René Tissen, RTLZ | Terwijl Spanje op het punt van omvallen staat en Cyprus zich officieel heeft aangemeld voor een nog nader vast te stellen, maar ongetwijfeld peperdure, bailout wordt Europa opgewarmd om Griekenland dan toch een derde geldinjectie te geven. Want die heeft het land dringend nodig. In Griekenland is allang geen sprake meer van een bezuinigingsbeleid dat gericht is op het in 2013 normaliseren van de situatie en daarna op het verder gezond maken van de economie. Het land kan binnenkort niet aan zijn lopende betalingsverplichtingen voldoen en dan ga je er hoe dan ook aan. Is Griekenland in paniek? Ja.

Schuldbriefjes als veeg teken

Slechts weinigen beseffen dat Griekenland nu al met schuldbriefjes werkt. Dat zijn de bekende ‘papiertjes’ ofwel schuldbewijzen aan toonder die failliete ondernemingen gebruiken om de problemen voor zich uit te schuiven en net te doen alsof uitstel van betaling slechts een kwestie van het overbruggen van tijd is. Voor normale mensen betekent het werken met schuldbriefjes dat het einde oefening met je is, tenzij er een wonder gebeurt. Victor Muller van Saab hoopte ook op zo’n wonder, maar helaas bestaat Saab niet meer.

Het is te laat

Inmiddels wordt er van alle kanten geroepen dat het te laat is om Griekenland kopje onder te laten gaan. Er is al te veel geld naar toe gegaan, zo wordt gesteld, en dat had nooit mogen gebeuren. Maar het is wel gebeurd. Het Griekse probleem verloopt geheel volgens de bedrijfskundige wetmatigheid die stelt dat als een onderneming eenmaal failliet is en je wil die onderneming toch overeind houden er altijd en telkens weer geld bij moet. Daarna is die onderneming alsnog failliet vanwege wat de Duitsers ‘Neuverschuldung’ noemen. Nieuwe schuld dus, tegen idiote voorwaarden. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.

31 reacties

  1. Maak niet uit wie wat vraagt. Ze krijgen het . Of niet Mark, Jan Kees of Knot. Ik geloof het nu echt. Een volk krijgt wat het verdient.De ondergang. Onnozelen.

  2. Er zijn nog altijd mensen die dromen van een vreedzaam welvarend Europa dat al zijn problemen oplost. Een Europa dat alle culturele verschillen overbrugt en waarin de mensen zich bovenal Europeaan voelen en de mensen emotioneel worden bij het horen van het Europese volkslied en als de Europese vlag gehezen wordt.
    Droom vooral verder want het zal ALTIJD een droom blijven, zal NOOIT realiteit worden. Het zal er zelfs nooit ook maar een heel klein beetje bij in de buurt komen.
    Ik vind het echt niet leuk om te zeggen, schep er echt geen genoegen in maar er komen echt hele beroerde tijden aan.
    Kijk inderdaad naar Griekenland, er is echt geen licht aan het eind van de tunnel. Gaan we nog zwaar voor dokken, het is niet anders want bij al die falende politici is het licht allang uit, gaan keihard volharden in deze kansloze missie.
    Want deze missie, de schepping van de USE, is al mislukt, ze modderen alleen nog maar wat door in de hoop dat hun opvolgers het moeten toegeven, maar zij niet.
    Een verenigd Europa kan alleen slagen als de bevolking daar behoefte aan heeft, het echt wil. En die behoefte komt alleen als de culturele en economische verschillen veel en veel kleiner zijn.
    Daar zijn we nog minstens 100 lichtjaren van verwijderd.
    Spanje en Italie gaan problemen geven die al ons bevattingsvermogen te boven gaan. Waarschijnlijk wordt de situatie nu veel rooskleuriger voorgesteld dan die werkelijk is. De werkelijkheid is waarschijnlijk al zo dramatisch dat de euro direct zou vallen als die bekend zou zijn.
    En dan te bedenken dat deze economieën het komende jaar nog verder onderuit gaan.
    Het einde is in zicht en Europa zal daarna nog tien jaar in nevelen gehuld zijn.
    Maar als de nevels opgtrokken zijn komt een nieuw Europa te voorschijn, met een nieuw bewustzijn, en een nieuw elan.

    PS Europa gaat zijn CO2 emissie doelstelling niet halen!!!
    Met dank aan???
    Natuurlijk Spanje en Italie.
    Nee, we moeten heel blij zijn met deze culturen erbij. Een echte verrijking.

  3. Grappig dat het hele circus om Griekenland draait?

    [b]Tien jaar geleden was Griekenland al redeloos verloren, niet vanwege de te hoge schuld, maar vanwege het simpele feit dat het land niets produceert en alleen maar consumeert. [/b]

    De bevolking , overheid en ieder denken dat het lidmaatschap van Europa een vrijbrief is om te gaan rusten!
    Lekker van de zon genieten met een goed glas Ouzo!
    [b]Werken is voor een dom clubje mongolen in Noord Europa.
    Hadden die Duitsers geen oorlogsschuld te vergoeden en die Nederlanders deugen ook niet![/b]

    De Grieken willen dit prachtige leven niet zomaar opgeven.
    Met 50 pensioen en als ambtenaar nooit naar kantoor.
    Formeel werken de Grieken het langst, maar liefst 43 uur per week, alleen hun statistiek vermeld daar niet bij dat ook de slaapuren als werk meetellen! Vergeet niet dat het HEEL MOEILIJK IS OM TE GAAN WERKEN ALS JE GEWEND BENT VAN JE RUST TE GENIETEN. Het is zoiets als de bal van een verwend jochie afpakken, dat wordt brullen!

    Zolang Griekenland als een verwend kind wordt behandeld zal het spel van overconsumptie (te veel uitgeven) doorgaan. Ook een drug verslaafde belooft van alles om aan dop te komen. Natuurlijk geeft onze Jan Kees maar al te graag aan zo’n verslaafde. Hij beloofd toch met drugs te stoppen over een paar jaar! …..Zo’n beloofde is natuurlijk niets waard, dat weten de burgers wel beter.
    [b]GRIEKENLAND WAS NIETS, IS NIETS EN WORD NIETS.[/b]
    Schenk nog maar een Ouzotje in!

  4. @3 Martin K, Griekenland is een ramp, maar dat komt vooral door de corrupte elite. Het leven van de gewone man schets je iets te rooskleurig. Mensen zijn wanhopig, en dat is vooral de schuld van de elite.
    Er zijn zoveel voorbeelden die laten zien dat een corrupte elite een hele maatschappij naar de klote kan helpen.
    Gaat op europees niveau ook gebeuren, ook door de elite.
    Griekse cultuur gaat zich over heel Europa verspreiden.
    Let maar op!

  5. Ik schreef het al eerder…..

    Er zijn een aantal elitefamilies die aan de macht gekomen als bank te gaan fungeren voor de massa.
    Iedereen kon bij hen hun waardevolle spullen inleveren, en zij hadden grote kluizen die de gewone mensen behoedden voor berovingen.

    Na verloop van tijd merkten deze figuren dat toch nooit iedereen zijn bezittingen tegelijk kwam ophalen, dus begonnen ze die bezittingen uit te lenen aan anderen, met natuurlijk rente daarop en zo begon het fracturele bankieren. Leen 100 goudstukken uit met rente , terwijl je er 10 hebt.

    Nog later kregen de eigenaren van de bezittingen briefjes waarop stond waar ze recht op hadden bij de bank..het begin van geld.

    En nog later eigenlijk het uitgeven van geld, dus papier en muntjes terwijl daar eigenlijk niets maar tegenover stond. In 1967 werd de gulden die gemaakt was van 72 procent zilver vervangen door een nikkelen muntje.
    Wat een perfecte oplichtingstruuk.

    Stel je voor dat je zo een bankier bent. Je kun oneindig geld drukken en daarbij maak je ook nog eens , via de politici van een land uit wat er met dat geld gebeurt.

    Is dan alles wat er nu gebeurt niet alles op lucht gebaseerd?
    Ik dacht het wel. Heel het geldcircus is helemaal niks waard.
    Het is alleen via mind control aan ons opgedrongen.
    Wij leven letterlijk in the matrix.

    Bekende dienaars van de matrix: Merkel, Schlaube, Rutte, noem ze maar op

    http://www.youtube.com/watch?v=MXQozTxQSiE

    In Duitsland is er al iets aan het ontstaan….teveel mensen gaan over op zonnepanelen, waardoor kolencentrales te weinig capaciteit moeten draaien…denk je dat ze die macht willen afgeven?

    Wij worden misbruikt door de elite doordat we denken dat we hen nodig hebben.
    We hebben ze niet nodig..

    De aarde verschaft genoeg voor iedereen.

    Wist je dat het continent australie voor alle inwoners van de aarde een plekje verschaft om zelfvoorzienend te leven?

    Alles wat je hoort en ziet via de media is elitepraat. Volg de media maar eens in de berichten…maar breng wel een kotszakje mee.
    Dezelfde elite die de macht wil hebben over de wereld. De zgn world order, the matrix-ultimate.

    Denk daar maar eens over na.

    http://www.youtube.com/watch?v=Zgoixj5gLLc

    We hebben ons allemaal zo laten hersenspoelen door de elite dat we allemaal denken dat we afhankelijk van hen zijn.
    We zijn om te leven op deze aarde echt niet afhankelijk van hen….ze sturen ons aan met als enige middel : angst.

    Vandaar dat we ook denken dat we niet zonder hen kunnen….gewoon pure onzin.

    We hebben hen nu niet nodig , net zoals we hen in het verleden niet nodig hadden.

    Besef dat goed.

    Moeder aarde is liefde, die geeft zonder iets terug te vragen.
    Dat is de ultieme liefde. En waneer je dat begrijpt weet je dat de elite eigenlijk geen macht heeft. De elite heeft zich boven moeder aarde verheven ten gunste van zichzelf , door de aarde als een energiebron te gebruiken ten gunste van hebzucht.

    De enige manier om dat te stoppen is gewoon te leven , zelfvoorzienend te worden en niet meer te vragen van de aarde dan wat je om te leven nodig hebt.

    Groetjes van een zot menneke.

  6. @6 Madman, goed gezegd.
    Tsjonge hoe diep kun je zinken: “denken dat je de elite nodig hebt”
    Dan ben je echt een hopeloos stuk verdriet, en een geboren slaaf.

  7. Geloof me nou

    The matix is real.

    De mensen zijn op dit moment slechts “batterijen” die stroom geven aan het elite totaal, de heersers van the matrix…. we zijn volledig gehersenspoeld door onderwijs en media.

    Eigenlijk zijn we vrij…we beseffen het alleen niet omdat we aan het mind-infuus liggen vanaf onze geboorte.

    De aarde geeft ons allen wat we nodig hebben en daar hebben we de matrixelite niet voor nodig!!!

  8. Denk nou eens na.

    Plant een aardappel en je krijgt er 10 terug.
    Water valt uit de hemel.

    Kap een boom om te verstoken en plant er 5.Je hebt maar een paar vierkante meter nodig om van te leven…..
    Zorg voor de toekomst en voor jezelf en anderen.

    Het is zo eenvoudig..
    Je hebt geen i-pod of notepad nodig om te leven.

  9. 6 madman volledig gelijk.

    alvast wat tips voor Een eigen moestuin 😆

    moestuin
    Waar te beginnen?
    Je wilt een moestuin aanleggen en je eigen groente gaan verbouwen. Wat heb je nodig? Heel basaal: een stukje grond dat niet te nat is en niet in de schaduw van gebouwen of bomen ligt, een schop, een hark en een schoffel en groentezaden. En natuurlijk w at tijd. Al met is dat dus behoorlijk te overzien! En wat krijg je daarvoor terug: heel veel plezier en voldoening en een zomer lang (en al snel langer) verse groente…

    Hoe groot?
    Je begint met de bepaling van de grootte en de plaats van je tuin. Je kunt het best niet te groot beginnen. Als het je in het eerste jaar meteen boven het hoofd groeit, doe je het misschien nooit weer. Maar als het je bevalt, kun je je moestuin elk jaar een beetje groter maken, totdat je de oppervlakte hebt die je bij je past. Om een seizoen lang voldoende groente te kunnen oogsten is 50 m2 per persoon een goed uitgangpunt. Je kunt dat dus vermenigvuldigen met het aantal mensen van je huishouden of vriendenkring waar je de opbrengst mee wilt delen. Maar als je nog nooit een moestuin hebt gehad zou ik eerst niet groter gaan dan 100 m2.

    Waar?
    Als je de moestuin bij je huis kunt en wilt hebben moet je een plekje zoeken waar de hele dag zon is en dus niet in de schaduw van hoge bomen of gebouwen. Ook moet de grond niet te nat zijn of helemaal zijn vastgereden door zware machines of auto’s. En zelfs als je aan de zonnige zuidkant van hoge bomen je tuin wilt aanleggen (waar dus schaduw geen probleem is), zul je rekening moeten houden met de enorme hoeveelheid water en voedingsstoffen die bomen aan de grond onttrekken. Ga er maar van uit dat het wortelgestel van een boom net zo breed vertakt is als de kruin.

    Als je gebruik gaat maken van een tuin op een volkstuincomplex, zul je vermoedelijk al goed bewerkte grond aantreffen. Wel is het dan goed om eens te informeren wie er voor je op die grond heeft geteeld. Als de persoon in kwestie niet meer te bereiken is, zullen je buren op de volkstuin er graag over vertellen. Doorgaans houdt men elkaar daar goed in de gaten. Vraag vooral even naar de mate waarin je voorganger bemestte en of hij of zij gif gebruikte. Beide wordt op sommige volkstuincomplexen erg overvloedig gebruikt!

    De eerste bewerking
    Eenmaal de plaats bepaald, moet je de grond gaan bewerken. Je zult moeten gaan spitten. Ook als je later een ander manier van tuinieren wilt gaan toepassen (mulchen of permacultuur), doe je er goed aan het eerste jaar te spitten of een andere grondige bewerking toe te passen. Ligt de grond al klaar, zonder dat er een dikke graszode op groeit, dan kun je volstaan met eenvoudig spitten (zie onder). Meestal verdient het de aanbeveling een beetje kalk aan de grond toe te voegen voor het stimuleren van het bodemleven. Kalk voor de tuin kun je het best kopen in korrelvorm (verwar dat niet met kunstmest, wat vaak uitsluitend bestaat uit stikstof).

    Vaak zal de aanleg van een nieuwe tuin gebeuren op een plek waar nu gras groeit. Mocht je in de zomer of het najaar bedenken dat je het volgende voorjaar een moestuin wilt, dan doe je er goed aan de grond alvast af te dekken met folie. Je kunt stukken landbouwplastic vaak gratis halen bij boeren die het hebben gebruikt voor hun voederkuilen. Zij moeten betalen voor de afvoer ervan en zijn al lang blij dat jij ze daarbij helpt. Zorg dat de grond helemaal bedekt is en leg het folie goed vast met stenen, balken of hopen zand. Bedenk dat het zo enkele maanden ligt in een seizoen waarin het doorgaans hard waait, dus besteed er even goed aandacht aan. Het gras zal onder het folie sterven en de grond zal alvast wat losser worden. Als je dan in het voorjaar gaat spitten, heb je het een stuk lichter en is de grond alvast een beetje voorbereid.

    Je tuin machinaal laten bewerken is ook een optie, zij het natuurlijk een dure. Maar voor het eerste jaar kun je het overwegen. Wil je geen zware trekker op je terrein hebben (en dat raad ik je ook sterk af), dan blijft eigenlijk alleen frezen met een tuinbouwfrees over. Soms kan er ook een klein enkelscharig ploegje achter, maar die ploegt dan waarschijnlijk niet diep genoeg. Frezen hakselt de grond en dus ook het onkruid of gras dat er op groeit. Als je al maandenlang je tuin hebt afgedekt met folie is dat inderdaad mogelijk. Je gras of onkruid is dan dood en met intensief schoffelen hou je je grond dan redelijk schoon het eerste jaar. Is je graszode nog groen, dan moet ik het je echt afraden. Het enige wat je dan doet met frezen is je gras en onkruid verspreiden en door de grond husselen . Schoffelen is daarna een marteling, omdat je schoffel steeds vastloopt in het onkruid dat door de hele toplaag heen zit. Grote kans dat je het gaat afleggen tegen het onkruid. Ik raad al met al handmatig spitten aan.

    Bemesting voor het eerste jaar
    De mate van bemesting van je tuin voor het eerste jaar is sterk afhankelijk van de grondsoort en het gebruik ervoor. Je zou eens moeten informeren bij boeren of andere tuinliefhebbers in de buurt wat hun ervaring is met de grond. Je kunt natuurlijk ook altijd een grondmonster laten doen en een bemestingsadvies aanvragen, maar dat kost nogal een paar centen. In principe kun je er vanuit gaan dat voor het eerste jaar je eigen ondergespitte graszode meer dan voldoende is. Je moet dan zeker kalk toevoegen aan de grond, want die help het bodemleven een handje bij het omzetten van het organisch materiaal. Is de grond erg arm dan kun je oude stalmest met stro of compost onderspitten. De stalmest moet minimaal een jaar oud zijn (als het gaat om paardemest), maar liever nog ouder (zeker als het koeiemest is). Ook in dit geval na het spitten een beetje kalk toevoegen aan de grond.

    In de latere jaren van je tuin zul je gaandeweg zelf het gevoel moeten ontwikkelen wat je tuin nodig heeft en hoe jij het liefs tuiniert. Als je veel mulcht met compost (dat is een dikke laag compost op de grond strooien), zul je niet veel meer hoeven te bemesten. Maar niet elke grondsoort is daarvoor geschikt. Om de totale mineralenbalans weer te herstellen in je tuin is het wel goed om nu en dan je tuin te bemesten met gedroogd zeewier. Verderop, bij de wisselbouw zullen we daar nog op terugkomen.

    Spitten
    Spitten is de toplaag van je tuin omkeren. Sommige mensen menen dat dat een onnatuurlijk proces is en dat je beter de grond onaangeroerd kunt laten (zie permacultuur en mulchen). Voor sommige gewassen is dat ook terecht. Toch zijn de meeste groenten afstammelingen van wilde soorten die in verstoringmilieus groeien: de wilde kool aan de kust, een plek die voortdurend in beweging is, veel gewassen van berghellingen, waar ook altijd beweging en verstoring is… Spitten is dus helemaal niet zo onnatuurlijk als het lijkt.

    Hoe diep je moet spitten is afhankelijk van je toplaag (een graszode of een klein beetje los onkruid) en van je onderlaag (als er een vaste storende laag in de grond zit, zal je tuin altijd nat blijven en dus veel last hebben van schimmelziekten). In de meeste gevallen is het voldoende voor de eerste keer als je anderhalve steek diep spit: je graaft eerst een ‘voor’ waarvan je de grond apart legt of brengt naar het einde van je tuin. De zode van die eerste voor leg je even apart. Vervolgens steek je de zode los voor de volgende voor, diep genoeg om alle graswortels en onkruidwortels mee te nemen en die leg je omgekeerd in de voor. Vervolgens spit je daar nog één schopdiepte grond overheen. Veel dieper moet je zode ook niet liggen, omdat je anders geen profijt meer hebt van de voedingstoffen die er vrijkomen bij het verteren ervan. Als je aan het einde van het te spitten gedeelte komt leg je in de laatste voor de zode die je apart hebt gelegd van de eerste voor en vult die vervolgens met de grond daarvan.
    Heb je echt een harde laag in de grond zitten, dan zul 2 steek diep en in sommige gevallen zelfs 3 steek diep moeten spitten. Toch komt dat maar zelden voor en je zult je dan ook moeten afvragen of je niet een betere plek kunt vinden voor je tuin. Het is goed om dan advies te vragen aan een ervaren tuinier.

    Een teeltplan
    En dan kun je aan de slag. Je tuin ligt er mooi gespit bij, zwarte, geurende maagdelijke grond. Je moet gaan zaaien en poten. Maar wat ga je verbouwen en waar moet je dat planten? Wat – dat is natuurlijk afhankelijk van wat je graag op je bord ziet – met die keuze kunnen we je niet helpen. Maar wat komt waar – dat is erg belangrijk: je moet een teeltplan maken.. En dat is niet alleen een plan voor het eerste jaar, maar je moet verder denken, je hoopt nog jaren plezier van je tuin te kunnen hebben. We gaan er van uit dat je biologisch gaat telen, dus zonder vergiften en zonder kunstmest (zuivere stikstof). In dat geval zul je met overleg je tuin moeten beheren om de ziektedruk minimaal te houden. Je moet wisselteelt gaan toepassen.

    Wisselteelt
    Wisselteelt is belangrijk voor tal van gewassen. Aardappelen worden gevoelig voor aardappelmoeheid als ze vaker dan eens in de 4 jaar op dezelfde plek worden geteeld, kool wordt gevoelig voor knolvoet en voor tuinbonen kun je zelfs maar beter eens in de acht jaar hetzelfde stukje grond weer opzoeken. Daarom verdeel je de te telen groente in groepen en met die groepen loop van je van jaar tot jaar door je tuin heen. Traditioneel is een verdeling in 4 groepen. Dat is dan ook wel meteen het minimum, maar als je dat consequent toepast kan het ook voldoende zijn. Zeker als je binnen de groep ook nog enige variatie toepast. Je bonen en erwten (vlinderbloemigen) komen na vier jaar weer terug op dezelfde plek, maar als je de volgorde van de soorten dan omwisselt, staan je tuinbonen dus pas na 8 jaar weer op hetzelfde plekje.

    De indeling van de groepen wordt bepaald door de gemeenschappelijke ziektegevoeligheid, door de verwantschap in mestbehoefte en in de mogelijkheden om ze in combinatieteelt te gebruiken (waarbij de vijand van de één wordt verjaagd door de geur van de ander). De traditionele vierendeling is (1) aardappelen en tomaten (is familie van elkaar), (2) blad-, wortel- en knolgewassen, (3) alle soorten koolgewassen en (4) peulvruchten: erwten en bonen (vlinderbloemigen). Wijk hier niet van af, ook niet door in de winter maar even boerenkool te zetten op het gedeelte waar je aardappelen had – vroeg of laat gaat het zich wreken!

    Hiermee creëer je ook een goede bemestingsvolgorde in je tuin: de aardappelen en de kolen kunnen wel wat goedverteerde stalmest hebben en dus bemest je elk jaar twee van de vier delen van je tuin. De peulvruchten zijn allemaal vlinderbloemigen en voegen nog stikstof aan de grond toe – waar op hun beurt de aardappelen weer goed van gedijen. Voor een meer gedetailleerdere wisselteelt of voor een andere (in vijven of zelfs in zessen) verwijs ik je naar de boeken.
    Vaste planten

    Je zult misschien ook een plekje in je tuin willen reserveren voor vaste planten zoals rabarber, asperges of aardbeien. Je kunt dat het best buiten je veldjes voor wisselteelt houden. Je kunt er een rand van maken in je tuin of een cirkel in het midden van je tuin waar je de blokken voor wisselteelt omheen aanlegt.

    Zaaien
    Dan kun je gaan zaaien en poten. Als je zaad hebt gekocht staat op de achterkant van het zakje altijd de informatie over de zaaitijd, het eventuele uitplanten en de oogsttijd. Ook staat er vaak bij hoe diep je moet zaaien en op welke afstand. Om een beetje een planning te maken kun je de zaaikalender raadplegen. Dan weet je ook wanneer je welk gedeelte van de tuin zaaiklaar moet hebben. Om te zaaien maak je de grond goed los en fijn en vlak (met een hark). Doe dat niet eerder dan wanneer je gaat zaaien. Bij hevige regen slaat de grond snel dicht als je het heel fijn maakt en bij lange droogte gaat het stuiven. Beide zijn niet goed voor je grond.

    Bij het zaaien moet je wel even blijven letten op het weer. Elk zaad heeft een bepaalde kiemtemperatuur. Als je weet dat de dagen na het zaaien van een bepaald gewas de temperatuur lager blijft dan de kiemtemperatuur, kun je beter even wachten op wat warmere dagen (overigens loop de temperatuur aan de grond snel op als de zon er even op schijnt, dus het valt ook nogal eens mee). Hetzelfde geldt natuurlijk voor de verwachting van zware regenval. Het zou makkelijk de lichte zaadjes wegspoelen en dan kiemen je gewassen in de randen van je paadjes…

    Mensen die biologisch-dynamisch willen telen letten ook op de samenstand van zon, maan en sterren en onderscheiden: bladdagen, bloemdagen, worteldagen, etc. en stemmen daar ook het zaaien op af. Daar zijn elk jaar nieuwe zaaikalenders voor. Wie daarover meer wil weten, verwijs ik opnieuw naar de specifieke literatuur en sites daarover.

    Onderhouden: wieden en schoffelen
    Na het zaaien ga je het wonder meemaken van het kiemen en groeien van je gezaaide gewassen. Zelfs voor ervaren tuiniers is dat altijd weer een heerlijk moment. Je hebt je gewassen op een rij gezaaid en een paar dagen later zie je het rijtje zichtbaar worden met kleine groene blaadjes die de grond uitkomen. Geniet ervan!

    Maar behalve het zaad dat je zelf hebt gezaaid zit er in de grond ook ongelofelijk veel zaad van grassen en andere planten die we in de moestuin zien als onkruid. Omdat je graag sla wilt oogsten en spruiten en worteltjes, zul je je gezaaide gewassen moeten beschermen ten overwoekering. Je zult gaan wieden en schoffelen. Wieden is het uittrekken van onkruid, met wortel en al, en schoffelen is het losmaken van een dunne bovenlaag van de grond tussen je gewassen. Schoffelen doe je tussen je gewassen, wieden dicht bij de gewassen, daar waar de schoffel ook je groente zou kunnen beschadigen.

    Schoffelen oogt heel simpel en kan dat ook zijn – als je het goed doet. Schoffelen is niet de grond losmaken en dus diep steken (je kunt natuurlijk wel met een schoffel de grond losmaken, maar dat is wat anders). Je houdt het blad van je schoffel horizontaal en maakt een dun laagje grond van 1 a 2 cm los, zodat alles wat daarin kiemt en groeit, sterft en verdroogt. Je kunt dan ook je gewiede en losgeschoffelde onkruid laten liggen. Het sterft af en voedt de grond weer. Als het nu een hele lange tijd nat weer is, is het wel goed om het weg te harken, omdat het anders steeds weer wortel kan gaan schieten. Het dunne schoffellaagje dat je zo door herhaald schoffelen creëert beschermt de grond tegen onkruid en uitdroging. De stoflaag die hierdoor ontstaat onderbreekt de capillaire werking van de grond, zodat vocht van dieper uit de grond niet meer naar de oppervlakte wordt gezogen en verdampt.

    Als je een keer het onkruid goed hebt aangepakt met wieden en schoffelen kun je ook gaan mulchen (zie verder). Ik raad je aan eerst wel te beginnen met schoffelen, omdat anders het onkruid door de compostlaag heen groeit en je alleen nog maar kunt wieden. Dan maak je je tuin veel arbeidsintensiever.

    Uitplanten of uitdunnen
    Veel gewassen moet je na het zaaien nog een keer verplanten of je moet de rijen uitdunnen, omdat het gewas anders te dicht op elkaar komt te staan en niet tot volwassen planten kan uitgroeien. Op de achterkant van je zakjes zaad zul je daarover ook informatie kunnen vinden. Van belang is de fase waarin het moet gebeuren. Het plantje dat je uitplant moet niet te kwetsbaar zijn, maar soms is het ook niet goed om te laat uit te planten omdat de plant dan sneller de neiging heeft om zaad te vormen (bijvoorbeeld bij andijvie). Voor het plantje is verplanten een ’trauma’ zoals dat dan heet en dus worden ‘overlevingsstrategieën’ ontwikkeld: overleven en dus zaad vormen…

    Wat eerder gezegd werd bij de wisselteelt moet ook hier even weer worden genoemd: vergeet niet je wisselteelt. Zaai dus ook je kool niet uit op een ander gedeelte dan je kolenveldje van dat jaar – soms is het namelijk erg verleidelijk dat nog even snel ergens anders te doen. Wees hierin streng voor jezelf, het is het behoud van je tuin in de komende jaren.

    Oogsten
    Van sommige gewassen kun je enkele weken na het zaaien al oogsten. Vooral bladgroenten zoals spinazie, pluk- of snijsla en snijbiet kunnen heel snel worden geoogst. Het is elk jaar weer een feest om je eerste voorjaarsgroente te kunnen oogsten. In de loop van de jaren kun je je teeltplan ook gaan afstemmen op een gevarieerde oogst gedurende het hele siezoen. Zo zou je wekelijks een beetje spinazie kunnen zaaien en een paar slaplantjes kunnen uitplanten. Je hebt dan altijd weer nieuwe, verse groente en je houdt het gevarieerd in de keuken.

    De piek van je te oogsten groenten ligt in de maanden juli en augustus. Wees je daar van te voren goed bewust van, het zijn namelijk ook je vakantiemaanden. Het is zonde als je een half jaar druk in de weer bent geweest in je tuin en dan 3 weken in Frankrijk te zitten terwijl de oogst van je meeste gewassen ligt te verkommeren in je tuin. Probeer te plannen met zaaien en uitplanten en schakel eventueel familie en vrienden in om de groente die klaar is te oogsten.

    In principe kun je een heel jaar van je eigen tuin eten. Om te voorkomen dat je niet de hele winter alleen maar kool en ingemaakte bonen hoeft te eten zul je gewassen moeten gaan telen die vroeg te zaaien en te oogsten zijn (voor meteen na de winter) en gewassen die nog lang groen blijven en zo mogelijk ook winterhard zijn (dan kunnen ze vorst hebben). En er zijn meer gewassen dan alleen maar kool en prei die je in de winter kunt overhouden op je tuin. Kijk daarvoor in de literatuur of bezoek eens de site van De Nieuwe Akker. Ook een koude bak (dat is een bak met een glasplaat er op) of een kas kunnen je helpen een langer teeltseizoen te creëren. Je hebt het dan wel over tuinieren voor gevorderden.

    Compost en mulchen
    In de loop van een heel groeiseizoen komt er veel groen afval vrij. Onkruid, blad van groente die je wegsnijdt, overtollig plantgoed en noem maar op. Ook andere delen van je tuin geven veel afval: gemaaid gras, blad, snoeiafval en onkruid. Je zou dicht bij je tuin een composthoop kunnen aanleggen of een speciale compostcontainer kunnen kopen. Goede compost is goud waard voor je tuin. Het stimuleert het bodemleven en je zorgt ervoor dat er niets verloren gaat in je tuin en op je erf. En dat is bij uitstek een zelfvoorzieningsgedachte. Elders op deze site vind je informatie over het maken van goede compost.

    In je tuin kun je de compost goed gebruiken. Compost gebruik je vooral op je grond. Tussen je gewassen kun je een dikke laag (minimaal 5 cm) compost, nadat je die grond eerst goed hebt gewied of geschoffeld (zie boven). De grond blijft vochtig en veel organisch leven krijgt er een enorme stimulans van. Toch moet je je daarover eerst wel even goed laten informeren. Er zijn gewassen die daardoor juist gevoeliger worden voor schimmelziektes. Zelf heb ik hele goede ervaringen met het mulchen van de kolen – van de koolvlieg zul je dan geen last meer hebben zonder ook maar een druppel gif te gebruiken. Elders kun je meer lezen over andere biologische manieren van ziektebestrijding en -voorkoming

    Je tuin in de winter: groenbemesting
    Dan zit je eerste tuinjaar er op. De winter komt er aan. Je hebt nog enkele winterharde groenten op je tuin staan. Het is tijd om de balans op te maken over je eerste jaar: wat ging er goed, wat viel er tegen. Je kunt plannen gaan maken voor je volgende seizoen.

    Om de druk van onkruid te verlagen in je volgende seizoen en tegelijk je grond goed te verzorgen zou je in het najaar groenbemesters kunnen zaaien. Dat zijn gewassen die de grond bedekt houden in de winter en daarmee het bodemleven beschermen. Maar ze houden ook veel voedingstoffen en mineralen vast die anders dreigen uit te spoelen tijdens het natte najaar. Bij zaadhandelaars kan je verschillende soorten groenbemesters vinden en informatie over welke groenbemester bij jouw tuin past. In het voorjaar spit je de groenbemester onder. Dat is wel belangrijk, want als je het zou wieden en weggooien onttrek je die voedingsstoffen alsnog aan je tuin.

  10. @9
    Een corrupte elite en een “gekweekte” sheeple houden dit in stand. Dat kweken is voornamelijk dmv. religie gebeurt. Hou ze dom, knijp ze uit maar geef ze voldoende brood en spelen en laat ze zich voortplanten. En als dat mis gaat dan speel je ze tegen elkaar uit.

    Zet je stukje maar op NuJij, daar wordt je binnen enkele minuten volkomen afgebrand door sheeple die hun status quo of eigenlijk die van de elite met hand en tand zullen verdedigen.
    Zowel KTM als ik denken dat het kantje boord wordt of mensen zoals wij wel voldoende momentum weten op te bouwen. Kijk maar naar occupy: Fail!
    De elite krijgt nog steeds meer controle.
    Denk aan Echelon maar ook ontwikkeling en inzet van drones en allerlei andere registratie systemen. Kijk maar naar nanny state UK waar je om de zoveel meter wel wordt geregistreerd. Men denkt dat binnen enkele jaren AI zo intelligent wordt dat het zichzelf kan verbeteren zonder dat wij Homo Sapiens er nog zicht op hebben. Dan zal de technologische ontwikkeling een singulariteit worden omdat het te snel gaat om nog te kunnen voorzien en te begrijpen. http://www.visionair.nl schrijft hier regelmatig over.
    Dit alles maakt dat de matrix zich alleen maar zal versterken.
    Serieus wordt het kantje boord of onze nazaten in een betere wereld zullen leven of dat wij slechts zieke ratten zullen zijn welke via de-populatie terug worden gebracht tot 500 miljoen slaven en een handvol eeuwig levende übermenschen.

  11. @Nostra Dames Oh man, ik kan je helaas slechts 1 + geven maar wat heb je gelijk.

    Je vrijmaken is jezelf kunnen bedruipen, dus jezelf kunnen voorzien van eten, drinken, onderdak en warmte.

    Echt waar. En dat gat niet altijd zijn zoals we nu gewend zijn…….Naar de supermarkt gaan en kopen waar we zin in hebben….kijk de film the matrix er maar eens op na….ze eten daar pure voedingsstoffenpap.

    Gelukkig is het voor ons nog minder futuristisch en kunnen we leven van de smakelijke opbrengst van de moeder aarde.
    Vaak nog veel smakelijker dan dat we nu aangeboden krijgen door de gemanipuleerde supermarktgroenten.
    Nogmaals chapeau voor je reactie!

  12. Mag ik het zo zeggen ….

    Religie is volgens mij de wolf in schaapsklederen….zoals de bijbel zegt ….

    God is voor mij te vinden in de natuur en moeder aarde….de liefde is te vinden in de onbaatwillige gaven van moeder aarde. Wie dan maar ook plant in de aarde oogst….

    De satan is alles wat deze huidige kapitalistische heersende manipulerende wereld biedt. Hebzucht en het zaaien van angst is wat het systeem doet. Satan of het kwaad is de heerser van the matrix en die probeert zoveel mogelijk mensen te indoctrineren tot het veroorzaken daden voor eigenbelang.

    En ik weet wel waarvoor ik wil kiezen.

    Hetzelfde geld voor politiek… de opgedrongen leiders die het zogenaamd goed met ons voorhebben en waar we zogenaamd voor mogen kiezen…. geloof je dat nou echt?

    Het zijn allemaal agents smiths … (kijk the matrix nog eens als je de kans hebt)

  13. Dat is een enorme posting Nostradamus. Sinds je jezelf de naam Nostradamus hebt gegeven op deze site, heb je misschien een voorbeeld van een paar kwatrijnen die mogelijk van toepassing zijn op het heden ten daagse gebeuren, crisis ed.?

  14. Zo, lees net dat alle VVD-stemmers / huizenbezitters even flink gen**id zijn: Rutte gaat door de knieën.

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/13119745/__VVD_door_de_knien__.html

    Dat doet me denken aan de Spaanse premier tijdens de aanloop naar de laatste verkiezingen. Hij zou GEEN bezuinigingsmaatregelen nemen. En nadat hij premier was, hoppa: 62 MLD EURO aan bezuinigingen.
    Ik denk dat we ons op kunnen maken voor Spaanse toestanden hier mochten wij volgend jaar of het jaar daarna weer verkiezingen gaan krijgen.

    Eerder schatte ik in dat de Nederlander pas de straat op zou gaan als de koelkast leeg zou zijn. Misschien ligt dat omslagpunt toch iets eerder, en gaat hij de straat op om frustraties over de niet nagekomen verkiezingsbeloftes die gemaakt zijn te uiten. Volgens mij was dat ook in Spanje het geval.

    Ik houd mijn hart in elk geval vast. Helemaal met het naderend ‘fiscal cliff’. Er zijn toch wel steeds meer angstige berichtgevingen in de MSM:
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/13119359/__Bedrijven_bezorgd_over_Amerikaanse_economie__.html

    Eerst maar eens zien wie we als US Pres gaan krijgen…

  15. Nu is het sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 nog steeds een kwestie van voortmodderen met de crisis. De Grote Klap is nog steeds niet gekomen, wellicht komt die er wanneer Griekenland failliet gaat en in zijn val Spanje, Italië en Portugal meeneemt en daarmee ook de banken.

  16. Gisteren werden de reugliere media opgepoetst met “positief” nieuws over de VS en Groot-Brittannie. Enkel en alleen om de naieve belggers en gewone burgers zand in de ogen te strooien. Kijk maar eens naar Eevandaag en Nieuwsuur. Wat Rene zegt haalt deze nieuwsbulletins niet om algehele paniek te voorkomen en blijft slechts voorbestemd aan de intellectuelere economen die wel rationeel durven te denken en met beide benen op de grond staan. Als de Grieken dit geld niet krijgen komen Spanje, Italie en ook Frankrijk in nog grotere problemen omdat die landen er tot hun nek inzitten in Griekenland en voor een ongekende escalatie zal zorgen.

  17. #14 Gaengphed
    Deze site vind ik erg interessant.

    http://www.nostredamus.nl/index.html

    Mijn naam hier is NostraDames. deze is van NostreDamus. 😛
    Ben zelf geen voorspeller. houd me bezig met feiten (deze moet je zoeken buiten de normale gemanipuleerde media om) en geschiedenis. hiermee zie je de toekomst meer helder

  18. Nou, Nl wordt ook een nachtmerrie.
    Meneer Zalm zag witbleek nu blijkt dat griekenland hun uitstaande leningen in griekenland a 880 miljon euro niet terug gaat betalen, dus afschrijnen!
    Das bijna 1 miljard!Wie ligt er nog wakker van tegenwoordig he…
    Alle landen doen op dit moment aan geld verruiming .
    EU, VS, China,Engeland,Japan…….
    Maar geld pompen in de economie en maar hopen dat het beter wordt, gaat uiteindelijk z,n tol eisen.
    Een economie moet zichzelf reguleren!Dan doet het wat het moet doen.
    Wat failliet gaat moet failliet gaan.
    Dan blijven de sterke en gezonde bedrijven over.
    Griekenland was failliet dus ze hadden meteen uit de euro gemoeten.Dan hadden ze nu alweer boven jan geweest.
    Waar zijn de grieken nu?!
    Kijk naar de 3 de kwartaals cijfers op de beurs….dramatisch.
    En de komende maanden wordt nog erger.
    Ik voorzie na de amerikaanse verkiezingen 2 dingen.
    Aanval iran. Griekenland zal uit de euro gaan.

  19. Oh ja ik voorzie ook een lekker biertje drinken want het is weekend 🙂
    Geniet er maar van want ook bij ons gaat het welvaarts peil maand op maand omlaag.

  20. @Harski, Griekenland gaat NIET uit de Euro. Tante Merkel zorgt daar wel voor. Belangen zijn simpelweg te groot daar Deutsche Bank up its arse in Greece zit.
    Aanval op Iran? Hangt af van wie het wordt. Obama gaat niets doen, vriend Mitt is triggerhappy…

  21. @Gaengphed: heb je de laatste collumn van Rene al gelezen? Die stond er gisteren op. O ja. Voor je gaat lezen neem dan eerst een borrel…of desnoods twee.

  22. @20 Harski
    (ik refereer ook naar je naam omdat er soms opeens reacties tussen uitvallen alsof ze nooit hebben bestaan, dit forum rammelt…)
    Je kan niet anders vaststellen dan dat men in een spagaat zit.
    Het enige wat men doet is rekken…

    @23
    De president is een poppetje. Men kan kiezen tussen 2 voorgeselecteerde poppetjes… De agenda wordt in grote lijnen toch wel uitgevoerd… In de 51 t/m 77 staten waaronder HOL-land is het al niet anders.

  23. ik vind dat ze beter eerst ons land moet redden ik vind het heel erg wat er is met Griekenland en die mensen moeten ook geholpen worden dat is waar .
    maar ik vind dit echt een schande . er bestaan andere middelen die ze moeten bespreken . niet dat ik zeg eigen volk eerst dat ook niet .
    maar ik lees nergens dat Polen of American new york enzo voort dat die eens bij springen het is altijd maar van 1ne kant akkoord er zijn nog landen die crisis zitten maar ons land moet ook maat regel s treffen wat ook gebeurd de wereld is omzeep en het het enige dat ik kan zeggen maak er gewoon het beste van

  24. [quote name=”Madman”]Denk nou eens na.

    Plant een aardappel en je krijgt er 10 terug.
    Water valt uit de hemel.

    Kap een boom om te verstoken en plant er 5.Je hebt maar een paar vierkante meter nodig om van te leven…..
    Zorg voor de toekomst en voor jezelf en anderen.

    Het is zo eenvoudig..
    Je hebt geen i-pod of notepad nodig om te leven.[/quote]

    Absoluut mee eens! Zou maar iedere mens zo denkniveau hebben, zouden we met z’n allen niet zo diep zinken…

  25. @8, Madman, ben met je eens dat we in de gemanipuleerde realiteit van de matrix zitten, doch zonder IPad zou ik je nu niet kunne lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: