Het afgelopen half jaar was een wilde rit voor de grootste beursindex van Nederland. Eerst liep de AEX-index omhoog tot maart. Vervolgens zakten we onder de 300 punten met als bodem begin juni. De afgelopen weken heb ik een cyclusanalyse gemaakt voor de AEX-index op week en dagbasis. Het systeem is gebaseerd op slotkoersen van iedere handelsdag sinds 1992 voor de dagcyclus.

Voor de weekcyclus is de laatste slotkoers van iedere week genomen. De weekcyclus gaat voor de dagcyclus. Als beide bijvoorbeeld omhoog staan, is de kans dus groot dat de beurs gaat stijgen. Hoe staat de AEX er momenteel voor? De weekcyclus hieronder (rode lijn) topt in de week van 3 t/m 7 september 2012. De dagcyclus staat omhoog tot 13 augustus. Daarna staat de cyclus even omlaag. Op 29 augustus topt de dagcyclus opnieuw. Verder in de toekomst kijken is moeilijk omdat cycli nooit vaste lengtes hebben.

Disclaimer: dit artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen, grondstoffen en of andere financiële producten. Auteur is geen beleggingsadviseur. Het zijn slechts expressies van ideeën. Auteur heeft geen positie in de AEX-index op het moment van publiceren.

6 reacties

  1. Veel lijntjes he.

    Op en neer…ik word er zo bang van.
    Ik bibber. En die rooie lijntjes helemaal!

    Ik haat rooie lijntjes en strepen al vanaf de basisschool.

  2. Wat is er op dit moment aan de hand.
    Ik zou bijna zeggen dat het kunstmatig omhoog gaat net als in de VS
    Het is zo maar een gedachte die in mij op komt als ik nu naar de AEX kijk.
    Want er is nog geen echt positief uit zicht op een beterende economie. Ook de huizenmarkt staat er nog allesbehalve goed voor.
    Maar ja , wie ben ik!!!

  3. @regin shell heeft een enorme weging in de index. Het patroon wat nu ontstaat lijkt sterk op 2007. Shell blijft hoog hangen net als Amerikaanse indices. Een top ontwikkeld zich lang qua tijd. Voor 2013 ben ik 100% negatief. Net als de eerste helft van 2014. De huizenmarkt is niet genoteerd op het Damrak. Maar werkt wel door in de consumentenbestedingen voor een Akzo bijvoorbeeld. Of het kunstmatig is weet ik niet. De reden waarom maakt mij niet uit.

  4. @2: Ik snap daar ook niets van. Hoe kunnen de markten nu stijgen, met dit huidige fundament. Het valt uit elkaar en wordt gelijmd met nieuwe kredieten.

    @3: Dus de wegingen zijn zeer bepalend? Dat is wel een slimme zet natuurlijk. Dus 2012 kan het nog even duren en daarna in 2013 naar beneden? Ik denk dat er in september al de nodige dalingen aan zitten te komen. Als de SP het wint, zijn de beleggers daar niet blij mee.

  5. @Dré De weging voor Shell in de AEX is altijd al dominant geweest. Voor meer info over de samenstelling zie (http://nl.wikipedia.org/wiki/AEX). Over jaren is het beeld heel duidelijk: http://bit.ly/MCPGdU
    Het patroon is in Shell heel herkenbaar. Zo rond DEC 2012 gaat het heel negatief draaien. Ja, 2012 kan even duren en 2013 wordt negatief. Qua politiek is het heel makkelijk. De SP kan niet allerlei wetten veranderen. Geen enkele politieke partij kan zorgen voor 0% werkloosheid en maximale economische welvaart. Bovendien zijn ondernemingen flexibel. Shell stalt bijvoorbeeld meer kasgeld/kort geld buiten de EU http://bit.ly/t2EGPd . De beurs is zelden politiek gemotiveerd. Beleggers doen niets anders dan toekomstige winstverwachtingen ieder handelsmoment waarderen. Behalve bij QE ect. speelt politiek misschien een rol.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: