Ingezonden artikel | Nederland bereikte de vijfde plaats in de nieuwe Global Competitiveness. Dat is mooi, maar zegt weinig over de economische groei. Men kan alleen stellen dat er goede randvoorwaarden zijn om mogelijk een goede economische groei te kunnen bereiken.
De Nederlandse economische groei is immers in bredere internationale context gemeten, weinig florissant te noemen. Zowel ten opzichte van de EU alsook de Eurozone scoort de Nederlandse economische groei slechter in 2012. Ook de prognoses voor het jaar 2013 duiden op een zelfde mindere positie.
Overigens wordt het niet-causale verband bevestigd door bijvoorbeeld Zwitserland. Dit land staat nu nummer één in de concurrentie index, doch kent al een half jaar een teleurstellende economische groei. Interessant is eveneens om te zien dat China met een gestage economische groei in de afgelopen jaren, niet hoog scoort in de concurrentie index.
Kortom, de echte pluim kan ons land pas verdienen als een goede positie in de concurrentie index samen loopt met een goede economische groei. Vooralsnog mist Nederland die boot. Zeker in verkiezingstijd moet men goed letten op het uitdelen van pluimen.
Rob de Ruiter
Economische groei met dat toverwoord kan men alle bezuinigen doorvoeren die men wil. Echter waarom is economische groei noodzakelijk, door hoor je niemand uitgebreid over.
Helemaal eens, al die lijstjes zeggen helemaal niets. Het volgende heeft er niet zoveel mee te maken maar ik las laatst dat een of ander bureautje dat naar de naam Moody’s luistert, de beoordeling van de financiele toekomst van Nederland, Duitsland en de EU in zijn geheel heeft verlaagd van ‘zeker’ naar ‘slecht’ ( of woorden van gelijke strekking ) terwijl ze allen de AAA status behouden ???
Ik ben geen econoom maar dit stijgt ver boven mijn petje.
Dus Nederland heeft een tripple A status 🙂
Maar slechte financiele vooruitzichten 🙁
Het stikt hier van mensen met economische/financiele kennis.
Wat moet een burger met dit soort informatie. Al die lijstjes en keurmerken lijken er alleen maar te zijn voor manipulatieve doeleinden.
Of zie ik het verkeerd??
@2: na een negatief vooruitzicht volgt meestal een afwaardering. De Nederlanders zitten ook tot over hun oren in de schulden dus de triple A status verdienen wij eigenlijk niet. Kredietverzekeraars werken precies zo.
@1 Pe
Groei is noodzakelijk om het huidige systeem overeind te houden: de stijgende rentekosten van de stijgende schuld. Periodes van natuurlijke krimp worden onderdrukt door geldcreatie, inflatiecijfers worden gemanipuleerd.
De wereldwijde schuld moet verdubbelen tegen 2020 om economische groei te handhaven. Weet je meteen in wat voor enorme beerput we ons bevinden:
http://www.zerohedge.com/article/total-global-debt-has-double-over-200-trillion-2020-preserve-economic-growth
Rating agencies… Hahahaha!
De US had voor de neerwaartse klapper van 2008 een AAA status. De staatsschuld was toen pakweg de helft van wat de schuld nu is. De US is minder gaan verdienen (werkloosheid, dalende belastinginkomsten) en veel meer rente op uitstaande schulden gaan betalen. De kredietrating is niet naar beneden bijgesteld. Conclusie: neem deze toko’s alsjeblieft niet serieus. Er hoeft wat mij betreft geen topic aan besteed te worden.
Overigens hoorde ik vanmiddag een of andere door het cbs gevoedde flapdrol op bnr. Ik weet iet meer wie, doet er ook niet toe, het was rond 16:30 uur voor de liefhebbers. Hij gaf aan dat het nog niet zo slecht draait met de nederlandse economie en kredietwaardigheid. De pensioenpot is kort gezegd groot genoeg om alle uitstaande schulden te dekken dus geen vuiltje aan de lucht… Zucht…
Ok, dat betekent dus dat we als klein opec staatje (gasbellen) dus sinds 1848 NIETS verdiend of opgebouwd hebben. We hebben er wel lekker comfortabel van geleefd.
Start de band, Corry Konings, Mooi was die tijd…
@Moesson : dat kan Kees de Korte NIET geweest zijn 😉
@ #6 Natte Wind
Maar dat geluk, die mooie uren
konden niet eeuwig duren
http://www.youtube.com/watch?v=DqtQ-kskv5o
@Natte wind: een systeem, in dit geval onze economie, moet van buitenaf gevoed worden want anders gaat het van binnenuit parasiteren. Dus willen de Nederlanders dit welvaartspeil behouden dan zal de export in de andere sectoren dan aardgas drastisch omhoog moeten. Dat betekent veel meer innovatie, talenkennis en hoogwaardige (technologische) producten.
KTM: een hele leuke! Je bent net zo cynisch als ik.