Duitsland blijft de belangrijkste factor in de eurocrisis op het moment. Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft aangegeven Europese landen met schuldenproblemen te willen helpen, middels de aankoop van staatsobligaties. Jens Weidmann, de baas van de de centrale bank van Duitsland (de Deutsche Bundesbank), heeft in het Duitse weekblad Der Spiegel zijn ongenoegen hierover geuit. Volgens hem werkt de aankoop van obilgaties niet op lange termijn en lijkt deze aanpak te veel op geldcreatie, waardoor landen verslaafd raken aan de hulp van de ECB;
- “Such a policy is for me close to state financing via the printing press. We should not underestimate the risk that central bank financing can become addictive like a drug.”
Verslaafd aan krediet
Dat zijn de PIIGS momenteel al een tijdje. Met deze bovenstaande uitspraak van Weidmann worden de verhoudingen weer op scherp gezet. Als de ECB gaan aankopen, raken de landen gewend aan deze vraag en worden de nodige maatregelen niet meteen doorgevoerd, zo is de gedachte van de Bundesbank. De gewenste aanpak van de ECB krijgt vooralsnog dus geen Duitse goedkeuring. Als de Duitsers tegen de interventies op de obligatiemarkt blijven, is het nog maar de vraag of het plan door de ECB zal worden uitgevoerd.
Spaanse en Italiaanse rente flink gedaald
Sinds de aankondiging van Draghi over de bond-buying, zijn de rentepercentages van de staatsobligaties van Spanje en Italië flink gedaald. De waardes van de desbetreffende obligaties zijn dus gestegen. Draghi heeft de financiële markten wat moed ingepraat en zijn woorden hadden het gewenste effect. Momenteel noteert de rente van de Spaanse 10-jarige staatsobligatie rond de 6,4%. Ongeveer een maand geleden stond de Spaanse rente nog op 7,5%. De rente van de Italiaanse 10y staat momenteel op 5,70%, terwijl de rente een maand eerder nog rond de 6,6% schommelde.
“Hopium”
De daling van de rente is enkel gebaseerd geweest op hoop. De hoop dat de ECB daadwerkelijk de obli’s gaat aankopen. Zolang Duitsland echter voet bij stuk houdt, zal ‘Super Mario’ nog niet de held kunnen spelen. Jens Weidmann krijgt de steun van Angela Merkel. De bondskanselier was vol lof over de uitspraken van Weidmann en ziet de sterke positie van de Bundesbank binnen de ECB als een belangrijke aspect voor Duitsland. Hiermee blijkt maar weer eens dat Duitsland de baas is in Europa.
Hoe nu verder?
Het is nu afwachten hoe deze situatie zich verder gaat ontwikkelen. Wat zal de rente gaan doen? Wie gaat er toegeven? Merkel staat achter Weidmann, maar kan dit op lange termijn waarschijnlijk niet volhouden ten opzichte van de Europese leiders. Er moet een oplossing komen voor de Europese schuldencrisis, want als de hoop begint de vervagen kunnen de bewegingen op de markt snel omslaan, zoals we eerder hebben meegemaakt.
Ik denk dat de hoop in september zal vervagen. Dan komen de grote spelers weer terug van vakantie en die zullen zien dat er eigenlijk weinig is veranderd. Die rentes komen weer olnder druk te staan, de speculanten weten wel raad met de onmacht van de beleidsmakers. Pas als de rentes weer opveren zal Duitsland omslaan, denk ik. De markt legt vast weer druk op de ketel.
Wat ware het te wensen dat Duitsland z’n poot stijf zou houden!
En daarmee hyperinflatie voorkomt.
-Edit- Reactie verwijderd //offtopic
Waarom zo tegen een fantastisch plan zijn, dat is toch dom.
Zie maar eens hoe geweldig het aan de overkant gaat:
http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/zonder-ingrepen-van-de-fed-zou-s-p-500-ruim-50–lager-staan/article-4000168720031.htm
Geeft meteen antwoord op de vraag of het er iets toe doet wat de Bundesbank denkt of wil.
Nu de poot stijf houden en straks buigt men omdat men bang is voor de gevolgen van het NIET “helpen” als landen eruit gaan stappen of een vette Euro crisis of zelfs een crash.
Het pappen en nathouden gaat gewoon verder. Zo ook om de problemen weer een heel eind naar achter te schuiven en zo gaat de crash in slowmotion verder. Anders zou de crash van de Euro wel eens sneller kunnen gebeuren.
Duitsland en de DB kunnen deze verliezende politiek maar beter opgeven anders gaan ze zwaar gezichtsverlies lijden.
De druk op Duitsland gaat straks onweerstaanbaar opgevoerd worden.
Ze kunnen beter met een alternatief voorstel komen die economisch gezonder is ( geen kwantitatieve verruiming ) en enigszins de pijn voor Spanje en Italie verzacht.
Tegelijkertijd kunnen ze dan meteen beter heel erg duidelijk de grenzen voor deze landen aangeven zodat ze vooral niet moeten denken dat ze kosten wat het kost gered zullen worden op kosten van de Duitse belastingbetaler.
Moet echt een ’take it or leave it’ verhaal worden.
Maar zoals eerder gezegd vrees ik dat Spanje en Italie de overwinning zullen binnenhalen.
Is bijna logisch. Ze zijn beter in machtspolitiek en hebben veel minder te verliezen.
Dus, ik vewacht dat Duitsland en de DB straks om zijn.
Daar hoef je geen Nostradamus voor te zijn.
Draghi is wanhopig, heeft alle zinnige opties uitgeput.
Weidmann heeft gellijk want staatsobligatie aankoop door de centrale bank is:
– staatsschuld monetiseren
– faillissement zonder uitspraak
– financiële incest
– brand met benzine blussen
– perfecte zeepbel: barst terwijl het opgeblazen wordt.