verkiezingenDe verkiezingskoorts stijgt. Tijd dus om de economische standpunten van de verschillende politieke partijen onder de loep te nemen. Want de economie is wat ons betreft natuurlijk het belangrijkste thema van de aankomende verkiezingen op 12 september. In het eerste deel bekijken we hoe de verschillende politieke partijen denken over het begrotingstekort van Nederland.

Volgens het Centraal Planbureau komt het begrotingstekort in 2013 uit op 17 miljard euro, of wel 2,7% van het bbp. Dat zou voor het eerst sinds 2008 lager zijn dan 3%, de limiet die vastgesteld is voor de Europese landen. De norm van maximaal 3% begrotingstekort is vastgelegd in het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact. In 2007 had Nederland nog te maken met een overschot.

In juni van dit jaar ging het CPB overigens nog uit van een begrotingstekort van 2,9%. Volgens het CPB zal het begrotingstekort bij alle partijen in 2017 minder zijn dan het huidige tekort, maar daar is dan ook alles mee gezegd. We blijven steken op een tekort. Toch zijn de partijen eensgezind om het begrotingstekort weg te werken. Hieronder de ramingen van het begrotingstekort in 2012 van Nederland en andere Europese landen.

Dan nu de statements van de politieke partijen wat betreft het Nederlandse begrotingstekort. We bekijken de standpunten van de partijen die in de peilingen momenteel zetels behalen:

VVD:

De VVD wil 24 miljard bezuinigen om het begrotingstekort in 2017 helemaal weggewerkt te hebben. Het wegwerken van het begrotingstekort heeft voor de VVD prioriteit. Dat wil de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie doen door de overheidsuitgaven terug te dringen en niet de lasten te verhogen. Volgens CPB komt hnet begrotingstekort in 2017 uit op 1,1%.

SP:

De SP wil dat het begrotingstekort in 2015 onder de 3% komt te liggen. Op termijn streeft de Socialistische Partij naar een begrotingsevenwicht dat het begrotingstekort wordt teruggebracht onder de 3 procent, de Europees toegestane grens. Overigens verwacht Roemer dat Nederland geen boete zal krijgen, indien het begrotingstekort boven de 3% zal uitkomen. Volgens berekeningen van het CPB is het begrotingstekort onder de SP in 2017 1,8%.

PVV:

Het terugdringen van het begrotingstekort hoeft volgens de PVV niet per direct te gebeuren. In 2015 moet het begrotingstekort onder de 3% uitkomen. Op langere termijn moet het tekort volgens de Partij voor de Vrijheid wel worden weggewerkt. Het tekort is in 2017 rond de 1,3%. Geert Wilders heeft lak aan eventuele berispingen uit Europa.

PvdA:

In 2017 moet er een structureel begrotingsevenwicht zijn. Voor 2013 hoeft niet alles op alles te worden gezet. Het is geen probleem als het begrotingstekort in 2013 boven de Europese norm van 3% blijft. Volgens het CPS komt de Partij van de Arbeid in 2017 uit op een begrotingstekort van 1,5%.

CDA:

Ook het CDA wil een structureel begrotingsevenwicht (= 0%) zien in 2017. In dit jaar komt het toekort volgens het CPB uit op 1,5%. De voornaamste reden voor de bezuinigingen is dan volgens het Christen-Democratisch Appèl het terugdringen van het begrotingstekort. Jan-Kees de Jager-stijl dus.

D66:

Het begrotingstekort moet snel onder de 3% uitkomen. Voglens de Democraten is het dan ook haalbaar om in 2013 onder de 3% te zitten. In 2017 komt het begrotingstekort uit op 1,6% volgens het CPB. D66 gaat voor een structureel begrotingsevenwicht in 2017, dus er is nog wat werk aan de winkel.

GroenLinks:

Het tekort zo snel mogelijk, maar wel verantwoord, wegwerken. Voor de toekomst neemt Groenlinks ietwat langer de tijd. GroenLinks wil in de periode tussen 2017 en 2019 het begrotingstekort helemaal weg hebbengewerkt. Volgens het CPB komt het tekort in 2017 uit op 1,6%. Na 2019 streeft Groenlinks naar een structureel overschot.

CU:

Het begrotingstekort mag in 2013 maximaal 3% bedragen. Netjes naar Europa luisteren dus, is het idee. Dit lijkt te lukken want voglens de raming van het CPB komt de CU voglens jaar uit op 2,9%. Ook de ChristenUnie wil in 2017 in evenwicht zijn met ons tekort.

SGP:

Volgens het CPB zorgt de SGP voor de kleinste daling van het begrotingstekort. Komt in 2013 uit op precies 3%.

PvdD:

Het programma van de PvdD werd door het CPB niet doorberekend. De Partij voor de Dieren benadrukt als het gaat om het begrotingstekort dat er veel te doen is om de Europese 3% regel, maar dat het ecologisch tekort veel belangrijker is.

50plus:

50+ is van mening dat het begrotingstekort terug moet naar 3%. In het verkiezingsprogramma staat echter niet wanneer we dat percentage zouden moeten bereiken.

Iedereen die nog een toevoeging heeft wat betreft de standpunten van de kleinere politieke partijen, zoals de Liberatrische Partij, de Piraten Partij, SOPN, etc, die geen zetels in de peilingen hebben, kunnen hieronder bondig vertellen over de standpunten wat betreft het begrotingstekort. Binnenkort meer over andere economische onderwerpen, zoals de staatschuld, bezuinigingen, Europa en de huizenmarkt.

11 reacties

  1. En dit alles moet gebeuren door partijen die ons de afgelopen 30 naar vierhonderdmiljard schuld hebben geholpen ? Misdadigers zijn het en de onnozele Nederlander stemt er zo weer op . Ik hoop dat ze dit domme volk uitkleden tot op het bot.

  2. @Moin: Om het begrotingstekort niet op te laten lopen zal de economie fors moeten gaan groeien. Het aantal banen zal dan aanzienlijk moeten gaan stijgen zodat er minder inactieven zijn. Dat kan onder meer door een flinke uitbreiding van de export en dat kan gerust bij voldoende innovatie en werken aan goede en degelijke producten. Behalve over kennis van turbo-Amerikaans beschikken steeds minder mensen over een gedegen talenkennis. Een afbraak en een slechtere toegang tot het onderwijs is daar mede debet aan. Ik zie dit ook na de verkiezingen niet verbeteren.

  3. @2
    Je hoeft niet te hopen. Joseph de Maistre heeft al eens gezegd: Ieder volk krijgt de regering die het verdient. Hoewel die Joseph verder wel een beetje een extremist was…

  4. Een begrotingstekort/overschot is onzin in een wereld waarin geld wordt gecreeerd uit schuld, waar grote banken via een stroman (isda) bepalen welk land wel en welk land niet failliet gaat, waarin grote Amerikaanse banken via hun Londense wetteloze verkoopkanaal tot soms wel 100 x geleveraged zijn en waar manipulatie door burgers (parkeerbon) wordt bestraft terwijl de grote financiele misdadigers (libor, cds manipulatie) vrijuit gaan.

    Begrotingstekort m’n reet.

  5. @houtskool : ik begin hoe langer hoe minder te snappen (?) hoe ik jou in de PM’s heb kunnen lullen, tenzij je de afgelopen maanden een welhaast onvoorstelbare kennis-evolutie mbt economie hebt doorgemaakt.

    Een vreemd mannetje ben je … er klopt hier iets niet … je bent gewoon ‘onlogisch’ … door mij dus niet te plaatsen in een ‘natuurlijke groep’ .. hmm …

    ( ps: ten tijde van okt ’08 waren er London-based banks die faktor 300+ waren geleveraged ; wàànzin )

  6. @7 ktm, bedankt voor het compliment. Als je leest op de juiste plekken en je voelsprieten zijn ontwikkeld kom je een heel eind. Eigenlijk, om eerlijk te zijn, sinds men mij forceerde in de leerplicht vond ik het zaakje al stinken.

  7. @VanZaken : Wist ik niet. Als ie m’n reaktie al niet was verwijderd had ik het nu zelf gedaan.

    Ik ben namelijk alleen geïnteresseerd in objectieve feiten ; satire hoort daar niet bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: