such a manner. When it was the pessimist’s turn to speak he said that he agreed with the optimist with one exception; the manure would soon run out.

  3. Doemdenken is van alle tijden:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Doemdenken

    Quote: “Aan het einde van de jaren ’70 van de 20e eeuw hadden veel Nederlanders een nogal fatalistische visie op de toekomst.”

    en:

    “Aanleiding voor die somberheid kon gevonden worden in de toen verslechterende economie, het verlies in het vertrouwen in de politiek en de toenemende individualisering van de samenleving.”

    hehehe… de tijd gaat in cycli zeggeze. Om de 25 a 30 jaar staat er een nieuwe generatie op die precies hetzelfde doet als de vorige, incluis doemdenken, allochtonen meppen en Jopen beschuldigen… En dan worden de misdaden tegen de mensheid uit het verleden gerelativeerd of zelfs ontkend, en begint de hele zooi van voren af aan. Maar ja, twee hersencellen he…

  4. Bekijk dit interview eens. Het beste situeert zich rond minuut 21:30. Mikhailovich legt uit hoe je je het beste kan indekken tegen de val van het fiatgeld:
    The financial system is so interconnected and so highly correlated, different asset classes that deemed to be uncorrelated or low-correlated, have become highly-correlated and are essentially all sitting in one systemic basket.

    Remedie: Goud 🙂

    http://www.fininfo-be.com/2012/07/19/hoe-uzelf-beschermen-tegen-de-val-van-het-fiatgeld/

  5. @7 + 8: Ze proberen het op stuurmanskunsten te laten lijken, maar tegelijkertijd worden de burgers op kosten gejaagd. Gaat het niet zoals ze hopen, dachten of vorspelden, dan hebben we altijd nog wat geld achter de hand, door bezuinigingen die alleen de hardwerkende burger gaat voelen.

    Plus dat geen cijfer meer te vertrouwen is. Kijk maar naar libor. Zal niet de laatste zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: