Ondanks nieuwe QE, Operation Twist en de verlenging van deze monetaire operatie, daalde de balans van de Federal Reserve (FED) in 2012. Zelfs na de aankondiging van QE3 op 13 september daalde de balans van de FED. Daar kwam halverwege oktober echter verandering in.

fed balance sheet 2013

De FED balans groeit weer

Dat de balans van de FED tijdens Operation Twist  niet steeg was niet vreemd; bij deze operatie verkoopt de FED obligaties met een korte looptijd en koopt deze obligaties met een lange looptijd. De FED ruilt dus verschillende obligaties met als doel de rentes met een langere looptijd te drukken. Vreemd is echter wel dat de balans daalde in plaats van dat deze gelijk zou blijven. Met de nieuwe ronde quantitative easing, ook wel QE3 genoemd, zou de balans juist moeten stijgen, want het koopt elke maand nieuwe obligaties (mortgage backed securities) op ter waarde van $40 miljard. De 4 weken na de aankondiging op 13 september daalde de balans van de FED echter, maar de laatste weken zien we deze dan eindelijk stijgen. Dit komt mogelijk omdat het even duurt voor dat de FED deze daadwerkelijk op de balans mag bijschrijven (ook wel de settlement date genoemd).

QE heeft negatieve effecten

Ondanks QE zorgt voor meer liquiditeit in het systeem, naderen we het punt waar meer en meer liquiditeit juist negatieve effecten kan veroorzaken. Zoals we zagen bij QE2, zal door meer liquiditeit in het systeem de prijs van aandelen en grondstoffen stijgen. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van de olieprijs. Dit zorgt ervoor dat de kosten in het dagelijks leven voor zowel bedrijven als consumenten zullen stijgen, waardoor deze minder kunnen verdienen en dus uitgeven. Verder probeert de FED, mede door het aankopen van obligaties, de rente laag te houden.

Consument gaat minder spenderen

Het idee zou zijn dat consumenten meer gaan uitgeven in plaats van te sparen. Als er goedkoop geleend kan worden, zou dit ervoor moeten zorgen dat consumenten meer gaan spenderen. Maar sinds de consument nog veel schulden heeft, gaat deze niet zomaar weer geld uitgeven of leningen afsluiten. Sterker nog, het is goed mogelijk dat ze gaan denken dat door de lage rente ze juist meer moeten sparen om aan de verplichtingen (denk aan pensioen) te kunnen voldoen. Wat nu ook de reden voor QE mag zijn (deflatie, economische groei, werkgelegenheid, lagere USD), ik geloof niet dat QE de reële economie zou kunnen helpen. Sterker nog, het lijkt er juist op dat Quantitative Easing de reële economie zal verslechteren.

30 reacties

  1. When your only tool is a hammer, everything looks like a nail. QE zal nog wel even doorgaan. De FED gaat naast de 40 miljard mbs nog eens 45 miljard dollar per maand verruimen, zonder vooralsnog een einddatum te noemen. Mogelijk opvolgster van Bernanke, Yellen, pleitte ook al voor QEternity zonder einddatum. Japan lijkt agressiever te gaan verruimen om na 20 jaar deflatie eindelijk 2% inflatie te bewerkstelligen. Maar de wereld verdrinkt in schuld……

    In de VS is een tweede hypotheek subprime bubbel in de maak. Economische krimp en deflatie zijn geen opties in een wereld van teveel schuld dunkt me.

  2. @Dave

    Dat roept Mathijs Bouman al sinds 1999, lees onderstaand artikel van hem maar eens.

    http://archief.fembusiness.nl/1999/07/17/nummer-29/Goud-Goud-in-de-ramsj.htm

    Mathijs Bouman is een in en in slecht persoon. Bewust mensen hun vermogen laten verspelen in de papiermarkt.

    Nogmaals, zodat het tot je doordringt.

    In de EU en de BRICS is goud een valuta, een valuta die niet kan worden bijgedrukt. Daarom heeft de ECB het ook als reserve op de balans staan en ruilen de BRICS hun euro’s en dollars om voor goud.

    Aangezien alle fiatvaluta’s worden bijgeprint zullen ze hun waarde blijven verliezen t.o.v. goud. Begrijp je dit mechanisme?

    Begrijp je uberhaubt waarom centrale banken goud op hun balans hebben staan?

  3. Trouwens er zijn zoveel dingen te verzinnen die als ruilmiddel kunnen fungeren.

    De eerlijkste optie zou volgens mij een systeem zijn met de arbeids uren per loonslaaf. Dit moet even geregistreerd worden op een chip die in het lichaam geplaatst gaat worden. Arbeidsuren die de loonslaven verrichten in loondienst daar krijgt de slavendrijver 10 % van bijgeschreven op zijn chip.

  4. @Goldzwans

    Er zijn heel veel producten en diensten te gebruiken als ruilmiddel. Dat noemen we barteren.

    Je kunt een varken ruilen, maar je kunt hem moeilijk delen

    Je kunt varkens sparen, maar het neemt zo veel ruimte in beslag in je kluis.

    Varkens worden niet overal aanvaard als ruilmiddel

    Daarnaast is de varkensstapel niet erg stabiel waardoor de waarde van varkens sterk fluctueert.

    Noem mij 1 product dat een betere en stabielere functie heeft als monetair anker dan goud.

    1-tje maar… try me..

  5. @9 dat is wel zo, maar onder de huidige omstandigheden, wetend wat we nu weten, met de kennis van nu, kan het eventueel wel zo zijn dat de gemaakte afspraken uit het verleden, wanneer je kijkt naar de subculture ontwikkelingen en de huidige conjunctuur een situatie meebrengen dat de toezeggingen die uit een eerdere situatie als waardig bleken op dit vernieuwde huidige moment oproepen tot een stiuatie waarbij een contraverse plaatsvind die er toe oproept om een en ander te contrasteren zoals eerder bepaald.

    Met andere woorden, WIJ krijg dus nog 1000 Euro van U.

  6. @10 hugo, het is een gebed zonder einde. Zodra de pleuris uitbreekt zie je fiat & co hier niet meer terug. Het feit dat ze op dit forum zitten zegt mij genoeg, de kinderlijke onzekerheid is vertederend.

  7. Ok look people, I visit biflatie a lot.
    I heve a good job in America, and you people of Europe think you have a lot to brockel in the conflakes.

    But in fact we Americains are the ones who make out the service.
    Dont thik that you here lot can make a difference bout what we want, u know.
    If you think that too much we will nuke ure asses.
    Dont see this as a waring but as a promise.

    Dont question us.. we will question you.

    I’ll rest my black ass now.

  8. Op veler verzoek , vooral van KTM en VB, maar ook R mistte me ben ik dan weer maar terug gekomen.

    Eigenlijk wilde ik niet maar ze hebben me echt over moeten halen.

    Hier ben ik dan weer.

    Dank je wel lieve vrienden 🙂

    Ik ben zo blij met jullie warme vriendschap!

  9. @Hugo #10 : [u]Zilver[/u], mijn beste man, en wel faktor 2 tot 5 …

    èn een halve kilo ‘lood’ natuurlijk, hè ?

    Hé, Madman is back hihi ..!

    Nee Koen, niet meteen naar je pillendoos grijpen, want Madman heeft beterschap beloofd en zal nooooit meer iemand ‘welterusten’ wensen, hè Madman-gn-gnn ?

  10. Vooral die kassakraker rapnummers van ktm (Madman waar ben je…) en van R ( My 64 friend) die nummer 3 en 4 haalden in de Veronica Top 40 deden me terugkomen…

    Vb had ook een nummer maar dat was minder positief… “Once I knew a Madman..”)

    Dank je wel vrienden.

  11. @KTM

    Nee, zilver is meer een grondstof welke wordt verbruikt. Niet geschikt als monetair anker omdat er over 10 jaar geen zilver meer in de grond zit.

    Begrijp me goed, zilver is een zeer goede investering. Fiatvaluta’s, obligaties, derivaten en aandelen zullen echter eerst leegstromen richting goud vanwege de ankerfunctie en pas daarna van goud naar zilver.

    So it is written so it shall be done..

    Doe wat de khazaartjes doen…

  12. @houtskool

    De dollar heeft zelfs meer waarde verloren. De afgelopen 100 jaar zijn we efficienter gaan produceren waardoor producten goedkoper zijn geworden.

    Dus ondanks dat we efficienter zijn gaan produceren heeft de dollar meer dan 96% van z’n koopkracht verloren..

  13. @Hugo #20 : De wereld bestaat voor 99% uit (nog tegen de vlakte te werken) middenklasse en de reeds bestaande ‘onderklasse’. (wat een rotwoord)

    Zilver is ‘poor man’s gold’ ; de gewone man heeft binnen afzienbare tijd geen enkele toegang meer tot goud ; een prutserig ounske ‘doet’ nu al 1400 € of zo (*). Hoe wil je daar kleine aankopen/ruilhandel mee bedrijven ?

    (*) persoonlijk heb ik er 353 € voor betaald in april of mei 2005, toen iedereen nog lekker aan die pampieren (fop-)speen aan het zuigen was, maar dit terzijde wahaahaaa !!

    (en toen had ik al een jaar of 8 vèt ‘lood’ liggen, en wel in meerdere ehh … ‘maten’… hihi … dat komt namelijk altijd als eerste, hè ? )

    ( Lood, zilver & goud … zie hier de [u]énige[/u] goede ‘volgorde’ ! )

  14. @KTM

    Centrale banken hebben goud op de balans en zullen goud dus pushen als de financiele asset om waarde in op te slaan. Daarom is het ook BTW vrij.

    Zilver zal echter als eerst exploderen vanwege het tekort op de markt. Zodra de g/z ratio weer 1:30 staat moet je snel omschakelen naar goud omdat centrale banken in de VS en EU het massaal gaan kopen op de vrije markt.

    Daar hebben ze immers hun gratis geldmachine voor. De g/z ratio gaat weer naar 1:120 dus je verkoopt je goud weer en schaft er zilver voor aan en koopt daarna een eigen eiland..

    Volg de kapitaalstromen

    Anyway, top artikel over zilver en manipulatie van Antal Fekete

    http://www.silverseek.com/article/silver-saga-7861

    must read!

  15. @ ktm waarom heb je toch steeds een zondebok nodig , en kom je niet tot een oplossing?

    Dat begint een beetje te lijken op een man met een snorretje….

    of bedrijfsblindheid…

    Ik kan je antwoord al voorspellen….

    Ik heb zoveel gelezen over de Khazaren, en jij (ik) ben maar een lulletje die niet zoveel kennis heb als ik die er al zo lang mee bezig is.

    Das goed hoor.. doe je ding lekker verder. Jij weet de waarheid. Net als mijn Jehovah vader en moeder.. Succes met je dingetje.

    Kom je ook op zaterdag aan mijn deur?

    Want zij doen dat in ieder geval…

  16. @Madman
    Heh heh Madman… eindelijk ! In mijn verbeelding zag ik je al aan een koortje bungelen. Madman, welkom terug.

    @artikel
    Een zin uit het artikel:
    “Het idee zou zijn dat consumenten meer gaan uitgeven in plaats van te sparen. Als er goedkoop geleend kan worden, zou dit ervoor moeten zorgen dat consumenten meer gaan spenderen.”

    Rare jongens, die economen…
    De Amerikaanse staatsschuld moet omlaag. En nu ga je consumenten motiveren om nieuwe schulden aan te gaan en diezelfde consumenten moeten er ook voor zorgen dat die staatsschuld weer omlaag gaat. Dat is toch weer gewoon het oude verhaaltje, schulden oplossen met schulden te maken ?
    Danwel schulden te verschuiven ?

    Nou ja zeg, zoek de logica. Ben ik blij dat ik een suffe ICT-er ben. In dat gebied is een 0=uit 1=aan. Geen speld tussen te krijgen !

  17. @ hugo & ktm
    Hoogst interessante visies over goud en zilver. De tijd zal het leren. Ook wel eens gelezen; verkoop pas na het tientje van Lieftink. Zelf zit ik op een goud zilver ratio van 1:22 om zilver te verkopen voor goud maar dat is een gevoel, verkopen een eindje boven de historische 1:16 voordat er een verkoopgolf op gang komt en dus dalende prijzen. En dan een deel en niet alles ineens. Ik ga daar een beetje alle 12 silver eagles in 1 x verkopen, ben daar gek.

  18. @houtskool : Heb je maar 12 ounzjes zilver ???

    O ja, wacht even, jij was die gast van die ‘boswandeling met een gat in je zak’ , da’s waar ook 😉

    Hugo : Wacht maar tot de ‘wereldwijde edelmetaal-stoelendans’ gaat beginnen, om vervolgens nog eens een jaartje of zo wachten.
    Per wereldbewoner is er misschien maar een halve ounce beschikbaar aan zilver …

    @Madman : voor zover ik weet heb ik je nog nooit ècht afgezeken, ook niet toen je een tijdje ‘onzichtbaar’ was hihi …

  19. En nog een mooie van The Limerick King

    I’ve noticed a strange situation
    The spot gold and Dow correlation
    It’s easy to see
    The powers that be
    Have ordered this manipulation

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: