Maandagavond 3 december heb ik op Arte naar een documentaire gekeken over het koninkrijk Bhutan, een land met minder dan één miljoen inwoners, gelegen in Azië waar het in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Volgens de VN is Buthan één van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Ruim 25% van de bevolking heeft niet meer te besteden dan 1,25 dollar per dag. 90% is voor zijn levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. Qua inkomsten moet het land het hebben van bosbouw, huisnijverheid en de verkoop van, met waterkracht opgewekte, elektriciteit aan India.
Waarom vertel ik u dit ?
We hebben laatst al in een artikel vastgesteld dat er in principe geen behoefte is aan goed nieuwsverhalen. We worden immers pas echt wakker als de nieuwslezeres van het journaal ons waarschuwt dat het nu volgende nieuws als schokkend kan worden ervaren.
In mijn artikel over de enorme problemen in Spanje met de titel –Premier Rajoy met de billen bloot– werd er afgesloten met het zinnetje: “Wordt het ook hier een jarenlange struggle for life of komt de druppel die de emmer doet overlopen in zicht?”
Lezer houtskool reageerde als volgt: “De druppel a.u.b. Ben, de druppel. Ik moet er niet aan denken dat we de komende 20 jaar in de wurggreep van teveel schuld blijven steken. Tientallen miljoenen burgers opzadelen met een miserabele toekomst of het systeem aanpassen? Ik kies voor het laatste….”
Wie de reacties op Biflatie volgt, die leest veel vaker dit soort verzuchtingen. Meest in de trend van: “Revolutie, laat het maar echt misgaan, we zijn het helemaal zat, we willen niet jarenlang in de ellende zitten, niet ondergaan aan de nationale versombering”. Of daarbij echt wordt stilgestaan dat er dan een zeer grote kans is op chaos, oorlog, het sterven van honderden miljoenen, mogelijke miljarden mensen dat is voor mij een nog te beantwoorden vraag.
Na regen komt zonneschijn of na chaos komt orde
Mensen willen in het algemeen perspectief zien, willen groeien, opbouwen, genieten van de zonsopkomst. Om een huis echt op te kunnen knappen moet je het vaak eerst flink onder handen nemen, afbreken, slopen, puinruimen. Als we opbouwend bezig zijn, ergens voor vechten of gaan, gemotiveerd en geïnspireerd zijn dan voelen we leven. Ook als je dan volkomen uitgeput en moe bent dan is er geluk, val je als een blok in slaap, vol verlangen naar een volgende dag. In die zin is er ook bij mij het verlangen om alle kennis en kunde die er is in te zetten voor iets nieuws en moois. Is te begrijpen dat er een groep mensen is die hunkert naar meer leven, naar kansen en actie.
Terug naar Buthan
In dit kleine landje, waar mensen het met zo weinig inkomen moet doen, is gelukkig en tevreden zijn en met “big smile” rondlopen een nationale epidemie. Men leeft samen en gezamenlijk, produceert en verbouwt om te leven en niet andersom. Men neemt niet meer van de aarde dan deze zonder schade kan leveren. Is met een eenvoudige woning en voldoende te eten meer dan tevreden. Onderwijs en medische zorg, sober maar kwalitatief goed, zijn voor de bevolking “gratis”, worden uit algemene middelen betaald. Aan luxe, in de trend zoals wij die in de westerse wereld hoog in het vaandel hebben staan, is geen enkele behoefte. Elke mogelijke economische ontwikkeling in het land in het kader van het BNP wordt afgewogen tegen de BNG vraag, maakt het ons gelukkiger?
Dus wat mij betreft twee soorten nieuws. Het schokkende van het sterven van het oude en het goede nieuws dat er kennelijk al aardlingen zijn die het beter voor elkaar hebben dan wij.
Geldcreatie uit schuld, het naar voren halen van groei is de boosdoener. De schuld afboeken kan niet, dan boek je ook bezit af. Aan de overtrokken welvaart is een einde gekomen, het is m.i. tijd voor minder welvaart en meer welzijn. Ik ben het met je eens Ben dat een implosie een oncontroleerbare puinhoop geeft; ‘be careful what you wish for’. Pro actief beleid hoeven we niet te verwachten van onze groeidenkers, ik verwacht dan ook een implosie omdat het economisch evenwicht is verdwenen. De wereldeconomie is te complex om centraal te kunnen worden bestuurd, en diezelfde wereldeconomie is ver voorbij economische wetmatigheden zoals de verhoudingen schuld/bbp.
Het voelt als Monopoly: ga niet langs start maar ga meteen door naar de gevangenis. Je kanskaart ligt bij Mario Draghi.
Prachtig verhaal dat ik helemaal onderschrijf. Geluk zit niet in de zoveelste Ipad. Het probleem is echter dat we hier dag in dag uit in een financiële tredmolen moeten rennen om onze meesters (de banken) tevreden te houden. Elke maand weer een stapel rekeningen en blauwe enveloppen vormen een dwangbuis waaraan niemand kan ontsnappen: De moderne slavernij.
Een streven naar kleinschaligheid en lokale economie zou ik bijzonder toejuichen. Weg met die monsterlijke globalisering en die dictatuur die EU heet. Is dat wat we onze kinderen toewensen?
Ik denk dat de mensen in Buthan het geluk hebben dat zij niet worden geregeerd door aasgieren, landverraders en hoerenlopers. Dit soort allooi leent geld op andermans naam en geeft eigen land weg als onderpand. De gewone man in Nederland heeft ook niet zoveel nodig alleen wordt zijn karige inkomen gestolen met de wet in de hand. Wat een geluk voor de Buthanen. Maar achteraf staan de geleerden alweer klaar met oplossingen, de onnozelen.
OT Gerucht gaat dat vrijdag na beurs een downgrade volgt van Euro core landen…. Bhutan here we come.
Ben: “Onderwijs en medische zorg zijn gratis.” Was het maar zo’n feest Ben, iemand zal het toch echt betalen. Of met geld c.q. belasting, danwel door middel van de donatie van kennis, energie en vrije tijd, waar uiteraard opportuniteitskosten aan zijn verbonden. En dan heb je ook nog te maken met de benodigde infrastructuur zoals een schoolgebouw of een ziekenhuis….
Het probleem is, dat wij helemaal zijn ingepakt door een elite, die er op uit is macht en bezit verder te concentreren in handen van die elite, waarbij de ‘gewone’ burgers worden gereduceerd tot arbeiders, en feodale verhoudingen als aan het eind van de 19e / begin van de 20ste eeuw worden hersteld. Dit proces is al vele decennia aan de gang. We zien dit onder meer in de schaalvergroting op financieel-economisch en politiek gebied: eerst de EEG, nu de EU, wat niet meer is dan een fascistische en maffiose organisatie met als enige doel de concentratie van macht en bezit in handen van de elite; en steeds grotere bedrijven (waar eerst vele gezinnen met een kleine nering zelfstandig van konden leven is nu in handen van enkelen). Verder het totale ontbreken van democratie in een politiek systeem dat in essentie niets anders is dan de strijd om de hegemonie tussen aanhangers van verschillende levensovertuigingen, die op politiek niveau overigens slechts bestaan om de burgers wat te kiezen te geven, want – zoals de huidige samenwerking tussen VVD en PvdA laat zien – het is eigenlijk één pot nat, maar de ‘verdeel-en-heers’ tactiek houdt de burgers zoet… Willen we eerlijker verhoudingen en meer levensgeluk? Dan zullen we aan een ‘bijltjesdag’ niet kunnen ontkomen, vrees ik. Maar voordat de NL burger uit zijn lethargie ontwaakt, zal het eerst nog veel erger moeten worden. De elite is nu op zoek naar de grens door te ‘spelen’ met de gevolgen van de door haarzelf veroorzaakte, wereldwijde financieel-economische crisis. Dit spel van manipulatie wordt hoe langer hoe openlijker gespeeld.
@6
Ik denk er precies zo over. Mooi omschreven.
@Houtskool (4), kan je mij zeggen waar je dat hebt gelezen/gezien/gehoord?
Dank!
@6
Goede bijdrage, ik vrees dat je helemaal gelijk hebt.
Hoewel ik in sommige bijdrages, zowel hier als elders begrijp dat er mensen zijn die niet kunnen wachten tot het systeem omvalt, vind ik het niet erg dat het (nog) niet gebeurt.
Ik vrees namelijk dat ik in mijn meest donkere momenten nog niet kan vermoeden wat bijltjesdag in zal houden.
Jaren geleden was ik al de mening toegedaan dat er een pan op het vuur staat en de kikkers erin worden langzaam gekookt.
Of het verstandig is weet ik niet, maar vanaf dat moment ben ik me juist gaan focussen op de geest in mij en de invloed van de externe wereld op mijn geest.
Bij deze wil ik graag een reactie van Lastugro met iedereen hier delen, welke geplaatst is onder de laatste column van Tissen:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/is-de-crisis-over.xml
Ik plaats alleen even de eerste alinea’s:
Neen, de crisis is niet over want de crisis is ingebed in het geldsysteem. Griekenland is “gered” met nieuwe schulden.
DE GROTE CRISIS
===============
Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.
Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.
De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, leent de ECB fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bijvoorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.
Wellicht vindt het Biflatieteam het interessant om de hele reactie als een artikel te plaatsen. Mijns inziens geeft het een hele frisse blik/kijk op het huidige systeem en waar de spagaten zitten. Ik keek er in elk geval van op.
GP.
@8 reacties op ZH. Ik vind het ook logisch dat er verdere afwaarderingen komen, ik zie het dus wel als een optie. 1 kip ziek, alle kippen ziek. Een reden dat Europa aan elkaar is geknoopt is o.a. om grote verliezen uit te kunnen spreiden over heel Europa. Net als de woningbouwverenigingen in Nederland, die zijn aansprakelijk voor elkaars schuld, zie Vestia. Grote verliezen moet je natuurlijk wel kunnen socialiseren he?
@10
Heb je die reactie nog op je PC staan? De redactie van RTLZ heeft hem weggehaald. Was zeker onwelgevallig voor de corporate media.
@10 dusss Gangpad, er is steeds meer schuld nodig om de reeds lopende te kunnen ‘servicen’. Heheh, valt dat ff tegen in een krimpende economie. Dan maar monetariseren en de goud- en zilverprijs naar beneden manipuleren, dan valt het niet zo op…..
Totdat het wel opvalt.
@Kelele en Gaengphed : de elite is er zelf bij gebaat dit systeem in stand te houden dus zal ze deze crisis nog lang door laten kabbelen zodat ze nog wat tijd hebben om hun “belangen”, lees geld en macht, veilig te stellen.
Door het monetaire bos zijn de schuldenbomen haast niet meer te zien en zullen de Overheden straks nog harder moeten gaan liegen omdat ze het zelf niet meer weten hoe het precies zit.
@Tinus42, nog even gekeken. Reactie staat er nog hoor. Hij heeft er meerdere geplaatst.
Maar zal voor de zekerheid toch maar even een kopietje maken 😉
@GP en Tinus42 : Hij stnd hier op Biflatie al eerder afgelopen juli ; toen al heb ik ‘m gesaved.
Er wordt dus door jan en alleman mee gepronkt hihi :
*************************************
http://biflatie.nl/artikelen/69-eurocrisis/33182-ecb-blind-radeloos-en-vertwijfeld#comment-9767
+1 #32 Mario8282 08-07-2012 12:33
De top van de ECB weet precies waar ze mee bezig zijn. De ECB is een essentiëel middel van de Federal Reserve om de Eurozone als een monetaristische kolonie in hun klauwen te houden. De oorzaak en de oplossing van deze depressie zijn bekend. Hieronder een uitleg..
DE EUROCRISIS
De Eurocrisis is hoofdzakelijk een onderdeel van twee grotere problemen:
1 Schuldencrisis
2 Bankencrisis.
De schuldencrisis kan niet begrepen worden zonder het huidige geldsysteem te begrijpen: het monetarisme.
De bankencrisis kan niet begrepen worden zonder de uitwerking te begrijpen van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.
1 Monetarisme
Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.
Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.
De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, de ECB leent fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bijvoorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.
Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
• De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
• Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.
In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlaginen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.
Onderzoek: “Secret of Oz”, “Money as Debt”,”Thrive the Movie” etc.
2 Glass-Steagall Act, Securities Exchange Act
Na ruim 3 jaar voortdurende economische krimp (depressie), laat President F.D. Roosevelt twee wetten in werking treden:
a. Glass-Steagall – 1933
b. Securities Exchange Act – 1934.
De voorzieningen van deze twee wetten hebben de VS en de rest van de wereld behoed voor een nieuwe depressie voor meer dan 70 jaar. Onder de invloed van de machtige Wall Street lobby zijn deze wetten sinds de jaren ’80 stap voor stap afgebouwd. De Securities Exchange Act heeft de derivaten verboden tot in 1982. In 1999 is Glass-Steagall volledig afgeschaft door de Gramm-Leach-Bliley Act. De meest relevante uitwerking van Glass-Steagall was de separatie tussen het veilige geld (pensioenen, spaarfondsen, verzekeringsgelden) en het speculatieve kapitaal. Anders gesteld, Glass-Steagall zorgde voor een splitsing van de bankensector in nutsbanken en investeringsbanken. Na 1999 mochten de speculanten verzekeringsbuffers, pensioenfondsen en spaarbanken plunderen in hun onverzadigbare speurtocht naar meer winst. En omdat er gespeculeerd werd met derivaten, niets hiervan is ten goede gekomen van de fysieke economie. Een fenomenale bubble van een nog onbekende omvang heeft zich opgebouwd tussen 1999 en 2007. De bubble barstte in jul. 2007 en is door de overheid in de VS als een probleem pas in sep.2008 erkend. De “reddingsoperatie” (bailout) na sep. 2008 van in totaal 20 trillion US Dollar is door de speculanten gebruikt om nieuwe speculatieve vehikels te creëren en zo een bubble opbouwen van een nog grotere omvang dan in 2007 juist omdat er nog steeds geen Glass-Steagal wet bestaat om de wereld economie te behoeden voor zulke speculaties.
De “redding” voor deze nieuwe bubble zal zeker 150 trillion omvatten. De enige oplossing hiervoor is niet wat de EU en de VS proberen te doen (de speculanten “redden” met geleend geld van diezelfde speculanten). maar Glass-Steagall weer toepassen met terugwerkende kracht vanaf sep. 2008. Waarom vanaf sep. 2008 met terugwerkende kracht? Wel, omdat de omvang van de leningen voor deze “reddingsoperaties” zo groot is dat de overheden nooit meer uit de schuldenspiraal kunnen komen, de fysieke economie is op wereldschaal in coma geraakt (“death spiral”) onder het gewicht van deze schulden en de rente daarvan (“debt servicing”).
Doe je eigen research: zoek met de Search optie op http://www.larouchepac.com “Glass-Steagall” en “Angelides Report”.
= = =
Dus de olpossing is:
1.
Wetgeving met de inhoud van de Glass-Steagall Act en Securities Exchange Act
2.
Overgaan op SOEVEREINE MUNT,: een EUROPESE EURO a.u.b.
Draghi moet terechtstaan voor verraad.
Ghandi zei ooit:
Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.
Dat is heel waar denk ik.
En dat is in de westerse wereld TOTAAL uit balans.
Ik denk dat wij allemaal persoonlijk voor onszelf na moeten denken over onze praatjes, gedachten en daden….
@6 dikke plus!!!!!!