geldcreatie
Zoals Koen Dil al aangaf in zijn recente artikel ‘van desinflatie naar deflatie?‘, daalde het inflatiepercentage in de VS naar 1.75%. De wereldwijde economische terugval, het uitblijven van injecties van centrale banken, maar ook de bezuinigingen in de Westerse wereld zorgen er voor dat zowel de geldcreatie (money supply) als de omloopsnelheid van geld (money velocity) dalende zijn. Beiden leiden dus naar dalende inflatie en zelfs mogelijk deflatie (overigens moet er wel worden bijgezegd dat de stijgende voedselprijzen nog niet in deze cijfers zitten verwerkt).

Deflatie: Making Sure It Doesn’t Happen Here

Ja, ik schreef daar deflatie, iets wat Ben Bernanke vreest. In zijn bekende speech Deflation: Making Sure It Doesn’t Happen Here uit 2002 beschrijft hij dat de FED eventueel geld uit helicopters zou gooien om te zorgen dat deflatie niet zou kunnen gebeuren (hieraan dankt hij zijn bijnaam Helicopter Ben). Door de recente tegenvallende economische groei en de hoge Amerikaanse werkloosheid (U6 15% tegen officiële U3 8%.) werd een nieuwe ronde QE3 verwacht. Tijdens de laatste FED bijeenkomst werd de wereld echter teleurgesteld: geen QE3 (Quantitative Easing), alleen Operatie Twist (OT) zal worden voortgezet.

Kijk naar inflatieverwachtingen!

Maar kijkt Helikopter Ben wel naar bijvoorbeeld de werkloosheid om te bepalen of een nieuwe ronde QE nodig is? Indien we naar de onderstaande grafiek kijken, zien we dat we juist op de inflatieverwachtingen moeten letten.

QE3 grafiek
Het is een wat technisch verhaal, maar de 5 years forward breakeven inflation rate (hier te vinden op bloomberg) houdt simpelweg het gemiddelde jaarlijkse inflatiepercentage dat voor de komende 5 jaar word verwacht en lijkt een goede voorspellende waarde te geven voor een nieuwe ronde QE.

QE3 komt vroeg of laat

Nu desinflatie/deflatie weer de overhand krijgt, lijkt QE3 dichterbij te komen. Zelf denk ik dat QE3 onvermijdelijk is omdat grofweg 70% van de  Amerikaanse economie in een zogenaamde balance sheet recessie zit. Maar ondanks dat QE3 de inflatieverwachtingen omhoog zal brengen, zal het geen positieve invloed hebben op de reële economie. Dat heeft QE2 wel laten zien, zelfs voor aandelen en grondstoffen; een jaar na QE2 waren deze terug bij af. Indien de markt beseft dat QE3 net als QE2 niet zal werken kunnen aandelen wel is tegenvallen. Ik zit dan liever in goud en zilver.

4 reacties

  1. Het is ook door de verwachting dat QE3 er gaat komen, dat de beurzen stijgen. Hoop om meer geldcreatie. Die moet dan ook gaan komen, de vraag is wanneer.

    Bank of America sees an 80% chance of another round of large-scale asset purchases by the Federal Reserve priced into markets.

    Economists pointed to the recent rise in U.S. equities and bond yields, but growing expectations of QE3 are perhaps most evident in the rise in TIPS breakeven inflation rates, they said.

    http://blogs.wsj.com/economics/2012/08/10/bofa-sees-80-chance-of-qe3-priced-into-markets/

  2. Granen zitten sinds 2005/2006 in een stierenmarkt. De prijzen zijn sinds 2005/2006 verveelvoudigd. Zo staan de prijs voor sojabonen, tarwe en meel meer dan 3 keer hoger dan 7 jaar geleden. De prijs van maïs is zelfs verviervoudigd.
    Op onderstaande dagelijkse grafieken is te zien dat de granen voor een nieuwe uitbraak staan.

    De FED heeft het mandaat om op 2 fronten te strijden, inflatie en werkloosheid laag houden. Met een mogelijke stijging van de inflatie en de werkloosheid die terug stijgt zorgt dit voor de nodige kopzorgen bij de FED vooraleer de beslissing te nemen om opnieuw te beginnen met QE.

    http://www.fininfo-be.com/2012/08/10/granen-staan-voor-een-volgende-uitbraak/

  3. Een vraag wordt bij dit soort maatregelen NIET gesteld. Hoe gaan we dit in de toekomst terugdraaien? Immers niemand heeft er belang bij dat in de toekomst deze gelden op een of andere manier in de reële economie. Ook is hier voorlopig nog geen sprake van.

    Deflatiegevaar is eigenlijk kul als je voedselprijzen, medische prijzen, oliekosten, studiekosten, …. allemaal buiten beschouwing laat om de inflatie getallen maar te drukken. Jan Modaal ziet zeker hoe alles duurder wordt en hoe weinig rente deze krijgt op zijn spaargeld. Of het is de rente kunstmatig laag houden om te voorkomen dat deze volkomen onstabiele schuldenpiramide in elkaar klapt?

    Wanneer QE3 komt? Als de bankmannetjes weer eens kans zien om de boel te chanteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: