Zaterdag 29 september is het weer zover. Open huis. Het huis, voor de zoveelste keer, piekfijn in orde, een bloemetje op tafel, in de oven in de keuken een vers brood voor een heerlijke geur en dan maar hopen. Zouden er, nu het jaar aan zijn eind begint te komen, dan toch nog een aantal belangstellende potentiële kopers komen kijken? Zou het misschien toch nog lukken om het huis, dat nu al drie jaar te koop staat, kwijt te raken?
Huizenprijzen zijn al fors gedaald
Nee echt leuk zal het al lang niet meer worden. De prijs is al enkele keren met meer dan tienduizend euro gezakt en ook al zou de vraagprijs betaald worden dan blijft er een behoorlijk gat over wat de hypotheek betreft. Als de verkoop lukt dan zal echter de opluchting groot zijn. Je kunt dan weer verder. Nieuwe plannen maken, de oude cocon achterlaten, als een kersverse vlinder je vleugels uitvouwen en het luchtruim kiezen.
Vooruitzichten woon- en huizenmarkt
Kunnen wonen, er warm, droog en veilig bij kunnen zitten, valt onder de basisbehoeften van mensen. Economisch gezien is er dus altijd vraag. In pure aantallen gezien lijkt er ook niet echt een tekort aan woningen te zijn. Er zouden momenteel zelfs meer dan 300.000 woningen leeg staan. Wie wat dieper in de materie duikt komt er al snel achter dat er anno 2012 rond wonen een heel ingewikkelde situatie is ontstaan die nauw samenhangt met o.a. werk, werkzekerheid, inkomen, leencapaciteit, woon-werkverkeer en de prijsontwikkelingen van de eerste levensbehoeften, waaronder energie.
Heel kort samengevat zien we dat de vraag naar huurwoningen in de sociale én vrije sector toeneemt. Dat de huurprijzen flink aan het stijgen zijn. Ook zien we dat de meeste koopwoningen al lange tijd in waarde aan het dalen zijn. Dat het steeds moeilijker wordt om een banklening voor de aankoop van een huis te krijgen en zeker niet als laatste dat er nog steeds een behoorlijke onzekerheid is over maatregelen die de regering zal gaan nemen rond de hypotheekaftrek en het verplicht aflossen.
Hoera of niet?
We leven momenteel in een paradox. Alle zekerheden uit de voorgaande decennia lijken in een draaikolk te zijn terechtgekomen. Enorme bewegingen en tegelijkertijd schijnbare stilstand. De huizenverkopers zullen op de komende open dag waarschijnlijk geen hoera kunnen roepen tenzij ze in een economisch gezien aantrekkelijke gebied wonen (Stad en stadsregio). Dan is er misschien nog een klein kansje, zeker als ze bereid zijn om een uiterst scherpe prijs te hanteren. Voor de anderen zal het zeer waarschijnlijk verder wachten worden. Onzekerheid blijft troef.
Ach… lekker zakken met die prijzen. Voor de koper: Neem je verlies. Bij huurders ‘verdampt’ hun geld toch ook ?
Probleempje. Veel mensen kunnen niet meer naar beneden met de prijs, want dat zijn de persoonlijk failliet. Als je in 2008 een huis hebt gekocht met een hypotheek, zit je nu in de shit, dan zit je letterlijk gevangen, je kan niet meer weg. Dat is ook waarom het aantal transacties blijft dalen. De woningmarkt komt tot stilstand, iedereen blijft maar gewoon. Verhuizen zit er over een jaar of wat niet meer in. Gelukkig zijn er ook nog wel veel mensen die 20 jaar geleden een huis hebben gekocht. Die kunnen makkelijk nog omlaag met de prijs als ze het huis echt kwijt moeten. Voor iedereen morgen op de open dag, succes. Ik verwacht weinig bezoekers.
Wederom is het de overheid die de macht heeft iets aan deze vervelende situatie te doen. Schrap die overdrachtskosten helemaal.. doe es gek! Waarom moet een koper gemiddeld 5000,- betalen om een huis op zijn naam te zetten.. kolder! Pure uitbuiting in naam van de overheid. De overheid heeft de boel in de puin laten lopen (door onder andere de banken zoveel vrij spel te geven.. Zalm!) laat het nu maar snel zorgen dat het weer goed komt. Verantwoordelijkheid noemen ze dat.
Wat de open huizen betreft.. als ik kijk naar de huizen die hier in de buurt te koop staan betreffen het de kneusjes waar veel geld in zal moeten worden gestoken om er iets moderns van te maken.. het staat bijna allemaal langer dan 6 maanden te koop.. heel veel potentiële kopers hebben de woningen al gezien.. een woning verkoopt zichzelf is mijn mening.. daar voegt een open huizen route niets aan toe. Wat je volgens mij vooral aantrekt zijn mensen die naar woningen gaan kijken die ze toch al niet konden betalen.
Problemen pak je bij de oorzaak aan, het is werkelijk onzinnig problemen te verpakken in een mooier jasje.. daarmee maakt men ze alleen maar groter.
zolang je blijft wonen waar je woont heb je geen probleem, dus waarom een nieuw huis kopen als je weet dat je je oude huis zo goed als niet kan verkopen?
in het artikel staat dat er meer dan 300.000 huizen leeg staan, dus als we stoppen met het bouwen van nieuwe huizen zullen deze bestaande woningen door de instappers bewoond worden..
de tijd zal het overschot aan woningen wel oplossen (bevolking groeit), de werking van vraag en aanbod zal de prijs dus wel weer laten oplopen.
tenzij de wooncapaciteit harder groeit dan de bevolking.
De 300.000 huizen die leeg / te koop staan zijn slechts het topje. Al die eigenaren die de afgelopen 10 a 15 jaar de overwaarde van hun bezit hebben opgenomen en er een auto, caravan of een verbouwing mee hebben gefinancierd.. dat zijn er veel.. de hele economie heeft er van kunnen profiteren.. het kon niet op. allerlei bedrijfjes die vanuit de grond opdoken om een slaatje mee te pakken.. de dikke auto’s rijden ze er nu nog van.. ze kunnen ze nu alleen eigenlijk niet meer betalen maar omdat ze niet nog willen toegeven omdat ze anders statusverlies lijden.. en wat is er erger dan dat? .. Haha.. ze sterven nog liever zo trots als ze zijn.. hoe primitief is dat.. he.. blijf zitten waar je zit, verroer je niet, houdt je adem in… en stik niet.
Dat is denk ik meteen het volgende grote probleem.. de juiste huizen staan niet te koop. Waar in een gezonde woningmarkt huiseigenaren van reeds gemoderniseerde huizen van woning zouden veranderen blijft men nu vanwege restschuld noodgedwongen zitten. Met als gevolg dat potentiële kopers die op zoek zijn naar een huis om verliefd op te worden, het niet vinden.
Een groot gedeelte van de huizen die nu te koop staan zijn de kneusjes, veel mooie huizen blijven uit de markt. Dat geeft dus toch nog een extra schaarste. Mooie, gemoderniseerde huizen op een goede locatie zullen langer hun waarde behouden. De kneusjes daarentegen sneller in waarde dalen.. verbouwingskosten worden nauwelijks nog door de bank gefinancierd.. het spaargeld krimpt met de dag.. alles wordt duurder…
Al met al lijkt het mij nu gunstig een woning aan te schaffen, men zal heel goed naar de potenties van de woning moeten kijken omdat nu verbouwen en veel geld uitgeven aan modernisering geen optie is.. eieren voor je geld met het oog op de toekomst.. dus.
Nu kopen.. later verbouwen.