De meeste beleggers herinneren zich de flash crash van 6 mei 2010 nog wel: op die dag daalde de Dow Jones met ongeveer 6% in 5 minuten waarna deze grotendeels herstelde in de daaropvolgende 20 minuten. Op het dieptepunt stond de Dow Jones 9,2% lager. Na vijf maanden van onderzoek kwamen de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) met een rapport over de oorzaken van de Flash Crash.

flash crash dow jones

Oorzaken volgens de SEC & CFTC

Volgens dit rapport startte 6 mei 2010 als een ongewone turbulente dag, met een negatief sentiment (zorgen om Griekenland) en hoge volatiliteit en lage liquiditeit in de markt. Ondanks de lage liquiditeit, plaatste een grote fundamentele trader om 2.32 pm, via een computerprogramma, een order om 75.000 E-mini S&P500 contracten (waarde ongeveer $4.1 miljard) te verkopen om een bestaande positie te hedgen. De negatieve impact van deze grote order op de beurskoersen zorgde er voor dat algoritmes van high frequency trading (HFT) bedrijven ook futures begonnen te verkopen, waardoor de koersen nog verder daalden, waardoor markt abitrageurs genoodzaakt werden een hoop aandelen te verkopen om hun future posities te hedgen. Hierdoor werd een domino effect gestart waarna HFT bedrijven hun algoritmes stil legde, wat er voor zorgde dat er bijna geen liquiditeit meer was in de markt. Sommige aandelen daalden hierdoor naar $0.01 cent of stegen juist naar $100.000. De markt werd hierna door een automatische stabilisator uitgeschakeld voor 5 seconden waarna de markt langzaam weer herstelde.

Nieuwe Flash Crash ligt op de loer

Zoals te lezen is, speelt liquiditeit dus een belangrijke rol op de financiële markten. En daar ligt dus ook het gevaar met HFT. Indien HFT bedrijven, die voor 70% van de normale liquiditeit zorgen, door te grote volatiliteit, zoals tijdens de Flash Crash, hun programma’s stopzetten, is er amper meer liquiditeit in de markt. En op dat moment is de markt zeer kwetsbaar. Onlangs werd Nanex oprichter Eric Hunsader geïnterviewd door Chris Martenson die ongeveer hetzelfde vertelde:

 

“If we get one bad, unsuspected news event I guarantee you it will be lights out very quick. One of the things these algorithms do is they make sure the input is good. And whenever the input isn’t quite good they back off. When I say back off I mean they back off in the blink of an eye. So it can go from good to very bad that quickly. And all it’s going to take is some unforeseen news event and they won’t be there. And then we’ll see what the liquidity is.

For example on the Facebook IPO day, NASDAQ was trying to open the IPO up. By their third attempt, they’re telling everybody “Wait, we’ll get it at 11:05. No, we’ll get it at 11:10. No we’ll get it at 11:30”. So it was do-or-die time, 11:29:50 comes around. Somebody there has the bright idea to just reboot the system. It takes NASDAQ offline a full seventeen seconds. Nothing coming out of NASDAQ. Not a peep in any stock, market wide, for seventeen seconds. When NASDAQ finally did reappear — what happened? The orders that were resting in the book all that time immediately disappeared. Like 60%-70% of all liquidity within 200 milliseconds was gone: SPY, Microsoft, Apple. Not just Facebook — it was every stock. We were extremely vulnerable over, I would say, that fifteen to thirty minutes to any sudden external shock. And we usually get away with it but one day we’re not going to get away with it.

Turbelente tijden

Gezien de turbulente tijd waar we nu in leven is de kans dus groot dat er weer een dag komt met een onverwachts nieuwsbericht wat voor grote volatiliteit zal zorgen waarna HFT bedrijven hun programma’s uit zullen zetten. Een nieuwe Flash Crash lijkt onvermijdelijk.

11 reacties

  1. Kan een Flash Crash het gehele financiële systeem compleet doen instorten waarbij banken massaal omvallen, landen niets meer kunnen lenen en er grote sociale chaos ontstaat?

  2. @1
    Nee moin. Geen schijn van kans. Google eens op ‘Plunge Protection Team’

    Die grote sociale chaos komt er wel, maar enkel en alleen als het grote publiek het vertrouwen in fiat geld verliest (lees: wordt geconfronteerd met 3% inflatie per dag).

  3. Flash crashes zullen toenemen. HFT algo bots nemen inmiddels 60% van de handel voor hun rekening, in dalende volumes. Clash of the robots. De handel wordt simpelweg stilgelegd als het een gevaar oplevert voor de herverkiezing van Obama, pardon, in het bonusseizoen, pardon….

    Er zit natuurlijk wel een ‘mannetje’ die op de stopknop drukt als de robots eigenwijs worden.

    Welkom in de wereld van oneindige groei.

    Doodsoorzaak: death by derivative

  4. Die hele[u] vervloekte[/u] euro is ‘gewoon’ EXPRES door de ‘über-elite’ in het leven geroepen (dus opgelegd) om heel Europa in deze schulden-dwangbuis gevangen te houden, al het geld van het volk overhevelend naar de (K-)banken, tot het moment dat het Avondland als één groot financieel KANKERGEZWEL tegen de vlakte klapt, om zo uiteindelijk ondergedompeld te gaan worden in anarchie en burgeroorlog.

    Let op mijn woorden.

    We zitten dus al [u]midden[/u] in een gore (K-)dictatuur.
    Dààrom telt de stem van de weldenkende burger al lang niet meer !

    Kijk, vaak verwijt ik mezelf te sarcastisch en te wantrouwig te zijn, maar keer op keer blijkt dat ik feitelijk nog [u]véél te goedgelovig ben[/u].

    Kunt u nagaan …

    Eng hoor …

    En iedereen maar naar de tv gapen…

    Uitpuilend van de K-programmaatjes om uw kunstmatige coma nog maar even te kunnen verlengen-gn-gnn …

  5. @6 : No thanx what soever

    (ik zag ‘wachtwoord vergeten’ staan, en dacht, ‘hé, dat lijkt op mijn probleem’)

    So ‘dontknowshit’ gaat dus even met gedwongen vakantie.

    Een mij onwaardige naam overigens, maar dit terzijde hihi…

  6. Ha! Goed gezegd ktm: “Dààrom telt de stem van de weldenkende burger al lang niet meer !”

    Gisteren was mijn pa bijzonder boos op de VVD. Zo heb ik mijn liberale ouwe heer nog niet eerder meegemaakt!
    “Snap je nou waarom ik niet wilde stemmen? Ze liegen gewoon tegen je en dat gebeurde ook in Spanje met Rayoj. Eerst niet bezuinigen en na de verkiezingen alles kapot maken. Bij de volgende verkiezingen wordt het hier in NL nóg erger.”
    Kwam wat gemompel terug, marge in de kantlijn, ruis, hij kon geen punt maken. Dus vroeg hij of ik toch wel gestemd had.
    “Ja, maar niet op de grote partijen, dus ik voel me niet bedrogen.”
    Heerlijk, was even een momentje van triomf. Zo koppig als hij is, hij denkt dat het in 2013 en in 2014 wel meevalt.

    Nou moet ik toegeven, toen de uitleg over de hypo-plannen op tv werd getoond vond ik de ingreep wel meevallen. Op zijn vroegst ga ik er over 20 jaar iets van merken. Maar goed, dat zijn plannen van nu en die kunnen natuurlijk bij de volgende verkiezingen aangescherpt worden.

    De zorgplannen vind ik gewoon totaal unfair. Slaat echt helemaal nergens op. Mensen die rijk zijn moeten meer premie betalen. Dat is toch absolute kolder? We zijn net af van dat systeem (zao/particulier), gaan we het weer invoeren. En dan zou het fair zijn dat als ik mijn arm breek minder hoef te betalen voor diezelfde dokter en medische hulp dan iemand die rijk is? Echt bizar! Waarom dan niet wat strakker aan die hypo’s getrokken? Dat zou echt fair geweest zijn.

  7. @Gaengphed: ik heb nog nooit op een grote partij gestemd. De zorgplannen zullen wederom ordinaire lastenverzwaringen voor iedereen blijken te zijn. Ik zit zelf in de middengroep dus reken ik erop dat ik veel zal moeten inleveren. En dat zal niet stoppen bij € 100,– per maand als ik de maatregelen zie die de elite van plan is. Kijk maar eens wat KTM zegt over de Nederlansche elite. Helemaal mee eens. Ik zeg wel eens dat Nederland de 51e staat van de VS is. Ik lanceer dat meestal als een grap maar hij lijkt allang achterhaald te zijn door de werkelijkheid. Wat betreft de flash crash kan ik slechts constateren dat dit het bewijs is dat het aan- en verkopen van aandelen voor het grootste deel wordt bepaald door computers. Dit zou zomaar eens een cash crunch kunnen veroorzaken waarbij in combinatie met target-2 het hele financiele systeem in no-time ineen kan storten omdat de controle op de cash posities van de banken alsdan moeilijk kan worden gecontroleerd omdat het overzicht van alle transacties door de snelheid niet meer is te overzien.

  8. Ik dacht det het over flash gordon ging die in die raket crashtte op de planeet mongo…

    Toen las ik het artikel en begreep dat ik dat het om mongolen gaat die denken dat ze de boel overeind kunnen houden.

    Hoe dom kun je zijn , ik dan he . 😉

  9. Het is erg interessant om te kijken of er een tweede ‘echte’ flashcrash kan komen. In hoeverre hebben wij nog wel controle over de algoritmes die gebruikt worden of uberhaupt over de software die we gebruiken? Leven we in een wereld waarin wij de software controleren of de software ons?

    Wellicht interessante links:

    Kijk maar eens naar de dit TED filmpje van Kevin Slavin over de algoritmes die door banken worden gebruikt:
    http://www.youtube.com/watch?v=TDaFwnOiKVE

    En een artikel hoe afhankelijk wij van software aan het worden zijn:
    http://metareporter.nl/2012/11/09/software-flashcrash-2-0-of-is-alles-onder-controle/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: